![]() |
Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki ÖnemiET, genellikle sığır, koyun, kuzu, domuz ve kümes hayvanları gibi çeşitli evcil hayvanlar*dan ve balıktan elde edilen değerli bir besin*dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların yabanıl hayvan ve kuşları yemek için yakalamalarına "av" denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki Önemi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki ÖnemiÇağdaş Et Sanayisi Dünya nüfusunun hızla artışı ve kentlerde yoğunlaşması sonucu besin üretimi dünyanın önde gelen, sanayileri arasına girmiştir ![]() ![]() ![]() Et, vücudun gelişmesi için gerekli protein ve bazı vitaminler bakımından zengin bir besindir ![]() ![]() Dünyada artan et talebini karşılamak için besi hayvancılığı ve et işleme sanayisi gelişti*rilmiştir ![]() ![]() Türkiye'de en çok koyun, kuzu, sığır, dana, keçi, tavuk ve balık eti üretilir ![]() ![]() ![]() Ayrıca, Türkiye'de aynı yıl kesilen tavuk ve hindi sayısı 64 milyonu bulur ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde modern çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar çeşitli yöntemlerle geliştirilmişler*dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sığır 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() ![]() İlk önceleri yabanıl koyunlar yalnızca Orta Asya ve Kuzey Afrika'da yaşarlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kesilen hayvanların dil ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki Önemi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki ÖnemiEtin İşlenmesi Et kurutularak, soğutularak ya da dondurula*rak, tuzlanarak, tütsülenerek ve konserve özel nitelikler kazanmaları sağlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvanların mezhabaya getirilmeleriyle birlikte besi hayvancılığının işlevi sona erer ve et işleme sanayisi devreye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et ve et ürünlerinin sıcaklık ve nemin denetlendiği koşullarda kurutulması bakteri gibi eti bozan organizmaların üremesini zor*laştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eti buz ya da kar altında sistemli biçimde dondurmaya başlayan ilk insanların Romalı*lar olduğu sanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurutma gibi tütsüleme, salamura yapma ve tuzlama da yiyecek saklamanın en eski yöntemlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu'ya Selçuklular tarafından getiril*diği sanılan pastırmanın yapımında, çemen to*humu, sarmısak, tuz ve kırmızı biber karışımı büyük parça etlerin üzerine sıvanır, daha sonra etler güneşte ya da tütsülenerek kurutulur ![]() ![]() Konserveyi 1809'da, Fransız Nicholas Appert'in bulduğu söylenir ![]() ![]() Türkiye'de, 1952'de yasayla kurulan Et ve Balık Kurumu ülkede hayvancılık ve balıkçılı*ğın geliştirilmesi ve et üretimine katkıda bulunmak, et ve balık fiyatlarındaki dalgalan*maları önlemek, kendi kuruluşlarında kesilen hayvanları satış mağazalarında halka satmak gibi işlevleri üstlenmiştir ![]() ![]() Et ve Balık Kurumu ayrıca, sosis, sucuk, salam, konserve et, jöle işkembe gibi et ürünleri de üretir ![]() ![]() ![]() Hayvan kesimi ve etin işlenmesinde, çok az artık kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|