Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beslenme, diyabet, hastalığı

Diyabet Hastalığı Ve Beslenme

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi
Hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz sağlığınız için en ideal beslenme düzenini oluşturarak kan şekerinizi istenen hedeflerde tutmak şeker yükselmeleri(hiperglisemi) ve ani şeker düşmelerinin (hipoglisemi) olmamasını sağlamak ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanızı sağlayarak bu kiloda kalmanızı sağlamak ve bu sayede yaşam kalitenizi sağlığınızı olumsuz etkilemeden yükseltmek beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile gerçekleştirilebilir Şeker hastaları ve aslında sağlıklı yaşam isteyen herkese genellikle sabah-öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve sabah ile öğlen arasındaikindi vakti ve gece de üç ara öğün olacak şekilde yemek yemesini öneriyoruz

Düzenli Egzersiz

Uygun fizik aktivite sağlık problemi olan veya olmayan herkesin sağlığı için iyidir Şeker hastalarında egzersiz kan şekerinizi daha iyi kontrol altında tutmanızı sağlar Aktivite vücuttaki şekerin daha hızlı tüketilmesini sağlar Fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur Kendinizi daha iyi hissedersiniz
Egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışarak tıbbi kontrolden geçmelisinizYapmak istediğiniz egzersiz programını kısıtlayabilecek bir sağlık probleminizin olup olmadığını sormalısınız Eğer insülin veya şeker düşürücü hap kullanıyorsanız egzersiz sırasında veya sonrasında kan şekerinizin düşebileceğini mutlaka aklınızda tutarak bunun için önleminizi alın (Bkz Önlemler) Egzersiz olarak saymadığınız günlük işleriniz bile enerji tüketiminizin artmasına yol açarak kan şekerinizi düşürebilir Örneğin alışveriş yapmak bahçede çalışmak uzun yürüyüş yapmak yüzmek dans etmek ev işleri?

Yürüyüş (yapabildiğiniz kadar tempolu) en uygun egzersizdir Bunun için bütün ihtiyacınız bir çift lastiği sıkmayan pamuklu çorap ve ayağınıza iyi uyan vurmayan bir çift ayakkabıdır

Yapılacak egzersize ve kan şekeri değerlerinize göre hipoglisemi yaşamamak için ek gıda almanız gerekebilir Kan şekeri değerlerinize ve yapacağınız egzersizin şiddetine göre ilave olarak almanız gereken besinler tabloda gösterilmiştir ( 1ekmek= 1 dilim ekmek veya yerine yiyebileceğiniz bir besin Besin değişim tablosunda eşdeğer yiyecekler gösterilecektir)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-17-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bugüne kadar sizlere karbonhidrat sayım yönteminden bahsetmeye ve detaylarını vermeye çalışmıştım

Artık biraz daha detaya inmek gerekiyor

Karbonhidrat sayım yönteminin amacı biz diyabetliler için çok önemli

Öncelikle şunu bilmemiz lazım İnsan vücudunda şekere dönüşen şeyler;

1- Karbonhidrat içeren besinler (ekmek, tuzlu kurabiye, süt, yoğurt, patates, makarna, pirinç, çorba vb),

2- Şeker ve şeker içeren besinler (toz şeker, kesme şeker, meyve suyu, şekerli kurabiye, bisküvi, reçel, pekmez, marmelat, şeker, çikolata, dondurma vb)

Karbonhidrat neden şekere dönüşür vücudumuzda? Karbonhidratın kimyasal sembolü ‘C’ dir Şekerin kimyasal formülü ise C6H12O6′dır Bu formülde ‘H’ hidrojeni, ‘O’ ise oksijeni temsil eder Örneğin ekmek yiyiyoruz Ekmeğin içindeki karbonhidratlar yani ‘C’ ler vücudumuza girdiğinde vücudumuzda serbestçe dolaşan hidrojen ve oksijenlerle birleşir ve glükoz yani şeker oluşur Vücudumuzda oksijen ya da hidrojen olmazsa ne olur diye bir soru aklınıza gelebilir Olmaması gibi bir durum yok Çünkü havadan, içtiğimiz sudan aldığımız oksijen ya da hidrojenler var Oluşan şeker de kana karışır ve kan şekerimiz yükselir

Ayrıca şeker ve şeker içeren besinler direkt C6H12O6 yani şeker oldukları için zaten direkt kana karışıp, kan şekerimizi yükseltirler

İşte vücudumuzun bu çalışma prensibi sebebiyle biz diyabetliler eğer yedikleri yiyeceklerin karbonhidrat oranlarını hesaplarlarsa, insülinlerini ona göre yaparlar ve diyet listelerinde kısıtlama olmadan herşeyden yiyebilecek duruma gelebilirler

Ancak yediklerimizin karbonhidrat oranlarını hesaplamak bu konuyu çözdüğümüz anlamına gelmemeli Yiyeceklerin karbonhidrat oranlarını biliyoruz Ama her insan metabolizması da birbirinden farklı Hani herkesin metabolizması farklı diye diyetisyenler kişiye özel diyet listesi hazırlıyorlar ya İşte kilit noktalardan biri de bu

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-17-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Bir önceki yazımda karbonhidrat sayım yöntemini öğrenme sürecinden bahsetmiştim Ama atladığım bir konuyu belirtmek isterim Nevin Hanım’ın masasında meyve, çorba, makarna, ekmek vb yiyecek ya da içeceklerin 1 porsiyon ölçüsünde plastik maketleri var Mesela bir orta boy elma bana göre küçük, bir başkasına göre büyükçe bir elma olabilir Nevin Hanı masasındaki maketlerden göstererek orta boy, bir kepçe gibi kavramları görsellerle anlattı bana O sebeple artık bana göre orta boy yerine Nevin Hanım’ın gösterdiği orta boya göre hareket etmekteyim

Öncelikle işe Emel Özer’in kitabını ve elektronik tartıyı internetten satın almakla başladım Kitap 15 TL, elektronik tartı ise 25 TL filandı Nevin Hanım’ın verdiği teknik ve görsel bilgileri artık kendim deneyerek hayatıma devam edecektim

Yemek yemeden önce yemeğimi tartıyordum Bu tartma işlemi zamanla bana göz kararı yemek yemeyi sağlayacaktı Tartarken bir porsiyonun aslında ne demek olduğunu görebiliyorsunuz Bana göre bir porsiyon tabak dolusu yemekken, tartıda tarttığım yemek yarım tabak ancak geliyordu O zaman gündelik hayatta bildiklerimizin gerçek olmadığını görerek anlayabiliyordum Bir de çalışan biriyim Dışarda tartı yok Ne yapacaktım? Burada da evdeki deneyimleri kullanmaya ve kendimi denemeye çalışıyordum Göz kararı devreye giriyor ve yemekleri o şekilde seçiyordum iş yerimde Bu sebeple kısa sürede yediklerimi gözümle ölçmeye alıştım

Benim İDF değerim yani insülin duyarlılık faktörüm; 1 ünite insülin kan şekerimi 40 mg / dL düşürüyor Günümüz 24 saat Ve metabolizmamız her saat aynı şekilde çalışmıyor Ki o sebeple Nevin Hanım günlerce bana yediğimi, içtiğimi, yaptığım insülinleri ve kan şekeri değerlerimi yazdırmıştı Bu metabolizma farklılığı sebebiyle de özellikle bazal insülin dozları günün her saatinde vücuduma farklı dozlarda gidiyor pompamdan Bir de gün içerisinde aldığım karbonhidrat miktarlarına göre de yapacağım insülin değişecek Bunun için de pompamda farklı bir ayarlama yapıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com