Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biyomedikal, kazanıyor, mühendislik, önem

Biyomedikal Mühendislik Önem Kazanıyor

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Biyomedikal Mühendislik Önem Kazanıyor

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİK ÖNEM KAZANIYOR

Baş döndürücü hızla gelişen teknoloji sağlık alanında teşhis sürelerini kısaltıp, tedavi süreçlerini hızlandırıyor Bir zamanlar 'tamirci' gözüyle bakılan Biyomedikal Mühendisleri şimdi hastanelerin vazgeçilmezleri arasında hızla yerini alıyor Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof Dr Yekta Ülgen ile Biyomedikal Mühendisliği konuştuk

Son yıllarda hastaneler bir adım öne geçebilmek ve farklılıklarının altını çizebilmek için hızla akreditasyon çalışmaları içine girdi Bu kapsamda hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların kalitesi, kalibrasyonu ve bakımı önem kazandı Yüzlerce cihazın bulunduğu hastanelerde bütün bu cihazları kontrol altında tutabilmek önemli bir problem İşte tam bu noktada bir zamanlar “tamirci” gözüyle bakılan biyomedikal mühendislerinin yıldızı giderek parlamaya başladı

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof Dr Yekta Ülgen, tedavi yöntemlerinde son teknolojiden yararlanan hastanelerde mutlaka biyomedikal mühendislerin bulunması gerektiğini ifade ediyor Ülgen, böyle bir uygulamanın hem akredite çalışmalarında ve denetim süreçlerinde önemli olduğunu, hem de yaşanan hasta kayıplarını ve hastalardan gelen çeşitli şikayetleri önleyeceğini söylüyor Sağlık Yayıncılık

Engin Kahraman: Biyomedikal Mühendisliği hep var olan ama hastanelerin gündemine yeni giren bir meslek Neden aniden bu meslek kıymete bindi ?

Prof Dr Yekta Ülgen: Bizim enstitümüz yaklaşık 25 yıl önce biyomedikal mühendislikle ilgili böyle bir proje başlatmak için yola çıkmıştı Fakat pek sıcak karşılanmamış, tamirci gözüyle bakılmıştı Ne zaman akreditasyon ve standartlar gündeme geldi bu hizmet kıymete bindi değer kazanmaya başladı

Son 9 yıldır, özellikle 5 yıldızlı diyebileceğimiz hastaneler diğerlerinden farklı olduklarını vurgulayabilmek için akreditasyona doğru bir eğilim içine girdiler Ulusal akreditasyon sistemimiz henüz mevcut olmadığı için başlangıç olarak ISO 9000 kullanılmaya başlandı ISO 9000 sağlık için hazırlanmış bir standart değil Bütün işletmelerde, kuruluşlarda uygulanabilen bir standart Yani bir gün hastane diğer gün pastane olabilir Dolayısı ile gelen denetçinin de tümüyle hastane bilgisine ve standartlarına sahip ve hakim olmasını beklemek mümkün değil Hastaneler ISO 9000’e uymanın bir başlangıç olduğunu düşündüler Bu daha çok kurumsallaşmaya doğru giden bir yoldu onlar için Amerika’da JCAHO dediğimiz sistem mevcut Bu şirket hastanelere gidip denetliyor ve not veriyor Bu denetim sonrası not durumuna göre sigorta şirketleri primleri ayarlıyor Baktılar Amerika dışında bu akreditasyon sistemi çok yetersiz, dışarı açıldılar Dışarı açılırken uluslararası bir şirket olan JCI’ı ( Joint Commission International ) kurdular İlk planda Bulgaristan, ispanya, Yunanistan, Polonya, Fransa ve Türkiye’de faaliyet göstermeye başladılar 2000’li yıllarda bir iki hastane vardı, şuan 20’ye yakın JCI belgesi alan hastane var Tabi bu nokta da belgeyi almakla iş bitmiyor düzenli bir şekilde denetlemeler oluyor Biyomedikal Mühendisliği hem bu belgelerin alınması öncesinde hem de sonrasında denetim sürecinde devreye giriyor
Engin Kahraman: Yüzlerce cihazın bulunduğu hastanelerde bu cihazları konumlandırmak ve kontrol altında tutmak zor bir iş Tam olarak biyomedikal mühendisleri ne yapıyor ve siz bu çalışmalara nasıl başladınız ?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com