![]() |
İslam Ve Evrim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam Ve Evrimasla adetim olmayan birşeyi yapıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntıladığım yazıyı savunuyor değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Darwin'in 1850'lerde canlilarin biyolojik evrimi yani bildiğimiz adıyla evrim teorisini ortaya atmadan önce ibn-i Arabi bir eserinde * bir rüyasını anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında bir rüya denilip geçilmemeli bunun için ![]() ![]() ![]() Modern kimyanın kurucusu sayılan cabir bin hayanın, canlıların üremeye gerek kalmadan çoğaldığını öne sürmesi ibn-i Sina, El Harisi, ibn-i Nefs gibi daha hatırlayamadığım bir çok islam bilginini etkiler ![]() ![]() Bir kelamcı olan Nazzam, 'evren ve türlerinin ilk tohumu olarak yaratılan ilk varlık, kendisinden sonra ortaya çıkacak tüm varlıklara kaynaklık etmiştir ve bütün canlı türleri bir tek çekirdek varlıktan gelişerek meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nazzam bu düşünceleri sebebiyle özellikle Sünni islam'ın en önemli imamı imam Eşari tarafından şiddetle eleştirilmiş ve hatta imam kendisini dinsizlikle suçlamış ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde bazı insanlar diyalektik kavramını tesanüt ve teavün (dayanışma ve yardımlaşma) kavramlarından yol çıkarak reddediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() islam içinde bazı bilim adamları biyolojik evrimin yanında sosyal ve psikolojik evrimi de kabul ederler ![]() ![]() Bilmem hala evrim teorisi'nin Kuran'a aykırı olduğunu düşünenler bizzat Kuran'ın insanın yaradılışına dair ayetlerinde evrimin yeri olduğunu okuduklarında tepkileri nasıl olur? 'Oku!' demiş azizim ![]() ![]() ![]() kaynak: uludağ sözlük |
![]() |
![]() |
![]() |
İslam Ve Evrim |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam Ve EvrimPROF ![]() - 'İslam'da Evrimci Yaratılış Teorisi' adlı kitabınız, sanılanın aksine evrim düşüncesinin İslam'da oldukça kabul gören bir teori olduğunu ortaya koyuyor ![]() Sadece evrim teorisiyle ilgili değil, günümüzde var olan bilimsel hatta sosyal alanlarda Müslümanlar maalesef bilim adamlarının zamanında söyledikleri birçok şeyi unutmuş durumda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Peki İslam'daki evrim karşıtlığı nasıl gelişti? İslam'da evrime karşı olmak Hıristiyanlığın ve Museviliğin etkisiyle gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dolayısıyla maymundan geldiğimizi söyleminin İslam'la ters düşen bir yanı yok ![]() ![]() ![]() İslam âlimi Cahiz'in söylediği gibi bakacak olursak: "Allah dilediği zaman insanı maymundan, maymunu insandan yaratabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İLHAMİ GÜLER İLE YAPILAN SÖYLEŞİ - Bu coğrafyada İslami kesimin evrimi savunan bir yaklaşımı ifade etmesinin yakın tarihte örnekleri var mı? 70'li yıllarda Süleyman Ateş, eski Diyanet İşleri Başkanı, fakültede bir dergide yazmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunların ışığında; evrim teorisi ile İslam bağdaşır mı? |
![]() |
![]() |
![]() |
İslam Ve Evrim |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam Ve Evrimbağdaşmaz ben evrimin islamda anlayışını araştırmadım ![]() ![]() ![]() ![]() insanlar veya diğer canlıların hepsinin bir atadan oluşması mantığıma tes bir durum ![]() ![]() ![]() ben devrim kelimesinin solcularla bütünleşmesi yanlışı gibi evrim kelimesininde darwin veya evrim teorisiyle bütünleşmesi yanlışını görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|