|  | Soğan Doğrarken Niçin Gözümüz Yaşarır? |  | 
|  08-16-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Soğan Doğrarken Niçin Gözümüz Yaşarır?Soğanın anavatanının Güneydoğu Asya olduğu sanılıyor  Günümüzde ise dünyanın her yerinde, özellikle sıcak iklim kuşaklarında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir  Soğanın tarihi o kadar eskiye gitmektedir ki, kayıtlı tarihten de önce Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da yiyecek olarak kullanıldığı tahmin ediliyor  Soğan besleyici bir gıda olmasının yanı sıra müthiş bir aro-matik özelliğe de sahiptir  Bu aromada içindeki kükürtlü maddelerin büyük etkisi vardır, ancak aroma tek başına kükürtlü maddelerden kaynaklanmamaktadır  Soğan ve sarımsakta sülfür ihtiva eden amino asitlerin türevleri de vardır  Bir soğanı kestiğinizde bunlardan 'SI propenylcysteine-sulphoxide' adı verilen kısım çözülür ve gözlerimizi tahriş eden 'proponal-S oxit' adlı kısmı ortaya çıkar  Kimya ilminin karışık kelimeleri aklımızı karıştırmadan esasa geçersek, bu maddenin gözümüze değmesi ile bir çeşit hidroliz olur ve içinde eser miktarda bulunan sülfrik asit gözümüzü yakar ve yaşarmasına neden olur  Bu bileşimler çok dengeli değillerdir  Örneğin çok düşük bir ısı işlemi sonucunda dahi tamamen yok olurlar  Bu nedenle de pişmiş soğanda hiç bulunmazlar ve göz yaşartamazlar  Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması için önerilen birçok önlem vardır  Önce en ciddisini söyleyelim  Bazı aşçılar soğanı kesmeden önce ıslatmayı, keserken de ıslak tutmayı veya soğanı çeşmeden akan suyun altında kesmeyi öneriyorlar  Bir başka görüş ise soğan doğrarken ağızdan nefes almayı tavsiye ediyor  Bu görüşe göre gaz nefesimizle birlikte burnumuza girip gözümüze yaklaşmak yerine doğrudan ciğerlerimize girer ve çıkarmış  Bunu sağlamak için de dişlerimizin arasına bir metal kaşık koymak yeterliymiş  Soğan doğrarken gözlerin yaşlanmasını önlemek için, dudaklar arasında bir limon dilimi, dişler arasında bir kesme şeker veya dörtte bir dilim ekmek bulundurmayı önerenler de var  Böylece ağzımıza alacağımız bu gibi şeylerin, aldığımız nefesteki sülfür gazını emdiğini iddia ediyorlar  Diğer görüşler ise, soğanın doğranılmasına tepesinden başlanılması ve cücüğünün en sona bırakılması veya soğanın doğramadan önce yarım saat buzdolabında tutulması şeklinde   Soğan doğrarken deniz gözlüğü veya kontakt lens takılmasının faydalı olacağını ileri sürenler de var  Bu kadar çok önlem seçeneğinin içinde, siz bir tanesini bile uygulamıyorsanız, yapacak bir şey yok, soğanı ağlaya ağlaya doğramaya devam edeceksiniz  | 
|   | 
|  | 
|  |