|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
batirdi, batirilan ilk ucak gemisi, ulus |
![]() |
&Quot; Batirilan İlk Ucak Gemisi &Quot; Kim Ve Hangi Ulus Batirdi ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot; Batirilan İlk Ucak Gemisi &Quot; Kim Ve Hangi Ulus Batirdi ?Şimdi okuyacağınız öykü, dört sahra topu ile dünyada bir uçak gemisini batıran ilk askerin, Topçu Mülazım (Teğmen) Mustafa Ertuğrul'un öyküsüdür… 27 Aralık 1916 ![]() ![]() "Türk askeri cenge hazırlanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya savaş tarihinde bir ilk olan, 7 ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı'nı anlatan tarih kitaplarında, Ben My Chree, tek cümle ile yer alır: "Batırılan ilk uçak gemisi" Mustafa Ertuğrul ve komutasındaki topçu bataryası, o gün Meis Limanı'na demirli uçak gemisi Ben My Chree'nin dışında, 200'e yakın yelkenli gemi ve sandalı batırır ![]() İngilizlerin hayaline bile gelmeyecek bir iş yapar Mustafa Ertuğrul ![]() ![]() İngiliz ve Fransız donanması raporları, Türk kıyılarındaki "çılgın bir Türk bataryası"ndan bahsetmektedir artık… 13 Aralık 1917 ![]() Müttefik deniz kuvvetleri, Akdeniz'deki en önemli silahlarından birinden olduğu için öfkelidir ![]() ![]() ![]() "Müsaade ederseniz, bataryamla, bir gece ansızın Antalya'yı terk ederek meçhul bir istikamete gidiyormuş gibi yapıp, Ağva Koyu'na gideyim ![]() ![]() ![]() Plan basittir ![]() ![]() ![]() Fransızlara kovalamaktan zevk duyacakları bir yelkenli gönderir Mustafa Ertuğrul ![]() ![]() Paris II, sadece 18 dakikada denize gömülür ![]() ![]() Kamikaze botu ile batırılan Alexandra! Paris II'yi kaybeden Fransızlar, Türk kıyılarında intikam fırtınası estirirler ![]() ![]() Uçak gemisi Ben My Chree'nin ardından koskoca Paris II kruvazörünün de bir "dağ bataryası ile batırılması, Müttefiklerin artık açıktan seyretmeye başlamasına neden olmuştur ![]() Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul, Paris II'yi batırdığı bombardıman sırasında elinden kaçırdığı Alexandra adlı savaş gemisi için dahiyane bir tuzak kurar: "Herhangi bir yelkenlinin kaburgasını kaplayan iç tahtaları sökülerek, mümkün mertebe fazla miktarda dinamit kaburga aralarına döşenecek, tam merkezine de bir top fünyesi yerleştirilecek ![]() ![]() ![]() Bir "kamikaze botu" haline getirilen yelkenli, kıyıdan açılır ![]() ![]() Sandalın üzerine önce bir Fransız bahriye eri çıkartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurulan tuzağa düşen Alexandra, gövdesinde açılan birkaç metrelik delik yüzünden göz açıp kapayıncaya kadar denizin dibini boylar ![]() Kamaları sökülmeyen tek batarya Dünya Savaşı bittiğinde, Mondros Mütarekesi gereğince, işgal edilen Anadolu topraklarında, tüm silah ve cephaneye el konuldu ![]() ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı sonrasında kamaları sökülmeyen bu dört sahra topundan oluşan batarya, Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk topçu birliğidir… Kaynak Internet |
![]() |
![]() |
![]() |
&Quot; Batirilan İlk Ucak Gemisi &Quot; Kim Ve Hangi Ulus Batirdi ? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot; Batirilan İlk Ucak Gemisi &Quot; Kim Ve Hangi Ulus Batirdi ?başlığı ilk gördüğümde (siz açtığınız için türklerle ilgili olduğunu hissedip) biraz düşündükten sonra italyanlardır dedim ![]() ![]() ![]() trablusgarp italyan uçakları tarafından bombalanmıştı ![]() ![]() ![]() yinede çok şaşırmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neyse teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() not : götürülür kelimesini sansürlemek ne komik ben yazdım birşey olmadı ![]() ![]() ![]() Orijinal Gönderi karaböcek Sandalın uzağında duran savaş gemisi Alexandra'nın güvertesindeki gemi doktoruna birkaç portakal ***ürülür ![]() aklıma son anda birşey takıldı, bakmaya üşendim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|