Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kuralları, protokol

Protokol Kuralları

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Protokol Kuralları





PROTOKOL KURSU NOTLARI


ØLokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır
ØPeçete diz üzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar Küçükse tek dize serilir
ØPeçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir
ØÜst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır O toplamadan toplamamalıdır
ØMasadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır
ØPeçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı
Ø İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır
Ø Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağınınsağına bırakılır Kesinlikle buruşturulmaz
ØEv davetlerinde bez peçete olması makbuldür İkisi de olabilir
ØTabağın içine peçete atılmaz
ØProtokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır
ØÇatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı
ØÇatal-bıçak dıştan içe doğru olmalı
Øİki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması önemlidir
ØMasadan yere düşen hiçbir şey alınmaz Garsona yardım edilmez
ØKaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır
Ø Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Çorba alt tabağının yanına konur

KÖPRÜ KURULMAZ

ØÇorbaya ekmek doğranmaz
ØTabağa çok fazla eğilinmez
ØKaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir

GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR

ØÇorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz
ØYemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır Arası açık olarak paralel de olabilir
Ø Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi "yemek bitti" demektir
ØKaşık sağ elle kullanılır
ØMasadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur
ØEt yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir Bir parça kesilip ağza götürülür
ØPilav çatalla yenir Çatal-bıçak el değiştirebilir Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir
ØBörek vs sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir
ØBalık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır
ØBalık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız
Ø Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir
ØBalık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır
ØTavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır
ØAğıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur
ØElde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz
ØSağdaki içecekler bize aittir
Ø Soldaki yiyecekler bize aittir
ØYiyecek servisi soldan yapılır Boş tabaklar sağdan alınır
Øİçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır
ØBardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır
ØBeyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır
Ø Beyaz şarap soğuk içilir
ØŞarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur Rakı ise bittikçe doldurulur
ØBoşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur (Protokolde)
ØNe içiliyorsa onunla "Şerefe" denir
ØProtokolde kadeh tokuşturulmaz
ØAst-üst kadeh tokuşturamaz
ØÇok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir
ØTuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır
ØYemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür
ØÇatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür
ØBüyük bıçak ana yemek bıçağıdır
ØBüyük çatal ana yemek çatalıdır
ØYemek çatalıyla tatlı yenmez
Ø Açık biber, tuz vs kaşığın ucuyla alınır
ØBize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız Masa üstüne koyamayız
ØBütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir
ØBıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır
ØYoğurt kaşıkla yenir
ØÇatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır
ØYemeğe ekmek banmak doğru değildir
ØBütün makarnalar çatal ile yenir
ØSpagetti yerken kaşıktan yardım alırız Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır Spagetti makarna hüüp yapılmaz
ØŞerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır
ØKadeh göğüs hizasında kaldırılır
ØGarsonla yüzyüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez
ØZeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz
ØAkşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir
ØPeynir çatalın kenarıyla kesilir
ØProtokolde kürdan olmaz Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz

RESTORAN

ØCam veya duvar önü tercih edilmelidir
ØRestoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, biz arkada oluruz Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük yaparız
ØGirişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz
ØEş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur
ØSosyal yemeklerde eşler yanyana oturur
Ø Eş (bayan) erkeğin sağında oturur
ØKalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır
ØBahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır
ØRestoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler
ØErkekler pardüselerini vestiyere bırakır Bayanlar yanına alabilir
ØTokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür
ØSağımızdaki bayandan sorumluyuz
ØCep telefonu, telsiz vs yemek masasının üzerine konulmaz
Ø Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır


HİTAPLAR VE TANIŞMA

ØSayın (isim) Emniyet Genel Müdürü Sayın Gökhan AYDINER (Sayın kelimesi isime bitişiktir)
ØÜst ve bayanla güneş gözlüğüyle konuşulmaz
ØBayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir
ØGenel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir
ØEmniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa alınmaz
Ø Ast, üste takdim edilir Yani muhatap üsttür
ØDiğer zamanlarda muhatap bayandır Yani erkek bayana takdim edilir
ØGenç yaşlıya, tek kişi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim edilir

MAKAMDA DAVRANIŞ

ØBuyur edilen koltuktur
ØSöylenmemişse sırtı duvara gelen koltuktur
ØMakama girerken mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir
ØÜst veya eş düzey birisi geldiğinde makamda oturulmamalı Misafir koltuğunda oturmalı
ØÜste teşekkür edilmez "Sağolun" denir
ØMakama evrak sunulurken yanına gidilmez Karşıdan nezaketle verilir
ØZiyaret en fazla 20 dakikadır

ELBİSE


ØProtokolde koyu renk takım elbiselerdir Lacivert ve siyah tonları (Kahverengi arazi rengidir Resmiyeti azaltır)
Ø3 düğmeli cekette, alttaki düğmenin açık bırakılması daha uygun olur
ØGömlek beyaz olmalıdır Açık mavi tonları de olabilir
Ø Gömlek tek renk ise kravat çizgili olabilir Gömlek çizgili ise tek renk kravat takılmalıdır
Ø Takım elbiseyle ince çerçeveli, spor kıyafetlerle kalın çerçeveli güneş gözlüğü kullanılmalıdır
ØManşetli gömlekler özellikle yemeksiz toplantılarda daha iyidir
ØKravatın boyu, kemer tokasını kapatacak şekilde olmalıdır
Ø Ayakkabı siyah ve bağcıklı olmalıdır
Ø Ucunun sivri olması zarafeti arttırır
Øİçinin ve dışının deri olması faydalıdır
ØÇorap siyah renklidir
ØAyakkabı, çanta ve kemer aynı renkte olmalıdır Saat kordonunda aynı olması iyi olur
ØDavetiyenin altına kıyafet konusu yazılabilir
ØSüs mendilinde renk sınırlaması yoktur

TELEFON
ØAlo diye telefon açılması manalı değildir
Ø Telefonu açan kendini tanıtmalı
ØÜstlerde kendini tanıtmalı
Ø"Ben sana dönerim" denmemeli (Sizi sonra arayacağım denmelidir)
Ø09:00 – 22:00 saatleri arası ev telefonu aranabilir Cumartesi öğlene kadar, Pazar günü tam gün aranmaz
ØSekreter (Yönetici Asistanı)
Øİsmimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarına mutlaka cevap yazılmalıdır

KADIN- ERKEK
ØErkek daima yardımcı pozisyonundadı r
ØAst-üst ilişkisinin olduğu yerde bayan-erkek ayırımı olmaz Ast-üstlük geçerli olur
ØAsansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar Kural budur
ØMerdivenden çıkarken önce bayan çıkar, inerken ise erkek önde olmalıdır
ØÜst, Konuk ve Hanım daima sağdadır
ØÜniformalı iken hanım solda yürümelidir
ØGelin solda, Damat sağda olmalıdır
ØYemekten kalkma teklifi önce bayandan gelmelidir
ØSiparişler erkek tarafından verilmelidir
ØKadını; giyimi, evi ve yemeği temsil eder
ØErkeği; arabası, ayakkabısı ve eşi temsil eder denir
ØTanıştırılan kişilerin özellikleri söylenmelidir
Ø Önce elini üst uzatır, sonra ast uzatır
ØBir bayan elini uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı Hanımlar elini uzatmak zorunda değildir, başı ile selam verebilir
Øİsmini unuttuğumuz insana soyadını sorarsak ismini de söyler
ØDüğünde bayanlar tamamen beyaz giyinmemeli (Beyazı sadece gelin giyer)

SİGARA – PURO
ØSigara, sigara ile yakılmaz Mumdan da yakılmaz
ØÇocuklu evlerde içilmez
ØResmi yerlerde kül tablası yoksa bu orada sigara içilmeyecek demektir
Ø Sigara yakarken el ele değmemeli
ØBir bayan, erkeğin sigarasını yakmamalı
ØPuro içe çekilmez Puro dudak ve parmak içindir Elde yakılır ve en az 45 dkiçilir Erkek, erkeğin purosunu yakmaz Puro bir kerede içilmez Özel makasıyla kesilir, sonra tekrar içilebilir
ØBayan erkeğin sigarasını yakmaz
Ø Tek kibrit, tek yakım tekniği (Herkes için ayrı kibrit yakılır veya çakmak çakılır)

ÇİÇEK SEÇİMİ
ØBir bayana asla suni çiçek hediye edilmez
ØÇiçeği elden götürüyorsak mesaj yazılmaz
Başka biri ile gönderiyorsak not yazabiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.