![]() |
Arthur Schopenhauer'dan Sözler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arthur Schopenhauer'dan SözlerArthur Schopenhauer'dan Sözler * Üç türlü aristokrasi vardır; birincisi yaş ve kıdem; ikincisi servet; üçüncüsü akıl ve bilgidir ![]() ![]() * Dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiç bir şeyi olmayandır ![]() * Birbirlerini en çok teshir edenler, birbirlerini en çok itmam edenlerdir ![]() ![]() * Tüm istekler ihtiyaçtan, dolayısıyla yoksunluktan, dolayısıyla ıstıraptan doğar ![]() * Gelişimimiz için bir aynaya ihtiyacımız vardır ![]() * Her çocuk bir bakıma bir dahi ve her dahi bir bakıma bir çocuktur ![]() * Tüm sınırlamalar kişiyi mutlu kılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * İnsanın hayatı, yenileceğinden hiç şüphe etmeksizin, var olmaya çalışmak için harcanmış bir çabadır ![]() * Dünyanın özü kötüdür ![]() ![]() * Yıkmak düzeltmekten, yalan söylemek ispatlamaktan daha kolaydır ![]() * Herkes kendinde eksik olanı sever ![]() * Beraberinde getirdikleri umutlar ve korkularla akın akın gelen arzulara teslim olduğumuz sürece ![]() ![]() ![]() ![]() * Acı çekenler ile acı çektirenler aynıdır ![]() * Şu dünyayı Tanrı yarattıysa, onun yerinde olmak istemem doğrusu ![]() ![]() * Doğa, insan türünü ikiye bölerken çizgiyi ortadan çekmemiştir ![]() * Kim ne derse desin, mutlu insanın en mutlu anı, uykuya daldığı andır ve mutsuz bir insanın en mutsuz anı, uykudan uyandığı andır ![]() ![]() * Para deniz suyuna benzer, ne kadar çok içersen o kadar çok ona susarsın ![]() * Merhamet ahlakın temelidir ![]() * Yazgı kartları karıştırır, biz de oynarız ![]() * Kütüphaneler insanlığın tek güvenilir ve kalıcı olan belleğidir ![]() * Kendi çıkarımız hükmü tamamıyla yanlış kılar ![]() * İnsan tabi ki istediğini yapabilir, ama istediğini isteyemez ![]() * Değişim değişmeyen tek şeydir ![]() * İyimserlik dinlerde olduğu gibi felsefede de gerçeklerin yerini almış temel bir yanılgıdır ![]() * Kalbin gerçek, derin barışı ve tüm ruhun huzuru sadece yalnızlıkta bulunur ![]() * Kendi tecrübenin avantajı büsbütün kesinliğe sahip olmandır ![]() * Hayatın ilk elli yılı metin, geri kalanı yorumdur ![]() * Zeki bir insan yalnızlıkta, düşünceleri ve hayal gücüyle mükemmel bir eğlenceye sahiptir ![]() * Yanlış bir görüşü geri almak onu savunmaktan daha çok kişilik gerektirir ![]() * Sayfaların arasında gözyaşları, ağlama, dişlerin birbirine çarpması ve karşılıklı katletmenin korkunç gümbürtüsü olmayan felsefe, felsefe değildir ![]() * Tarih hep aynıdır, yalnız hep farklı ![]() * Dili bir kelime daha fakir kılmak, bir ulusun düşüncesini bir kavramdan yoksun kılmak demektir ![]() * Sağlık her şey değildir, ama sağlık olmadan her şey bir hiç ![]() * Evlenmek, haklarını ikiye bölmek ve görevlerini ikiye katlamak demektir ![]() * Vefat etme ihtimali için burada itiraf ediyorum ki, Alman ulusunu taşkın aptallığı yüzünden küçümsüyorum ve ona ait olmaktan utanıyorum ![]() * Bilincimiz ruhun sadece yüzeyi, ki yerkürenin sadece yüzeyini bildiğimiz gibi onun da içini değil, sadece kabuğunu biliyoruz ![]() * Her mesele kabul edilene kadar üç aşamadan geçer: İlkinde gülünç duruma düşürülür ![]() ![]() ![]() * Her halk diğer halkları kötüler ve hepsi de haklı ![]() * Her aptal çocuk bir böceği ezebilir ![]() ![]() * Şöhret edinilmeli, fakat onurun sadece kaybolmamasına dikkat etmek yetecektir ![]() * İnsanları tanıdığımdan beri hayvanları severim ![]() * Başkalarının fikirlerine aşırı derecede önem vermek, herkeste var olan bir manyaklık ![]() * Çok insan kafaları olmadığı için kafayı bozmuyor ![]() * İnsanların kader dedikleri çoğu zaman sadece kendi kendilerine yaptıkları aptal oyunlar ![]() * Hakikat, onu arzu etmeyenin boğazına sarılan bir fahişe değildir ![]() ![]() * Tek tanrılı toplumlarda ateizm yada allahsızlık, ahlak yoksunlugu ile eş anlamlı olmuştur ![]() * Doğuştan gelen tek bir yanılgı vardır ![]() ![]() * Kant'ın öğretisini ve Kant'tan beri Platon'u anlayıp kavrasalardı, birinin terimlerini etrafta savuracaklarına ve diğerinin biçemini taklit edeceklerine bu iki büyük ustanın öğretileri üzerinde vefalı ve ciddi bir bicimde düşünselerdi; bu iki bilgenin nasıl birbirini tuttuğunu ve iki öğretinin salt anlamı ve amaçladıkları nokta aynı olduğunu anlamaları gecikmezdi ![]() * Gençliğin güzelliği olmasa bile çekicidir; ihtiyar güzellik çekici değildir ![]() * Dinler halk için gerekli ve onlar için paha biçilmez bir iyilik ![]() * Bana yapılan haksızlık bana hiç bir şekilde ona haksızlık yapma hakkını vermez ![]() * Çoğu hakikat sadece kimsenin sorunu ele alacak ve üstüne gidecek cesareti bulamamasından dolayı ortaya çıkmıyor ![]() * Birisi hayatı boyunca büyük bir çocuk gibi kalmayıp ciddi, makul ve mantıklı bir adam olursa, dünyanın çok işe yarar ve adamakıllı bir vatandaşı olabilir ama dahi olamaz artık ![]() * Dinler ateşböcekleri gibidir: Parlayabilmek için karanlığa gereksinim duyarlar ![]() ![]() ![]() * Büyük hayat düşünün öznesinin BIR olduğunu ve görüngülerin tüm çeşitliliğinin zamana ve mekana bağlı olduğunu kendimize hatırlatırsak, o devasa düsünceye olan korkumuz azalacaktır ![]() ![]() * Bir insanın kendine ait olan, onu yalnızlığa giderken eşlik eden ve kimsenin ona verip ve kimsenin ondan alamayacağı ŞEY: Bu, sahip olduğu her şeyden veya onun başkasının gözünde ne olduğundan çok daha esaslıdır ![]() * Dünya, 15 yaşından küçük çocuklara din dersi vermeyecek kadar dürüst olursa, belki o zaman ona umut besleyebiliriz ![]() * Hayvanlara karşı acımasız olan, iyi bir insan olamaz ![]() * Akıllı olan, sohbet sırasında ne hakkında konuştuğundan ziyade kiminle konuştuğunu düşünerek hareket edecektir ![]() ![]() * Nasıl gemide giderken ilerlememiz kıyıdaki nesnelerin geri çekilmesiyle, dolayısıyla da küçülmesiyle kendini belli ediyorsa, ihtiyarlamamız da büyük yaşlardaki insanların bize genç görünmeleriyle kendini belli eder ![]() * En tesadüfü bile uzak bir yoldan gelen gerekli olandır ![]() * Şükür ki yüz tane ahmak bir araya gelse bir tane akıllı adam etmez ![]() * En değersiz gurur, milli gururdur ![]() ![]() ![]() ![]() * Aldığımız her nefes bizi sürekli etkisi altında olduğumuz ölüme doğru çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Cinsel birleşmedeki esrime hali ![]() ![]() * Hayat berbat bir şeydir ![]() ![]() * Yetenek başkalarının vuramadığı hedefi vuran nişancı gibidir; dahi ise başkalarının göremediği bir hedefi vuran bir nişancı ![]() * Mutlu bir hayat olanaksızdır; insanın başarabileceği en iyi şey kahramanca bir hayattır ![]() * Dünyaya bakış açımızın sağlam temelleri ve derinlik veya sığlığı çocukluk yıllarında oluşur ![]() ![]() * Eğer hayata küçük ayrıntılarıyla bakacak olursak ne kadar gülünç görünür ![]() ![]() ![]() ![]() * Her şey dinin yanında: vahiy, kehanetler, hükümetin koruması, en yüksek değer ve tanınmışlık ![]() ![]() ![]() ![]() * ileriyi önceden görebilseydik, çocukların ölüme değil, hayata mahkum olan, ama henüz cezalarının ne anlama geldiğini bilmeyecek kadar bilinçsiz olan masum mahkumlar olduğunu görebilirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Sonsuz uzayda etrafında bir düzine daha küçük kürenin döndüğü yuvarlak, ortası sicak, üzerindeki küflü tabakanın canlı ve bilinçli varlıklar ürettiği soguk sert bir kabukla kaplı sayısız aydınlık küre - bu ![]() ![]() ![]() ![]() * Beyin olanca gücüyle ilerlerken, cinsel sistemlerin korkunç etkinliği daha uykuda olduğu için çocukluk, hayatımız boyunca özlemle geri dönüp baktığımız masumiyet ve mutluluk dönemi, hayatın cennetidir, kayıp cennet ![]() * En büyük bilgelik şu andan zevk almayı hayatın en büyük amacı kılmaktır, çünkü tek gerçek budur, başka her şey düşünce oyunudur ![]() ![]() * Krallar taçlarını ve asalarını geride bıraktılar, kahramanlar da silahlarını ![]() ![]() * insanların çoğu hayatlarının sonunda geriye dönüp baktıklarında molalarda yaşadıklarını görürler ![]() ![]() ![]() * Üstün, nadir bulunan zekaya sahip insanlar yalnızca yararlı olan bir işe girmeye zorlandıklarında en güzel resimlerle süslenip sonra da mutfak kabı olarak kullanılan değerli bir vazoya benzer ![]() * Insanın somut olarak yaşadığı hayatın yanı sıra her zaman soyut olarak ikinci bir hayat yaşaması dikkate değer ve önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() * Büyük acılar daha önemsizlerinin hissedilmesini engeller ve tersine, büyük acıların yokluğunda en küçük dertler ve sıkıntılar bile bize büyük acı verir ![]() * Olabildiğince az şey dilemek ve çok şey öğrenmek istiyorum ![]() * Hiçbir şey onu telaşlandırıp heyecanlandıramaz artık ![]() ![]() ![]() * çiçek yanıt verdi: Seni aptal! Görülmek için mi açtığımı sanıyorsun? Kendi zevkim için açılıyorum, başkaları için değil, çünkü hoşuma gidiyor ![]() ![]() * Gençliğimizdeki neşelilik ve karamsarlığa kapılmama hali, kısmen hayat tepesine tırmanıyor ve tepenin öteki tarafındaki ölümü görmüyor olduğumuz gerçeğine dayanır ![]() * Felsefe yüksek bir dağ yoludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Türdeşi yaratıklarla temelli olarak ilişki kurmaktan kaçınan çok mutlu bir adam o ![]() * Seks, çerçöpüyle izinsiz içeri girmekte, devlet adamlarının müzakerelerine ve alimlerin araştırmalarına müdahale etmekte tereddüt etmez ![]() ![]() ![]() * Mantıkla beslenmeyen şey mantıkla yönetilemez ![]() * Sırrım konusunda sessizliğimi korursam benim esirim olur; eğer ağzımdan kaçırırsam ben onun esiri olurum ![]() ![]() * Eğer dalaverecilerin oyuncağı ve soytarıların maskarası olmak istemiyorsak, ilk kural içine kapanık ve ulaşılmaz olmaktır ![]() * Otuz yaşıma gelene kadar öyle olmayan yaratıklara eşitimmiş gibi davranmaktan bıkıp usandım ![]() ![]() ![]() * Soğuk bir kiş sabahı çok sayıda kirpi donmamak için hep birlikte ısınmak üzere bir araya toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() * Fakat iç ısısı yeterince fazla olanlar sıkıntı ve kızgınlık yaratmamak veya hissetmemek için toplumdan kaçacaktır ![]() * Zekam bana değil, dünyaya aittir ![]() * Bir dahi kendi çağında gezegenlerin yolunu aydınlatan bir kuyrukyıldız gibi parlar ![]() ![]() ![]() ![]() * Ölümden sonra doğduğundan önce neysen o olacaksın ![]() * Iki ayaklı hayvanların sıradan sohbetleri kadar kısır ve sıkıcı bir sohbeti sürdürmektense hiç konuşmamak daha iyi ![]() * Insanlarla kurulan neredeyse bütün bağlar bir kirlenme, bir pislenmedir ![]() ![]() ![]() * Ne sevgiye ne de nefrete yol açmamak dünya bilgeliğinin yarısıdır: hiçbir şey söylememek ve hiçbir şeye ınanmamak da öteki yarısı ![]() * Insanlarla uğraşmada üstünlüğe ulaşmanın tek yolu onlardan bağımsız olduğunuzu göstermenizdir ![]() * Önemsememek önemsenmeyi getirir ![]() * Kibar ve dostca davranarak insanları esnek ve itaatkar yapabilirsiniz: bu yüzden sıcaklık balmumu için neyse kibarlık da insan doğası için odur ![]() * Insanları keyifli bir ruh haline sokmanın başınıza gelen kötü bir şeyi anlatmaktan veya kişisel bir zayıflığınızı açıklamaktan daha başka yolları da vardır ![]() * Isteklerimizi sınırlamalaıyız, arzularımızı dizginlemeli, öfkemizi bastırmalı, bireyin sahip olmaya değecek şeylerden yalnızca sınırlı bir paya erişebileceği gerçeğini akıldan çıkarmamalıyız ![]() ![]() ![]() * Dikensiz gül yoktur ama gülsüz pek çok diken vardır ![]() * Ben kalabalıklar için yazmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Insan, büyük bir hayretle, binlerce yıllık varolmayıştan sonra birdenbire var olduğunu görür; bir süre yaşar; ve sonra yeniden yok olması gereken aynı oranda uzun zaman gelir ![]() * Hayat bir parça nakış işlemesine benzetilebilir ![]() ![]() ![]() * Belirli bir kışkırtma yokken bile, olmayan tehlikeleri aradığım huzursuz bir endişe hali içindeyim; bu durum benim için en ufak dertleri sınırsız derecede büyütüyor ve insanlarla ilişkiyi çok zor hale getiriryor ![]() * Benim gibi insanlar tarafından geride bırakılan fikirler, anıtlar hayattaki en büyük zevkimdir ![]() ![]() * Avrupa'nın bilgili adamlarına ve filozoflarına: Sizin için Fichte gibi çenesi düşük birisi bütün zamanların en büyük düşünürü Kant'ın eşitidir ve Hegel gibi işe yaramaz, arsız bir şarlatan derin düşünür olarak değerlendirilir ![]() ![]() * Gençliğin bakış açısından bakıldığında hayat sonsuz derecede uzun bir yolculuktur: yaşlılıktan bakınca çok kısa bir geçmişe benzer ![]() ![]() * Benim gibi bir adam dünyaya geldiğinde geriye istenecek tek şey kalır - bütün hayatı boyunca olabildiğince kendisi gibi olması ve entelektüel güçler için yaşaması ![]() * Gerçek tekeşlilik taraftarları nerede? Hepimiz anlık yaşıyoruz ve çoğumuz sürekli çokeşliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() * Aşık olan herkes sonunda zevke ulaştıktan sonra olağandışı bir düş kırıklığı yaşayacaktır; ve bu kadar büyük bir özlemle arzuladığı şeyin diğer cinsel tatminlerden daha fazla bir şeye neden olmadığını görüp şaşkına dönecek, böylece kendisini bu ilişkiden fazla yararlanmış olarak görmeyecektir ![]() * Karşımızdakinin yalnızca kendi budalalığımız, kusurumuz ve kötülüğümüz olduğunu akıldan çıkarmayarak her insan budalalığına, kusuruna ve kötülüğüne hoşgörülü bir şekilde yaklaşmalıyız ![]() * Hayatının son dönemindeki hiçbir insan, samimiyse ve bütün melekleri yerindeyse, her şeyi yeniden yaşamak istemez ![]() ![]() * Kısa süre sonra kurtların bedenimi yiyeceği düşüncesine dayanabiliyorum, ama felsefe profesörlerinin benim felsefemi kemirdikleri düşüncesi ürpermeme neden oluyor ![]() * Insanoğlu benden hiç unutamayacağı birkaç şey öğrendi ![]() |
![]() |
![]() |
|