|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
almamız, dıkkate, gereken, noktalarımız, öfkelendıgımızde |
![]() |
::Öfkelendıgımızde Dıkkate Almamız Gereken Bazı Noktalarımız!!!::: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ::Öfkelendıgımızde Dıkkate Almamız Gereken Bazı Noktalarımız!!!:::Öfke, eleştirilmemesi gereken ,herkesin yaşadığı ,bastırılmaması ve ayıplanmaması gereken bir duygudur ![]() ![]() ![]() •Öfkelenmenizden kendi kişisel kuruntularınız sorumlu olabileceği gibi, daha önceden başınızdan geçmiş ve sizi öfkelendirmiş bazı olayların anıları da sorumlu olabilir ![]() Öfke bir noktada, kişinin öğrenme yoluyla dışa vurum yaptığı bir davranış şeklidir ![]() ![]() Anne veya Babası öfkelendiğinde,,eğer bağırır çevreye zarar verirse çocuğun bunu yansıtma ihtimali yüksektir ![]() ZAMANLA ALIŞKANLIK yapmasıdır!!! Öfkemizi yansıtma şeklimiz, zamanla kalıp davranış şeklini alabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Unutulmamalıdır ki; öfkeli davranışlar; sadece iletişim kesen,gerginleştiren,bizi yetersiz bırakan, aciz gösteren bir durumdur!!! Öfkenin nedenleri sınıflamak istersek; • engellenme • haksızlığa uğrama • fiziksel incinme ve yaralanmalar • tacize uğrama • hayal kırıklığı • saldırıya uğrama • tehditler sayılabilir ![]() ![]() ![]() Özellikle büyük şehirlerde çalışanların en büyük sorunu,iş yükü, trafik,hayal kırıklıklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öfkelenme sürecini bilim adamları beş boyutta değerlendirmişlerdir ![]() Biliş – O andaki düşüncelerimizdir ![]() • Duygu – Öfkenin yol açtığı fiziksel uyarılmadır ![]() • İletişim – Öfkemizi çevremizdekilere yansıtma biçimimizdir ![]() • Etkileniş – Öfkeli olduğumuzda hayatı algılayış biçimimizdir ![]() • Davranış – Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışlardır ![]() Aslında öfkelenmek önce düşünsel bir durumdur ![]() ![]() Daha önceki makalelerimde de bahsettiğim gibi duyguları düşünceler oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İletişim boyunda ise, öfkemizi( duygu ve düşüncelerimizi) nasıl aktardığımız,hangi iletişim yöntemlerini kullandığımız ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Yapılan araştırmalarda öfkenin sağlığa etkileri gözler önüne serilmiştir ![]() Baş ağrıları, • Mide rahatsızlıkları, • Solunum problemleri, • Cilt problemleri, • böbrek fonksiyonlarında problemler, • Sinir sistemi rahatsızlıkları, • Dolaşım sorunları, • Varolan fiziksel rahatsızlıkların kötüleşmesi, • Duygusal rahatsızlıkla gibi ![]() ![]() Ama bunun yanında öfkeli insanların, öfkesiz insanlara oranla daha enerjik olduğu,daha çok performans gösterdikleri de tespit edilmiş pozitif bir sonuçtur ![]() ![]() Öfkeni düşünsel ve sağlık üzerindeki etkilerinin yanında bedensel belirtilerine de göz atalım: -Uyaran duyguyu harekete geçirir, • Stres ve gerginlik başlar, • Enerjiyi arttıran Adrenalin salgısı artar, • Nefes alıp verme sıklaşır, • Kalp atışları hızlanır, • Kan basıncı artar, • Vücut ve zihin “savaş ya da kaç” tepkisi için hazırdır ![]() Bunun yanında toplumumuzca çok sık kullanılan, ve desteklenen bir görüş olan öfkenin boşaltılması, rahatlama, gevşeme ise öfkelenmemizi ve yaşanılan olayın boyutunu etkileyen farklı bir etkendir ![]() Öfkenin boşaltılması: • çok yanlış ve tehlikeli bir inanç • kişileri incitmek için verilmiş bir onay • kızgınlık duygusunun boşaltılması saldırganlığa eğilimin artması gibi yanlış yönlendirmelere neden olur ![]() Bunun sizi kızdıran nesneyi tespit edip sakin bir biçimde başa çıkmaya çalışmak gereklidir ![]() Aslında öfkeyi kontrol etmek için belli başlı birkaç yöntemi bilmek yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yöntemlerden birincisi; Düşünsel yöntemdir ![]() Bu yöntemde; Kışkırtmanın tanımlanması sizi kışkırtan durumlarla yüzleşme ve bunlardan kaçınma verisi sağlar ![]() Öfkenin çarpıtmalarıyla savaşma: Öfkenizi, düşünme biçiminizi yeniden gözden geçirmek için bir uyarı olarak kullanabilirsiniz ![]() Öfke kontrol yönergeleri :Öfkelendiğinizde, öfkenizi kendinize ait yönerge cümleleriyle kontrol etmeye çalışabilirsiniz (“öfkenin seni ele geçirmesine izin verme”, “derin bir nefes al” gibi) Beklentilerin netleştirilmesi:Karşılaşabileceğiniz olayları önceden tahmin edip ona göre davranabilirsiniz ![]() Zihinsel tekrarlar :Olumlu bir olayı örnek alıp, ardından kafanızda tekrarlayıp ders çıkarabilirsiniz ![]() Bunu bir örnekle netleştirelim: • Ben sağlık memuru Ahmet ![]() ![]() • Bu tavır şahsıma mı hastane personeli Ahmet e mi? • Benim yerimde Mehmet olsaydı da bu durum oluşur muydu? • Neden böyle davrandı (onu anlayabiliyor muyum)? • Sizi anlıyorum ……den dolayı böyle öfkelisiniz ![]() ![]() ![]() • Biliyorum ki, ben öfkelenirsem o beni yönlendirmiş olacak ![]() • O nasıl davranırsa onun gibi değil, ben onu kendime uydurmalıyım ![]() ![]() • Öfkemi kontrol altına alıp,öncelikle onu anlamaya çalışmalıyım ![]() Bir diğer yöntem ise, duygusal yöntemdir ![]() ![]() Biofeedback :Öfke durumunda vücudunuzun nasıl tepkiler verdiğini keşfederek, bunu fiziksel uyarılmanızı azaltmak, düşünce ve davranışlarınızı değiştirmek için bir ipucu olarak kullanabilirsiniz ![]() • Alternatif uyarılma oluşturma : Öfke ya da fiziksel uyarılmaya muhalif başka bir uyarılma (örneğin, gevşeme ve espri) oluşturmak için öfkenizi bir ipucu olarak kullanabilirsiniz!!! • Uyarılmanın yönünü değiştirme : Öfkelendiğinizde yaşadığınız fiziksel uyarılmanın yarattığı enerjiyi, üretime dönüşebilecek önemli bir kaynak olarak kullanabilirsiniz!!! Genelde öfkeli insanlara “ neden öfkeleniyorsun,kızacak-bağıracak ne var ki? “ dediğimizde “ hayır ben öfkeli değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularımızı ve düşüncelerimizi farkeder ve tanırsak geriye sadece bunları olumlu bir yöntem ile ifade etmek kalır ![]() ![]() Kendi öfke davranışını öğrenme: Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışları belirleyelim ![]() ![]() ![]() • Verimli (üretken) öfke davranışı oluşturma:Kendimizi kışkırtan ve yıkıcı davranışlardan uzak tutarak, öfkelenmekten koruyabiliriz ![]() • Davranış değiştirme:Yeni hareketleri kolaylaştırma:Öfkelendiğimizde sergilediğimiz olumsuz hareketleri daha olumlu olanlarla yer değiştirelim ![]() • Öfkenin ABC’sini öğrenme:Öfkelenmenize yol açan sebepleri, sizin davranışlarınızı ve davranışlarınızın sonuçlarını gözden geçirme ve yeniden değerlendirme fırsatı tanır ![]() Duygularımızı,düşüncelerimizi ve davranışlarımızı gözden geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() Bizi öfkelendiren ,söz, davranış, tutum, düşünceyi öncelikle somut olarak tarif etmeliyiz ![]() ![]() ![]() -şu hareketinden dolayı çok öfkeleniyorum ![]() Çok sinirleniyorum…yani BEN DİLİ ”ni kullanmak ![]() -Olayla ilgili düşüncelerimizi net olarak ortaya koymak ![]() ![]() -Kendimizle içsel konuşmalarımızı devam ettirmek ![]() Aynı zamanda karşıdaki kişiyle, iletişimdeyken şu noktalara dikkat etmeliyiz: Tartışma:İki insan arasındaki çatışmayı fikir birliğine vararak çözme sürecidir ![]() Tartışmayı uzatmak, öfkelenme oranımızı arttırır!!! • Eleştirme:Yapıcı eleştiri yapabilme ve alabilme becerisidir ![]() Aşırı eleştiri hem bizim hem de karşıdakinin öfkesini arttırır ![]() • Övme diğer kişinin savunmacı davranma şansını azaltır!!! Bu iletişim yöntemlerinin yanında, tartışmaya ara verme, gergin anlarda derin nefes alma,problemin çözümü için alternatif bulma gibi çeşitli yöntemleri de kullanabiliriz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|