![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarBettina von Arnim ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1785-1859) 1783 Sophie von Laroche (Bettina von Arnim'in büyükannesi) Mutlu Seyahat adlı romanı yayınlar ![]() 1789 Goethe'nin oğlu August dünyaya gelir ![]() 1792 Mary Wollstonecraft Kadın Haklarının Savunusu'nu yazar ![]() 1804 George Sand'ın doğum yılı ![]() 1806 Şair Karoline von Günderode intihar eder ![]() 1807 Bettina von Arnim Goethe'yi ziyaret eder ![]() ![]() 1812-1822 Grimm'in Çocuk ve Ev Masalları yayınlanır ![]() 1831 Berlin'de kolera salgını ![]() 1850 Prusya'da kral tarafından onaylanan anayasa yürürlüğe girer ![]() "HAYATTAKİ TEK BÜYÜK KAZANCIM KENDİM OLARAK KALMAKTIR!" Büyükanneleri tarafından kucaklanmış üç genç kız bir ayna önünde durmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On üç yaşında kendisini aynada ilgiyle seyrettiği anı böyle anlatır Bettina Brentano ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sophie von Laroche, Sternheim'lı Genç Kızın Hikâyesi adlı mektup-romanıyla, Almanların ilk kadın yazarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina o anda kimi tokatladığını biliyor muydu? O bu olayı yalnızca kaydeder ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal olarak genç Bettina bundan etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina'nın büyükannesi ise bu ilkelere uymaz ![]() ![]() ![]() Kız kardeşleri ona "evin sevimli cini" adını takarlar; bu rol ona delilere özgü bir serbestlik verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina daha ilk karşılaşmalarında kendisinden beş yaş büyük olan bu kadına hayran olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina biraz fazla aşırıya kaçmıyor mu? Büyük bir baloda kendisinin dolabına saklanan Bettina, orada uyuyakalır! Bunu anlayışla karşılamak mümkün değildir ![]() ![]() ![]() "Eğilimlerim üzerinde senin tasarruf hakkın olamaz ![]() ![]() Bettina, büyükannesinin evinde 1772-1776 yılları arasında Sophie von Laroche'a Goethe tarafından yazılmış mektuplar bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina 1806 Haziranı'nda "Senin yerine Goethe'nin annesini kendime arkadaş seçtim," diye yazar arkadaşı Karoline'ye ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, ona duyduğu ilgi daha fazladır: Goethe'nin annesinin de ilgisini ve güvenini kazanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağabeyi Clemens, kız arkadaşı Karoline ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Goethe'nin annesi arkadaşlıklarının başlamasından bir yıl sonra Bettina'ya yazdığı bir mektupta şöyle der: "Sevgili - sevgili kızım! Bana bundan böyle içinde sadakatin saklı olduğu o kelimeyle hitap et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu andan itibaren başlayan mektuplaşmalar (aslında mektuplaşmayı sürdüren Bettina'dır ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu yirmi beş yaşındaki bir kıza yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha önce belirtildiği gibi yirmi beş yaşındadır Bettina ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de hiçbir akraba ve tanıdığa haber vermeden seksen yaşındaki bir rahibin odasında evlenirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina değişmiş midir? Düğünden iki ay sonra, o sırada yaşadığı Berlin'den Goethe'ye "Burada cennetteyim," diye yazar ![]() ![]() ![]() Bettina von Arnim yirmi yıllık evliliğinde yedi kez anne olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan birkaç yıl önce kocasından özür dilemiştir: "Sana uzun mektup yazamıyorum, çünkü çocukların bağrışmaları ve yorgunluk buna engel oluyor ![]() ![]() ![]() 1831 Ocağında, 50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanatçı olarak üretken ve politikada etkindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağabeyi Clemens örneğin, kitap yayınlanmadan önce ilk dört formayı okuduktan sonra kız kardeşini bir kez daha azarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina'nın bu sözlere yanıtına kulak verelim: "Sevgili Clemens ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüretkâr cümleler; tam Bettina'ya göre ![]() ![]() ![]() ![]() Goethe ile olan birlikteliğini anlatırken anı ve fanteziyi birbirine bağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Burada Bettina'nın o canlı anlatım tarzından ufak bir izlenim vermek için Bahar Tacı''ndan bir bölümü aktarmak gerek: "Doğru, Clemens, içimde insan yüzlerinden bir panayır var, tüm doğa sere-serpe, nabzı dolu dizgin atıyor, çiçekleniyor ve şafak kızıl rengiyle ruhuma doğup her şeyi aydınlatıyor ![]() ![]() ![]() Kralın Kitabı'nın iki cildi Bettina'nın daha sonraki yapıtları arasına girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bettina, IV ![]() ![]() ![]() ![]() Kralın Kitabı adlı yapıtının ikinci cildi Cinlerle Söyleşiler (1852) yayınlandığında, Bettina "komünist" olarak suçlanır; Bavyera ve Avusturya'da kitabı yasaklanır ![]() ![]() ![]() Yahudilerin ve Silezyalı dokuma işçilerinin savunucusu olur ve hemen hemen her baskı şekline karşı savaş açar ![]() ![]() ![]() ![]() Belki çağdaşları arasında ona en çok benzeyen, Fransız kadın yazar George Sand'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetmiş dört yaşına basan Bettina von Arnim ne zaman 'yaşlanmış'tır? Eğer bundan yorgun olmak ve vazgeçmek anlaşılıyorsa; o ne yorulur ne de vazgeçer ![]() ![]() ![]() Gündemde adlı mektup-romanında "Eğer tahtta ben olsaydım dünyayı güleç bir yüreklilikle değiştirirdim," der Bettina ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarGermaine de Stael-Holstein ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1766-1817) 1769 Napoleon Bonaparte'ın doğum yılı ![]() 1789 Fransız Devrimi'nin başlaması ![]() 1792 Paris'te Tuileries Sarayı'na yapılan saldırıda (bununla krallığın düşmesi olayı başlatılmıştır) kadınlar da önemli ölçüde yer alırlar ![]() 1792 İngiltere'de Mary Wollstoneeraft'ın Kadın Haklarının Savunusu adlı eseri yayınlanır ![]() 1802 Napoleon Bonaparte, Madame de Stael'i Paris'ten kovar ![]() 1803 Madame de Stael, Weimar'da Goethe ile buluşur ![]() 1804 Goethe "Baş Müşavir" olur ![]() 1805 Bonaparte kendisini Fransız İmparatoru ilan eder ![]() 1806 Napoleon, Jena Meydan Muharebesi'nde Rusya ve Prusya'ya karşı zafer kazanır ![]() ![]() 1808 Goethe, Erfurt kentinde Napoleon ile buluşur ![]() 1813 Goethe, Leipzig'deki meydan muharebesinde Napoleon'un zaferi üzerine bahse girer, kaybeder ![]() 1814 Germaine de Stael'in başyapıtı Almanya Üzerine, Almanca çevirisiyle çıkar ![]() "HAKSIZ GÜCE KARŞI DİRENMEK, BEDENSEL BİR ZEVKTİR ![]() Parisli Germaine Necker garip bir kızdır: Daha on üç yaşına varmadan, sanki büyümüş de küçülmüş gibi konuşur ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz ebeveynlerinin Paris'in kuzeyinde bulunan Saint-Quen'deki kır evinde oturmaktadır, çünkü doktor ona mutlaka "dinlenme ve hava değişimi" önermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi ise Germaine ilk kez yaşıtı bir kızla karşılaşmıştır: On iki yaşındaki İsviçreli Jeanne Huber oyun arkadaşı olarak Necker ailesinin çiftliğine davet edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeanne daha sonraları Germaine'in yanında başlangıçta kendini rahat hissetmediğini, fakat kısa bir zaman sonra bu olağandışı kızın cazibesinden kendini kurtaramadığını anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu kadın bir felaket tellalı, hep nahoş şeylerin habercisi!" diye köpürmüştü Napoleon Bonaparte ![]() ![]() ![]() Aklı ve mükemmel konuşma yeteneği, daha on üç yaşma bile basmamış Germaine'i ön plana çıkarmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Germaine'in çağdaşları onun dış görünümünü "yüz hatları düzensiz, zarafetten yoksun," diye tanımlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1786'da babası onu evlendirmek istediğinde karşı gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk mı? Hayır, zamanındaki her genç kız gibi o da evlilikte aşkı düşünmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu "çirkin küçük ördek yavrusu", pudralı, saçı başı yapılı Rokoko kadınları arasında -olacak şey mi? Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun amansız rakibi Napoleon Bonaparte olur ve öyle de kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık sesini çıkarmazsa Paris'te rahatsız edilmeden yaşayabileceği haberini yollar de Stael'e ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhalifinin kendisine "Fikir korkağı" dediği kulağına gelen Bonaparte, "Parçalayacağım, ezeceğim onu!" diye tehdit eder ![]() ![]() Bu sürgün Germaine'i can evinden vurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ona duygu yönünden pek fazla bir şey veremedim," der Germaine de Stae'l açık yüreklilikle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir hayat arkadaşı olan kadının, kocasının isteği doğrultusunda bir anlaşmaya varması ne büyük haksızlık," diye yazar ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bana oranla daha fazla fantezi ve duygu gücüne sahip olan sen, herhangi bir başka hayat seçeneğin veya eğlencen olmadığı için, dünya bana dört bir yandan olanaklar sunarken, sadece benim için yaşayan sen, benim binlerce ilgi alanım varken, aşağılanmış, donmuş ve yarım kalmış sevginle sen, sadece benim iyi olarak algılayacağım zamanda, yalnız benimle yetineceksin ve bunun da ötesinde daha güçlü, daha şefkatli duygular içeren inançları geri tepeceksin!' Ne denli haksız bir akit! Tüm insani duygular buna isyan eder ![]() Delphine adlı romanı 1802 sonbaharında Paris ve Cenevre'de aynı zamanda yayınlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları yazan bir kadının normal olmayacağı gayet açıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu can sıkıcı kadın yılmaz, vatandaş Konsül diye yazar Bonaparte'a; "İnanamıyorum; eyleminiz beni daha da acımasız yapabilir ![]() ![]() ![]() Birinci Konsül'ün emrini geri alması için bir yıldan fazla uğraşır ![]() ![]() "Fransa benim mutluluğum için gerekli," diyordu Germaine de Stael ![]() ![]() ![]() Jacques Necker bu sırada mutsuz kızına yazdığı bir mektupta şöyle seslenir: "Mutsuz olduğun zaman başını dik tut ve dünyanın hiçbir gücünün seni ezmesine izin verme!" Germaine, babasının tavsiyesine uyarak Almanya'ya gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada iki şair, Goethe ve Schiller, birbirlerine yazdıkları kaygılı mektuplarda kendilerini bu can sıkıcı kadına karşı nasıl koruyabileceklerini bilmediklerini belirtirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Goethe, ilk önce bu garip kadını izlemesi ve sonra izlenimlerini iletmesi için Schiller'i öne sürer ![]() İlk karşılaşmasından sonra Schiller "Derli toplu, yabancı, yanlış ve patolojik bir unsur yok vücudunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Öyle alçakgönüllü ve kendi başarılarını önemsemeyen, kendine göre gerçekleri öylesine canla başla ve gururla savunan biri ki, ilk gördüğüm andan itibaren ona hayranlık dolu bir dostlukla yaklaştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Weimar'da kaldığı altı hafta, Bayan de Stael'in yaşamında kesinlikle zirvelerden birini oluşturduğu kesindir ![]() ![]() ![]() 1804 Nisan'ında İsviçre'den aldığı bir telgraf Germaine'i çok derin kaygılara düşürür, tüm planlarını altüst eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenevre yakınındaki Coppet malikanesi daha sonraki yıllarda Avrupa'nın kültürel buluşma yerine dönüşür ![]() ![]() ![]() "Ezeceğim onu!" diye birkaç yıl önceki tehditinin üzerine, 1810'da en büyük darbeyi indirir ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen ardından, bir görgü tanığının ifadesine göre, İmparator bizzat kendi elleriyle tüm ciltleri ve notları şömineye atar ![]() ![]() ![]() O anda Germaine için kitabının bir müsveddesini gizlice kurtarabilmiş olması belki de küçük bir tesellidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücadeleci Germaine de Stae'l şimdiye dek hiç bu denli kaygılı bir ifade kullanmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırk altı yaşında bir kez daha anne olur ama bu, çocuğunun genç bir Fransız subayı olan babası ile hemen evlenmesi için bir neden değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 1814 Nisan'ında onun en büyük düşmanı Napoleon tahttan iner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Germaine de Stae'l "Köhne önyargılara" karşı hayatı boyunca savaşmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarAnnette von Droste-Hulshoff DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1797-1848) 1810 Münster, Fransız İmparatorluğu'na katılır ![]() 1813 Anncttc von Droste Hülshoff, Grimm Kardeşler ile tanışır ![]() 1816 Grimm Kardeşler'in Alman Masalları yayınlanır ![]() 1823 Köln'de ilk Rosenmontag eğlence resmi geçidi yapılır ![]() 1825-26 Droste'nin Köln, Bonn ve Koblenz gezisi ![]() 1834 J ![]() ![]() ![]() ![]() 1837 Münster'de Levin Schücking ve Droste'nin de üyesi olduğu bir "Heeken - Yazarlar Derneği" kurulur ![]() 1843 Levin Schücking, Luise von Gali adlı kadın yazarla evlenir ![]() 1848 Droste'nin ölüm yılı: Fransa'da Şubat Devrimi ve Almanya'da Mart Devrimi ![]() 1862 Levin Schücking ilk Droste biyografisini yayınlar ![]() 1878-79 Cotta Yayınevi'nde Levin Schücking tarafından derlenen, Droste'nin Bütün Eserleri çıkar ![]() "YÜZ YIL SONRA OKUNMAK İSTİYORUM, BELKİ BAŞARIRIM ![]() Ailede "Annette" diye çağrılan Anna Elisabeth Freiin von Droste zu Hülshoff, ilk şiirini biraz önce bitirmiştir ![]() ![]() ![]() Gel sevgili horozcuk, yaklaş ve elimden gagala yemini Gel anık sevgili küçük adam Gel ki kaçıp gitmesin o elinden ![]() Mehtap gümüş parlaklığında Nasıl da bakıyor dünyaya Bir pınardan daha sessiz parlıyor Ey mehtap, yaklaş biraz daha dünyaya ![]() Keşfedilmemiş ozan yedi yaşındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Annette'in oldukça aşırılığa kaçan duygusal ifadeleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piyanoda gelişigüzel melodiler çalar, kendi şiirlerini yazmaya çalışır, arkadaş ve akraba çevresinde "komedi oynamaya" bayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun dışında kendisi için Westfalen masal ve efsanelerini toplamasını memnuniyetle karşılarken, Annette tevazuyu yine de elden bırakmamalıdır ![]() ![]() ![]() Fakat: "Tuhaf ve deli dolu mutluluğumu kitaplardan, romanlardan kazanmadım ben ![]() ![]() Annette von Droste-Hülshoff "içinde olanları" daha da eleştirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On altı yaşındaki Annette von Droste-Hülshoff un Bertha adında tamamlanmamış bir tiyatro eseri vardır ve bu eserdeki kahramanın eline aşağıdaki dizeler uyarı olarak tutuşturulur: Rufum çok erkeksi, çok yücelerde Kadın gözü izleyemez seni ötelerde Yüreğini daraltan korku bu Ve solmuş körpe yanaklarında ![]() Assalar kadınlar semalarını Kaçarlar kendi öz benliklerinden ![]() Güneşe ermek isterler ötelerde Yınmak isterler de bulutları kartal üstünde Yapayalnız kalırlar sisli vadilerde ![]() Yarışmak isteseler de tüm erkeklerle Kadın değillerdir anık, çifte cinsiyetleriyle ![]() Bu dizeleri yazarken, genç Annette, kendisini betimlemek ve disipline sokmak istemiştir ![]() Çok küçük yaşlardan beri "dişi" olmama konusunda içine çok büyük bir korku yerleşmiş olmalı ![]() ![]() ![]() Çok önemli kadınsal bir özellik olan itaatkârlık bakımından da eksiği yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katherine "Westfalya'nın Ozanı" olarak kutlanır ![]() ![]() ![]() ![]() 1820'de (Droste üzerine yazılanlarda belirtildiği gibi) "gençlik felaketini" yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki kendi duygularını analiz edememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız kardeşi Jenny daha sonraları şöyle diyecektir: "Annette evlilikten söz ederken, sağlığı pek yerinde olmadığı ve bağımsızlığına çok önem verdiği için evliliğin kendisine göre bir iş olmadığını söylerdi sadece ![]() ![]() ![]() Annette içine kapanır ![]() ![]() ![]() Evet, yalnız kalır ![]() ![]() ![]() Duygularını maskelemek için mi? Daha küçük bir kızken, hiç kimseye sezdirmeden, alay ve aşağılanmaya katlanmayı öğrenmiş olmalıdır ![]() ![]() Ama henüz pek "olgun" değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazdıklarıyla kamu önüne çıkmadığı sürece Annette'in aile içersinde yazmasına göz yumulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1826'da Annette, Hülshoff a geri döner, en büyük ağabeyi evlenir ve mirasa sahip çıkar ![]() ![]() ![]() Annesi ve kız kardeşi ile Rüschhaus dullar evine taşınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annette Elisabetlı von D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu destekleyen biri daha vardır: Levin Schücking ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Die Judenbuche adlı uzun öykülerin ön çalışmalarını yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Delikanlıyı Bodensee yakınlarında Meerburg'da kütüphaneci olarak işe yerleştirmeyi başarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Levin'i pek az gördüğü doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1841 Ekinlinden 1842 Nisan'ına kadar Annette von Droste Hülshoff 54 şiir yazar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirlerini küçük zarif yazısıyla not eder ![]() ![]() ![]() ![]() Annette bu konuda yardımcı olmaya söz verir ![]() ![]() ![]() ![]() Uslu dinleyici ve bilgi aktarıcı olarak kendini feda eden uyumlu davranışlı, saçları kurdeleli, tokalı, firketeli bu soylu, kendinden emin kadın, Meersburg'da oturduğu dönemde Kulede adlı bir şiir yazmıştır ki, ilk ve son kıtalarını burada aynen aktarmak gerekir: Kulenin yüksek balkonundayım ![]() Seni kuvvetle sarmaktır arzum, Adele adeleye, kenardan iki adım Sonrası ölüm kalım güreşim! Özgür kırlarda bir avcı olsam, Askerin bedeninden yalnız bir parça, Ne olurdu sanki erkek olsam, Gökler akıl verirdi o zaman azıcık Mecbur, burada ince ve kibarca, Uslu bir çocuk gibi oturmaya Ancak gizlice saçlarımı açıp Bırakabilirim rüzgârda dalgalanmaya ![]() Uçuşan saçlarıyla Annette von Droste-Hülshoff; bu görünümü kimse ona yakıştırmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Kız arkadaşı Elise Rüdiger'e 1843'te yazdığında şöyle der: "Biri başını suyun üstüne çıkaracak olsa, arkadan başka biri yetişiyor ve birkaç santim daha yükseğe çıkarak ötekinin başını nasıl suya batırdığını; Heine'nin nasıl yok olduğunu, Freiligrath ve Gutzkow'un nasıl yaşlandığını, kısacası ünlülerin birbirlerini nasıl yediklerini ve yaprak bitleri gibi birbirlerini nasıl dejenere ettiklerini görüyorum da, bacaklarımı kanepeye uzatıp, yarı yumuk gözlerimle sonsuzluğu düşlemek daha iyi diyorum ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarGeorge Sand ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1804-1876) 1805 1 ![]() ![]() 1810 1 ![]() ![]() 1810 Kompozitör Frederic Chopin doğar ![]() 1813 1 ![]() ![]() 1827 Goethe Dünya Edebiyatı kavramını ortaya atar ![]() 1830 Paris'te Temmuz Devrimi ![]() 1830 Fransa'da basına uygulanan sansür kaldırılır ![]() 1832 Goethe'nin ölüm yılı ![]() ![]() 1839 George Sand ve Frederic Chopin'in Mayorka gezisi ![]() 1848 Paris'te Şubat Devrimi - George Sand bu devrime katılır ![]() ![]() 1855 Paris'te Dünya Sergisi ![]() 1855 Paris'te ilk bonmarşe (süpermarket) açılır ![]() 1855 George Sand, Balzac'ın ricası üzerine İnsanlık Komedyası'nın önsözünü yazar ![]() 1857 Gustave Flaubert'in Madame Bovary adlı yapıtının piyasaya çıkışı ![]() 1863 Gustave Flaubert ile George Sand arasındaki mektuplaşmanın başlaması ![]() 1867 Paris'te ilk pnömatik posta (hava basıncı ile borulardan mektup iletimi) ![]() 1876 George Sand'ın ölüm yılında Almanya'nın ilk kadın doktoru kendi muayenehanesini açar ![]() "EYLEMLERİ KONUŞTURABİLİRSİNİZ, AMA İNANÇLARI DEĞİL; DÜŞÜNCE ÖZGÜR OLMALIDIR ![]() Aurora, şafak kızılı - 19 ![]() ![]() ![]() "Beni çok tuhaf buluyorlardı," diye tanımlar kendisini, daha sonra genç kızlık yıllarını anlatırken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dört yaşındayken babası Albay Dupin'i kaybetmişti ![]() ![]() ![]() "Her gün belirli bir saatte uyanacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızlar yatılı okulda çok sıkı gözetim altında yaşadıkları için "karşı cinsten biriyle yalnız olmalarına" zaten hiç olanak yoktur ![]() ![]() Aslında büyükanne Dupin bu tür etkileri hiç hesaba katmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyükanne hastalanır ![]() ![]() ![]() ![]() İmkân buldukça bundan böyle de pantolon giyme olanağı yaratacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kalbim bana adalet duygusu ve cesaret veriyorsa, önyargılara aldırmam bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyükannesi ölünce, 17 yaşındaki Aurora'ya Nohant çiftliği, Paris'te özel bir ev ve Narbonne Oteli miras kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() görevlerden korkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evli çiftin ortak yanlarının pek az olduğu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Casimir Dudevant karısını kaçık ve delişmen olarak nitelemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madame Dudevant kocasından yılda 3000 frank nafaka ister ![]() ![]() ![]() ![]() Paris, 1831: Dokuz yıllık bunaltıcı evlilikten sonra Aurora yeniden kendini bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aurora Dudevant -hâlâ bu adı taşımaktadır- Paris'te bir çatı katında genç yazar Jules Sandeau ile birlikte yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() - Kitap yayınlama niyetinde olduğunuz doğru mu? - Evet, Madam ![]() - Ah, çok tuhaf bir düşünce bu ![]() - Evet, Madam ![]() - Peki ![]() - Aaa, tabii ki hayır Madam, hiç endişelenmeyin ![]() Dudevant adını bir kitap kapağında okumak zorunda bırakmaz kayınvalidesini ![]() ![]() ![]() Onu edebiyat dünyasına attığı ilk adımlarında izleyelim biraz da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzeybatı Fransa'nın soylularından romancı Mösyö de Keratry'yi ziyaret eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna benzer bir deneyim taslaklarını okusun diye verdiği yazar Henri de Latouche ile yaşanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, demin anlatılan sahnede George Sand'a karşı öylesine itici davranan Latouche, giderek onun en iyi arkadaşlarından biri ve destekçisi olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca tarzının ve yargılarının "tipik erkeksi" olarak değerlendirilmesi, onu hiç kızdırmaz ![]() ![]() ![]() ![]() İlk romanlarındaki kadın tipleri, burjuva evliliklerinde kelepçelerinden kurtulma çabasında olan kadınlardır ![]() ![]() ![]() "Ahlak dışı" olarak değerlendirilmesine rağmen bu kitabı ile de inanılmaz bir başarıya ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1866'da yazar Gustave Flaubert ile sürdürdüğü mektuplaşmalardan birinde cümlelerin kaleminden ne kadar rahat aktığını anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm yaşamı boyunca kalıcı olan bu büyük enerjiye sahip olmasaydı, George Sand oynadığı farklı rollerin üstesinden gelemezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1832 ilkbaharında George Sand üç buçuk yaşındaki ikinci çocuğa Solange'ı Paris'te yanına alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() başlayan) bu "maceralar" George Sand'ın özgeçmişinden soyutlanamaz ![]() ![]() ![]() 22 yaşındaki "Weltsehmerz" ozanı ve o zamanlar Paris'te gündemde olan - Goethe'nin Werther tercümelerinden de etkilenmiş bulunan- Musset, yirmi dokuz yaşındaki George Sand ile tanışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu aşk dramı bir dizi kitaba konu olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() George Sand'ın hareketli yaşamı, zamanının ileri gelenleriyle çok yönlü ilişkileri aslında ciltler doldurabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bugüne dek sayısı zaten az olan çocuklu kadın yazarların da çok azı günlük yaşamlarını çocuklarıyla birlikte geçirdikleri için George Sand'ın bundan yaklaşık 150 yıl önce bu "çifte yükü" nasıl sırtlandığını duymak ilginçtir ![]() ![]() Tüm çalışan annelerin tipik vicdani rahatsızlıklarını da bilmektedir: "Çocuklarımla birlikte olduğum zamanlar sadece onlar için ve onlarla yaşamak istiyordum ![]() ![]() ![]() İki çocuğu ve besteci Frederic Chopin ile 1838-39 kışını Mayorka adasında geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciğerlerinden ağır hasta olan Chopin (sadece bu nedenden ötürü zaten yeterince şüphelidir) çocukların gözleri önünde George Sand ile birlikte yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamı boyunca daha bir sürü gezi yapar ve bu gezileri yazıya döker: "Gezi sanatı neredeyse yaşamın bilimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Honore de Balzac gibi çağdaşları, onun "erkeğin başat kişilik özelliklerinin tümüne sahip olduğunu" kabul ederler ![]() ![]() Ünlü bir roman yazarı olmasına rağmen Academie Française'e kabul edilmez, örneğin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok insanın "Kedi erişemediği ciğere mundar dermiş" diye arkasından konuştuğunu hisseder ![]() ![]() ![]() George Sand 72 yaşında ölür ve Nohant'a, genç kız olarak baskısız ve uzlaşmasız, "tuhaf biri olarak büyüdüğü yere gömülür ![]() ![]() ![]() George Sand'ın son yıllarında onunla mektuplaşan ve düşünce alışverişinde bulunan Gustave Flaubert, Sand'a karşı âdil olmaya çalışan nadir kişilerden biridir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarHarriet Beecher Stowe ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1811-1896) 1833 Britanya İmparatorluğu'nda kölelik kaldırılır ![]() 1847 Hamburg-Amerika hattı açılır ![]() 1850 Nüfusu 23 milyon olan ABD'de 3,2 milyon zenci köle bulunmaktadır ![]() 1851 The New York Times gazetesi kurulur ![]() 1852 H ![]() ![]() 1852 Aynı yıl Annette von Droste-Hülshoff, Katolik şiirlerini içeren Das Geistliche Jahr (Ruhani Yıl) kitabını yazar ve Theodor Storm, Immensee'yi yayınlar ![]() 1854 ABD'de köleliğe karşı programın temelleri atılır ve cumhuriyetçi parti kurulur ![]() 1860 Köleliğe karşı olan cumhuriyetçi Başkan Abraham Lincoln'un döneminde ABD'de çıkan iç savaş kuzey eyaletlerinin zaferi ile sonuçlanır ![]() ![]() ![]() "KADINLAR TANRI'NIN VE DOĞANIN ONLARA VERDİĞİ HER TÜRLÜ YETENEKTEN YARARLANMALIDIRLAR ![]() Harriet "sorunlu" bir çocuktur ![]() ![]() ![]() ![]() Püriten bir adamın çoğalma arzusu içinde, büyük bir çocuk sürüsü olsun ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altı buçuk yaşında su gibi okuyabilen Harriet, şiir okuduğunda bir düş dünyasına dalıp gitmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ders verdiği "Hartford Kız Akademisinde, Harriet Latince, İtalyanca ve Fransızca öğrenir ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat çok dindar yetiştirilmiştir ve bu tür düşüncelere kaptıramaz kendisini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16 yaşındayken söylediği bu sözler tüm yaşamı boyunca geçerliğini koruyacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sade, gösterişsiz" denir ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet 8 Mart 1833'te gazetesini açtığında, kendi kitabının duyurusunu bulur: Çocuklar İçin Yeni Coğrafya - Yazan: Catherine E ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç hafta sonra Kentucky'ye bir yolculuk yapar ![]() ![]() ![]() Her neyse, burada sözü yaklaşık yirmi yıl sonra Harriet Beecher Stowe'un ünlü kitabı Tom Amcanın Kulübesini okuduğunda birdenbire bu Kentucky yolculuğunu anımsayan bayan meslektaşına bırakalım: "Harriet o sıralar etrafında olup bitenleri sanki hiç fark etmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce Harriet çelişkili izlenimler ve deneyimlerle kafası dolu halde, sevmediği öğretmenlik mesleğine geri döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında bu başarıdan sonra yüreklenip, yeteneğine güvenerek yazmayı meslek haline dönüştürebilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Edebiyatla uğraşacaksam özel bir odaya ihtiyacım var," der 1842'de kocasına yazdığı bir mektupta ![]() ![]() ![]() Başka bir yerde de şöyle der: "Şu anda evde rahatsız edilmeden kalabileceğim bir yer yok ![]() ![]() ![]() ![]() 1845 yılında karanlık, yapış yapış, yağmurlu, sisli, berbat bir günde anne ve ev kadını Bayan Stowe şunları yazar: "Ekşi süt, ekşimiş et kokusu ve ekşi kokan her şey beni hasta etti ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci çocuğunun doğumundan sonra aylar boyu hasta yatar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1850 yılında yedinci ve son çocuğunu dünyaya getirdiğinde, tüm ailevi sıkıntılara rağmen yeniden para kazanmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet'in akraba çevresinde bu insanlık dışı yasa üzerine sert tartışmalar olur ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet Beecher Stowe ![]() ![]() ![]() En küçük çocuğu Charles Edward hâlâ süt emmekte ve geceleri yanında yatmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gençliğinin büyük bir bölümünü Cincinnati'de, kölelik bölgesinin sınırında geçirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Resim yapan bir ressam gibi yazacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet, yirmi beş yıl sonra en küçük oğluna yazdığı bir mektupta Tom Amcanın Kulübesi'nin nasıl oluştuğunu anımsar: "Halkımız tarafından kölelere reva görülen haksızlık ve vahşet konusunda neredeyse üzüntüden kalbim parçalanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() 1851 ilkbaharında öyküsünün ilk bölümü bitmiştir ![]() ![]() Fakat roman başını alıp gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet Beecher Stowe'un yarattığı tiplemelerle öylesine özdeşleşmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Romanının kitap olarak piyasaya çıkmasının ona daha fazla ün katacağına ve her şeyden önce daha fazla para getireceğine inanmamaktadır Harriet Beecher Stowe ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet Beecher Stowe'un kendisi de, konuyu çok objektif bir şekilde ortaya koyduğu için kitabının kuzeyde pek ilgi görmeyeceği ve güneyde de pek yankı uyandırmayacağını söylemektedir, ilk sekiz hafta içinde 50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet Beecher Stowe 1853 yılında ilk kez Avrupa'ya yolculuk yapar ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine daha uzun başlıklı ikinci kitabını yayınlar: "Eserin gerçekliğini kanıtlayan açıklamalarla, hikâyenin dayandığı gerçek olayları ve belgeleri ortaya koyan Tom Amca'nın Kulübesinin Anahtarı" ![]() "Satılık: 10 yaşından 18'ine kadar iyi gelişmiş kızlar, 24 yaşında bir kadın ve çok şirin 3 çocuklu 25 yaşında çok işe yarar bir kadın ![]() ![]() Harriet Beecher Stowe 30'dan fazla eser yayınlamıştır ![]() ![]() ![]() Tahminine göre ani başarısından sonra belli bir doğallığı kaybetmesinin nedeni şudur: "Başlangıçta hiç kimse benden bir şeyler beklemiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeye rağmen tüm kitapları iyi satmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 85 yaşına yaklaştığı son yıllarında, adına bir sürü efsaneler yaratılmıştır ![]() ![]() ![]() Harriet'in bir kadın yazar olarak görev anlayışını, İngiliz hikayeci George Eliot'a yazdığı bir mektupta görüyoruz: "Kitap, karanlığa uzatılan ve başka bir eli tutabileceği umulan bir el gibidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarFanny Lewald ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1811-1889) 1789 Beden eğitimi okullara ders olarak girer (yalnız erkek çocuklar için) ![]() 1796 Beden eğitiminin öncüsü Johannes Guts Muths gençlik için ilk jimnastik kitabını yayınlar ![]() ![]() 1810'lar Alay konusu olan "Mavi Çoraplı" kavramı, İngiltere'den Almanya'ya geçer ![]() 1826 Berlin'de "Unter den Linden" caddesi ilk kez gaz lambaları ile aydınlatılır ![]() ![]() 1831 Bremen'de son halka açık idam kılıçla yapılır: Zehir hazırlayan Gesche Gottfried adlı kadının başı uçurulur ![]() 1841 Berlin'de hayvanat bahçesi açılır ![]() ![]() 1846 Berlin'de ilk atlı otobüs işletmesi açılır ![]() ![]() ![]() ![]() 1865 Berlin'de ilk Alman atlı tramvayı çalışmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() 1875 Berlin'deki kız okullarında beden eğitim derslerine izin verilir ![]() 1889 Fanny Lewald'ın ölüm yılında Paris'teki II ![]() ![]() "BAĞIMSIZLIĞIM, AŞKIMDAN SONRA EN BÜYÜK MUTLULUĞUMDU ![]() Her şey babaya bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde Fanny bir danslı eğlencede hoşça vakit geçirirken "Efendi" derhal eve dönmesini ister ![]() ![]() ![]() "Büyük bir endişe içinde iki merdiveni çıkıp oturma odasına girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fanny baba evinde en büyük çocuktur ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeye rağmen Fanny bir "kitap kurdu" olmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geliri altı kızı ömür boyu beslemeye yeterli değildir ![]() ![]() ![]() Fanny Marcus İçin Günlük İşler Eylül sonunda hazırlanmıştır, mevsim değişimine ve diğer dersler başlayıncaya kadar geçerlidir ![]() Genel Kurallar: Sabahları en geç saat 7'de kalkılacak ki, 7 ![]() ![]() Pazartesi 8 ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 17 ![]() ![]() 18 ![]() ![]() Salı 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 17 ![]() ![]() 18 ![]() ![]() Çarşamba Pazartesi programının aynısı 17 ![]() ![]() Perşembe, cuma, cumartesi akşamları haftanın ilk üç günü programının tekrarı ![]() Ailede hiç kimse Fanny'nin gizli düşüncelerini sezinleyemez ![]() ![]() Bunun üzerine Fanny'nin tepkisi şöyle olur: "On beşime bastığım gün, tamamen emin ve âşık olmadıkça kimsenin beni evliliğe ikna edemeyeceğine karar verdim ![]() ![]() ![]() ![]() "Kendine özgü gelecek"; genç Lewald ulaşılması güç bir hedefi artık içinde saklayamaz haldedir ![]() ![]() ![]() 1832: Bir iş gezisinde babasına eşlik edebilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Babası Königsberg'e tek başına geri dönerken, Fanny Breslau'dan akrabaları ile onların memleketine gider ve 1832-33 kışını orada geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olay ebeveynlerinin evlilik politikasına karşı daha fazla tepki göstermesini sağlar ![]() ![]() Bu arada 25 yaşına gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fanny'nin yazı yeteneği Eıtropa dergisini çıkartan akrabalarından birinin dikkatini çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fanny'den, IV ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi yazdığı metnin basıldığını görmek ve bunun için de ücret almak imkânını, "Sanki kanatlanmış haldeydim!" diye anımsar Fanny Lewald yaşam öyküsünde; yazar olmak ve bu meslekte kendi işini kurmak istemektedir ![]() ![]() ![]() Clemenline teyzesine şöyle yazar: "Benim için mutsuzluk kaynağı olacak, sadece laf olsun diye yapılan bir evlilik fikrine tahammül edemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cüretkâr cümleler hayretle karşılanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1843'te elementine yayınlandığında Fanny Berlin'e gider ![]() ![]() ![]() Hemen hemen ilk romanı ile aynı zamanda, Fanny Lewald Kız Çocuklarının Eğitimi Üzerine adlı bir yazı yayınlar ![]() ![]() ![]() ![]() 1862'de şunları yazar: "Hangi aileye girerseniz girin, akrabaları içinde, canları sıkılmış ve yorgun, kendilerine özgü sevinçleri ve umutları olmayan, boş ve yararsız bir yaşam sürdüren, isteksizce bir topluluk ve eğlenceden diğerine sürüklenen yaşı geçkin, evlenmemiş kızları ya da kız kardeşleri olmayan birine kolay kolay rastlayamazsınız ![]() Kendi kendilerine, çoğu kez ailelerine de yük olanlar için şu sorulabilir: Peki ne olacak onlara? Ne yapmalı onlar için? Bu inkâr edilemez sefalete karşı tek bir çare vardır: Kadınların iş ve meslek yaşamında erkeklerle aynı haklara sahip olmaları ![]() 1875'te yazdığı Kadınlardan Yana ve Kadınlara Karşı adlı kompozisyonunda şöyle der: "Ve biz kadınlar 17 yaşımızdan başlayarak oturuyor, bekliyor ve ümit ediyoruz; işsiz güçsüz kuluçkaya yatmış, günbegün sabırsızlıkla, çaresizliğimizi bağışlayacak kadar bizi seven bir erkeğin gelmesini bekliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adele (1858) bir kadın yazarın hayatını anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Fanny Lewald ancak otuz yaşını aştıktan sonra gerçekten ailesinden kopar ![]() ![]() ![]() ![]() Fanny ise romanlarını yazmaya devam edeceği yerde nasıl olup da anlamsız el işleriyle uğraştığını anlayamaz zaman zaman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1845'te İtalya'ya yaptığı bir yolculukta Oldenburglu lise öğretmeni Adolf Stahr ile tanışır ![]() ![]() ![]() ![]() Lewald-Stahr çifti Berlin'de bir önceki yüzyılın ortalarında kültürel yaşamın merkezi olan bir edebiyat salonu kurarlar ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne idiysem oydum, gücüm sayesinde," der kendisini betimlerken; "yeteneğim sayesinde, kendim sayesinde - ve özgürdüm! Özgür!" |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarMathilde Franziska Anneke ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1817-1884) 1794 Prusya'da, boşanmanın kanuni esaslara bağlandığı Genel Eyalet Hukuku yürürlüğe girer ![]() 1797 Annette von Droste-Hülshoff un doğum yılı ![]() 1833 Leipzig'de ilk kadın öğretmenler seminerinin kurucusu Auguste Schmidt'in doğum yılı ![]() 1833 Üniversite öğrencileri Frankfurt/Main'daki Merkez Karakolu'na saldırırlar ![]() 1847 Mathilde Franziska Anneke'nin Toplumsal Koşullarla Çatışan Kadın yazısı yayınlanır ![]() 1847 Aynı yıl doktor Heinrich Hoffmann'ın çocuk eğitimine katkısı olan Stnıwwel peter (Haylaz Çocuk) yayınlanır ![]() 1848 Paris'te Şubat Devrimi ![]() 1848 Almanya'da Mart Devrimi ![]() 1849 Avusturya'da kadınlar belediye seçimlerine katılma hakkına kavuşur ![]() 1850'ler Politik sebeplerden dolayı gittikçe daha fazla Alman ABD'ye göçer ![]() ![]() ![]() ![]() "AKIL BİZE ÖZGÜR OLMAYI EMREDER ![]() Tapu kadastro müdürü Karl Giesler'in kızı Mathilde ve Isabella adlı atı, birbirlerinden ayrılmaz bir ikilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babası, mesleği dolayısıyla Prusya toplumunda oldukça yüksek bir mevkidedir ![]() ![]() ![]() ![]() 19 yaşındayken evlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat "Tabouillot Olayı" kafaları karıştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mathilde Franziska, evlilik soyadı ile Tabouillot, kızlık soyadı ile Giesler, kabahatsiz olarak boşanmış bir kadın olsa da, küçümsendiğini çok çabuk hisseder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatını yazarak kazanmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir deyişle, bu alan kadınlara göre değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken Mathilde Franziska'nın o zamana kadarki yaşamının altına bir çizgi çektiği gün gelir ![]() ![]() ![]() ![]() '48 Devrimi'nden önceki kış, otuz yaşındaki Mathilde ilk kez kadın sorunlarına karşı tavrını koyduğu bir yazı yayınlar: Toplumsal Koşullarla Çatışan Kadın ![]() Ezilmişliğin, ana nedeni olarak gördüğü kilisenin öğretilerine karşı çıkar: "Tütsü kokuları ile zihninizi karıştırmak istiyor, parlak sözlerle sizi aldatıyorlar, basit gerçekler yerine çiçek kokulu masallar anlatıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ve hemcinslerine seslenir: "Ne olur, gözünüzü açın ve sizinle nasıl oyuncak gibi oynandığını görün ![]() ![]() "Louise Aston" skandali bu yazının yayınlanmasına neden olan olaylardandır ![]() ![]() ![]() 1847'de Mathilde Franziska ikinci evliliğini yapar ![]() ![]() ![]() ![]() 1848 Temmuz'unda Fritz Anneke tutuklanır ve hapse atılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konferansın Amerika'dan çok uzaklardaki Mathilde Franziska Anneke ile o ana dek hiç ilgisi yoktur; daha yeni anne olmuş Mathilde bundan kısa bir süre sonra Amerikan kadın hareketleri ile ilişki kuracağını ve yaşamının sonuna dek bu hareket için çalışacağını bilemezdi ![]() Hâlâ Köln'dedir ve '48 Devrimi'ne aktif olarak katılır ![]() ![]() ![]() ![]() Köln Kadın Gazetesi'nin sadece iki sayısının çıkarılmasına izin verilir ![]() ![]() ![]() Mathilde Franziska Anneke büyük baskı altında çalışmaktadır ![]() ![]() ![]() Bir kadın hem ailevi yükümlülüğüne bağlı kalmak, hem de zamanın olaylarına etkin olarak katılmak istiyorsa, erkekten iki kat güçlü olması gerekir ![]() ![]() ![]() Daha sonraki yıllarda da bu durum sürekli tekrarlanır: Devrimci Fritz Anneke ne zaman kendisine ihtiyaç olsa, dışarıya, "düşman yaşam"'ın içine dalar ![]() ![]() ![]() Fritz Anneke 1848 sonu hapisten çıktığında, Pfalz devrim ordusuna katılır ve kısa zamanda lider durumuna gelir ![]() ![]() ![]() "Çocuklarımı bir süre için güvenli bir yere bıraktım ![]() ![]() ![]() 1849 baharında Pfalz'da katıldığı devrim hareketini, bir kız arkadaşına yazdığı mektupta böyle anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Başarısız devrimden sonra Annekeler kaçmak zorunda kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O anın sunduğu olanağı kullanmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1852 Ekim'inde şöyle yazar, "Erkekler bu gazeteye karşı çıkmaya yeminli gibi görünüyordu ![]() ![]() ![]() Mathilde Franziska Anneke yolundan şaşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplantının sonunda yayınlanan sonuç bildirgesi şöyledir: "Bu hareket yalnızca Amerika'nın değil tüm dünyanın sıkıntılarına yöneliktir ![]() ![]() Mathilde Franziska Anneke bu komitedeki tek Alman kadındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başarmak zorunda olduğu işi "katıksız gericiler" ile uğraşmak, "cehennem azabı" diye niteler ![]() ![]() ![]() ![]() Fritz Anneke Yeni Dünya'ya karısı kadar alışamamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 1869'da "Amerikan Eşit Haklar Birliği" toplantısında ikinci kez konuşmacı olarak kürsüye çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1853'teki ilk ABD konferansı küfürler ve kaba tezahüratla kesilmişse de, şimdi çılgınca alkışlanır ve kadın haklarının öncüsü olarak kutlanır ![]() ![]() ![]() ![]() "New York'taki toplantıdan sonra uğraşlarım hakkında tek kelime bile söylememiş olman üzüyor beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1904'te "Kadınların Seçim Hakkı İçin Dünya Birliği'nin kuruluşunda Susan B ![]() ![]() 1884 Kasım'ında Mihvaukee'de ölen bu kadının on yıllarca uğruna savaştığı yasa, ancak ölümünden otuz beş yıl sonra yürürlüğe girer; Amerikan Anayasası'na ilave edilen 19 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarLouise Otto-Peters ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1819-1895) 1817 Alman üniversite talebe birliğinin Wartburg bayramı ![]() ![]() ![]() ![]() 1830 Devrim yanlısı Alman genç kızları ve kadınları mavi-beyaz-kırmızı kurdeleler ve eşarplarla süslenirler ![]() 1831 Saehsen'de kadınlar için cinsiyet vesayeti kaldırılır ![]() ![]() 1844 Schleisen'de dokuma işçileri ayaklanır ![]() 1844 Alman demokrat Robert Blum'un Vaterlandsblâiter Anavatan Gazetesi}'nde Louise Otto imzasız olarak kadınların devlet işlerinde yer almalarını talep eder ![]() ![]() 1848 Devrim yanlısı Alman genç kız ve kadınlar, siyah-kırmızı-altın sarısı bantlar ve kemerler takarlar ![]() 1850-Aralık Louise Otto Kadın Gazetesinin yayınını Saehsen'de durdurmak zorunda kalır ![]() ![]() 1853-Ocak Die Gartenlaube (Çardak) Leipzig'de kurulur: Ev ve aile için bir gazete ![]() "KADIN VATANDAŞLARI ÖZGÜRLÜK İMPARATORLUĞUNA ÇAĞIRIYORUM ![]() Bir varmış bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meissen'deki 14 odalı büyük ev dışında, Otto ailesinin üzüm bağları içinde bir de yazlık evleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Louise Otto şöyle anlatır: "Büyük mahzenler Ren havzasının en nadide şarap fıçılarıyla doluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zemin kattaki tonozların içinde kışın pişirmede kullanmak için her boyda tıka basa dolu tereyağ tencereleri ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunların üstüne pasta ve hamur işlerinin hazırlanmasının eklendiği de düşünülürse, insan kendini gerçekten çalışmadan bolluk içinde yaşanan efsanevi bir ülkede hissediyor ![]() ![]() ![]() Fasulye ayıklarken, mantar temizlerken, bez dikerken ve çorap örerken, okunur ve tartışılır ![]() ![]() ![]() Louise Otto çocukluğunu işte böyle tanımlar ![]() ![]() ![]() ![]() Babasının annesini kucaklayarak, kızlarıyla Saksonya'da kadınların vesayet altından kurtarılmasını kutladığı sahne genç Louise'in belleğinde kalmıştır hep ![]() ![]() ![]() ![]() O an Louise yasa değişikliğinin kendisi için ne denli önemli olacağının farkında değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 1831'de Louise'in büyük ablası ölür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesiyle babasının erken ölümü ona yıllarca tek başına yaşama olanağı verir ![]() ![]() ![]() sonra giderek daha emin bir biçimde, kendi düşüncelerini geliştirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Scichsische Valerlandsblaller (Saksonya Anavatan Gazetesi'nde "Kadınların devleti ilgilendiren işlere katılma hakkı var mı?" sorusu tartışılmaktadır ![]() ![]() Kadınları yurttaşlığa eğitmek, toplumsal-siyasal yaşama sokmak; Louise Otto artık yaşamı boyunca bu amaçlar için çalışacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bunlar dokuma fabrikaları" diye öğretilir ona ![]() ![]() Louise Otto'nun sanayi işçisiyle tanışması, gözlerini açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saksonya'da uzmanlardan ve meslek dallarının demokratik yolla seçilmiş temsilcilerinden oluşan bir "İşçi Komisyonu" kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle -Bir Alman Kızının Hitabı- diye adlandırdığı çağrıyı yazar: "Beyler, yalnız erkeklerin işini düşünür, kadınları da birlikte örgütlemezseniz çalışma hayatını yeterince düzenleyebileceğinizi sanmayın ![]() ![]() 1849: Devrim başarısızlığa uğramış, karşı-devrim üstün gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Louise Otto kendi gazetesini 1850-1852 arası Thüringen'de yayınlar ![]() ![]() ![]() ![]() 48 Devrimi sırasında politik kadın dergileri çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Tipik "kadın konulan" yanında '48'li idealistlerle birlikte dayanışma bildirgesini de yayınlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle tüm bu konuların arasına politik fikirlerini serpiştirir ![]() ![]() Karoline Muffler adında bir kadın, bu gazeteyi okuduklarından beri kız arkadaşlarının "tamamen altüst" olduklarını yazar, "Nasıl oluyor da kadınlar bile soylu ve güçlülerden artık korkmuyorlar? Nasıl oluyor bu? Kadınlar gazete okudukları için ![]() ![]() Tahminen Louise Otto'nun evinde de bazen bir et "cızırdamış" olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1858'de Louise Otto sevdiği adamla evlenebilir ![]() ![]() ![]() 1865'te Leipzig'de "kadın sorunları ve halkın eğitimi" üzerine konferanslar vermek isteyen Bay Korn adında biri çıkar ortaya ![]() ![]() Korn'un fikirlerinden biri Kadın Eğitim Derneği kurmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Auguste Schmidt şunları yazar: "Louise Otto ilk kez çok farklı kişilerin bir araya getirildiği büyük bir toplantının başkanlığını yapacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() Louise Otto tarafından hazırlanan program kabul edilir: Madde 1: Birinci Alman Kadınlar Konferansı kararı gereğince: Yeni toplumun tümünün esası olması gereken çalışma, kadının da onuru ve görevidir ![]() ![]() Madde 2: Kadının çalışmasının; kadına karşı çeşitli yönlerden beslenen önyargının kelepçelerinden kurtulmasını inkâr edilemez bir ihtiyaç olarak görüyoruz ![]() ![]() Madde 3: Gerekli maddi olanaklar sağlanır sağlanmaz bu maddelerin gerçekleşmesi için kapsamlı bir savaşım vermek, Alman Kadınlar Birliği'nin amacıdır ![]() Arkasından bu programa uygun tutanaklar 19 kadın tarafından imzalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her yıl Almanya'nın başka bir kentinde derneğin genel kongresi düzenlenir ve her kentte "Meslek Edinme Hakkı"nı talep eden kadın eğitim dernekleri kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() İtiraf etmek gerekir ki, bugün bu fazlasıyla şiirsel geliyor bize ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları 23 yaşındayken yazmış ve 76 yaşında ölümüne kadar o inanca bağlı kalmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarHedwig Dohm DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1833-1919) 1838 Prusya'nın ilk demiryolu Berlin'i Potsdam'a bağlar ![]() 1839 Prusya'da çocukların çalışmasına kısıtlama getirilir ![]() 1848 Almanya'da Mart Devrimi ![]() 1848 Politik mizah dergisi Kladderadatsch çıkar ![]() 1865 Louise Otto-Peters ve Auguste Schmidt, Leipzig'de Alman Kadınlar Birliği'ni kurarlar ![]() ![]() 1875 Berlin'in nüfusu bir milyona ulaşır ![]() 1876 Almanya'nın ilk kadın doktoru Franziska Tiburtius Berlin'e gelir ![]() 1876 Prusya eyaletinde beş kadın öğretmen semineri faaliyet göstermektedir ![]() 1878 Bismarck'ın Anti-sosyalist yasası (sozizlisten ![]() ![]() 1879 August Bebel'in Kadın ve Sosyalizm"} yayınlanır ![]() 1880 Berlin'de ilk kadın polikliniği kurulur ![]() ![]() 1903 Otto Weininger Cinsiyet ve Karakter adlı kitabında kadının ezilmişliğini kanıtlar ![]() 1909 Berlin Üniversitesi resmen kadınlara açılır ![]() 1919-Ocak Alman kadını ilk kez seçme hakkına kavuşur ![]() "EY HANIMLAR - DAHA FAZLA GURUR! GURURLU KİŞİ HOŞA GİTMEYEBİLİR, AMA HOR DA GÖRÜLEMEZ ![]() Her şey şimdi nasılsa, sonsuza dek öyle kalacaktır ![]() ![]() Berlinli fabrikatör kızı Hedwig Schleh böylesine temel ilkelerin vaaz edildiği bir ailede ve dönemde yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() O zamanlar her şey belli bir sabit plana göre oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aile terbiyesi bir de Hedwig'in sekiz erkek kardeşinin yazları yüzme ve kürek çekmeye gitmeleri demekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Hedwig ve Schleh ailesinin diğer kızları? "Mümkün olduğu kadar sessiz ve terbiyeli bir şekilde oturur, boş zamanlarında zahmetli dantel işinden can sıkıcı çorap yamama işine kadar tüm el işlerini yaparlardı ![]() Anneleri: "Hayret edilecek bir enerjiye sahip birinci sınıf bir ev kadını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki ya baba? "Babam bize hiç vurmadı, asla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geriye baktığında, bu büyük ve hâlâ oldukça varlıklı aile içinde Hedwig çocukluğunu nasıl görmektedir? "Son derece mutsuz bir çocuktum ![]() ![]() ![]() ![]() On beş yaşında okuldan ayrılmak zorunda kalır ve bundan itibaren de günlerini geçen yüzyılda yaşayan çoğu kız gibi geçirmeye başlar, "Her gün saatlerce dokumak zorunda kaldığım o çirkin halı hâlâ gözlerimin önünde," der gençlik anılarını kaleme aldığında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tanımlamalar ne kadar birbirine benziyor: Hedwig'den yirmi yaş büyük yazar Fanny Lewald da kendi özyaşam öyküsünde genç kızlığında saatlerce mendil oyalarıyla istemeden uğraştığını yazıyordu ![]() ![]() ![]() 18 Mart 1848'de, Berlin kentinde karışıklıklar başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() söylemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dohm'un torunu Hedda Korsch'un anımsadığına göre, Hedwig Dohm ileri yaşlarında dahi, bu olayı yaşamının dönüm noktası olarak görmekteydi ![]() Dışarıdan bakıldığında, Hedwig'in yaşantısında bu hemen fark edilmez ![]() ![]() Dohm 1849'dan beri mizah dergisi Kladderadatsch'ın redaktörlüğünü yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1902'de çıkan Anti Feministler'de hamile iken neler çektiğini şöyle dile getirir, "Beş hamileliğim sırasında annemin aksine çok çektim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanyol edebiyatı ile uğraşması Hedwig Dohm'un topluma açılmasında sıçrama tahtası gibi bir şey olur ![]() ![]() ![]() 1872'den itibaren asıl istediği konuda, kadın haklarına ilişkin iddialı yazılar yayınlar ![]() ![]() "Eşkiya karısı Hedwig'in edebiyatta ilgi uyandırmasından bu yana ikinci bir Hedwig böyle maceralı bir parıltıyla toplum önüne çıkmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Hedwig Dohm'un bu andan itibaren "sorunları nasıl hallettiğine" bir örnek: Geçtiğimiz yüzyılın yetmişli yıllarında en "güncel tartışma konusu" kadınların yüksek öğrenim görmesidir ![]() ![]() Hedwig Dohm bu konuyla ilgili olarak şunları söyler: "Bilim çevresindeki erkeklerin, kadının beyni adına istedikleri, kadının bilimsel öğrenim görmesinin engellenmesidir ![]() ![]() Ve sonra "kadının beden yapısı" üzerine çok ilginç gözlemleri olan Theodor von Bischoff'u diline dolar, "Bay von Bischoff 'erkek kadından daha uzun bacaklı' diye belirtiyor, çok doğru ![]() ![]() ![]() "'Kadının ses perdesi daha dar ve gırtlağı daha küçük' diye öğretiyor bize Bay von Bischoff ![]() ![]() ![]() Ayrıca, kadınların tıp öğrenimine karşı çıkan Profesör von Bischoff "kadınlara özgü duygusal zayıflık" tezini ortaya atmıştır ![]() "Elinizi vicdanınıza koyun Bay von Bischoff, aşçı kadın çok severek yediğiniz yılan balığını kesmemekte dirense ve sizden duygusal zayıflığı dolayısıyla özür dilese ona ne yapardınız? Onun yerine rahatlıkla balık kesebilecek başka birini almak üzere, bu zayıflığı yüzünden aşçınızı işten çıkarmaz mıydınız?" Sonra kadınların şu malum sorunu: "âdet görme" ![]() ![]() "Peki -bu günlerde- kadın işçilerin ve hizmetçilerin çalışması neden korkunç ve onur kırıcı değil?" diyen Hedwig Dohm, bu kadınları çok iyi tanıyan ve sempati duyan von Bischoff'tan bilgi almak ister ![]() ![]() ![]() Hedwig Dohm'un bu sözleri, zamanının bilginlerinin özgüvenlerini nasıl sarstığına bir örnektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fikirlerini mükemmel şekilde kaleme alan bu kadın bunları konuşmacı olarak da savunmuş mudur? Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() Hedwig Dohm Üzerine Anılar kitabında Hedda Korsch büyükannesinin niçin konuşma yerine yazmayı yeğleyen bir kadın olduğunu açıklamaya çalışır: "İleri sürdüğü tek neden çekingenliği idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaşıyordu, fakat herhangi bir "derneğe" ait olmaksızın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bugün de mi? Evet, hâlâ bugün de ![]() ![]() ![]() "Cinsiyetlerin her yönüyle eşit olduğunu resmen beyan eden sosyalistler bile bu kadın özgürlüğüne sıcak bakmıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Devrimler gül suyu ile yapılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hedwig Dohm kadın hareketlerine karşı olan dört erkek tipi belirlemiştir ve bu dört kategori içinde antifeministleri tanımlar: Her türlü değişime tamamen karşı olan "geri kafalılar" ![]() Sonra, yazarın da yaşamı boyunca tanık olduğu "erkek haklan savunucularımın birinden şöyle söz eder: içkisini henüz bitirmemiş biri, yılbaşı gecesi saat tam 12'de karısı "Yeni Yıl'ın Şerefine" diye bağırdığında onu tersleyerek "Burada gece yarısının ne zaman olacağına ben karar veririm!" der ![]() Başka biri Hedwig Dohm'a, "günün birinde tavuk kızartmasını neşter ile dilimleyeceğinden korktuğu için" bir kadın doktorla kesinlikle evlenemeyeceğini söyler ![]() ![]() Üçüncü kategori "aktif egoistlerdir ![]() ![]() Hedwig Dohm, antifeministlerin dördüncü grubuna "centilmen müsveddeleri!" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hedwig Dohm 86 yaşına kadar yaşar ![]() ![]() ![]() "Bir zamanlar kadınlar hakkında ne yazdıysam hepsini ruhumun en derinlerinde yaşadım," demiştir Hedwig Dohm bir keresinde, "bizzat yaşanmış gerçekler yadsınamaz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarÇok önemli bir isim unutulmuş onu da koymak lazım ![]() ![]() ROSA LUXEMBURG Rosa Luxemburg ve Clara ZetkinRosa Luxemburg, (5 Mart, 1871-15 Ocak, 1919) Polonya doğumlu Alman marksist politika teorisyeni, filozof ve devrimci ![]() Hayatı 1871 yılının (bazı kaynaklara göre 1870) 5 Mart'ında Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Polonya'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1890 yılında Bismarck'ın sosyal demokrasiyi yasaklayan kanunun lağvedilmesi ardından, sosyalist parlamentoya girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1898 yılında Gustav Lübeck ile evlenerek Berlin'e taşındı, Alman vatandaşlığı kazandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaşın başlamasıyla esen milliyetçi rüzgar SPD'nin de milliyetçi eğilime yönelmesine neden oldu, ki bu Luxemburg'un fikirleri ile tamamen tezatlık oluşturuyordu bu sebeple partiyle olan tüm ilişkisini kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1918 Kasım'ında Luxemburg hapisten çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri Gesammelte Werke ("Toplu Çalışmaları"), 5 cilt, Berlin 1970-1975 ![]() Gesammelte Briefe ("Toplu Mektupları"), 6 cilt, Berlin 1982-1997 ![]() Politische Schriften ("Politik Yazıları"), 3 cilt, Frankfurt am Main 1966 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarEmmeline&Sylvia Pankhurst ![]() PANKHURST'LER DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR 1857 Boşanma İngiltere'de yasal olarak kabul edilir ![]() 1864 Londra'da Karl Marx'ın katılımı ile 1 ![]() ![]() 1893 Karl Hardie yeni kurulan bağımsız işçi partisi, "Independent Labour Party"nin başkanı olur ![]() 1894 Richard Pankhurst partiye üye olur ![]() 1902 Emmeline Pankhurst Manchester'de bağımsız işçi partisine yakınlığı olan ve seçmenlik haklarını parti programına sokmak isteyen WSPU'yu (Women's Social and Political Union / Kadınların Sosyal ve Siyasal Birliği) kurar ![]() 1905 Mevcut partilerin hiçbiri amaçlarını ciddiye almadığı için WSPU bağımsız bir seçim kampanyasına başlar ![]() 1906 Parlamentonun toplanması ![]() ![]() ![]() ![]() 1906 Baker Street ve Waterloo İstasyonu arasında Londra'nın ilk metrosu ![]() 1912 İşçi Partisi kongresinde kadın seçim hakları konusunda harekete geçme kararı alınır; ama hiçbir şey değişmez ![]() 1913 Yaklaşık 200 kadın haklan taraftan hapse girer ![]() ![]() 1928 "Equal Franchise Act" (Kadın ve erkeğin tüm yasalar karşısında eşit sayılması) ile birlikte, Emmeline Pankhurst'un öldüğü yıl, İngiliz kadınları genel seçmenlik haklarını elde ederler ![]() "KADINLAR ÖZGÜR OLSALARDI KANUNLARI ÇİĞNEMEK ZORUNDA KALMAZLARDI!" Manchester'li küçük Emmeline Gouldon her gece annesinden kendisine bir masal okumasını rica eder ![]() ![]() ![]() ![]() Emmeline yaşamı boyunca bu akşam okumalarını anımsayacaktır ![]() ![]() ![]() Çocukların en büyüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Emmeline'in babası, kadınlara oy haklarının verilmesi için kararlılıkla savaşan Richard Pankhurst ile arkadaştır ![]() ![]() ![]() Emmeline o anda yataktan fırlayıp babasına hiç de erkek olmak istemediğini söylemeyi çok arzular ![]() ![]() ![]() On dört yaşındayken, Emmeline, Manchester'de kadınların oy hakkı konulu bir toplantıya katılır ![]() ![]() ![]() "Suffragette" kavramı bir zamanlar alaya alındığı, hatta küfür olarak kullanıldığı için böyle bir şey genç Emmeline'in aklının ucundan bile geçmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emmeline on beş yaşındayken Paris'te Ecole Normale adlı, kızların kimya ve diğer fen bilimleri dallarında bile ders gördükleri çok ileri düzeyde bir okula gönderilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Richard'ın seçim sloganı şöyledir: "Coşkusuz yaşamın değeri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Üçü kız, biri erkek dört çocuk büyüten Emmeline Pankhurst şöyle yazar: "Ev işleriyle çocukların beni yutmalarına izin vermedim ![]() ![]() ![]() ![]() Suffragetteler, her şeyden önce devlet isteklerini ciddiye almadığı için hayal kırıklığı ve öfke içindedirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1894'te Bağımsız İşçi Partisi'ne girerler ![]() ![]() ![]() Richard Pankhurst öldüğünde Sylvia (15 yaşında) sürekli annesinin yanında kalmaya ve onunla birlikte mücadele etmeye karar verir ![]() ![]() ![]() 1903'te Bağımsız İşçi Partisi'nden küçük bir kadın grubu Emmeline Pankhurst'un evinde toplanır ve yeni bir birlik kurma kararı alırlar: Kadınların Sosyal ve Siyasal Birliği; kısa adıyla (WSPU), İngiltere'nin ilk militan feminist hareketidir ![]() 1902 yazında Amerikalı kadınların oy hakkı için mücadele eden cesur kadın, Susan B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() WSPU, daha uygunu ve daha kolayı düşünülemeyecek bir sloganla işe koyulur: "Votes for Women!" (Kadınlar için oy hakkı!) WSPU üyeleri bu sloganı istesin istemesin herkesin kafasına sokacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() WSPU'nun saldırıları karşısında erkeklerin kutsal ayrıcalıklarının hiçbiri artık güvencede değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Söz hakkımız olmayan bir devletin kurbanlarıyız," saptamasında bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadınlar özgür olsalar, kanunları çiğnemek zorunda kalmazlar!" Emmeline Pankhurst bunu durmadan vurgular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca son derece hayret verici bir şekilde kadınların sokaklarda çirkin sözler haykırarak yürüdükleri, polislerin miğferlerine vurdukları söylenir ![]() ![]() ![]() Bu kez, kocaman pankartlarla Avam Kamarası'nı işgal çağrısında bulunduğu için ![]() ![]() ![]() "Bu bir hareket olmaktan çıktı, kasırgaya dönüştü," diye yazar Daily News gazetesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi yemekler, tavuk ve meyve getirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 Kasım 1910, İngiltere'de kadın mücadelesinin tarihine "Kara Cuma" olarak geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlar, gözlerinin önünde polisler tarafından yere atılıp tekmelenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı İngiltere'deki feminist örgütleri dağıtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngilizcede "savaş gemisi" veya "korkusuz insan" şeklinde çift anlamlı bir başlık taşıyan bu gazetede, kadının savaş dönemindeki çalışma koşulları hakkında haberler yayınlar ve evde çalışanların daha iyi ücret almaları için uğraşır ![]() ![]() ![]() Anne ve kız arasındaki kopma artık kesindir ![]() ![]() ![]() Hatta 1916'da Britannia dergisinde (savaş sırasında bir zamanların The Suffragette dergisi bu ad altında yayına devam etmiştir) bir haber yayınlanır: "Şu sıralarda Birleşik Devletlerde bulunan Mrs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Tutkusuz bir yaşamın değeri yoktur ![]() ![]() ![]() Suffragettelerin çağdaşlarından, Alman kadın hakları savaşçısı Kathe Schirmacher, 1913'te savaşın en civcivli olduğu sırada bu hareketin Almanca belgeselini yayınlar: Die Suffragettes ![]() "Suffragettelerin çığır açan işlevleri şunlardır: Adalet için sadece bağırmanın yeterli olmadığını, aksine adaleti, gerekirse kuvvet kullanarak, hukuka dönüştürmek için güç sahibi olmak gerektiğini anlamışlardı ![]() ![]() Haklarını iyilikle elde edemeyen kadınların bir kenara çekilmekten, teslimiyetten, boyunduruk altına girmekten başka yapacak bir şeyleri gerçekten yok muydu? Var, diyordu Suffragetteler, o zaman harekete geçeriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Votes For Women (WSPU'nun dernek organı): "Erkekler bize bir konuda şans tanıdılar, bize savaşma aşkını verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarFranziska Tiburtius ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1843-1927) 1849 Elizabeth Blackwell Birleşik Devletler'in ilk kadın doktoru olur ![]() 1864 Zürih Üniversitesi Petersburg'dan gelen bazı hanımların tıp öğrenimi görmelerine izin verir ![]() 1867 Zürih'te, ilk kez bir kadına tıp doktoru diploması verilir: Rus Nataşa Suslova ![]() 1872 Alman anatomi profesörü von Bischoff, kadınların ruhsal ve bedensel yeteneklerinin tıp tahsiline uygun olmadığını söyler ![]() 1873 Leipzig Üniversitesi'nde "misafir" kadın öğrenci Rus Johanna von Evreniov, Doktor unvanı alır ![]() 1876 Anna Oliver ABD'nin ilk (diplomalı) teologu olur ![]() 1888 Alman Kadınlar Derneği mevcut üniversitelerde kadınların tıp tahsili görmeleri için başvuruda bulunur ![]() ![]() 1908 Prusya'daki okul reformu kadınlara akademik öğrenim hakkı verir ![]() 1909 Berlin Üniversitesi resmen kadınlara açılır ![]() 1933'e kadar 10 ![]() ![]() 1933 "Okullar ve yüksekokullarda öğrenci fazlalığına karşı Reich yasası" yürürlüğe girer: Artık kız öğrencilerin sayısı tüm öğrencilerin yüzde onunu geçmeyecektir ![]() "MUTLAK KARANLIĞA BİR ATLAYIŞ ![]() ![]() ![]() 1871 Ekim'inde Zürih ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerinde seyahat giysileriyle genç kadın hangi kapıyı çalsa her defasında "Kiraya veriyoruz ama yalnız erkeklere, kusura bakmayın," sözlerini duyar ![]() ![]() Genç kadın Franziska Tiburtius adlı, 28 yaşında bir öğretmendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle tıpta telafisi bir daha mümkün olmayacak zararlara yol açacaklardır: "Doktorluk mesleğinin, ancak kadın cinsinden çıkması mümkün olan yeteneksiz, cahil kadın zanaatkarlarla tıka basa doldurulması, doktorluk ilmi ve sanatının ilerlemesini frenleyecektir ![]() ![]() "Devletin sağlık düzeninin" tehlikede olduğunu görmekte, kızların erkeklerle tahsil görmeleri halinde tüm "kadınsal inceliklerin utanmazca feda edileceğinden", "terbiye ve iyi ahlak kurallarının" çiğneneceğinden korkmaktadır ![]() ![]() Küçük Fanny (çocukluk adıyla) Rügen adasındaki bir çiftlikte dokuz kardeşin en küçüğü olarak yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşam anılarında, "Yaşlı tanıdıklardan, her karşılaşmamızda, Takat nasıl gelişmişsin böyle!' lafını duymak çok rahatsız ediyordu beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On altı yaşında okulu bırakır, bir yıl evde oturarak ev işleri ve ekonomisini öğrenir ![]() ![]() On yedi yaşında dünyaya açılmak isteyen Franziska Tiburtius'u bekleyen olanaklar nelerdi peki? Burjuva bir kız için açık olan tek meslek özel öğretmenliktir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meslekte mutsuz değildir, ama asıl mesele de bu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En sonunda inanılmayacak hayaller gerçek olur ![]() ![]() ![]() masına izin verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu andan itibaren "özgür düşünceli bir kadın" olarak bilinen Franziska, erkek öğrencilere de ecinnili olarak görülür doğal olarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Franziska Tiburtius kadavra salonuna ilk girdiğinde büyük bir şamata, ıslık ve yuhalarla karşılanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başlangıçta hiç de hoş bulmadığı işleri kılı kıpırdamadan yapmaya başlar, "Islak, soğuk bir kurbağayı tutup, kafasını elim titremeden kesmek kolay değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu daha çok hayrete düşürense, kız öğrencisinin öğretilenleri anlamasıdır ![]() Franziska Tiburtius bu zaman içinde kötü bir ikilem içine düşmüş olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin davet edildiği bir "çay toplantısı"nı şöyle anlatır: "Öğrenim görmenin zor olup olmadığı, fazla gelip gelmediği vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca Franziska Tiburtius'un tedavi etmek zorunda kaldığı ilk hastalar, bir kadının onları tedavi etmesini çok doğal karşılarlar ayrıca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Franziska burada ilk muayene deneyimini edinir ![]() ![]() ![]() ![]() Almanya'da bir işçi semtinde muayenehane açma kararı herhalde o zamanlar kafasında olgunlaşmış olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Franziska Tiburtius Zürih'te sınavlarını "pekiyi" dereceyle verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hiçbir zaman savaşmakta olduğumun bilincine bu kadar varmamıştım," der sonraları bu dönemi anımsadığında, "Önceleri sadece gerektiği kadarını yapmak zorunda olduğumu sanıyordum ![]() Tekrar işe koyulur: Devlet tıp imtihanına giremediğine göre hiç olmazsa ebelik sınavına da mı giremezdi? Uzun zaman ebelik öğrencilerine ders vermesine rağmen bu da reddedilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca bu tehlikeli girişimde yalnız değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hedefleri Berlin'deki bir işçi semtinde poliklinik açmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal olarak, onun da tam olarak yeterliliği yoktur ![]() ![]() ![]() Hikâyenin devamını Franziska Tiburtius anlatıyor: "Beyefendi geldiğinde çok kibarca karşılandı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ikna edici konuşmanın sonucu olarak evlerinden birinin giriş katında, avluya bakan yarı karanlık dairenin poliklinik olarak kullanıma hazır olduğunu söyledi adam! Uzun yıllar boyu bu yeri bize tahsis etti ![]() ![]() ![]() Basın için bu girişim tümüyle "büyük gırgır" konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Franziska'nın bu karikatüre tepkisi "Enfes bir reklam" demek olur ![]() ![]() ![]() ![]() Farkında olmadan başarılı olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Resmi işlemlerin halledilmesinde kardeşi hep onun yanında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bir keresinde çıldıracak gibi olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Franziska Tiburtius neredeyse 20 yıl boyunca ilk Alman kadın doktor olarak büyük başarıyla çalıştıktan sonra, kadınlar Alman üniversitelerinin hepsine dersleri dinlemek üzere konuk öğrenci olarak kabul edilirler ![]() ![]() ![]() Örneğin 1907 yılında Viyana Psikanalitik Derneği üyesi olan Dr ![]() ![]() ![]() Daha kötü şeyler de algılamaktadır: "İmbiklerin ve gazometrelerin arkasında sanki büyük yeşil bir korudaymış gibi kendilerini okşatabilirler, otopsi salonunda bile kulaklarına şehvet kokan masallar fısıldanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada Dr ![]() ![]() ![]() ![]() Almanya'nın ilk kadın doktoru seksen dört yaşında Berlin'de ölür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarBertha von Suttner ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1843-1914) 1849 Avusturya, Rusya'nın yardımı ile Macaristan'ı egemenliği altına alır ![]() 1853 Kırım Savaşı başlar ![]() ![]() 1856 Kırım Savaşı'nın sonu ![]() 1859 Avusturya; İtalya ve Fransa'ya karşı savaşta Lombardiya'yı kaybeder ![]() 1864 Bismarck, Prusya ve Avusturya'yı Schleswig-Holstein bölgesi için Danimarka'ya karşı savaşa sokar ![]() ![]() 1866 Bismarck Prusya'nın Avusturya ve Alman Birliği'ne karşı savaşa girmesine sebep olur ![]() 1866 Avusturya Almanya'dan ayrılır ![]() 1870 Kayzer Wilhelm'in "Ems" kasabasından Bismarck'a gönderdiği telgrafın, özellikle Fransa aleyhtarı bölümleri kalacak şekilde kısaltılarak açıklanması, 1870-71 savaşına yol açar ![]() 1871 Alman ordusu Paris'i alır ![]() ![]() 1880 İngiltere'de bir Barış Hareketi oluşur: "International Arbitration and Peace Association" (Uluslararası Uzlaşma ve Barış Birliği) 1891 Bertha von Suttner, Avusturya Barış Sevenler Derneği'ni kurar ![]() 1892 Berlin'de Alman Barış Derneği kurulur ![]() 1896 Nobel Ödülü'nün kurucusu Alfred Nobel'in ölüm yılı ![]() 1901 İlk Nobel Barış Ödülü İsviçreli Henri Dunant ve Fransız Frederic Passy'e verilir ![]() "SİLAHLARI BIRAKIN!" "Ortalıkta yatan askerler ve atlar, parçalanmış toplar ya da canhıraş bağrışmalar, tarih kitaplarında okuduğum birçok manzaranın aynısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1859 yılıdır: Piyemonte-Sardunya ve Fransa Avusturya'ya karşı savaştadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amerikalı bir kovboy, Avrupalı bir elçilik ataşesi ya da Hintli bir mihrace Bertha'ya veya Elvira'ya evlenme teklif eder ve bunun ardından yeni bir oyun daha başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dünyadan savaşların tümüyle ortadan kalkması olasılığını düşünmek bile hayaldi," der Bertha daha sonraları genç kızlık yıllarını anımsayarak ![]() ![]() Genç Bertha von Kinsky'nin böyle düşünmesi şaşırtıcı değildi ![]() ![]() "Ders ve okuma kitaplarında da salt uzun bir savaşlar dizisi olarak anlatılan kendi ulusumuzun tarihi yanında, durmadan sadece kahramanca silahlı çatışmalardan söz eden farklı şiir ve hikâyelerden de çıkan sonuç budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kontes Kinsky'nin, günün birinde özgürlük savaşçısı Bertha von Suttner olarak böyle şeyler söylemesi, kendisi ve gençlik yıllarındaki çevresi için inanılacak gibi değildir ![]() ![]() ![]() Ayrıca toplam olarak üç kez nişanlanır ![]() ![]() ![]() ![]() 1873 yazı: Bertha von Kinsky otuz yaşındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç kadın Avusturya'nın kuruluş yıllarında zengin bir soylu olan Avusturyalı Baron von Suttner'in evine gelir ve onun dört kızının mürebbiyesi olur ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz yaşındaki bu kadın evin kendisinden yedi yaş küçük oğlu Arthur Gundaccar'a âşık olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nobel, Alfred; İsveçli kimyager, dinamit ve patlayıcı jelatini buldu ve Nobel Vakfı'nı (Nobel Ödülü) kurdu ![]() Bertha von Kinsky'nin Paris'te yanında çalışmak üzere yola çıktığı, Paris'te yaşayan bu garip kişilik, daha sonraları ansiklopedilerde böyle anılacaktır ![]() Ne denli önemli bir adamla, "savaşların bir daha yapılmasına imkân vermeyecek, korkunç ve yok edici etkisi olan bir makine veya madde yaratmak isteyen" biriyle tanışacağından Bertha'nın henüz haberi yoktur ![]() ![]() Hayatında bir dönem uzaktan da olsa aşk hüznü çeken herkes, Bertha'nın Paris'te niçin çok mutsuz olduğunu anlayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O anda hangi mantıkla hareket ettiği gerçekten etkileyicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göçmenlik zamanında Bertha von Suttner, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nı yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() 1885 Mayıs'ında von Suttner çitti Avusturya'ya geri döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O aylarda Almanya ve Fransa arasındaki hava çok gergindir ![]() ![]() ![]() Büyülenmiştir ![]() ![]() Emile Zola'nın etkisinde, gerçek toplum kesimlerinin tasvirini yapabilmek ve yansıtabilmek için ön araştırmalarını tam olarak yapar ![]() ![]() ![]() Alfred Nobel ona yazdığı bir mektupta, "Hayranlık uyandıran şaheserinizi okudum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avusturyalı yazar Peter Rosegger bu romanı "çığır açan bir eser" olarak nitelendirir ![]() ![]() ![]() Silah başına! Kılıç yakışır erkeğe, O savaşır, kadına susmak düşer, Gerçi erkekler var ki günümüzde, Daha uygun olurdu, eteklikle gezseler ![]() Barış inancı, büyük kahramanlık maskesinin düşürülmesi için sözcükler -silahlanmaya büyük paralar harcandığı ve savaşın yüceltilmesi için her türlü propaganda aracının devreye sokulduğu bir dönemde- kullanmak, cesaret ister ![]() ![]() ![]() ![]() 1891'de Barones Viyana'da "Barış Derneği"nin Avusturya kanadını kurar ![]() ![]() ![]() ![]() Barış hareketi için yapılan her önemli kongre ve konferansa (çoğunlukla kocasının eşliğinde) gider, konuşmalar yapar ve "dönem tarihine ilişkin eleştiriler" yayınlar ![]() ![]() ![]() 1891'de başlayan bu eleştiriler, deniz filosunun kurulması sorunları, çeşitli savaşlar, Balkanlardaki kargaşalar, kadınların oy hakkı savaşımı gibi konulara yöneliktir ![]() ![]() ![]() 1912'de tüm protestolara rağmen ortaokullara atıcılık dersleri konulduğunda şöyle yazar: "Şövalye von Hussarek gençliğe atış talimlerini yalnız bedensel beceriyi artıracak bir spor türü olarak değil, daha yüce düşüncelerin hizmetinde bir uğraş olarak da düşünmelerini hararetle tavsiye ediyor: Yani yücelerin yücesi İmparatorluğa sevgi ve savunma gücünün artırılması uğruna ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Avusturyalı işçi kadınlar hareketinin bir eylemi üzerine şöyle der (1911): "İşçi kadınlar Viyana'da kadınların oy hakkı için dev bir gösteri düzenlediler ![]() ![]() ![]() ![]() O güne kadar karşıtlarının sürekli gözden düşürmeye çalıştıkları ve "Duygusal, Sersem Barış Havarisi" dedikleri Bertha von Suttner artık eleştiriler yazan bir gazetecidir ![]() ![]() İsveçli büyük sanayici ve dinamitin mucidi Alfred Nobel 1896'da öldüğünde, bıraktığı vasiyetinde servetinin bir kısmını Nobel Barış Ödülü için bağışlamıştır ![]() ![]() ![]() Yaşamın son aylarında yakalandığı ağır bir hastalık çalışmalarını bırakmaya mecbur eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarVera Figner ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1852-1942) 1855 II ![]() ![]() 1860 Rusya'da çiftçiler ayaklanır ![]() 1861 Çiftçilerin köleliği (sertlik) kaldırılır ![]() 1862 Turgenyev'in romanı Babalar ve Oğullar'da nihilizm kavramı ortaya çıkar ![]() 1865'ten itibaren Rusya'da nihilist akımlar ![]() ![]() 1879 Nisan Çar II ![]() ![]() 1879 Ağustos "Narodnaya Volya" adlı gizli örgüt Çar'ı mahkûm eder ![]() 1881 Mart Çar'a başarılı bir suikast yapılır ![]() ![]() ![]() 1881 Nisan Suikasta doğrudan katılan dört erkek ve bir kadın halk önünde asılır ![]() 1884 Vera Figner tutuklanır ve Schlüsselburg kalesinde 20 yıl hapis yatar ![]() 1894 II ![]() ![]() ![]() 1905 Rusya'da devrim ![]() ![]() ![]() 1917 III ![]() ![]() 1917 Rus kadınları seçim haklarını elde eder ![]() "YALNIZ EYLEM İÇİNDE GÜCÜNÜ ANLAYABİLİRSİN!" "Güzel bir süs bebeği - fakat içi boş!" Genç Rus kızı Vera Figner bir akşam akrabalarının kendisini böyle yargıladıklarına kulak misafiri olur ![]() ![]() ![]() Kazan'daki enstitüde kız çocuklarının ciddi kitaplar okumalarına izin verilmez ![]() ![]() ![]() Altı çocuğunu katı bir disiplin ve körü körüne itaatle yetiştirmektedir, "İzinsiz hiçbir şeye dokunamazdık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Vera hayal gücüne sığınır ![]() ![]() ![]() "Aslında daha sonraki yaşantım, tamamen başka bir şekilde çocuksu rüyalarımı gerçekleştirdi," der Vera Figner Rusya'da Gece adlı anılar kitabında ![]() ![]() ![]() Vera Figner'in sözünü ettiği Schlüsselburg bir kaledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk olarak, eline geçen bir kitabı soluk almadan yutarcasına okur bitirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vera Figner'in kendisini hemen bu kızla özleştirmesi doğaldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vera Figner şöyle devam eder: "Bu roman beni canlandırdı, üzerinde uzun uzun düşündüm ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi genç Vera'nın yapması gereken, sadece öğretmenini bulmaktır -kendisine roman kahramanı Saşa'ya verildiği gibi zihinsel dürtüleri verecek herhangi birini ![]() ![]() ![]() ![]() 1872'de Vera Figner oraya vardığında sınavlarına hazırlanan Alman öğrenci Franziska Tiburtius ile tanışır ![]() ![]() ![]() ![]() Vera Zürih'te genç Rus kızlarının çevresine girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eyleme dönüşmeyen tüm sözlerin boşuna olduğu inancı, Vera Figner'de sarsılmaz bir şekilde yerleşmiştir ![]() ![]() ![]() 1875 Aralık'ında bitirme sınavlarına girmeden üniversiteden ayrılır: "Hareketimin sözlerimle çelişmemesi için Rusya'ya geri dönmeye karar verdim ![]() Geri dönüşünün hemen ardından aceleci heyecanının tek başına yeterli olmayacağını anlar ![]() ![]() Vera ve kız kardeşi Eugenie'nin (o da bu arada aynı şekilde harekete katılmıştır) yerleştikleri şehirde örneğin bir okul bile yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vera şöyle anlatır: "Köylüler hep köy yaşamı, toprak sorunları, toprak sahipleri ile ilişkiler ve resmi makamlar hakkında konuşmamızı dinlemek istiyordu ![]() ![]() 1874'te Rus Adalet Bakanı Kont Konstantin von der Pahlen, "Tüm kentler devrimci hücrelerden oluşan sıkı bir ağla kaplanmış," diye Çar'a rapor verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çar II ![]() ![]() ![]() ![]() 13 Mart 1881, Petersburg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suikast başarılı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vera Figner, "Toplum suskunluk içinde bekliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç yıl sonra, 32 yaşındayken, Vera Figner devrimci faaliyetleri yüzünden ölüm cezasına çarptırılır ve karar ömür boyu zindan hapsine çevrilir ![]() ![]() ![]() ![]() Suçlu son sözünde kendisini hangi nedenin "şiddete başvurma yoluna" ittiğini açıklar: "Özgürlük yolunda gidemiyordum: Bilindiği gibi basın özgürlüğümüz yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vera Figner "Diri diri gömüldüğü" zindanda Rus Devrimi'ni de yaşayacak, fakat gene de 1904'te serbest bırakıldığında şunu fark edecektir: "Bundan sonraki kuşakta yaşamaya devam edecek bir iz bıraktım ![]() Vera Figner Schlüsselburg kalesindeki yirmi yıllık hapis hayatını Rusya'da Gece adlı kitabının ikinci cildinde anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durmadan şiddetli protestolara kalkışır ve bu yolla gerçekten tutukluluk şartlarının yavaş yavaş değişmesini sağlar ![]() ![]() Yeni gelen bir tutukludan bu arada dışarıda ne olup bittiğini duyduğunda, Vera Figner zindanda on yedinci yılını doldurmuştur: "Yeni gelen tutuklunun dediğine göre Rusya'da her şey hareket halindeydi: Seksenli yıllarda varlığı bile fark edilmeyen bir işçi sınıfı, Batı Avrupa'dakiler gibi bağımsız bir sınıf vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1904'te Vera Figner kanser hastası annesinin af dilekçesi üzerine hapisten çıkarılarak ülke dışına sürgüne gönderilir ![]() ![]() ![]() Hapisten çıkışından sonraki yıllarda artık politika yapamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamının yirmi yılı çalınmış bu kadın, politik faaliyetleri için ödemek zorunda kaldığı bedeli çok mu yüksek buluyordu? Hayır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarClara Zetkin ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1857-1933) 1864 Karl Marx tarafından Londra'da I ![]() ![]() 1889 Paris'te II ![]() ![]() 1889 Adolf Hitler'in doğum yılı ![]() 1891 Clara Zetkin Eşitliksin yazı işlerini üstlenir (1916'ya kadar) ![]() 1903-1904 Kırımçov tekstil işçileri grevinde grevcilerin yarıdan çoğu kadındır ![]() 1905 Rusya'da devrim ![]() ![]() ![]() 1914 Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ![]() 1917 (Bağımsız Sosyal Demokrat Parti'nin) kuruluşu ![]() 1918 Almanya Komünist Partisi'nin kuruluşu (Spartakus Birliği) ![]() 1923 Anneler Günü Amerika'dan Almanya'ya gelir ![]() 1925 Adolf Hitler NSDAP'yi (Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) yeniden kurar ![]() 1931 Almanya'da bir milyondan fazla kadın işsizdir ![]() 1933 Clara Zetkin'in öldüğü yıl, Hitler başbakan olur ![]() "HAYATIN OLDUĞU YERDE SAVAŞMAK İSTİYORUM ![]() Evet, korkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Eakat bu kez, Paris'te 1889'daki II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsan suretindeki her şeyin kurtuluşunu slogan edinmiş olanlar, insan cinsiyetinin bir yarısını ekonomik bağımlılıkla siyasal ve sosyal köleliğe mahkûm edemezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadın işçiler kadının özgürlüğünün ayrı değil, büyük sosyal sorunun bir parçası olduğundan tamamen emindirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Clara Zetkin sosyalist partilerde hakları için savaşmak isteyen kadına tercüman olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyalist işçi partisi ile el ele yürüyerek savaşın tüm zorluğuna ve gerektirdiği özverilere katılmaya hazır oldukları gibi, zaferden sonra da elde ettikleri tüm hakları korumaya kesin kararlıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Onun tutkuyla dile getirdiği talepler yankısız kalmaz ![]() ![]() ![]() "Yaşamın olduğu yerde savaşmak istiyorum" sloganı onun yaratışıdır ![]() ![]() ![]() ![]() "Onlardan, daha çocukken, insanın inancı uğruna ölmeye hazır olması gerektiğini öğrendim," diye anlatır hayatının sonunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın öğretmenlere daha ziyade el işleri dersinde ihtiyaç duyulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlar için kurulan ilk geliştirme okuludur bu ![]() ![]() ![]() Leipzig'deki kurs döneminde Clara, devrimci düşünceleri ve eylemleri yüzünden ülkelerinden sürülen ve şimdi Leipzig'de öğrenim gören bir grup Rus öğrenciyle tanışır ![]() ![]() ![]() ![]() Rus öğrencilerden biri olan Ossip Zetkin, Clara'nın en yakın arkadaşı ve dostu olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birdenbire parti ve onunla birlikte tüm işçi örgütleri yasadışı olur, tüm yayınları yasaklanır ![]() ![]() 1880'de Ossip Zetkin Leipzig'den sürülür: iki yıl sonra Clara onun ardından Paris'e gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Clara Zetkin yıllar sonra bir kız arkadaşına kocasının ölümünü yazarken, "Sanki benim hayatım da durmuştu," der; "o zaman sadece çocuklarım uğruna hayata geri döndüm; ve tam adını koyarsak, sosyalist devrim savaşçısı bir kadın olarak verdiğim uğraş sayesinde ![]() Sosyalist toplumda kadının yeri nerededir? Sosyalistler kadınları nasıl uyandırıp mücadelenin içine çekebilirler? Bu konuya ilişkin ilk büyük katkısını Paris'teki II ![]() ![]() ![]() Eylül 1890: Sosyal demokratlara karşı tedbir yasaları kaldırılır ![]() ![]() ![]() ![]() İlk yılların Eşitlik dergisinin sayfalan çevrilirse, kadın işçi hareketi gelişiminin canlı tabloları görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dresdenli tütün işçileri; "içimizden biri mesai sırasında gülecek olsa bu ölümcül suçun bedelini 50 fenik ceza ile ödemek zorundaydı," diye anlatırlar ![]() ![]() ![]() 1905 yılından itibaren eğitimini tamamlamış olan öğretmen Clara Zetkin kendisini yürekten istediği bir konuya adar: Pedagojik çalışma ![]() ![]() ![]() Clara Zetkin'in istediği, ana-babalara ve yetişmekte olanlara "Gerçek insanlığın temel ilkelerini" açıklamaktır ![]() ![]() ![]() Ağustos 1907: Sosyalist kadınların ilk uluslararası toplantısına 14 ülkeden 56 delege katılır ![]() ![]() Ağustos 1910: İkinci uluslararası kadınlar konferansında katılımcı kadınlar, her yıl uluslararası bir kadınlar günü kutlanmasını kararlaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zamanlar konuşmacı kürsüsüne korka korka çıkan Clara Zetkin, artık birçok saflarda korkulan, uzlaşmak bilmeyen bir savaşçıdır ![]() ![]() ![]() Alman kadın hareketlerinde de "ılımlılara" saldırır Clara Zetkin ![]() ![]() ![]() Anaları Koruma Derneği, Alman kadın dernekleri birliğine kabul edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() Clara Zetkin 1929-1931 arasında yılın sadece bir kısmını Almanya'da geçirirken (diğer kısmını Rusya'da geçirir) kendisini sürekli ziyarete gelen nadir kişilerden biri Helene Stöcker'dir ![]() ![]() Daha 1912 yılında Clara Zetkin uluslararası sosyalistler kongresinde, Basel'de dünya kadınlarını barışın korunmasına aktif olarak katılmaya çağırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Her şey beni Rusya'ya çekiyor ![]() ![]() Bunu 1917'de Rus işçi ve köylüleri Çar'ı devirdiklerinde yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümünden bir yıl önce, 75 yaşındayken hâlâ Berlin'deki Alman parlamentosunun kürsüsünden faşist tehlikeye karşı hararetli bir konuşma yapmıştır ![]() "Konuşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız ozan Louis Aragon, Basel Çanları romanında Clara Zetkin'in toplum karşısına çıkışını -başlangıçta topluluk karşısında konuşmak zorunda kalmaktan korktuğu kadar hiçbir şeyden korkmamış olan bir kadının konuşma tarzını- bu cümlelerle anlatır ![]() |
![]() |
![]() |
|