![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerAhlak, bireyin içindeki sürü içgüdüsüdür ![]() Ahlak esasen toplumu çöküntüden kurtaracak ve toplumun muhafazasını sağlayacak bir araçtır ![]() Ahlaki gerçekler diye bir şey yoktur ![]() Ah bu melankoli ![]() Arzularımız o kadar şiddetlidir ki bazen birbirimizi parçalamak isteriz ![]() ![]() ![]() Ah, buldum onu kardeşlerim! İşte, en yüce dorukta kanıyor sevinç pınarı benim için! Burada, hiçbir ayak takımının benimle birlikte içemeyeceği bir yaşam var! Akışın nerdeyse pek yoğun geliyor bana, ey haz pınarı! Doldurayım derken, sık sık yeniden boşaltıyorsun kadehi! Ancak hepiniz beni inkar ettiğiniz zaman size dönmek isterim ![]() ![]() ![]() Av ve zafer için tutkuyla donanan görkemli yırtıcı hayvan, sarışın canavar görmezlikten gelinemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk nedir? Yaradılış nedir? Hasret nedir? Yıldız nedir?" böyle soracaktır son insan ve kırpacaktır gözlerini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerBenim hayalimdeki aşk, iki insanın birbirini sahiplenme duygusundan çok daha öte bir şey ![]() Başkaları yararına çok şey yapıldığı için dünya mükemmel değildir ![]() Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir ![]() Bu dâhil bütün genellemeler yanlıştır ![]() Babanın gizlediği şey, oğulda açığa çıkar ![]() Biz arzulanana değil arzulamanın kendisine âşığızdır ![]() Bir kez yürünmüş bir yola düşenlerin sayısı çoktur, hedefe ulaşan az ![]() ![]() Bütün hedefler yokedilmiştir ![]() ![]() Bence hayatın kendisi gelişme içgüdüsü , idame içgüdüsü , güçlerin biriktirlmesi içgüdüsüdür : Güce yönelmenin olmadığı yerde çöküş vardır ![]() ![]() Bizi farklı kılan şey , tarihte , doğada veya doğanın arkasında hiçbir Tanrı'yı tanımamamız değildir ![]() ![]() Biz , tekrar ahlaktan arıtılmış olan dünyada yaşamaya cesaret eden az ve çok sayıdakiler ; Biz putperestler! İnanca göre ; Olasıdır ki biz , pagan inancın ne olduğunu ilk kavrayanlarız ![]() ![]() ![]() Bir genci bozmanın en iyi yolu, ona aynı düşüneni farklı düşünenden daha çok saymayı öğretmek ![]() Bu dünya başlangıcı ve sonu olmayan güçten bir canavardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakın! Size "Üstinsan"ı öğretiyorum ![]() ![]() Ben nerede canlı bir varlık buyduysam , orada kudrete yönelik iradeyi gördüm ![]() ![]() Büyük kozmik söylem: "Ben vahşetim, ben kurnazlığım" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonraki yıllarda yapacağım iş iyiden iyiye belirlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugüne değin iyi ve kötü üzerine en berbat düşünceler ortaya kondu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir şeyde ilk olmak isteyene iyi denir ![]() ![]() Benim anlatacaklarım , önümüzdeki iki yüzyılın tarihidir ![]() ![]() ![]() ![]() Benim dionizik / dionysian kavramım burada ulu bir fiil oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerCins olarak insan her hangi başka bir hayvanla karşılaştırıldığında , bir ilerleme kaydetmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerDoğrular ve yanlışlar yoktur, sadece yorumlar vardır ![]() Dünyada hiçbir şey insanı kin besleme duygusu kadar yıpratmaz ![]() Doğrunun kayıtsız şartsız dostuna iyi denilir ![]() ![]() Daha güçlü olana daha zayıf olanın hizmet etmesi ; bunun için onu iradesi ikna ederki zayıf olan üzerine hükmetsin ![]() ![]() ![]() ![]() Düşününki varoluşun ebedi kum saati defalarca tersine , bir daha tersine çevrilip duruyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dionizik kelimesinin manası şudur : Birliğe itilim duygusu ,kişiliğin, günlük olanın, toplumun ötesine, geçicilik uçurumunun ötesine uzanmak: Karanlık, daha dolu, daha değişken hallere doğru, ihtiraslı, acılı dolup taşma; hayatın topyekün karakteri olan, hep aynı kalan, aynı derecede güçlü, haz dolu olanın vecd ile onanması, hayatın en korkunç ve şüpheli niteliklerini kutsayıp iyi gören, neşe ve elemin, panteistce birlikte kabülü; çoğalmaya, verimliliğe, tekerrüre, ebedi istem; yaratmanın ve yoketmenin zorunlu birliği duygusu ![]() Dünya bana bir Tanrı`nın buluşu ve rüyasıymış gibi görünüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daima daha temiz, daima daha uzak olarak düşünülen bir tanrı ile daima daha günahkâr insan arasındaki ayrılığın yarattığı gerginlik, insanlığa zorla kabul ettirilen en büyük kuvvet sınavlarından biridir ![]() ![]() Damların üstünde yükselen kuleleri görmek için , şehri terk etmen gerekir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerEgoizm asil bir ruhun temelidir ![]() Ebedi gerçeklik olmadığı gibi, mutlak doğru da yoktur ![]() En insani davranış, bir insanın utanılacak duruma düşmesini önlemektir ![]() En gizliler!, en güçlüler!, en korkusuzlar!, en yarıgecemsiler!, bir ışık istermisiniz? Bu dünya kudrete yönelik iradedir ![]() ![]() ![]() Eğer müslümanlık, hristiyanlığı küçümsüyorsa bunu yapmakla binlerce kez haklıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nietzsche'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nietzsche'den SeçmelerFelsefe, yaratmanın anlamını kavramaya çalışan bir akımdır ![]() Felsefeyi tehlikeli hale getireceğiz, felsefi bilgiyi değiştireceğiz, yaşam için bir tehlikeli olan bir felsefeyi öğreteceğiz: Yaşama bundan daha iyi nasıl hizmet edebiliriz? Bir fikir insanlığa ne kadar pahalıya mal olursa, o kadar değerlidir ![]() |
![]() |
![]() |
|