Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basına, ilk, müzesi, sanayi, tanıtıldı, tekstil

İlk Tekstil Sanayi Müzesi Basına Tanıtıldı

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlk Tekstil Sanayi Müzesi Basına Tanıtıldı

14 Ekimde kapılarını açmaya hazırlanan Bursa'daki "Merinos Tekstil Sanayi Müzesi" basına tanıtıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi bünyesinde oluşturulan müzede düzenlediği tanıtım toplantısında, Bursa'da yine bir ilke imza attıklarını söyledi

Altepe, köklü bir sanayi geçmişine sahip Bursa'nın birikimleri ve birçok özelliği olan bir dünya kenti olduğunu ifade ederek, ''Bursa köklü bir sanayi şehri En önemli anıtsal yapımız, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1935'te planlanıp 1938'de bitirilerek açılan, Bursamızın sanayi alanındaki simgesi Merinos Fabrikası'' diye konuştu

Merinos fabrikasının, Bursa tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Altepe, şöyle devam etti:

''O zaman için tekstilin, sanayinin gelişmesi, yünlü kumaşın üretim merkezi olması ve bu konudaki gelişimin öncüsü olması sebebiyle kurulmuş olan bir fabrika Daha sonraki yıllarda gerçekten bunu çok güzel bir şekilde sürdürdü Merinos ve dünya markası oldu Dünya çapındaki, İngiliz kumaşları başta olmak üzere, kendi isimlerini burada yazdırıp, bu kumaşları kendi imalatları olarak dünyaya sattılar Zaten bu işin merkezi, yüzlerce yıl Bursa'nın ipekli kumaşı vergi ödenmeden Avrupa'ya gitti Bunlara bir vergi koymamıştı Avrupa Aynı şekilde yünlü kumaş da tüm dünyaya en güzel en kaliteli şekilde Merinos'ta üretildi''

''BEN DE BURADA STAJ YAPMIŞTIM''

Altepe, müzede, Merinos koyunundan elde edilen yünün işlenmesi ve ipliğin elde edilmesinden kumaşa ve daha sonra da konfeksiyona kadar her türlü etabın canlandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Merinos fabrikası Bursamızın simgesi dedik Daha kurulduğu yıllarda Bursa'nın çok dışıydı burası ve bizim akrabalarımız anlatırdı, benim de halalarım buradan emekli, amcalarım var buradan emekli olan Onlar o zaman 'Buraya nasıl geleceğiz? Bu fabrika çok uzak' diyorlardı Çünkü o zaman herkes yaya gelip yaya gidiyordu evlerine Daha sonra şehrin tam kalbinde kaldı Daha sonra da sanayinin, tekstil sanayinin çok büyümesi, artık devletin bu işi yapmasına gerek kalmaması durumunu getirdi ve daha sonra da burası belediyeye devredilmişti Burada ben de staj yapmıştım, 36 sene önce Daha sonra da Renault fabrikasında yapmıştım, ikisinde de değişik anılarım var Burası bir devlet fabrikası, orası özel sektör İkisinde de çok değişik şeyler görmüştüm Daha sonra Merinos fabrikası işlevini bitirmiş, misyonunu tamamlamış oldu, kapatıldı ve burası da bilindiği gibi şu anda park ve kongre ve kültür merkezi olarak hizmet veriyor''

-''Başlangıçta pek güzel bir şey çıkacağını ummuyordum''-

Müzenin oluşturulması aşamasında görev alanların büyük bir uğraş verdiklerini vurgulayan Altepe, ''Merinos isminin, kültürünün yaşatılması, buradaki imalatın en güzel şekilde sergilenmesi ve düzenlenen makine parkıyla birlikte Merinos ile bütünleşen tüm simgeler, özellikler bu müzede var Arkadaşlarımız büyük bir uğraşla bunu başardılar Ben de baştan pek güzel bir şey çıkacağını ummuyordum 'Bu dev makineler, demir yığınları nasıl sergilenecek?' diye, ama sergilenince gerçekten güzel oldu'' görüşünü dile getirdi

Bursa'nın bir birikim, kültür ve medeniyet şehri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki eserlerin ayağa kaldırılması konusunda örnek çalışmalara imza attıklarını ifade etti

Altepe, Bursa'nın sanayi şehri kimliğinin eski yıllara dayanan birikimini burada sergilediklerini belirterek, müzeyi gezecek olanların bu birikimi en iyi şekilde görme imkanını yakalayacaklarını ve Bursalıların birçok hatıralarıyla yüz yüze geleceklerini dile getirdi

Recep Altepe, müzenin Tarihi Kentler Birliğinin (TKB) Bursa'da 14 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek toplantısıyla aynı gün açılacağını bildirdi

''Türkiye'nin ilk tekstil sanayi müzesi''

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez de bu müzenin en büyük özelliğinin Türkiye'de bir ilk olması olduğunu belirterek, ülkede tekstil müzeleri ve sanayi müzelerinin bulunduğunu, ancak Tekstil Sanayi Müzesi'nin ilk kez Bursa'da açılacağını belirtti

Erdönmez, müze alanının yaklaşık 7 bin metrekare olduğunu, bunun Türkiye, hatta Avrupa şartları için çok önemli bir rakam olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bir de bu müzenin en büyük özelliği toplama eşyalarla yapılmış bir müze değil Buranın bir tarihi, geçmişi, yaşanmışlığı var ve neredeyse 300 bin kişiye hitap eden bir anısı var Ayrıca bu müzenin en büyük özelliklerinden birisi, 1935 ya da 1938'li yıllarda, Türkiye'nin Türkiye'yi yönetenlerin de aynı zamanda ufkunu anlatıyor 380 bin metrekareye oturmuş bir sistem Bu müzenin en büyük özelliği de şu: Artık üretim ömrünü tamamlamış ve bundan sonra kültüre hizmet edecek, yani gelecek nesillere bu üretimin nasıl yapıldığını, bir kültürün nasıl geliştiğini gösterecek''

Müzenin teknik özelliklerinin dışında sosyal bölümlerinin de çok güçlü olduğunu anlatan Erdönmez, fabrikanın sinema ve tiyatro salonları ve tüketim kooperatifleriyle işçilerine büyük önem verdiğini dile getirdi

Erdönmez, müze faaliyete geçtikten sonra da birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirterek, ''Örneğin çocuklar buraya gelip kumaş dokuyabilecek, belki elbise yapabilecek Bu eğitim çalışmaları da hazırlanıyor'' dedi

Müzenin 4 bölümden oluştuğuna işaret eden Erdönmez, şu bilgileri verdi:

Merinos koyunundan alınan yün, çeşitli bölümlerden geçerek üzerimizdeki dikilmiş elbise haline geliyor Bu serüvende neler varsa, yünün temizlenmesi, tops, iplik haline gelmesi, sonra dokunması ve dikilerek konfeksiyon haline gelmesi, bu serüven var Burada teknik olarak da izahatı var Herkesin anlayabileceği tarzda da izahatı var Dolayısıyla bu bir üretim sürecini anlatan müze O bakımdan da ayrı bir özelliği var''

Erdönmez, müze bünyesinde Atatürk ile ilgili bir bölüme yer verildiğine de değinerek şöyle devam etti:

''1938'de Atatürk burayı açtı Fabrikaya girdiği kapının üzerinde de bir belgesi var Atatürk'ün anısına bir de oda yaptık O odadaki eşyalar da o dönemden kalma Hatta Atatürk'ün bazı fotoğraflarına imza atarken masada fotoğrafları var O masa da Atatürk odasında duruyor Müdür odası ve Atatürk odasındaki eşyaların hepsi, koleksiyon değerindedir, yağlı boya tablolar dahil''

Altepe ve Erdönmez, daha sonra müzeyi gezerek basına bilgi verdi
AA

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com