![]() |
İlk Tekstil Sanayi Müzesi Basına Tanıtıldı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Tekstil Sanayi Müzesi Basına Tanıtıldı![]() 14 Ekimde kapılarını açmaya hazırlanan Bursa'daki "Merinos Tekstil Sanayi Müzesi" basına tanıtıldı ![]() Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi bünyesinde oluşturulan müzede düzenlediği tanıtım toplantısında, Bursa'da yine bir ilke imza attıklarını söyledi ![]() Altepe, köklü bir sanayi geçmişine sahip Bursa'nın birikimleri ve birçok özelliği olan bir dünya kenti olduğunu ifade ederek, ''Bursa köklü bir sanayi şehri ![]() ![]() Merinos fabrikasının, Bursa tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Altepe, şöyle devam etti: ''O zaman için tekstilin, sanayinin gelişmesi, yünlü kumaşın üretim merkezi olması ve bu konudaki gelişimin öncüsü olması sebebiyle kurulmuş olan bir fabrika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ''BEN DE BURADA STAJ YAPMIŞTIM'' Altepe, müzede, Merinos koyunundan elde edilen yünün işlenmesi ve ipliğin elde edilmesinden kumaşa ve daha sonra da konfeksiyona kadar her türlü etabın canlandırıldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Merinos fabrikası Bursamızın simgesi dedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -''Başlangıçta pek güzel bir şey çıkacağını ummuyordum''- Müzenin oluşturulması aşamasında görev alanların büyük bir uğraş verdiklerini vurgulayan Altepe, ''Merinos isminin, kültürünün yaşatılması, buradaki imalatın en güzel şekilde sergilenmesi ve düzenlenen makine parkıyla birlikte Merinos ile bütünleşen tüm simgeler, özellikler bu müzede var ![]() ![]() ![]() ![]() Bursa'nın bir birikim, kültür ve medeniyet şehri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, tarihi ve kültürel miras niteliğindeki eserlerin ayağa kaldırılması konusunda örnek çalışmalara imza attıklarını ifade etti ![]() Altepe, Bursa'nın sanayi şehri kimliğinin eski yıllara dayanan birikimini burada sergilediklerini belirterek, müzeyi gezecek olanların bu birikimi en iyi şekilde görme imkanını yakalayacaklarını ve Bursalıların birçok hatıralarıyla yüz yüze geleceklerini dile getirdi ![]() Recep Altepe, müzenin Tarihi Kentler Birliğinin (TKB) Bursa'da 14 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek toplantısıyla aynı gün açılacağını bildirdi ![]() ''Türkiye'nin ilk tekstil sanayi müzesi'' Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez de bu müzenin en büyük özelliğinin Türkiye'de bir ilk olması olduğunu belirterek, ülkede tekstil müzeleri ve sanayi müzelerinin bulunduğunu, ancak Tekstil Sanayi Müzesi'nin ilk kez Bursa'da açılacağını belirtti ![]() Erdönmez, müze alanının yaklaşık 7 bin metrekare olduğunu, bunun Türkiye, hatta Avrupa şartları için çok önemli bir rakam olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bir de bu müzenin en büyük özelliği toplama eşyalarla yapılmış bir müze değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müzenin teknik özelliklerinin dışında sosyal bölümlerinin de çok güçlü olduğunu anlatan Erdönmez, fabrikanın sinema ve tiyatro salonları ve tüketim kooperatifleriyle işçilerine büyük önem verdiğini dile getirdi ![]() Erdönmez, müze faaliyete geçtikten sonra da birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirterek, ''Örneğin çocuklar buraya gelip kumaş dokuyabilecek, belki elbise yapabilecek ![]() ![]() Müzenin 4 bölümden oluştuğuna işaret eden Erdönmez, şu bilgileri verdi: Merinos koyunundan alınan yün, çeşitli bölümlerden geçerek üzerimizdeki dikilmiş elbise haline geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erdönmez, müze bünyesinde Atatürk ile ilgili bir bölüme yer verildiğine de değinerek şöyle devam etti: ''1938'de Atatürk burayı açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altepe ve Erdönmez, daha sonra müzeyi gezerek basına bilgi verdi ![]() AA |
![]() |
![]() |
|