|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ammere, hakkında, kutül, zaferi |
![]() |
Kut-Ül Ammere Zaferi - Kut-Ül Ammere Zaferi Hakkında... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kut-Ül Ammere Zaferi - Kut-Ül Ammere Zaferi Hakkında...Kut-ül Ammere Zaferi (29 NİSAN 1916) Bugün halkımız tarafından pek bilinmeyen, ancak tarihimizde kazanılmış önemli bir zaferin 91 inci yıl dönümüdür ![]() Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir ![]() ![]() Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kut ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı nda Osmanlı Ordusu nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir ![]() "Arslanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum ![]() Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür ![]() ![]() İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale de, ikinci zaferi burada görüyoruz ![]() Avustralyalı araştırmacı Dr ![]() ![]() Halil Paşa, Kut ül-Ammare nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün Kut Bayramı olarak kutlanmasını istemiştir ![]() Söz konusu zafer diğer zaferlerimiz gibi Türk Silahlı Kuvvetleri nde düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır ![]() 29 Nisan 2007 KAYNAK:Genelkurmay Başkanlığı sitesi |
![]() |
![]() |
|