Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karışık, sos, tarifleri

Karışık Sos Tarifleri

Eski 05-19-2008   #1
Equinox

Karışık Sos Tarifleri



REMULAD SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

900 gram Mayonez 25 gram Kapari kaba doğranmış

50 gram Kornişan kaba doğranmış 1 Çorba kş dogranmış taze ot buketi

1 Çorba kaşığı ançuez ezmesi


YAPILIŞI ;Mayoneze her biri kabaca doğranmış kapari ve kornişonu,taze otbuketini,ançuez ezmesini katıp,hepsini iyice karıştırın ve servise sunun

NOT; BU SOS IZGARA BALIKLARLA SERVİS EDİLİR



ROBERT SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

50 gram Margarin 75 gram Soğan ince kıyılmış

200 ml Sek beyaz şarap 1 lt Demi glace sos

5 gram Toz hardal 10 gram Toz şeker

1 Çay kaşığı Karabiber


YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın ve soğanları ilave edip renk aldırmadan biraz sote edinBeyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirinDemi glace sosu ekleyin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirinOluşan kefi alınToz hardalı biraz soğuk su ile açın ve şeker ile birlikte sosa karıştırınKaynatmadan tuz ve karabiberini ekleyip,ince bir süzgeçten geçirip süzün ve servise sunun

NOT ;BU SOS IZGARA BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLİR



YEŞİL SOS

MALZEME ;1 LİTRE

50 gram Su teresi 100 gram Ispanak

20 gram Maydanoz 20 gram Taze tarhun otu

20 gram Taze soğan 900 ml Mayonez


YAPILIŞI ;Bir etncereye sebzeleri haşlayacak kadar su koyup bir taşım kaynatınSu teresi,ıspanak,maydanoz,tarhun otu ve taze soğanı kaynar suya atın1 dk ön haşlamaya tabi tutunHaşlandıktan sonra sebzeleri soğuk sudan geçirinSebzelerin fazla suyunu elinizle sıkınSebzeleri parçalara bölüp,ince bir süzgeçten veya robottan geçirerek püre yapınPüreye mayonezi ilave edip servise sunun

NOT ; BU SOS SOMON VE ALABALIK YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR



KARİDES SOS


MALZEME ; 1 LİTRE

800 ml Beşamel sos 300 ml Balık suyu

200 ml Çiğ krema 75 gram Karidesli tereyağ

25 gram Margarin 100 gram Karides ayıklanmış

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı kırmızı toz biber

1 Çimdik taze çekilmiş beyaz biber


YAPILIŞI ;Beşamelsosu,balık suyunu ve kremayı derin bir tavaya koyup,kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar spatula ile dibini tutmaması için sürekli karıştırınOluşan kefi alınSosu ateşten alıp,içine karidesli tereyağını katın ve karıştırınİnce bir süzgeçten geçirip süzünBir tavada margarini eritinKaridesleri ilave edip ısıtın ve sosa katınTuz ve karabiberini katıp sosu kontrol edinSosa biraz kırmızı toz biber ilavesiyle tamamlayın

NOT ;BU SOS HAŞLANMIŞ VE FIRINDA PİŞİRİLMİŞ BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLİR



YUMURTA SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

800 ml Beşamel sos 50 gram Tereyağı

100 ml Çiğ krema 4 Adet katı doğranmış yumurta

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber

1 Çay kaşığı kırmızı toz biber


YAPILIŞI ;Sıcak beşamel sosa tereyağı ve kremayı katıp iyice karıştırınDoğranmış küp şeklinde yumurtaları ilave edinTuz ve karabiberi ilave edip sosu kontrol edinSosa biraz kırmızı toz biber ekleyerek sosu tamamlayın

NOT ;BU SOS HAŞLANMIŞ BALIKLAR İLE SERVİS EDİLMEKTEDİR


CENOVA SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

125 gram Margarin 150 gram Havuç ince doğranmış

75 gram Kerviz ince doğranmış 2 Adet defne yaprağı

1 Dal kekik 15 gram Soğan

10 gram Karabiber 500 gram Somon balığı (baş ve kemikler)

500 ml Kırmızı şarap 500 ml Demi glace sos

1 Çorba kaşığı ançuez ezmesi 1 lt Balık suyu


YAPILIŞI ;Derin bir tavada 75 gram margarini kızdırın Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve karabiberi ilave edip,renk aldırmadan,sote edin,Somon balığının baş ve kemiklerini katın,üzerine bir kapak kapatıp,ocağın bir kenarında 10 dk pişirinKırmızı şarap ve demi glace sosu ekleyip,kısık ateşte 30 dk pişirinTemiz bir tavaya süzünBalık suyunu ilave edip,karıştırınUygun kıvama gelinceye kadar sosu çektirinAnçuez ezmesinide katıp tekrar karıştırınİnce bir süzgeçten geçirip tekrar süzünKalan margarini ekleyin ve servise sunun

NOT ;BU SOS ÖZELLİKLE SOMON VE ALABALIĞIN YANINDA SERVİS EDİLİR



HARDAL SOSU


MALZEME ; 1 LİTRE

900 ml Beşamel sos sıcak 50 gram Margarin

100 ml Çiğ Krema 20 gram Hardal

1 Çay kaşığı tuz 1 tutam taze çekilmiş beyazbiber

1 Çay toz kırmızıbiber


YAPILIŞI ;Sıcak beşamel sosa margarini ve kremayı katıp iyice karıştırınHardalı çok az su ile sulandırınSosa karıştırarak ilave edinTuz ve biberini katınBiraz toz kırmızı biber ekleyerek sosu tamamlayın

NOT ;BU SOS IZGARA BALIKLARIN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR



HOLLANDEZ SOS

MALZEME ; 1/2 LİTRE

500 ml Tereyağ 35 ml Sirke

8 Adet Tane beyaz biber dövülmüş 3 Adet yumurta sarısı

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı limon suyu


YAPILIŞI ; Tereyağını bir tencereye koyup benmaride eritinOluşan kefi alıp ılık tutunSirkeyi ve beyaz biberleri bir tavaya koyun ve kısık ateşte suyunun hemen hemen tamamını çektirinAteşten alınSoğumaya bırakın ve yaklaşık 25 ml su ilave edip karıştırınızYumurta sarılarını ekleyin ve benmaride sürekli çırparak pişirinPişince benmariden alın,sürekli çırpmaya devam ederek soğutunÇırpmaya devam ederek eritilmiş tereyağını ekleyinİnce bir süzgeçten geçirip süzünBaharatını sadece tuz ilavesiyle ayarlayınLimon suyunu katarak sosu tamamlayın



MAYDANOZLU SOS

MALZEME ;1 LİTRE

1 Bağ maydanoz sadece yaprakları 900 ml Beşamel sos

50 gram Margarin 100 ml Çiğ krema

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber

1 Çay kaşığı kırmızı toz biber

YAPILIŞI ;Maydanozu hafifce haşlayın ve süzünSuyunu iyice sıkarak alınİnce kıyınBeşamel sosu ısıtıp margarini ve kremayı ilave edinMaydanozuda ilave edip iyice karıştırınTuz ve karabiberini ekleyip kontrol edip,toz biberi ilave edip sosu tamamlayın

NOT ;BU SOS HAŞLANMIŞ BALIKLARLA SERVİS EDİLEBİLİR


ŞATOBRİYAN SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

50gram Arpacık soğan 50 gram Mantar bölünmüş

2 Adet defne yaprağı 1 Dal fesleğen

200 ml Beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu

100 gram tereyağı 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber


YAPILIŞI ;İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları,defne yaprağı,taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirinKoyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirinOluşan kefi alınİnce bir süzgeçten geçirip süzünTereyağını katıp karıştırınTuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız

NOT ; BU SOS IZGARA BONFİLENİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR


MANTAR SOS
MALZEME ;

125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş

1 litre Demi glace sos 200 ml Beyaz şarap

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber


YAPILIŞI ;Margarinin 75 gramını bir tavada eritinMantarları atıp renk almadan biraz sote edinBeyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirinDemi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edinOluşan kefi alın ve ateşi söndürünKalan margarini ekleyin ve tuz,karabiberini ilave edip kontrol ediniz

NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE SIĞIR ETLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR


SUBİZ SOSU

MALZEME ;1 LİTRE

750 gram Soğan doğranmış 100 gram Margarin

800 ml Beşamel sos 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber 200 ml Çiğ krema


YAPILIŞI ;Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzünDerin bir tavada margarini eritinSoğanları ekleyip,kısık ateşte renk aldırmadan kavurun Ateşi kısınBeşamel sosu ilave edip,iyice karıştırınTuz ve karabiberini ilave edinSosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirinİnce bir süzgeçten geçirip,süzün ve temiz bir kaba boşaltınTekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun

NOT ;BU SOS YUMURTA YEMEKLERİ VE FIRINDA KIZARTILMIŞ KUZU VE KOYUN ETLERİNİN YANINDA VERİLİR


SOĞAN SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

50 gram Margarin 600 gram Soğan ince dilimlenmiş

200 ml SU 800 ML Beşamel sos

100 ml Çiğ krema 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber


YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini ve soğanları ve suyu koyunÜzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirinBeşamel sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatınAteşten alınKremayı ekleyip ,tuz ve biberi ekleyip karıştırın

NOT ;BU SOS ÇOK KOYU KIVAMDAOLUP,GENELLİKLE FIRINDA KIZARTILMIŞ KOYUN ETLERİNİN YANINDA SERVİS OLUNUR



ŞEYTAN SOSU
MALZEME ;1 LİTRE

50 Gram Arpacık soğan 2 Adet defne yaprağı

25 Adet taze çekilmiş karabiber 1 Dal taze kekik

100 ml Beyaz şarap 200 ml Sirke

1 lt Demi glace sos 75 gram Margarin

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı toz kırmızı biber


YAPILIŞI ;Arpacık soğanları,taze çekilmiş karabiber,defne yaprağı,taze kekik,beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup,suyunu tamamen çektirinDemi glace sosu ekleyin,kısık ateşte 10 dk pişirinOluşan kefi alınEğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını inceltinİnce bir süzgeçten geçirip süzünSosu tekrar ateşe koyup bir taşım kaynatınMargarini katıp karıştırın,tuzunu ekleyip sosu ateşten alınToz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın

NOT ;BU SOS IZGARA ET VE TAVUK ,HİNDİ YEMEKLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR


BEŞAMEL SOS
MALZEME ; 5 LİTRE

450 gram margarin 450 gram UN

5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan

2 Adet karanfil 1 Adet defne yaprağı


YAPILIŞI ;Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakınSüte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatınateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirinİnce bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirinSosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın


NANELİ SOS
MALZEME ; 1 LİTRE

250 gram Nane yaprakları 150 gram Toz şeker

200 ml Su 700 ml Sirke


YAPILIŞI ;Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyunSuyu bir taşım kaynatınŞekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakınSirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırınız

NOT;BU SOS SICAK VE SOĞUK KUZU VE KOYUN ETİYLE SERVİS EDİLEBİLİR


ESPANYOL SOS

MALZEME ;1 LİTRE

3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram Margarin

150 gram havuç 150 gram Soğan

1 Diş sarımsak 1 Bağ maydanoz

200 gram domates salçası 175 gram UN

5 Litre su

YAPILIŞI ;Kemikler yağda kızartılırSoğan,havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulurSalça ve 5 lt su ilave edilirMaydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılırEksildikçe suyu tamamlanırSüzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır



DEMİ GLACE SOS

MALZEME ;1/2 LİTRE

05 Lt Espanyol sos ½ lt Et suyu

100 ml Beyaz şarap


YAPILIŞI ;Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilirServise hazırdırDiger sosların yapımında kullanılır

NOT ; BEŞAMEL SOS ,ESPANYOL SOS VE DEMİ GLACE SOS ANA SOSLARDIR


AVCI SOSU
MALZEME ; 1 LİTRE

125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş

50 gram Arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram Domates

200 ml Sek beyaz şarap 1 litre Demi glace sos

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber


YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritinMantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edinArpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirinDomatesi ve beyaz şarabı ekleyinTavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirinizDemi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirinOluşan kefi alınızTuz ve karabiberi ilave edip servise sunun


NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE ET ,KÜMES HAYVANLARININ YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR


__________________
CHP’siz Atatürkçü,MHP’siz milliyetçi,AKP’siz Müslümanım,Allah istismarcılardan korusun
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.