![]() |
Eğitim Ve Kültür Alanındaki Yenilikler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitim Ve Kültür Alanındaki Yenilikler...Eğitim ve Kültür Alanındaki Yenilikler: Eski Eğitim Sistemi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Medreselerin Kaldırılması Cumhuriyetten önceki dönemde ülkemizde farklı zamanlarda kurulmuş öğretim kurumları vardı ![]() ![]() çok farklıydı ![]() ![]() ![]() denenimi dışındaydı ve Milli Mücadele sırasında olumsuz bir tutum takınmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Savaşı'nın en bunalımlı günlerinde Ankara'da bir "Maarif Kongresi" toplandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Eğitim-Öğretim Alanındaki Gelişmeler: a) Türk Millî Eğitiminin Önemi: Hepimiz biliyoruz ki, eğitim, milletlerin varlıklarını südürmeleri, bağımsız yaşamaları ve kalkınıp güçlenmeleri konularında hayatî bir önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, bunun önemini şu sözleriyle belirtmiştir: "Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri öğrenimin sınırı ne olursa olsun ilk önce ve her şeyden önce Türkiye'nin bağımsızlığına, kendi benliğine, millî geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etme gereği öğretilmelidir ![]() ![]() vatandaşlar yetiştirmeyi amaç edinmesidir ![]() b) Eğitim Politikası ve Eğitimde Uygulanacak ilkeler: Atatürk'e göre eğitim ve Öğretim politikası, her anlamıyla, millî bir nitelikte olmalıdır ![]() ilerlemelerinden yararlanılacaktır; ancak temel kendi içimizden çıkarılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() inkılâpçı olmak zorundadır ![]() c) Milli Eğitim Sisteminin Gözeteceği Esaslar: Milli eğitim; Türkiye Cumhuriyetinin temel niteliklerini ve Atatürk ilkelerini bütünüyle gözönünde tutmalı, bunları kökleştirmelidir ![]() * Öğretim birliği ilkesine uyulmalıdır ![]() * Erkek ve kız çocukların eşit şekilde eğitilmesine önem verilmelidir ![]() * Eğitim yaygınlaştırılmalı, kolaylaştırılmalı ve bilgisizlik yok edilmelidir * Eğitimde fikir ve hareket birlikte yürütülmeli, uygulamaya önem verilmelidir ![]() * Eğitim programları sosyal hayatın ve çağımızın ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte olmalıdır ![]() * Eğitim programları bilimsel olmalıdır ![]() * Eğitim ve öğretimde sevgi ve sorumluluk duygusuyla sağlanan disiplin ilkesine uyulmalıdır ![]() * Öğretmenlik mesleği çekici hale getirilmeli, yetenekli ve birikimli öğretmenler yetiştirilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Eğitim Ve Kültür Alanındaki Yenilikler... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitim Ve Kültür Alanındaki Yenilikler...* Türk Dilinin Gelişmesi: Dil; düşünme, konuşma, yazışma ve anlaşma aracıdır' Her türlü eğitimin, bütün bilimlerin temelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Millî Kültür Kültür bir toplumun maddî ve manevî olarak ürettiği değerler bütünüdür ![]() ![]() ![]() Millî kültürün temelleri millî tarihtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Güzel Sanatlar: Atatürkçü düşüncede güzel sanatlar, uygar olmanın belirtisidir ![]() ![]() görüşlerinden bazıları şunlardır: "Sanat güzelliğin ifadesidir ![]() müzik, resim ile olursa ressamlık, yontma, oyma ile olursa heykeltraşlık, bina ile olursa mimarlık ![]() ![]() ![]() ![]() "Sanatkâr toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır ![]() ![]() insanlığa hizmet eder ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|