|
|
Konu Araçları |
hakkında, hazırlama, kuralları, sofra |
Sofra Hazırlama Kuralları / Sofra Hazırlama Kuralları Hakkında |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sofra Hazırlama Kuralları / Sofra Hazırlama Kuralları HakkındaSofra Hazırlama Kuralları 1Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün 2Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın 3Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı 4Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır 5Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir 6Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir 7Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir 8Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir 9Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır 10Bardaklar her zaman sağda dururlar 11Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur 12Çiçekler, Şamdan vBulletin misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır 13Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur 14Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir 15Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf çatalın önüne koyulur 16Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vBulletin yaprağı konur 17El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir 18Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır 19İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur 20Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır 21Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır 22Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir 23Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır 24Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur 25Yemekten önce içki servisini yapılır 26Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz 27Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir 28Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir 29Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır 30Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır 31Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez 32Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez |
|