![]() |
Anadolu Bilgeliği - Anadolu Bilgeliği - İı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anadolu Bilgeliği - Anadolu Bilgeliği - İı![]() Büyük şair ve Anadolu bilgesi Yunus Emre geçici zevkler yerine kalıcı sevginin önemini bakın nasıl vurguluyor: Benim bunda kararım yok Ben burdan gitmeye geldim Bezirganım, metaım çok Alana satmaya geldim ![]() Ben gelmedim dava için, Benim işim sevi için Gönüller dost evi için Gönüller yapmaya geldim ![]() Dost esriği bir deliyim Aşıklar bilir ben neyim Devşiririm ikiliği Birliğe yetmeye geldim ![]() Siz Yunus’tan sorun haber Dost kanda ise anda var Haberi sen gel benden al Ben O’nu görmeye geldim ![]() Yunus, "Devşiririm ikiliği, Birliğe yetmeye geldim" derken ikilikten, yani düaliteden uzaklaşıp ‘birlik, vahdet’ arayışı içinde olduğunu ifade etmektedir ![]() ![]() Beri gel, daha beri, daha beri ![]() Bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Bu hır-gür, bu savaş nereye dek? Sen bensin işte, ben senim işte ![]() Ne diye bu direnme böyle, ne diye? Ne diye aydınlıktan kaçar aydınlık, ne diye? Topumuz bir tek olgun kişiyiz, bir tek ![]() Ne diye böyle şaşı olmuşuz, ne diye? Yunus, insanlar arası birlik beraberliğin karşılıklı sevgi ile gerçekleşeceğine inanıyor ve yücelme yoluna gene bu dünyada girilmesi gerektiğini savunuyor ![]() Hak cihana doludur Kimseler Hak’kı bilmez Onu sen senden iste Ol senden ayrı olmaz ![]() Dünyaya inanırsın Rızka benimdir dersin Niçün yalan söylersin Hiç sen dediğin olmaz ![]() Gelin tanış olalım İşi kolay kılalım Sevelim sevilelim Dünya kimseye kalmaz ![]() Yunus sözünü anlarsan Manasını dinlersen Sana iyi dirlik gerek Bura kimseye kalmaz ![]() ![]() Anadolu şairleri sadece mistik ve manevi âlemi terennüm etmekle kalmamış, doğrudan bu dünyanın gerçekliğine duyguları ile katılarak yaşamı hissettikleri şekilde aktarmışlardır ![]() ![]() Şu yalan dünyaya geldim geleli, Severim kır atı, bir de güzeli ![]() Değip onbeşine kendim bileli, Severim kır atı, bir de güzeli ![]() Atın beli kısa boynu uzunu, Kuru suratlını, elma gözlünü, Kızın iplik iplik süt beyazını, Severim kır atı, bir de güzeli ![]() Atın küçük sağrı, kalkan döşlüsü, Kalem kulaklısı, çekiç başlısı, Güzelin dal boylu, samur kaşlısı, Severim kır atı, bir de güzeli ![]() Dadaloğlu’yum hile yoktur işimde, Yiğit olan yiğit görür düşünde, At dördünde, güzel onbeş yaşında, Severim kır atı, bir de güzeli ![]() Abdal Kimdir?Anadolu bilgeliğinde Alperen denilen hem savaşçı asker hem de şair olan kişilerin payı büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Kimseye kemliği yoktur kasdımın Uğruna ser vermez miyim dostumun Hâlimizce abdalıyım postumun “Ah-ile- aman”dan dönmeyi bilmem ![]() Kuloğlu der, “bir eksikli gedayım” ![]() Hasret bülbülüyüm, gülden cüdâyım ![]() Yüzüm yerde, elim göğsümde daim, Dosta ben kem satı satmayı bilmem ![]() Burada sözü geçen “abdal” sözü “Gönlünü Tanrıya vermiş, dünya mal-mülkleri ile ilgisi olmayan insan” demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şiirde Kuloğlu Mustafa, kimseye öğüt vermiyor, kimseden daha üstün veya daha bilgili olduğunu iddia etmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|