![]() |
Aşkın Ruhani Yansıması,Ruh Ve Maddenin Ortak Gelişimi,Ruhsal Gelişim,Kişisel Gelişim, |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşkın Ruhani Yansıması,Ruh Ve Maddenin Ortak Gelişimi,Ruhsal Gelişim,Kişisel Gelişim,Aşkın ruhani yansıması Mevleviliğin fikir babası Mevlana değil şems'tir İki bilinmeyenli bir denklem Mevlana ve şems ilişkisi ![]() ![]() Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Şems-i Tebrizi'nin ilişkisi, içinde bilinmeyenlerin olduğu, bilinemedikçe de yorumlanan bir ilişki ![]() Öyle ki dünyayı etkisi altına alan Mevlana'nın 'hocam' diye nitelediği Şems ile ilişkisi son zamanlarda Türk romancılarına da ilham oldu ![]() Ahmet Ümit, Şems-i Tebrizi'nin ölümünü anlatan bir cinayet romanı yazdı ![]() ![]() ![]() Edebiyat çevreleri Kara Kitap'ın sufizmle, modern dünyayı birleştiren buluşlarının 'dâhice' olduğunu vurgulamışlardı ![]() Sadece edebiyatçılar değil, Eyşan Özhim de bir gün 'Şems' karakteri oynamayı çok istediğini söylüyor ![]() Mevlana 17 Aralık tarihinde, 735 ![]() ![]() ![]() ![]() -Mevlana, Şems'le karşılaşıncaya kadar nasıl biriydi? -Mevlana maddi ve manevi açıdan son derece bilgili; fizik, kimya, biyoloji, psikoloji konusunda muazzam derinlikte bilgilere sahip biri ![]() ![]() Şems'le karşılaşmasaydı da tüm eserleriyle dünyaya tesir edecekti ama Mevlana olmayacaktı ![]() Allah'ı ilimle bilmek seviyesinde olacaktı ki; bu Hz ![]() ![]() ![]() -Peki ya Şems? -Şems bir derviş, maddi bilimlerden çok, ledün dediğimiz, keşifle elde edilen, yani Allah'ın yarattığı manaların iç yüzünü görerek elde edilen, keşfi bilgiye sahip biriydi ![]() ![]() ![]() -Şems-i Tebrizi, gönderildiği kişinin Mevlana olduğunu nereden biliyor ya da Mevlana beklediği kişinin Şems olduğunu? -Karşılaştıkları anda Şems'in sorusu çok önemli; "Bende Hak tecellisi var diyen biri mi üstün, yoksa peygamber gibi seni Allah'ım layıkıyla bilemedim, diye kendi aczini, hiçliğini belirten biri mi üstün?" Bu soru şu demek; "Ya Mevlana her şeyi biliyorsun da, ben doydum artık istemiyorum mu dedin? Yoksa doyamıyorum, bana öğret mi diyorsun?" İşte bu soruyla karşılaşınca Mevlana, anlıyor işin hikmetini ![]() Diyor ki; "Peygamber daha üstün, peygamber daha doyamadı Allah'a, ben de doyamıyorum, gel öğret," diyor ![]() -Şems, Mevlana'ya ne yapıyor da bu kadar etkiliyor? -Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç sene kadar, gidip gelen bir beraberlikleri var, arada çok dedikodu olduğu için Şems, Şam'a gidiyor, Mevlana çok yalvardığı için dönüyor ![]() Çünkü daha istiyor Mevlana, bitmemiş, doymamış ![]() ![]() ![]() ![]() -Nasıl dedikodular bunlar? -İnsanlar Mevlana'ya alışmış, kalabalıklar halinde O'na ihtiyaçları var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Mevlana bu arada ne yapıyor? -Mevlana çok başka bir dünya içinde, Mevlana Allah aşkına dalmış, sema ediyor, şiir söylüyor, konuşuyor, anlatıyor ![]() ![]() -Mevlana'nın çevresindeki insanlar Şems'in varlığından rahatsızlar mı? -Çok rahatsızlar, kıskanmaya başlıyorlar; "Biz hocamızı göremiyoruz, birisi geldi, hocamız O'na esir oldu, hocamızı göremiyoruz ve hocamızla beraber olamıyoruz, Mevlana devamlı O'nunla olmak istiyor ve öğrencileriyle olmak istemiyor, her şeyi terk ediyor," diyorlar ![]() ![]() Mevlana'nın bu hazırlık dönemi: Kendisinin en bilgili dönemini 'hamdım' diye değerlendirmesi, hocamla 'piştim' diye anlatması ve O'nun gidişiyle 'yandım' diye değerlendirmesi var ![]() -Şems hep geri planda, peki Mevlana'dan daha mı üstün? -Nasıl diyebiliriz ki? İkisi de aynadaki görüntüler, aynı mana, aynı tecelli, birbirlerini uyandırmışlar, mesele burada ![]() ![]() ![]() -Şems-i Tebrizi'nin öldürüldüğü doğru mu? Bu bir cinayet mi? -Tarihi gerçeğinde bu katiyen bilinmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|