![]() |
Besmele-Hatm-İ Tehlil-Kelime-İ Tevhid... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besmele-Hatm-İ Tehlil-Kelime-İ Tevhid...Besmele-Hatm-i Tehlil-Kelime-i Tevhid Büyük velîlerden Bişr-i Hâfî (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretlerinin BESMELE´YE HÜRMETİ Bişr-i Hâfî adında, bir büyük velî vardı, Gençlik senelerinde, günah işler yapardı ![]() Bir gün sarhoş bir halde, sallanarak giderken, Yerde çamur içinde, bir kâğıt gördü birden ![]() Besmele-i şerîfe, olduğunu anladı, Ve içi sızlayarak, eğilip onu aldı ![]() Öptü ve tâzim ile, giderdi çamurunu, Güzel koku sürerek, yükseğe astı onu ![]() O gece rüyâ gördü, bir âlim, yattığında, Ona şöyle denildi, Bişr-i Hâfî hakkında: "Git, Bişr´e haber ver ki, dün yaptığı bir işten, Dolayı memnun olup, râzı oldum Bişr´den ![]() İsmimi yerden alıp, nasıl temizlediyse, Onu, günah işlerden, temizlerim ben ise ![]() Nasıl benim ismimi, büyük tuttuysa o kul, Ben dahî o kulumu, tutarım öyle makbul ![]() Uyandı sabahleyin, rüyâ gören o âlim, Merak edip dedi ki; "Bu kişi acabâ kim?" Hemen çıkıp aradı, onu o mahallede, Nihâyet buldu onu, köhne bir meyhânede ![]() Çağırttırıp dedi ki; "Sana bir haberim var ![]() Bişr dedi ki: "Acabâ, bana kim haber yollar?" "Allahü teâlâdan, haberim var" deyince, Ağlamaya başladı, o bunu öğrenince ![]() Dedi ki: "Yoksa bana, kızıyor mu Rabbimiz? Bana güceniyor mu, ne olur, söyleyiniz?" O âlimin gördüğü, rüyâyı dinleyince, Dönüp ahbaplarına, vedâ etti hemence, Dedi: "Ey arkadaşlar, biz şu anda çağrıldık, Beni bu meyhânede, göremezsiniz artık ![]() O âlimin yanında, "tövbe etti" böylece, Büyük bir velî olup, edindi çok derece ![]() O buyurur: Bağdat´ta, gördüm ben birisini, Askerler kırbaç ile, döverdi kendisini ![]() Dikkat ettim, bin kırbaç, vurdular kendisine, Ve lâkin o sesini, çıkarmadı hiç yine ![]() Baktım o zavallıyı, o kadar çok dövdüler, Sonra onu bağlayıp, hapise götürdüler ![]() Bu hâli merak edip, gittim onun yanına, Niçin dövdüklerini, gizlice sordum ona ![]() Dedi ki: "Ben bir kıza, âşık oldum iyice, Onu sevdiğim için, dayak yedim bir nice ![]() Dedim ki: "Bu kadar çok, dövdü de onlar seni, Ne için bir kerrecik, çıkarmadın sesini?" Dedi ki: "O an bana, bakıyordu sevdiğim, O bakarken, sesimi, çıkarabilir miydim?" Dedim ki: "Hak teâlâ seni hep görmektedir, Hattâ senin kalbinden, geçeni bilmektedir ![]() Rabbinin seni her an, gördüğünü bilseydin, Acep nice olurdu o zaman hâlin senin?" O bunu öğrenince, sararıp yere düştü, Baktım Hak teâlânın, korkusundan ölmüştü ![]() Evliyânın sözünde, rabbânî tesir vardır, Onlara kavuşanlar, tâlihli insanlardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besmele-Hatm-İ Tehlil-Kelime-İ Tevhid...Evliyânın büyüklerinden Ya?kûb-i Çerhî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: E?ûzü okumak, ?E?ûzü billâhi mineşşeytânirracîm? demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ?sallallahü aleyhi ve sellem? buyurdular ki: ?Hoca çocuğa, Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehennem´e girmemesi için sened yazdırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besmelenin mânâsı; ?Her var olana, onu yaratmakla iyilik etmiş ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü teâlânın yardımı ile, başlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliyânın meşhurlarından ve Tâbiînin büyüklerinden Ebû Müslim Havlânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretlerinin bir hizmetçisi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlânâ Hüsâmeddîn Pârisâ Belhî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: "Yemeğe ve her hayırlı işe başlarken Besmele okumak lâzımdır ![]() ![]() ![]() Evliyânın büyüklerinden İbrâhim Gülşenî (rahmetullahi teâlâ aleyh) bir gün talebeleriyle sohbet ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bunun gibi şâhid olduğum bir hâdise de şöyledir: Kâdı Îsâ´nın hocası Fahreddîn vefât etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemen´in büyük velîlerinden ve Şâfiî mezhebi fıkıh âlimlerinden Seyyid Ebû Bekr eş-Şelî (rahmetullahi teâlâ aleyh) Hatm-i tehlîlin fazîletiyle ilgili olarak buyurdular ki: "Âlimler, tasavvuf büyükleri bu hatm-i tehlîl okunmasına çok ehemmiyet verirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Bekr eş-Şelî´nin bu teşvik ve nasihatlarını dinleyen Terîm ahâlisi, fecr ve tan yerinin ağarması ile güneşin doğması arasında, hatm-i tehlîl yâni yetmiş bin kelime-i tevhîd okuyup, sevâbını ölmüş kimselerin ruhlarına hediye ederlerdi ![]() ![]() ![]() Hindistan´da yetişen en büyük velî, âlim müceddid ve müctehid İmâm-ı Rabbânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: Kelime-i tevhîd; putlara ibâdeti bırakıp, Hak teâlâya ibâdet etmek demektir ![]() Evliyânın büyüklerinden Abdullah bin Muhammed Mürteiş (rah- metullahi teâlâ aleyh) hazretleri buyurdular ki: "Allahü teâlâyı Rab olarak tanı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besmele-Hatm-İ Tehlil-Kelime-İ Tevhid...İran´da yetişen evliyânın büyüklerinden ve fıkıh âlimi Ahmed Gazâlî (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretleri vâzlarının birinde Lâ ilâhe illallah lafzının faziletini şöyle anlattı: Allahü teâlâ hadîs-i kutsî´de; "La ilâhe illallah benim kal´amdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görülmüyor mu, insanlar Lâ ilâhe illallah diyor, fakat nefsinin arzu ve isteklerine, paraya ve dünyâya tapıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lâ ilâhe illallah öyle bir kelimedir ki, Allahü teâlânın vahdâniyetini tanımayı sağlar ![]() ![]() Ey insanoğlu! Allahü teâlâ seni, tevhîdini, birliğini bilmen için yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey insanoğlu! Allahü teâlâ bütün eşyâyı senin için yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey insanoğlu! Sâdece Allahü teâlâ verir ![]() ![]() Ey insanoğlu! Allahü teâlâdan başkasına yöneldiğin, onlara iltifât ettiğin müddetçe de Lâ ilâhe illallah kelimesini söylemeye devâm et ![]() ![]() ![]() Hindistan evlîyasından Abdülhay hazretlerine, hocası İmâm-ı Rabbânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretleri tarafından kendisine gönderilen bir mektup şöyledir: Rabbimizin celle sultânüh gazabını, intikâmını söndürmek için "Lâ ilâhe illallah" güzel kelimesini söylemekten daha faydalı birşey yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu güzel kelimeye inanarak, kalbinde zerre kadar îmân hâsıl eden kimse, kâfirlerin âdetlerini ve şirk pisliklerini yaparsa, bu güzel kelimenin şefâati sâyesinde Cehennem´den çıkarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu güzel kelime ve Peygamberlerin sonuncusu gibi bir şefâatçı olmasaydı, bu ümmetin günahları kendilerini helak ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kerîmler ile yapılacak her iş kolay olur ![]() On iki imâmın sekizincisi İmâm-ı Ali Rızâ (rahmetullahi teâlâ aleyh) Nişâbur´a gelince, yirmi binden fazla âlim ve talebe, kendisini karşıladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tâbiîn devri âlim ve evliyâsından Amr bin Dînâr (rahmetullahi teâlâ aleyh) Kelime-i tevhîdin fazîletine dâir şu hadîs-i şerîfi bildirmiştir: Peygamber efendimiz buyurdular ki: "Bir kimse inanarak "La ilâhe illallah" derse, muhakkak Cennet´e girer ![]() Ehl-i beytten ve meşhûr velîlerden İmâm-ı Câfer-i Sâdık (rahmetul- lahi teâlâ aleyh) hazretlerinin rivâyet ettiği hadîs-i kudsî´de: "Lâ ilâhe il- lallah kal´amdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bağdât´ın büyük velîlerinden Ebû Saîd-i Harrâz (rahmetullahi teâlâ aleyh) tevhid hakkında buyurdu ki: Tevhîdin ilk basamağını çıkamayanın öbürlerini geçmesi mümkün değildir ![]() ![]() ![]() "İlim seni amele götürür, yakîn ise seni taşır ![]() Evliyânın büyüklerinden İbrâhim-i Havvâs (rahmetullahi teâlâ aleyh) anlatır: Bir sene, hacca gitmeye niyet ederek yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunda bir hikmet olsa gerektir deyip içeri girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliyânın büyüklerinden ve kendilerine ?Silsile-i aliyye? denilen âlim ve velîlerin meşhûrlarından Mazhar-ı Cân-ı Cânân (rahmetullahi teâlâ aleyh) büyük günah işlemiş bir kadının kabri yanına oturmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan velîlerinden Meyân Mîr Muhammed (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretlerinin talebelerinden birisi şöyle anlatır: ?Bir gün hocam Şeyh Muhammed en yakınlarından olan Hâce Gelân ile kabristana gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besmele-Hatm-İ Tehlil-Kelime-İ Tevhid...Anadolu velîlerinden Ömer Füâdî (rahmetullahi teâlâ aleyh) Kelime-i tevhîdin fazîletiyle ilgili olarak buyurdu ki: Sâliklerin yoldaşı Lâ ilâhe illallâh Âşıkların haldaşı Lâ ilâhe illallah Müminlere veren îmân, îmânda sâbit kılan Günahlarını yuyan Lâ ilâhe illallah Belâları def eden, mâsivâyı kat? eden Hicapları ref? eden Lâ ilâhe illallah Cehennemden kurtaran, Cennet safâsı veren Dost Cemâlini gösteren Lâ ilâhe illallah Ey Füâdî fikreyle, bu nîmete şükreyle Dâim Hakk?ı zikreyle Lâ ilâhe illallah Evliyânın meşhurlarından Saidüddîn Fergânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: "Yetmiş bin kerre "Lâ ilâhe illallah" söyleyerek ölmüşlerin ruhlarına hediye etmek sadakanın en güzeli ve en iyisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Ebü´r-Rebi´ sofrada bulunanlara dedi ki: "Bu çocuğun keşfi doğrudur ![]() ![]() ![]() Büyük velîlerden Ebû Bekr-i Şiblî (rahmetullahi teâlâ aleyh) bir gün, "Allah Allah!" deyip duruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tâbiînin büyüklerinden, ilim ve hikmet sâhibi bir velî Yûnus bin U- beyd (rahmetullahi teâlâ aleyh) sohbetlerinde buyurdular ki: ?Bir tek tes- bihi veya tehlili, yâni, Allahü teâlânın bütün ayıb ve kusurlardan uzak ol- duğunu, kendisinden başka ibâdet olunmaya lâyık ilâh bulunmadığını bildiren ?Sübhânallah? ve ?Lâ ilâhe illallah? ulvî kelimelerini bilerek ve inanarak okumayı, dünyâdan ve dünyâda bulunan her şeyden daha hayırlı ve bereketli bilmeyen kimse, dünyâyı âhirete tercih edenlerdendir ![]() İstanbul?da yetişen büyük velîlerden Abdülehad Nûrî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: "Kelime-i tevhîdle Lâ ilâhe illallâh Muhamme- dün Resûlullah diyerek kudret miktarınca meşgûl olmak lâzımdır ![]() Evliyâ sultan Ahmed Câhidî Efendi (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretlerine talebelerine; "Lâ ilâhe illallah, diyerek kalbinizin pasını siliniz ![]() Her kelâmın âlâsı, Lâ ilâhe illallah Cümle varın mevlâsı, Lâ ilahe illallah Cümle derdin dermânı, koma dilinden anı Müminlerin îmânı, Lâ ilâhe illallah Tâliblerin şükrüdür, kalplerinin fikridir Dillerinin zikridir, Lâ ilâhe illallah ![]() |
![]() |
![]() |
|