![]() |
Hastalara Okunacak Şifâ Duaları... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hastalara Okunacak Şifâ Duaları...Hastalara Okunacak Şifâ Duaları 354- Hazreti Aişe´den (Radıyallahu Anha) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "İnsan, kendisinin bir şeyinden şikâyet edince (hastalığını söyleyince) yahut yara yahut bere olunca, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şu parmağı ile şöyle söylerdi ![]() "Bismillah! türbetü arzına birîkati ba ´zınâ yüşfâ bihî sakîmunâ biizni rabbinâ ![]() (Allah´ın adıyla; arzımızın toprağı ve birimizin (insanoğlunun) mayası karışımıyla şifa bulur hastamız, Rabbimizin izniyle ![]() ![]() ![]() "Türbetü arzına ve rîkatü ba´zmâ" şeklindedir ![]() "Birîkati ba´zmâ" sözünün manası, İnsanoğlunun tükürüğü olduğunu alimler söylemiştir, derim ![]() [size="4"]îbni Faris demiştir ki; "RÎK" insanların ve diğer hayvanların tükürüğüdür ![]() 355- Hazreti Aişe´den (Radıyallahu anha) rivayet edildiğine göre: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, sağ eliyle hastayı sıvayarak Allah´a dua eder ve şöyle derdi: "Allâhümme rabbennâsi, ezhebi´I-be´se ![]() ![]() ![]() (Ey insanların Rabbi! Bu hastalığı gider, şifa ver; Sen şifa verensin ![]() ![]() Diğer bir rivayette de, hastaya şunu okurdu: "îmsehi´l-bâse, rabbennâsi; biyedike´ş-şifâu ![]() ![]() [size="4"](Bu hastaya şifa ver, ey insanların Rabbi! Şifa Senin (kudret) elindedir; Senden başka onu giderecek yoktur ![]() 356- Enes´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, o, Sabit´e (Allah kendisine rahmet etsin) şöyle dedi: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Selîem´in hastaya okuduğunu sana okuyayım mı? Sabit, evet, oku dedi ![]() "Allâhümme rabbennâsi, müzhibe´l-be´si işfı ente´ş-şâfî ![]() ![]() [size="4"](Ey insanların Rabbi, hastalıkların gidericisi olan Allah´ım! Şifa ver, şifa veren Sensin ![]() ![]() Vücut Ağrılarına Karşı Okunacak Şifâ Duaları 357- Osman b ![]() ![]() "Elini, vücudundan ağrıyan yere koy ve şöyle de: "Bismillah" (üç defa), yedi defa da: [size="4"]"Eûzü büzzetülâhi ve kudretihi min şerri ma ecidü ve uhâziru" söyle ![]() ![]() 358- Sa´d ibnİ Ebi Vakkas´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, hastalığımda beni ziyarete gelip buyurdu: [size="4"]"AMhümmeşfi sa´den, Allâhümmeşfi sa´den ![]() ![]() ![]() 359- Sahih bir isnadla İbni Abbas´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edilmiştir ![]() "Kim, henüz eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret eder de, yedi defa şunları söylerse, Allah Sübhânehu ve Teâlâ Hazretleri o hastayı afiyete kavuşturur: [size="4"]"Es´elüllâhe´l-azîme rabbe´î-arşi´l-azîmi en yeşfîyeke ![]() ![]() ![]() ![]() 360- Abdullah ibni Amr ibni´l-As´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bir hastayı ziyarete gelen adam şöyle desin: [size="4"]"Allâhümmeşfi abdeke yenke´leke adüvven ev yemşî leke ilâ salâtin" (Allah´ım, Senin yolunda düşmanla savaşan yahud Senin nzân için cenaze namazına giden kuluna şifa ver)" [size="4"]361- Hazreti Ali´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Hastalıktan şikâyet ediyordum da, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana uğradı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 362- Ebû Saîd El-Hudrî ve Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, her ikisi Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´in şöyle dediğine şahid oldular: "Kim, ´Lâ ilahe illâllâhu vallâhu ekber" derse, Rabbi onu doğrulayıp: "La ilahe illa ene ve ene ek beru buyurur ![]() "Lâ ilahe illâllâhu vahdehû lâ şerike lehu" deyince, Allah: "Lâ ilahe illa ene vahdî lâ şerike lî" (Benden başka tlâh yoktur, yalnız ben varım, ortağım yoktur) buyurur ![]() "Lâ ilahe illâllâhu lehu´i-mülkü ve lehü´l-hamdü" deyince, Allah: "Lâ ilahe itfa ene lî e´l-mülkü veliye´1-hamdü ![]() ![]() "Lâ ilahe illâllâhu ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" deyince, Allah: "Lâ ilahe ene veiâ Aavİe velâ kuvvete illâ bî ![]() (Benden başka ilâh yoktur, kudret ve kuvvetancak benimledir) buyurur ![]() Yine Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyururdu: [size="4"]"Kim bunları hastalandığında söyler de, sonra ölürse, ateşin acısını tadmaz ![]() 363- Ebû Saîd El-Hudrf den (Radıyallahu Anh) sahîh isnadlarla rivayet edildiğine göre: "Cibril, Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem´e gelip dedi ki: - Ey Muhammed (A ![]() ![]() - Evet, dedi ![]() "Bismillah! erkîke, min külli şey´in yü´zîke, min şerri külli nefsin ev aynin hâsidin ![]() ![]() [size="4"](Allah´ın adıyla, sana eziyet veren her şeyden, her canlının şerrinden yahud herhasedçinm gözünden seni Allah´a sığındırırım ![]() ![]() ![]() [size="4"]364- İbni Abbas´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, hasta olan bir A´rabiyi ziyaret için yanına vardı ![]() 365- Enes´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre: "Resûlül-lah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, hasta olan bir A´rabiyi ziyaret için yanına vardı ![]() ![]() "Keffâretün ve tahûrun" (Hastalığın) günahları örter ve temizler ![]() [size="4"]366- Ebû Ümâme´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Seîlem şöyle buyurdu: "Sizden birinizin, elini hastanın alnına yahud eli üzerine koyup da, nasıi olduğunu sorması, hasta ziyaretinin tamamındandır ![]() ![]() ![]() [size="4"]367- Selman´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: "Ben hasta iken, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem beni ziyaret etti ![]() ![]() 368- Osman Ibni Affan´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Hasta olmuştum da, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem beni Allah´a sığındırırdı (Allah seni hastalıktan korusun, derdi) ![]() "Bismillâhirrahmânirrahîm, üîzüke billahi´l-ehadi´s-samedi ellezîlem yelid ve lem yûîed ve lem yekûn Jehû küfüven ehadün min şerri mâ tecidü ![]() [size="4"](Bismillâhirrahmânirrahîm, duyduğun hastalığın şerrinden, doğmayan, doğrulmayan, kendisine hiç bir şey denk olmayan, her şey kendisine muhtaç olan eşsiz bir Allah´a seni sığındırırım) ![]() ![]() ![]() Hastaya, Hasta Sahibinin Ve Ona Hizmet Edenin İyilik Tavsiye Etmesi, Zor Ve Zahmetli İşine Katlanıp Sabretmesi (Kısas yahud dayak yahud bunlardan başka sebeblerle ölümü yaklaşana da aynı tavsiye yapılır ![]() [size="4"]369- îmran ibni Husayn´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, Cüheyne kabilesinden bir kadın zinadan hamile olduğu halde Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e gelip şöyle dedi: Ya Rasûlallah! Ben zina cezasına düştüm, cezasını bana uygula ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|