Prof. Dr. Sinsi
|
'Meleä?İn Sä±Rlarä±'Nä±N Perde Arkasä±
Hollywood yapımı ilk Türk filmi olan ‘MeleÄ?in Sırları’na dair sorulmamıÅ?, akla gelmeyen bir soru vardı: Hikayenin kahramanı Ebru hayatta mı?
MeleÄ?in Sırları, Hollywood yapımı olması, Nehir ErdoÄ?an’ın performansı, ünlü Amerikalı oyuncuları ve ‘Amerikan rüyası’nın kabusa dönüÅ?tüÄ?ü sahneleri ile vizyona girmeden yankı uyandırmıÅ?tı Ancak filmin ardında yatan, 24 yıl önce yaÅ?anmıÅ? gerçek hikayeyi kimse irdelemedi
Sinemalar com olarak film vizyona girmeden önce yönetmen Aclan BüyüktürkoÄ?lu ile yaptıÄ?ımız röportaja sayfalarımızda yer vermiÅ?tik Filmin 14 Mart’ta vizyona girmesinin ardından, bu dramın dayandıÄ?ı gerçek hikayeye ve hikayenin kahramanı Ebru’ya dair basında çok haber yer almaması üzerine, Aclan BüyüktürkoÄ?lu’yla ikinci bir röportaj için soluÄ?u İstanbul’da aldık
Aclan Bey ve filmin dayandıÄ?ı romanı hem senaryolaÅ?tıran, hem de yapımcılıÄ?ını üstlenen eÅ?i Leslie BüyüktürkoÄ?lu ile, filmdeki dramın aynısından onlarcasının her gün yaÅ?andıÄ?ı İstiklal Caddesi’nde buluÅ?tuk Filmlerini onlarla birlikte, filmde Ebru’nun annesini canlandıran tiyatro oyuncusu AyÅ?enil Å?amlıoÄ?lu’nun evinde izledik, ardından da baÅ?ladık sormaya
FotoÄ?rafları, fotokritik com’la fotoÄ?rafçılıÄ?a baÅ?layan ve bu sıralar Türkiye’nin en meÅ?hur taksi Å?oförü olan, geceleri taksicilik yaparken çektiÄ?i ‘sokaklarda yaÅ?ayanlar’ portreleriyle kareleri Ankara Ã?niversitesi İletiÅ?im Fakültesi’nde arÅ?ivlenen Å?evket Å?ahintaÅ? çekti
Sinemalar com: Filme dair çok Å?ey soruldu, ama Nehir ErdoÄ?an’ın oynadıÄ?ı karakter Ebru’nun gerçek hikayesine dair pek konuÅ?ulmadı  
Aclan BüyüktürkoÄ?lu: Evet, Ebru’ya dair pek bilgi vermek istemedik İnsanlar bunun sadece gerçek bir hikayeye dayanılarak yazılmıÅ? bir romandan uyarlandıÄ?ını biliyor 
S : Roman, Tülay Pırlant’ın “Rüzgarlı Å?ehir” adlı romanıydı Amerika’da aslında Chicago’ya Rüzgarlı Å?ehir derler; gerçek hikaye de orada geçiyordu deÄ?il mi?
A B : Evet, olay aslında Chicago’da geçiyor Ama biz çekimleri Los Angeles’ta yapmayı tercih ettiÄ?imizden, hem Los Angeles Melekler Å?ehri olarak adlandırıldıÄ?ından hem de filmin kahramanı da bir nevi ‘kanadı kırık bir melek’ gibi olduÄ?undan, filmin ismini ‘MeleÄ?in Sırları’ koymak istedik
S : Neden Hollywood’da çekmeyi tercih ettiniz peki?
A B : Birçoklarının düÅ?ündüÄ?ü gibi daha havalı olsun diye orada yapmadık; koÅ?ulları daha elveriÅ?li, ve söylemek istediklerimize daha uygun bir yer olduÄ?u için Hollywood’u seçtik Bir de eÅ?im ve benim yaÅ?adıÄ?ımız yer Hollywood Bu endüstrinin olanaklarından yararlanma imkanımız ve baÄ?lantılarımız filmin burada çekilmesini daha kolaylaÅ?tırdı
S : Filmde Nehir ErdoÄ?an’ı sürekli Hollywood’un ücra köÅ?elerinde sokaklarda dilenirken, içki parası ararken, harap ve bitap bir Å?ekilde görüyoruz Ebru Hollywood’u aynen bu Å?ekilde mi tecrübe etmiÅ? hakikaten? Bazı insanlar filmde yaÅ?ananların gerçekliÄ?ine inanmakta zorlandılar, buna ne diyorsunuz?
A B : Bu sahnelerdeki herÅ?ey göründüÄ?ü kadar gerçek İnanmayanlar hayatı Hollywood filmlerindeki ve tv dizilerindeki gibi zannedenlerden olsa gerek Halk tabii ki önüne konulanla beslenmek durumundadır Gündelik koÅ?uÅ?turma sırasında ve yaÅ?amın zorlukları içerisinde pek çok konuda bilgi sahibi olamayabilir Bu hiç de kınanacak bir durum deÄ?ildir
Halkı aydınlatacak olanlar bazı Å?eyleri kendine iÅ? edinmiÅ? ve bu yoldan ekmeÄ?ini kazananlardır İÅ?te bu noktada durum biraz çetrefilli olur Ã?ünkü bir biçimde bir yerlere gelmiÅ? iki üç kiÅ?i, bir süre sonra olmadık Å?eylerden söz edip aklınızı karıÅ?tırabilir Kendi gerçeÄ?ini size empoze etmeye yeltenebilir
Ben en çok buna Å?aÅ?ırıyorum Sen deÄ?il Türkiye dıÅ?ına çıkmak, bulunduÄ?un Å?ehri terk etmemiÅ?sin, ondan sonra da okuduÄ?un iki gazete, seyrettiÄ?in üç film, kulaktan dolma beÅ? havalı kelimeyle aniden bilgiç kesilip “bugün dünyanın her yerinde…” diye baÅ?layan cümleler kurup, oralarda hayatın nasıl olduÄ?una ve olması gerektiÄ?ine dair tam anlamıyla bilgiçlik taslamıÅ?sın, halk da seni “herhalde bir bildiÄ?i vardır” diyerek ciddiye almıÅ? O zaman burada ciddi bir sorun var demektir
EÄ?er sen yurt dıÅ?ı ve ABD gerçeÄ?ini bilmiyorsan ve buna raÄ?men “ne saçma, böyle Å?ey mi olurmuÅ??” diyorsan kendini tuzaÄ?a düÅ?ürüyorsun demektir Bir gün karÅ?ına biri çıkıp “en son ne zaman oralarda bulundun, kaç yıl yaÅ?adın?” deyiverir
Ha bir de yurt dıÅ?ında bulunup gözünü halkın sorunlarından çok baÅ?ka yerlere çevirip, bal kaymak yediysen o da yine senin sorunun Sen öyle yaÅ?amadın diye gerçek deÄ?iÅ?mez Orada oturup kendini sorgulaman gerekir Ama o da cesaret ister Ebru’nun baÅ?ına gelenler aslında filmdekinden daha da korkunç Å?eylerdi Ama biz kapkara ve hiçbir umut olmayan bir film çekerek evlatlarını, yakınlarını yurt dıÅ?ına göndermiÅ? ya da gönderecek insanların yüreklerine korkular sarmak ve fikirlerini deÄ?iÅ?tirmek istemedik Bizim derdimiz bazı noktalara dikkat çekmek ve bunu da didaktik olmadan ve hiç kimseye parmaÄ?ımızı sallamadan yapmaya çalıÅ?maktı
Bu arada yurt dıÅ?ında yaÅ?amıÅ? hem erkek hem de kadın pek çok seyirciden çok duygusal iletiler aldık Kimi neredeyse aynı yerden geçmis, kiminin arkadaÅ?ı aynen bu patikadan yürümüÅ? Kimi öyle Å?eyler yaÅ?amıÅ? ki, bugün bile itiraf etmek istemiyormuÅ?, ama filmde gördükleri sanki kendini ifade ediyormuÅ? Bunlar bizim için doÄ?ru yolda olduÄ?umuzu gösteren deÄ?erli ifadelerdir
Filmde yaÅ?ananların gerçekliÄ?ine inanmayan bay ve bayanlara da iyi uykular dilerim
S: Filmin vizyona girmesinin ardından daha önce yurt dıÅ?ında, alıÅ?ık olmadıÄ?ı bir ortamda yaÅ?amıÅ? ve kötü tecrübelerle dönmüÅ? insanlardan bir tepki geldi mi hiç?
A B : Birçok kiÅ?iden mail aldım ama özellikle bir tanesi çok etkileyiciydi Amerika’da yaÅ?amıÅ? genç kızlardan biri İstanbul’da filmi izlerken defalarca hıçkırıklara boÄ?ulmuÅ? “Tam anlamıyla kendimi gördüm beyazperdede” yazmıÅ?tı mailinde İntihar etmenin eÅ?iÄ?ine kadar gelmiÅ? Ã?evresinin etkisiyle insani pek çok deÄ?erini kaybetme noktasına gelmiÅ?, hem kendine hem de baÅ?kalarına karÅ?ı tam anlamıyla güvenini yitirmiÅ? Korkunç alıÅ?kanlıklar edinmiÅ? ve Türkiye’ye döndüÄ?ünde uzun yıllar süren tedavilerden sonra kendini toparlayabilmiÅ? Film bittikten sonra uzun süre oturduÄ?u yerden kalkamamıÅ?
S : Filme gelen eleÅ?tiriler iki uçta seyrediyor Yüksel AytuÄ?’un baÅ?ını çektiÄ?i bir kesim filmin muhteÅ?em olduÄ?unu düÅ?ünürken, Atilla Dorsay aÄ?ır eleÅ?tirilerde bulunmuÅ? Bunu nasıl karÅ?ılıyorsunuz?
A B : Muhsin ErtuÄ?rul’un bir deyiÅ?i vardır; “Seyircinin hükmü kesindir, temyize gitmez ” der Film artık benden çıktı; artık seyircinin filmi Olumlu ya da olumsuz kararı seyirci verir, ama bence film amacına ulaÅ?mıÅ?tır Ben hiçbir eleÅ?tiriyi kiÅ?isel algılamıyorum, tam tersine daha çok üretme ve daha çok mücadele etme duygusu uyandırıyorlar
Kimseden, sırf Türkiye’de doÄ?up büyüdüÄ?üm, eÄ?itimimi burada aldıÄ?ım, kendi olanaklarım ve ABD’de yaÅ?ayan Türk toplumunun katkılarıyla Hollywood’da film çekmeyi baÅ?ardıÄ?ım için sempati beklemiyorum Ancak hakedilmedik bir aÄ?ırlıkta eleÅ?tiri yapılmasını da genç sinemacılar adına istek kırıcı olarak deÄ?erlendiriyorum
Ben mücadeleci bir insanım ama aÄ?ır ve hak edilmedik eleÅ?tirilerle filmi eleÅ?tirenler sadece genç nesil yönetmenlerin gözünü korkutur, birçok yeni yönetmende yılgınlık duygusu uyandırır Ben bu tür bir yaklaÅ?ımı yapıcı, destekleyici ve cesaretlendirici bulmuyorum Turk sinemasında son derece iyi iÅ?ler yapılıyor Bu iÅ?lerin giderek bütün dünya ülkeleri tarafindan ilgiyle izlenmesi de ancak yapıcı ve cesaret verici yaklaÅ?ımlarla olur
Mesela bana yapılan en iyi iki olumsuz eleÅ?tiri İngilizce yayınlanan iki Türk gazetesinden geldi Ã?ok büyük bir ciddiyetle okudum, bazı noktalardaki endiÅ?elerini not aldım Sonraki filmlerimde kesinlikle aklımda tutacaÄ?ım deÄ?erli iki not var Å?u an elimde
S : Bu filmin oluÅ?umunda herkesin ayrı ilginç bir hikayesi var aslında Yapımcılardan Kevin, siz ve eÅ?iniz Leslie  Filmdeki meÅ?hur Amerikalı oyuncular da cabası  
A B : Kevin’in (Kenan) bakkal çıraklıÄ?ından North Carolina’ya uzanan, Leslie’nin de Sacramento’dan Diyarbakir’a, ordan da Ankara ve sonra Hollywood’a uzanan ilginç hikayeleri var gerçekten de  Ã?ok yazıldı çizildi bunlar zaten İnsanlar filmdeki Amerikalı oyuncuları gördüklerinde tanıyorlar Amerika’nın en ünlü pembe dizilerinden Days of Our Lives’da ve Türkiye’de de çok sevilen gençlik dizisi Melrose Place’te de oynamıÅ? Patrick Muldoon Nehir ErdoÄ?an’ın ilk aÅ?kını, The Shield dizisinin dedektifi Jay Karnes, çalıÅ?tıÄ?ı restoranın sahibini, Nilüfer Açıkalın ise Karnes’ın eÅ?ini oynuyor
S : Bütün bu serüvenin baÅ?langıcı olan kitap eÅ?iniz Leslie'nin eline nasıl geçmiÅ? peki? Filmin ardından kitabın yazarı Tülay Pırlant'a nasıl tepkiler geldi, onun hayatında neler deÄ?iÅ?ti?
A B : Kitap İzmir’de yaÅ?ayan bir arkadaÅ?ım tarafından bize gönderildi Hem senaryo hem de yapım aÅ?amalarında Tülay Hanım’la son derece uyumlu çalıÅ?tık Senaryonun her türlü versiyonu kendisine gönderildi Ã?nerileri alındı Bazı ricaları üzerine istemediÄ?i sahneler düzeltildi Biz insanın ve sanatçının emeÄ?ine saygı duyan bir ekibiz Bu anlamda romana mümkün olabilen en yakın senaryoyu üretmek için çaba sarf ettik Sanırım Tülay Hanım da ortaya çıkan sonuçtan son derece memnun Kitap Goa Yayınları tarafından tekrar basıldı, bu da çok güzel bir haber Biz de son derece olumlu tepkiler alıyoruz Hem e-maillerime hem de Facebook’a binlerce tebrik ve teÅ?ekkür iletileri geliyor
S : Ailesinden, İzmir’deki çevresinden hiçbir tepki, haber gelmedi mi? Tülay Pırlant Å?u an İzmir’de yaÅ?adıÄ?ına göre Ebru’nun çevresini de tanıyor ve iletiÅ?im halinde demektir?
A B : Bizim bu konudaki tek referansımız romanın yazarı Tülay Pırlant’ın tarafımıza aktardıÄ?ı bilgilerdi Bu konuda ancak romanda yazıldıÄ?ı kadarıyla bilgi sahibiyiz Tülay Hanım Ebru’yu Å?ahsen tanımıÅ? ve günlüÄ?ü bulan da oymuÅ? Gerek sözlü olarak, gerekse romandan yola çıkarak bize anlatılan neyse en yakın haliyle resmetmeye çalıÅ?tık Tülay, Ebru’nun ailesi hakkında ser verdi sır vermedi Biz de ailenin zarar görmemesi ve olayın ajite edilmemesi için böylesini daha uygun bulduk zaten
S : Romanda daha birçok Å?ey deÄ?iÅ?ti diye biliyoruz Ebru’nun gerçek hikayesinde bilinmeyenler, konuÅ?ulmayanlar nedir?
A B : Hikayenin kokusunu bozmayacak Å?ekilde bir sürü Å?eyde deÄ?iÅ?iklik yaptık tabii En önemlisi hikayenin sonunu deÄ?iÅ?tirdik Bunun da sebebi film külkedisi hikayesi olmasa da, umuttan yana bir pay bırakabilme isteÄ?imizdi YaÅ?anan onca acı tecrübenin ardından, hala ve daima bir umut olabileceÄ?ini göstermek istedik  
S : Gerçekte nasıl geliÅ?iyordu olaylar? Gerçek hayatta Ebru’nun hikayesi nasıl bitti?
A B : Film zaten Ebru’nun Amerika’da kayboluÅ?unu takiben ailesinin onu aramak için Amerika’ya gidiÅ?i ile baÅ?lıyor, ve olaylar geri sarılıp Ebru’nun tarafından anlatılıyor Ebru, İzmirli, orta halli bir ailenin son derece naif kızı Hayata pembe gözlüklerle bakıyor Amerika’da bünyesinin alıÅ?amayacaÄ?ı kadar büyük ihanetler ve hayal kırıklıklarıyla karÅ?ılaÅ?ıyor, inanılmaz tuzaklara düÅ?üyor Hem ruhen hem de fiziken tecavüze uÄ?ruyor Büyük bir aÅ?k yaÅ?ıyor, aldatılıyor, onun yarasını sarmak için yaÅ?adıÄ?ı ikinci aÅ?kta ilkinden de beter bir son geliyor Aklını kaybediyor, deliriyor
S : Peki 24 yıl önce yaÅ?anmıÅ? bu hikayenin sonunda ne oluyor aslında?
A B : Ebru kayboluyor Kaybolunca Tülay Hanım, yani filmde Nilüfer Açıkalın’ın oynadıÄ?ı Ebru’nun çalıÅ?tıÄ?ı restoranın sahibi, konsolosluÄ?a haber veriyor Ebru’nun ailesi onu aramak için Amerika’ya geliyor Ancak aradan iki hafta geçmeden Ebru’nun kıyafetleri Chicago’daki Michigan Gölü’nün kenarında bulunuyor Cesedi hiçbir zaman bulunamıyor ama öldüÄ?ü kabul ediliyor ve ailesi oradayken bir cenaze töreni bile düzenleniyor  
S : Yani Ebru Å?u an hayatta ve bu filmi izlemiÅ? olabilir öyle mi?
A B : Kim bilir  Her zaman bir umut vardır  
Devami  
|