Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinema, Müzik & Online Videolar > Radyo, Sinema ve Tiyatro

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
Âmeleäin, Ãzel, rã¶portaj, sä±rlarä±Â

Â??Meleä?İn Sä±Rlarä±Â?? Ã?Zel Rã¶Portaj

Eski 08-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Â??Meleä?İn Sä±Rlarä±Â?? Ã?Zel Rã¶Portaj

“Hollywood” bizlere ıÅ?ıltılı ve görkemli bir dünyayı çaÄ?rıÅ?tırırken, ona zorluklar ve engellerle dolu mücadele yıllarını hatırlatıyor Kolay deÄ?il tabii ki, Ankara’dan Hollywood’a gidip, Amerikalı oyuncularla, Hollywood standartlarında bir film çekebilmek

“Hollywood yapımı ilk Türk filmi” olan Broken Angel / MeleÄ?in Sırları’nın yönetmeni Aclan BüyüktürkoÄ?lu, filmine çocuÄ?u gibi sahip çıkan yönetmenlerden Hayalini gerçekleÅ?tirmiÅ? olmanın verdiÄ?i haklı gururu ve mutluluÄ?u gözlerinden de okunuyor, sözlerinden de…

14 Mart’ta gösterime giren “MeleÄ?in Sırları” filmini anlatmasını istedik Aclan BüyüktürkoÄ?lu’ndan Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan Hollywood stüdyolarına uzanan bir ‘azmin zaferi’ hikayesi okuyacaksınız aÅ?aÄ?ıdaki satırlarda

Sinemalarcom: Neden bu filmi Hollywood’da çekmek istediniz? “MeleÄ?in Sırları” İstanbul’da çekilseydi, ne deÄ?iÅ?irdi film için?

Aclan BüyüktürkoÄ?lu: Bu film insanı yutan bir sistemin, her anlamda vahÅ?i bir rekabetin, insansızlaÅ?manın eleÅ?tirisi GeliÅ?mekte olan pek çok ülkenin eÅ?iÄ?inde olduÄ?u bir uçurumun habercisi Artık dünya küçülmüÅ?, sınırlar neredeyse ortadan kalkmıÅ? durumda İnsanların, daha fazla para kazanmak için alet olarak kullanıldıÄ?ı her sistem insanlıÄ?a karÅ?ı bir sistemdir Bizim derdimiz yok olan, yozlaÅ?an insani deÄ?erlerin dile getirilmesi Filmimizin katmanlarından biri de bu Film farklı iki kültür arasında kalan bir Türk kızının yasanmıÅ? öyküsünü anlatırken, bu yukarıda sözü edilen tehlikelere de dikkat çekiyor Olayın gerçek hayatta ABD’de yasanmıÅ? olması en büyük çıkıÅ? noktası Tabii ki benim Los Angeles’da yaÅ?ıyor olmam da bir etken EÄ?er film İstanbul’da çekilmiÅ? olsaydı, aynı ülkenin birbirini anlamayan insanları ile ilgili bir dert dile getirilmiÅ? olabilirdi Benzer noktalara dikkat çekilebilirdi Ama bu bir kopyanın kopyasını aktarmak olurdu En iyi örnek gerçeklerden yola çıkılan örnektir Filmde Ebru’nun içinde bulunduÄ?u durum tamamen bir araç olarak kullanılmaktadır
S: Amerikan sinemasının alıÅ?ık olduÄ?umuz unsurlarını görebilecek miyiz filminizde? BaÅ?ka bir deyiÅ?le, “MeleÄ?in Sırları” bir Amerikan filmi mi, Türk filmi mi?
AB: EÄ?er Amerikan filmlerinde alıÅ?ık olduÄ?umuz unsurlardan kastınız iyi ıÅ?ık, sade ama etkileyici ve güçlü oyunculuk, üstün ses efektleri ve mix, sistemli ve uyumlu bir takım çalıÅ?ması, çarpıcı çekimler ve üstün kaliteli müzikler ise evet MELEÄ?İN SIRLARI bu standartları yakalamıÅ? ve hatta ötesine geçmistir MELEÄ?İN SIRLARI, Amerika’da tüm Hollywood olanaklarıyla çekilmiÅ? bir Türk filmidir Yönetmeni, oyuncusu, yazarı, yapımcısı (Türk vatandaÅ?lıÄ?ına uzun yıllar önce kabul edilen Amerikalı eÅ?im Leslie Bates BüyüktürkoÄ?lu), çoÄ?unluÄ?u Türk olan yatırımcı ve sponsorlarıyla tam anlamıyla bir Türk filmidir Uluslararası platformda Türk filmi olarak tanıtılıp, yarıÅ?malara ve festivallere bu sıfatla ve gururla katılacaktır Filmin üçte biri İngilizce çekilmiÅ?tir Ancak MELEÄ?İN SIRLARI yine de Türk filmidir

S: Filmin senaryosunun gerçek hayatla baÄ?lantılı bir romana dayandıÄ?ını duydum…

AB: Olay 1984 yılında Chicago’da Ebru adlı bir genç kızın baÅ?ından geçmiÅ? Romanla ilgili tüm bilgiler de Ebru’nun arkasında bıraktıÄ?ı günlükten yola çıkılarak yazılmıÅ? Yazar Tulay Pirlant kendi tanık olduÄ?u olayları bu günlükteki anılarla birleÅ?tirip “Windy City – Rüzgarlı Å?ehir” adlı romanı yazmıÅ?
S: Senaryo tamamen orijinal yani Peki “MeleÄ?in Sırları”, dünya standartlarını yakalayan bir film olabildi mi?

AB: MeleÄ?in Sırları, bütçesi ve zamanı kısıtlı olduÄ?u halde Hollywood’un en iyi olanakları kullanılarak çekilmiÅ? ilk Türk filmidir MeleÄ?in Sırları; gerek oyunculuk açısından, gerek görüntüler ve çekimler açısından büyük bütçelerle çekilmiÅ? basarılı filmler kalitesindedir İzleyiciler salondan her anlamda doymuÅ?, memnun ve yoÄ?un duygular içinde ayrılacak Ã?ykümüz gerçek hayattan alındıÄ?ı için çekimler sırasında benim bile içimin burkulduÄ?u anlar çok oldu Nehir ErdoÄ?an’ın performansı gerceÄ?in ta kendisiydi Cok iyi bir iÅ? yaptı Filmde görev alan tüm sanatçılar gerçekten üstün bir performans sergiledi Ben dahil sette bulunan birçok teknik eleman ve oyuncunun zaman zaman gözlerinin dolduÄ?u anlar olduÄ?unu itiraf etmeliyim İddia ediyorum ki, MELEÄ?İN SIRLARI’ndaki oyunculuk üslubu dünya standartlarında ve cok basarılı bir film oyunculuÄ?udur MELEÄ?İN SIRLARI ıÅ?ıÄ?ından, dekoruna, oyunculuÄ?undan müziÄ?ine, senaryosundan afiÅ?ine kadar, kendi dilini son derece basarılı bir biçimde yakalamıÅ? ve dünya standartlarini tutturmus bir Türk filmidir Hollywood’da çekilmiÅ? olması bir teferruattır MELEÄ?İN SIRLARI dünya standartlarını yakalamıÅ? bir Türk filmidir Bununla gurur duyuyorum
S: Amerika’da da gösterime girecek mi peki? Amerikan seyircisi filme ilgi gösterir mi sizce?

AB: Bu bir Türk filmi olduÄ?u için öncelikle ve kesinlikle ilk olarak Türkiye'de gösterime girdi Daha sonra Avrupa ve Amerika’da daÄ?ıtım yapmak üzere Å?u anda anlaÅ?malı olduÄ?umuz firma (WB) ile görüÅ?meler yapıp, önerilerini alacaÄ?ız Elbette ki Avrupa ve ABD’de daÄ?ıtım yapmak üzere çalıÅ?malarımız var ABD'de film izleyicisi genel olarak eleÅ?tirilmeye açık, önüne konulanı deÄ?erlendirmekten ve kendini eleÅ?tirmekten memnun olan bir kitledir Bu anlamda filmi ilgiyle izleyeceklerini tahmin ediyorum
S: Filmin hikayesi ve çekim özellikleri, Amerikan seyircisine de hitap ediyor mu?

AB: MeleÄ?in Sırları, izleyen herkesin ilgisini çekebilmek, öyküyü net olarak anlatabilmek ve iç içe geçmiÅ? pek çok katmanı vurgulamak amacıyla çekildi Filmin ilerleyen katmanlarından biri ABD'nin, tv ve sinemalarda görünmeyen yüzünü resmetmekti Ama bu konuda seyirciye nasıl düÅ?ünmesi gerektiÄ?ini empoze etmeye çalıÅ?madık Bizim derdimiz seyircinin tek taraflı düÅ?ünmesine neden olacak agit-prop tarzı bir anti- Amerikan filmi yapmak deÄ?ildi Amerika'ya övgüler yaÄ?dırmak gibi bir derdimiz de olmadı Biz öyküye olabildiÄ?ince tarafsız yaklaÅ?tık Taraf olduÄ?umuz tek Å?ey insan ABD’de yaÅ?ayan insanlar farkında olmadıkları, kendi ülkelerinde yaÅ?arken görmedikleri pek çok Å?eyi bu filmde görecekler Bu anlamda film Türk seyircisine olduÄ?u kadar, Amerika ve Avrupa seyicisine de hitap edecekS: Bu filmin kariyerinizde bir dönüm noktası olarak, isminizi dünya sinemasına taÅ?ıyacaÄ?ını söyleyebilir miyiz?

AB: Bu tür bir kararı ben veremem Ben aÅ?ık oldugum iÅ?imi en iyi Å?ekilde yapabilmek için sistemli ve disiplinli çalıÅ?ırım EÄ?er sonuç basarılı ise ne ala… Hemen yeni iÅ?e koyulur, daha iyisini yapmak için çok çalıÅ?ırım Yok eÄ?er sonuç beklendiÄ?i gibi deÄ?ilse, o zaman kendimi affedip, daha iyisini yapmak için yine hararetle çalıÅ?maya devam ederim Film artık seyircinin filmidir ve onların takdiri yönetmenlerin geleceÄ?ini tayin eder Burada hasılattan söz etmiyorum Büyük hasılatlar, en büyük ve en iyi filmlerden gelmeyebilir kimi zaman

S: Bir Türk yönetmen ya da oyuncu için Hollywood’da kabul görmek zor olsa gerek Nasıl bir süreçti sizin için?

AB: Zor ama gurur verici bir durum Bu iÅ?i Türkiye’de Türk okul (Ankara Devlet Konservatuarı) ve kurumunda (Ankara Devlet Tiyatrosu) aldıÄ?ı eÄ?itim ve iÅ? disiplinlerinden yola çıkarak yapmak insana gurur veriyor Filmin öncesinde ve çekim aÅ?amasında büyük sorunlar yaÅ?amadık aslında Bir iki yakıÅ?ıksız saldırıya maruz kaldık ama bu tatsız durum yasal organların ve hukukçuların müdahalesiyle son buldu Biz de alnımızın akıyla ve yara almadan filmimize odaklandık Ama hayatın akıÅ?ı içinde ve rekabet dünyasında oluyor bu tür Å?eyler Sonuç olarak kötü niyetli bir iki yakıÅ?ıksız giriÅ?im dıÅ?ında filmimizin çekimlerini basarıyla tamamladık CoÅ?kuyla akan nehrin önüne kaya deÄ?il baraj koysanız, o yine denize ulaÅ?acak bir yol bulur Bizim kervanımız yoluna devam ediyor Hayat geçip gidiyor İnsan gibi yaÅ?amak olmalı amaç ve biz de olabildiÄ?ince bu amaca uygun bir hayat yaÅ?amaya çalıÅ?ıyoruz Gerisi laf-i guzaf

S: Genç sinemacılara Hollywood kapılarını zorlamalarını önerir misiniz?

AB: Türk ismi kesinlikle Hollywood’a girmeye devam etmeli, kapılar zorlanmalı, gerekirse bacadan girilmeli Ancak yılmamalıyız Sabır en önemli nokta Buralarda bu iÅ?ler hiç de kolay deÄ?il ne yazık ki Burada iÅ?in sırrı sabır, cesaret ve çok çalıÅ?mak Ancak bu sayede bir çevre oluÅ?turabilirsiniz Kimse sizi yaldızlı davetiyeler ve kırmızı halılarla beklemiyor açıkçası Bir de size sonuna kadar destek olacak bir dosta ihtiyacınız var KarÅ?ınıza çıkan her türlü zorlukta, sizi durdurmak için size karÅ?ı oynanan her türlü oyunda, hep sizin yanınızda olan bir desteÄ?e ihtiyacınız var Benim Türkiye’de aldıÄ?ım yeterli eÄ?itimim, sabrım, cesaretim, yeteneklerim ve bütün bunları güven içinde sunmak için mücadele etmemi saÄ?layan saÄ?lam bir hayat arkadaÅ?ım var EÅ?im ve MELEÄ?İN SIRLARI filminin yapımcısı ve senaryo yazarı Leslie Bates BüyüktürkoÄ?lu Birlikte çok mücadele verdik Bir çok yakıÅ?ıksız oyuna maruz kaldık Ama çok Å?ükür hepsinden yara almadan ve alnımızın akıyla çıktık Sabırla ve kuvvetli bir iradeyle hedeflerimize doÄ?ru kuvvetli adımlar attık Sonuç ortada Ben burada reklam filmlerinde, belgeselde, televizyon dizisinde, tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik yaptım Seslendirme bile yaptım Hayatım Türkiye’deyken nasılsa, burada da aynen öyle devam etti Ã?nemli bir baÅ?ka sır da, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde aldıÄ?ım ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sanatçı olarak pekiÅ?tirdiÄ?im iÅ? ahlakı ve iÅ? disiplininin bana verdiÄ?i kararlılık ve mükemmeliyetçilik anlayıÅ?ıdır Sonuç olarak bence sadece genç olanlar deÄ?il, tüm Türk sinemacıları Hollywood kapılarını açıp, orada Türk varlıÄ?ını hissettirmek için çaba sarf etmeli ve Türkiye’nin tüm dünyaya hak ettiÄ?i biçimde tanıtılması için el birliÄ?iyle hareket etmelidir

S: Türk ve yabancı oyuncular arasında uyuÅ?mazlıklar yaÅ?andı mı?

AB: Hayır En ufak bir uyumsuzluk veya uyuÅ?mazlık yaÅ?anmadı Son derece rahat ve uyumlu bir ekip çalıÅ?masıydı

S: Filmde Türkiye açısından öne çıkan isim Nehir ErdoÄ?an gibi görünüyor Neden Nehir ErdoÄ?an’ı seçtiniz bu rol için ve sizce Nehir ErdoÄ?an nasıl bir oyuncu?

Nehir, ortak bir arkadaÅ?ımız Ruba BenderlioÄ?lu tarafından bizimle tanıÅ?tırıldı Senaryonun ilk yazıldıÄ?ı dönemde, yani üç sene önce, sessiz sedasız bir biçimde birçok genç oyuncuyla görüÅ?tük, ufak çaplı sınavlar yaptık En uygun oyuncu Nehir ErdoÄ?an’dı Nehir bence Türkiye’nin yetiÅ?tirdiÄ?i en yetenekli oyunculardan biri Oyunculuk anlamında çok geniÅ? ve zengin bir yelpazesi var Eminim ki yakında Hollywood’dan büyük teklifler alacak Filmde gerçekten çok samimi, doÄ?al ve baÅ?arılı bir çizgi tutturdu Ben Nehir’le çok rahat çalıÅ?tım Son derece zeki ve yönetmeninin istediklerini anlamak ve uygulamak için samimi çaba sarf eden, disiplinli bir oyuncu Ev ödevlerini iyi yapıyor Bence Nehir, çok kısa bir süre içinde Türkiye’nin gurur duyduÄ?u uluslararası sanatçılar arasındaki yerini alacak

Devami

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com