Prof. Dr. Sinsi
|
Â??Semumâ? Ã?Zel Rã¶Portajä±
Sinemalar com kullanıcıları arasında fikir ayrılıÄ?ı doÄ?uran, hatta zaman zaman Å?iddetli tartıÅ?malara neden olan “Semum” filmi hakkında bugüne kadar herkes söyleyeceÄ?ini söyledi Å?imdi sıra O'nda  Filmin senaristi, yapımcısı, yönetmeni; kısaca herÅ?eyi “Hasan KaracadaÄ?”, henüz vizyona girmediÄ?i halde hakkında en çok konuÅ?ulan filmlerden biri olan “Semum”u tüm detaylarıyla ilk kez Sinemalar com’a anlattı  Filme bu kadar önyargılı yaklaÅ?ılmasından dolayı gerçekten yıprandıÄ?ını ifade eden KaracadaÄ?’ın esas amacı “Türk-İslam korku filmi” denen bir türü tüm dünyaya kabul ettirmek Uzun zamandır filmle ilgili yapılan olumlu-olumsuz tüm yorumları unutun, “Semum”u bir de Hasan KaracadaÄ?’dan dinleyin  Ã?ç harflilerden korkanların okuması sakıncalıdır!
Sinemalar com: Ã?ncelikle Semum nedir ve siz böyle birÅ?eyin varlıÄ?ına inanıyor musunuz?
Hasan KaracadaÄ?: Semum Kuran’da geçen bir kelime İnsanın tüm gözeneklerine aynı anda girebilen zehirleyici bir madde anlamına geliyor Kuran’a göre insanlar ‘salsal’ denilen kuru bir çamurdan yaratılmıÅ?, Å?eytan ve kavmi ise ‘semum’ denilen bu zehirli maddeden yaratılmıÅ?tır İslam dinine göre; Cinler, ifritler, iblisler ve Å?eytanlar bu maddeyi kullanarak insanlara zarar verebilir, onların bedenini ve beynini ele geçirebilir, ruhsal rahatsızlıklar oluÅ?turabilir ve psikolojik iÅ?kencelerle onlara dehÅ?etengiz anlar yaÅ?atabilirler Bu varlıkların lideri Å?eytandır ve Å?eytan onlar aracılıÄ?ıyla birtakım sebeplerden ötürü masum insanları avlayarak onlara hayal bile edemeyeceÄ?imiz korkunçlukta görüntüler gösterir ve adım adım bünyelerini alt-üst eder Å?eytan’ın bu iÅ?lerde en çok kullandıÄ?ı varlık, cinlerin de en tehlikeli türü olan SEMUM dediÄ?imiz varlıktır İnsanlardan önce Å?eytan ve kavmi yaratıldıÄ?ı için bu dünyayı kendi mekanları olarak görürler ve nefret edip kin besledikleri insana her an saldırmak için pusuda beklerler Kuran’da aynı zamanda Tur suresi 27 ayette geçen SEMUM kelimesi cehennem alevi anlamında kullanılır ve SEMUM’un azabının çok dehÅ?et olduÄ?undan bahsedilir Buradan Semum kelimesinin İslamdaki korkunçluÄ?u daha rahat anlaÅ?ılabilir Zira cehennem bile semum’u ihtiva etmektedir Ben temel olarak İslam kültüründeki KURAN kaynaklı kelimelere, kendime has korku sinemasının tekniklerini kullanarak bir yorum getirmeye çalıÅ?ırım Korku sinemamızın olabildiÄ?ince batı kültüründen arındırılmasından yanayım Bu varlıklara inanıp inanmama meselesine gelince, sadece Å?unu söyleyebilirim ki, sonsuz büyüklükteki bu kaotik uzayda, nokta hükmünde olan bir dünyada yaÅ?ayan aciz bir varlık olan biz insanların uzayda yalnız olduÄ?una asla ama asla inanmıyorum
S: Bir önceki filminiz "Dabbe"yi izlemiÅ?, izlerken etkilenmiÅ?, hatta sonrasında uyuyamamıÅ? biri olarak Semum’u merakla bekliyorum Filmin korku unsurları neler?
H K : TeÅ?ekkür ederim "Semum" filminde genel olarak yenilikçi bir korku tarzı denemeye çalıÅ?tım Geceleri odanızda yalnız iken kapının yavaÅ?ça açıldıÄ?ını ve bizim filmde göstermiÅ? olduÄ?umuz varlıÄ?ın size doÄ?ru yavaÅ?ça harekete geçtiÄ?ini düÅ?ünün İÅ?te bu olayı gerçekte yaÅ?ayanların maruz kaldıÄ?ı durum budur, akli dengeleri son derece yerinde olan bu insanlar, birden tarif edemeyecekleri kadar korkunç bir varlıÄ?ı etraflarında görmeye baÅ?lıyorlar Ã?nceleri sadece karanlıÄ?ın içinden ve uyku ile uyanıklık arasındaki bir ruh halinde gördükleri bu varlıÄ?a kendileri de inanmak istemiyor ama sonra bu varlık karabasan dedikleri bir Å?ekilde müthiÅ? çınlamalar ve korkunç bir acı verecek Å?ekilde kiÅ?inin üzerine çöküyor ve adeta onu nefessiz bırakarak tüm bedenini kıpırdatamayacak hale getiriyor Ben tüm bunları gerçekten yaÅ?adıÄ?ını iddia edenlerin anlattıÄ?ına sadık kalarak anlattım ki, izleyenlere daha bir belgesel korku etkisi geçsin SEMUM nasıl ki filmdeki Canan Karaca karakterini adım adım ele geçiriyorsa aynı Å?ekilde filmi izleyenleri de adım adım ele geçirsin istedim Buna göre bir kurgu mantıÄ?ı uyguladım Kısacası filmdeki korkunun yaÅ?ananların gerçekliÄ?ine sadık kalınması durumunda daha kalıcı olacaÄ?ını düÅ?ündüm Bir de Canan Karaca’nın filmdeki çaresizliÄ?ini de öne çıkardım Zira bunu yaÅ?adıÄ?ını iddia eden insanlar hemen deli damgası yedikleri için dertlerini kimseye anlatamıyorlar Ã?ünkü bu varlıklar asla birkaç kiÅ?iye aynı anda görünmüyorlar En önemli bir mesele de filmdeki varlıÄ?ı anlatılanlara göre çizdirip tasarlatmamız, bu da önemli bir nokta…’Korku,Å?üphe,paran oya’& hellip;Semum’da her saniye var olan kavramlar…
S : Hikayenin ürperticiliÄ?inin yanı sıra, kullanılan efektler de dikkat çekici Görsel efektler için kimlerle çalıÅ?tınız?
H K : Efektlerimizi olabildiÄ?ince Türk-islam kültüründeki bu varlıklara tekabül eden kelimeleri baz alarak oluÅ?turduk: kızgın ateÅ?in dumansız alevi, siyah duman, çınlama, azap, sinsi, kindar, kibirli, pusu, cehennem, karabasan vs BDR digital firmasındaki genç, dinamik ve baÅ?arılı bir ekiple çalıÅ?tık ve sonuç gerçekten çok iyi oldu Ã?zellikle filmin finaline doÄ?ru birtakım yenilikçi denemeler yaptık, efektler konusunda izleyicilerin memnun olacaÄ?ı kanaatindeyim
S : Filminizde tanıdık yüzler kullanmanın, inandırıcılıÄ?ına ve dolayısıyla korku temasına zarar vereceÄ?ini hiç düÅ?ünmediniz mi?
H K : Bu hikayenin mantıÄ?ına göre deÄ?iÅ?ir Mesela Dabbe kavram olarak çok daha deÄ?iÅ?ik bir içeriÄ?e sahipti, eÄ?er o filmde çok tanınan simalar kullansaydım sonuç kötü olabilirdi ama bu filmde aynı mantık geçerli deÄ?il Å?öyle örnek vereyim; mesela “6 His” filminde Bruce Willis var ya da “The others” filminde Nicole Kidman var, “Shining” filminde Jack Nicholson, ama bu üç film de korkutuculuk konusunda çok iyiydi Demek istediÄ?im bazen hikayenin sistematiÄ?i gereÄ?i bilinen yüzler kullanmakta fayda oluyor İzleyince ne demek istediÄ?imi anlayacaksınız Misal Ayça İnci gerçekten müthiÅ? bir performans gösteriyor, çoÄ?u kiÅ?i onun gerçekten bu varlıkların saldırısına maruz kaldıÄ?ını falan sanabilir, zaten önemli olan da filmin içerisindeki süre boyunca, oyuncunun sizi inandırabilmesi, bunu baÅ?aran oyuncu tanınmıÅ? bile olsa filme artı puan kazandırır Semum’daki tüm oyuncular çok beÄ?enilecek
S : Neden korku filmi çekmeyi tercih ediyorsunuz? Korku sinemasına özel bir ilginiz mi var?
H K : Ã?lüm ötesi hayat ve bizden baÅ?ka varlıklar çocukluÄ?umdan beri ilgimi çekiyor, ayrıca korku sineması bana sinema dediÄ?imiz hayali dünyanın en tutkulusu ve en heyecanlısı gibi geliyor Kendi hayallerimi ve kendi korkularımı izleyiciyle paylaÅ?mak ve dünya üzerinde Türk-İslam korku filmi denen bir türü kabul ettirmek gibi kendimce bir gayem de mevcut Ama sinemanın her türünü de seviyorum
S : Türk insanını korkutmanın en iyi yolu; cin, peri, Å?eytan gibi figürler kullanmak mı?
H K : Sadece Türk insanı deÄ?il, doÄ?ru bir sinema diliyle tüm dünyadaki korku severleri etki altına alabilecek bir meseledir cin kavramı İnsan dünyanın her tarafında insandır ve ruh dediÄ?imiz bilinmez hep aynı Å?eylerden korkar; bilinmeyenden korkarız ama varlıÄ?ını hissettiÄ?imiz ‘bilinmeyen’ bizi daha da ürpertir İslam kültürü bu konuda kainatın en zengin kültürüdür, bunu kullanmalı ve sinemamızı dünya ölçeklerine taÅ?ımalıyız Korku hikayeleri üstadı H P Lovecraft bile islam mistizminden olabildiÄ?ince etkilenmiÅ?tir
S : Türk korku sinemasında son yıllarda, konu itibariyle birbirine benzeyen birçok film çekildi Semum’u bu filmlerden ayıran özellikler neler?
H K : Semum; karanlık diyarlarda pusuya yatmıÅ?, kendine av arayan adı anılmaz mahÅ?ervari varlıkların insana ne tür azaplar uygulayabileceÄ?ini gösteren ve daha önce benzerini görmediÄ?iniz bir film İyi veya kötü izleyince karar verirsiniz ama hikayenin çizgisini ve mantıÄ?ını daha önce görmediÄ?inizi garanti edebilirim
S : Semum” ile “The Exorcist” arasında benzerlikler olduÄ?u Å?eklindeki eleÅ?tirilere cevabınız nedir?
H K : Semum’un, “The Exorcist” ile karÅ?ılaÅ?tırmasını ben istediÄ?im için sadece bir sahnede özellikle o filme gönderme yaptım Hristiyan dünyasının Å?eytan diye bize anlattıÄ?ı olayın bizdeki karÅ?ılıÄ?ı çok daha farklı Exorcism kelime olarak zaten bir varlıÄ?ın, musallat olduÄ?u insan bedeninden çıkarılması anlamına geliyor Bizim kültürümüzde, dinimizde exorcism vakası yok mu yani, böyle saçma Å?ey olur mu? Benim hikayemin, The exorcist’in hikayesiyle hiçbir Å?ekilde iliÅ?kisi yoktur, sadece ele aldıÄ?ımız kavramlar benzeÅ?iyor Batı dünyası ‘Å?eytan’ hakkında bir film çekti diye, biz DoÄ?ulular bir daha asla ‘Å?eytan’ hakkında film yapamayacak mıyız? Bir yabancı çıksa ‘İstanbul’un fethi’ diye bir film yapsa, benim “İstanbul’un Fethi aslında öyle deÄ?ildi, böyleydi” deme hakkım yok mu? Yapılan her Å?eye kopya diyen ve bunu bilerek yapan insanlardan ricam izlemeden karar vermesinler zira tekrar ediyorum, benim gayem ne olursa olsun bize özgü korku filmleri yapmak, eÄ?er taklit edeceksem en önce kendimi kandırmıÅ? olurum İzleyin Semum filmini, The exorcist filminden çok daha taze ve yenilikçi bir film bulacaksınız
S : “Türk korku sineması” diye spesifik bir türden bahsetmek mümkün mü sizce? Söz konusu bu türün geleceÄ?ini nasıl görüyorsunuz bir yönetmen olarak?
H K : Ã?ç beÅ? sene sonra dünya sinemasında ‘Türk-İslam korku türü’ diye bir tür olacak ve bu türün çok fazla meraklısı seveni olacak, merak etmeyin En azından ben bu konuda elimden geleni yapacaÄ?ım ve inandıÄ?ım bir Å?eyden kolay kolay dönmem
S : Dabbe için yapılan olumsuz eleÅ?tiriler var Hatta Semum filmine, henüz gösterime girmediÄ?i halde, önyargı ile yaklaÅ?an bir kesimden söz edebiliriz de…Siz bu eleÅ?tirileri nasıl yorumluyorsunuz? AnlaÅ?ılmadıÄ?ınızı düÅ?ündüÄ?ünüz oluyor mu?
H K : "Dabbe" önemli bir adımdı, bin basamaklı bir merdivene tırmanmanın deÄ?iÅ?ik yolları var; ya uçarak çıkarsınız ya da ilk adımı atarak sabırla o merdivene çıkmayı tercih edersiniz Ben uçmayı tercih etmiyorum, küçük ama emin adımlarla merdivene çıkmak benim için daha doÄ?ru Ã?nyargılı insanlar o kadar fazla ki, benim gibi dirayetli ve kendinden emin birini bile yormayı baÅ?ardılar Bu insanları hayretler içersinde izliyorum ve bana yapılan saldırıların nedenini asla ama asla anlayamıyorum Filmlerimi kimseye zorla izletmek gibi bir amacım yok, tüm iyi niyetimle yapılan eleÅ?tirileri anlamaya ve yapıtlarımda bunları deÄ?erlendirmeye gayret ediyorum Hatta öyle ki, birgün websitemde online olup, tüm soru,eleÅ?tiri ve önerileri canlı olarak duymayı ve cevaplamayı bile düÅ?ünüyorum İyi niyetli olan her yaklaÅ?ıma açıÄ?ım, ben kendimi hiçbir zaman korku üstadı olarak görmüyorum, kendi korkularımı insanlarla sinema dili vasıtasıyla paylaÅ?mak gibi bir gayem var Türk korku sinemasını dünyaya taÅ?ımak istiyorum ve bunun için izleyicilerden de destek bekliyorum, haince yapılan bir saldırı emin olun ki bana zarar veriyor ve bunu bilerek yapanların amaçlarını hiçbir zaman anlamadım ve de anlayamayacaÄ?ım
S : Filmin çekim sürecinde, oyuncularınızın psikolojisi nasıldı? “Å?eytan ile karÅ?ı karÅ?ıya gelmek” düÅ?üncesi bile psikolojilerini bozmuÅ? olmalıï?
H K : Genel olarak herkesi psikolojik olarak motive etmeye çalıÅ?tım ve bazı anlarda gerçekten herkes çok eÄ?lendi Zaten korku filminin amaçlarından biri de eÄ?lendirmektir, adrenalin dersem ne demek istediÄ?imi anlarsınız Ben çekim esnasında özellikle korku sahnelerinde insanların rahat olmasından yanayım Ã?ünkü uÄ?radıÄ?ımız sular pek tekin deÄ?il, gerginlik bazen ateÅ?e körükle gitmek gibi bir durumu doÄ?urabilir, korku filmi çekimlerinde Sonuç olarak gayet baÅ?arılı ve motive bir çalıÅ?ma oldu bizimkisi
S : Adettendir diye soruyorum, sette kazalar, uÄ?ursuzluklar yaÅ?andı mı?
H K : Hayır, Allah’a Å?ükür kazasız belasız atlattık
S : Hasan KaracadaÄ? hep korku filmleri mi çekecek? Bir aÅ?k filmini yönetmek sıkıcı mı gelir size? Å?aka bir yana, hayalinizdeki proje nedir?
H K : Türk İslam korku türünü dünyada belli bir noktaya adım adım getirme gibi bir gayem var Ama nasip olursa, önümüzdeki sezon çok farklı bir projeyle karÅ?ınızda olacaÄ?ım
S : Anlattıklarınızdan sonra “Semum”u izlemem gerektiÄ?ini hissettim Filminizi herÅ?eyiyle sahiplenmeniz çok hoÅ?  
H K : SaÄ?olun Tüm Sinemalar com ekibine bu düzeyli röportajdan dolayı çok özel teÅ?ekkür ve sevgilerimi iletiyorum BaÅ?arılar…
Devami  
|