08-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Festival Ödülleri Sahiplerini Buldu
*
AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 27 Uluslararası İstanbul Film Festivalinin ödülleri 19 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayındaki Kapanış Galası ve Ödül Töreninde sahiplerini buldu
27 Uluslararası İstanbul Film Festivalinin Kapanış Galasında, çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Tarkovskinin tahtına aday gösterilen Alexander Sokurova Festivalin "Sinema Onur Ödülü" takdim edildi Alexander Sokurov ödülünü İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşının elinden aldı
Uluslararası Yarışmada Altın Lale Ödülü, Semih Kaplanoğlunun "Yumurta" adlı filmine verildi Uluslararası Altın Lale Yarışması Jüri Başkanı Michael Ballhausun açıkladığı ödülü filmin yönetmeni Semih Kaplanoğluna Fatma Girik takdim etti
Uluslararası Yarışmada Jüri Özel Ödülüne ise Alman yönetmen Dennis Ganselin "Tehlikeli Oyun / The Wave" adlı filmi layık görüldü Filmin dağıtımıcısı Celluloid Dreamsden Pierre Menahem ödülü "Dünyanın Bütün Sabahları" filmiyle sinemaseverlerin yakından tanıdığı Fransız yönetmen Alain Corneaunun elinden aldı
Ulusal Yarışmadaki tüm kategorilerin kazananlarını, Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Semih Kaplanoğlu açıkladı "Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü Seyfi Teomanın "Tatil Kitabı" adlı filmine verildi Filmin yönetmeni Seyfi Teoman ve yapımcısı Yamaç Okura ödülünü Ulusal Yarışma Jüri Üyesi Nurgül Yeşilçay takdim etti
"Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Yönetmeni" ödülü ise "Nokta" filminin yönetmeni Derviş Zaime verildi Yönetmen Derviş Zaime ödülünü Nurgül Yeşilçay takdim etti Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca "Yılın En İyi Türk Filmi" ve "Yılın En İyi Türk Yönetmeni"ne 50 000er YTL değerinde para ödülü de veriyor
En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise "Gitmek" filmindeki rolü ile Ayça Damgacıya verildi Ayça Damgacıya ödülünü "Takva" filmindeki rolüyle geçtiğimiz yıl En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Erkan Can takdim etti
Bu yıl Ulusal Yarışma Jürisinin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu, "Ara" filmindeki rolü ile Serhat Tutumluer oldu Bu oyuncuya ödülünü, "Beynelmilel" filmindeki rolüyle geçtiğimiz yıl En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Özgü Namal takdim etti Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu oyunculara ayrıca 10 000er YTL para ödülü de veriyor
Ulusal Yarışmada Jüri Özel Ödülüne "Ara" adlı film layık görüldü Filmin yönetmeni Ümit Ünal ödülünü, Ulusal Yarışma Jüri Üyesi Pınar Kürün elinden aldı
Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise
Uluslararası Yarışmada Belçikalı yönetmen Nic Balthazarın yönettiği "Ben X" adlı filme, Ulusal Yarışmada Seyfi Teomanın "Tatil Kitabı" adlı filmine verildi Seyfi Teoman ile Ben Xin başrol oyuncusu Greg Timmermans, FIPRESCI Jüri Başkanı Kirill Razlogovun açıkladığı ödülleri, Serra Yılmazın elinden aldılar
Festivalin "Türk Sineması" tema sponsoru Efes Pilsen, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen "Tatil Kitabı" adlı filmin yönetmeni Seyfi Teomana bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 000 USD değerinde para ödülü verdi Ödülü Seyfi Teomana Efes Pilsen adına Pazarlama Direktörü Dilek Başarır takdim etti
"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) ise Çinli yönetmen Li Yangın "Kör Dağ / Blind Mountain" adlı filmine verildi Kazanana ödülünü Avrupa Konseyinin en üst düzeyde ikinci yetkili kişisi olan Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio takdim etti Yönetmen Li Yang, Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğinde sunulan FACE ödül heykelciğinin ve 10 000 Euroluk para ödülünün sahibi oldu
İstanbul Kültür Sanat Vakfının medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi Radikal Gazetesi Kültür Sanat Editörü Cem Erciyesin açıkladığı Halk Ödülünü Uluslararası Yarışmada Semih Kaplanoğlunun "Yumurta" Ulusal Yarışmada Çağan Irmakın "Ulak" adlı filmleri kazandılar Törende, filmlerin yönetmenlerine ödüllerini Cem Erciyes takdim etti
Uluslararası İstanbul Film Festivalinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Köprüde Buluşmalar" seminerleri kapsamında ilk kez Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi Zeynep Özbatur, Fatih Özgüven ve Derviş Zaimin 113 başvurudan eleyerek seçtiği 13 proje arasından Karl Baumgartner, Gergana Dakovska, Ellis Driessen, Marit van den Elshout, Isabelle Fauvel, Noemi Ferrer, Chinlin Hsieh, Michel Reilhac ve Jan Vandierendonck, Belma Başın "Zefir" adlı projesini birinci seçti Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülgerin açıkladığı ödülü Belma Başa yönetmen Tony Gatlif takdim etti Kültür ve Turizm Bakanlığı Belma Başa 10 000 USD değerinde para ödülü verdi
Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Yetkin Dikincilerin üstlendiği 27 Uluslararası İstanbul Film Festivali Kapanış Galası ve Ödül Töreni, CNN TÜRKten canlı olarak yayınlandı Kapanış Galası boyunca Çıplak Ayaklar Kumpanyası izleyicilere sahnede renkli bir program sundu "Gadjo Dilo", "Şehirde" ve "68 Ruhu" isimli koreografileriyle Çıplak Ayaklar Kumpanyası tören boyunca üç kez sahne aldı
27 Uluslararası İstanbul Film Festivali Ödül Töreninin ardından konuklar, Justin Chadwickin yönettiği ve başrollerini Natalie Portman, Scarlett Johansson ve Eric Bananın paylaştığı Boleyn Kızı / The Other Boleyn Girl adlı filmi seyrettiler
20 Nisan Pazar günü, Beyoğlu Sinemasında 13 30 seansında Ulusal Yarışmada En İyi Türk Filmi ödülüne layık görülen "Tatil Kitabı" 21 30 seansında ise Altın Lâleyi kazanan "Yumurta" adlı film gösterilecek
27 Uluslararası İstanbul Film Festivali, pazar akşamı 6 festival sinemasındaki 21 30 seanslarındaki gösterimlerin ardından sona ermiş olacak
Kaynak: intersinema com
|
|
|