Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bölgesindeki, faliyetleri, marmara, tarım

Marmara Bölgesindeki Tarım Faliyetleri

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Marmara Bölgesindeki Tarım Faliyetleri



Marmara Bölgesindeki Tarım Faliyetleri

1)Buğday

Bilindiği gibi, buğday, kurak yerlerde halkın geçim kaynağıdır Marmara Bölgesi'nde Trakya kesimi kurak bir yer olduğundan Türkiye'nin bir kaç yeri gibi oradada buğday ekimi için önemli bir yerdir(Tekirdağ=800 bin ton ve Edirne=700 bin tonla üretimde başta gelir)

2)Arpa

Arpada buğday bitkisinin özelliklerini taşır Marmara Bölgesi'nde buğdayın yetiştiği Trakya'nın iç kesimlerinde arpada yetişir
3)Mısır


Mısır tarımı, Marmara Bölgesi'nde özellikle Güney Marmara bölümünde, Balıkesir İli ve çevresinde yaygındır

Türkiye mısır üretiminde Marmara Bölgesi'nin önemli bir yeri vardır Sadece Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nin yıllık toplam mısır üretimi, Türkiye toplam üretiminin, % 70 ile % 75'ini bulur


4)Çeltik

Çeltik üretimi, Marmara Bölgesi'nde en çok Edirne'de görülür Edirne'nin üretimi Türkiye'nin ortalamasının % 35'ini oluşturur (en büyük paya sahip il) Çeltik tarımı Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi Güney Marmara Bölümü illerinde de yapılır ama buradaki üretimler, Edirne'nin Türkiye çeltik üretimine kattığı değere ulaşmaz

5)Yulaf

İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ gibi

Marmara illeri, Türkiye yulaf üretiminin %60-70'ini vermektedir Yıllık

yulaf üretimleri 10-15 biner tonu aşan iller içerisinde Balıkesir, Kocaeli, İstanbul gibi önemli Marmara illeri de vardır



Marmara Bölgesi, Türkiye sebze üretiminde birinci bölgedir Verimli alivyal toprakların ve sebze tarımına çok uygun iklim özelliklerinin bu bölgede olması bu gelişmenin nedenidir

1)Patates

Başta,Marmara Bölgesi'nin Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya illeri olmak üzere, patates üretimi bütün bölgelerimizde yapılmaktadır


2)Soğan ve Sarımsak

Yıllık kuru soğan üretiminin %90 gibi yüksek bir payı, sıra ile Güney Marmara

Sarımsak sadece Marmara Bölgesinde değil tüm yurta az üretilir Çünku tuketimi soğan kadar değildir

3)Domates


Domates Balkan ülkelerinden sonra yurdumuzda ilk kez Güney Marmara Bölümünde yetiştirilmeye başlanmıştır Daha sonra diğer bölgelere yayılmaya başlamıştır Yurdumuzda yetiştirilen domatesin büyük bir bölümü dış ülkelere satılmaktadır Ve ticarete yönelik domatesler başta Güney Marmara Bölümü olmak üzere diğer bölgelerde de yetiştirilir


1) Tütün

Marmara Bölgesi, kaliteli tütün üreten bölgeler arasında, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nden sonra 3 sırayı alır Bölgede üretim daha çok Güney Marmara Bölümü'nde yapılır Bölge üretimi Türkiye üretiminde, her yıl % 10 ila % 15 lik bir paya sahiptir Ama Balıkesir ili, bütün bölge üretiminin % 60 ila % 65 ini verir Bu ili, Bursa ve Çanakkale illeri izler Balıkesir ilinin Altınova, Ayvalık, Edremit ve Burhaniye tütünleri ile Bursa'nın merkez ilçe ve İnegöl tütünleri, ihraç edilecek kalitede tütünlerdir Bölgede Kocaeli,Sakarya,Tekirdağ,Kırkl areli ve Edirne'dede tütün tarımı yapılırAma bu illerde üretim,pek ekonomik değildir

2)Pamuk

Pamuk üretimi,sıcaklık koşullarının uygun olması ve verimli alivyal toprakların varlığı nedeniyle Güney Marmara'da da yapılır Marmara bölgesi, Ege ve Akdeniz bölgelerinden sonra pamuk yetiştirmede 3 sırayı alır Bu bölgede en iyi üretimi yapan il Balıkesir'dir(yılda 6-7 bin ton)


3)Şeker pancarı

Şeker pancarı üretilen bölgeler arasına Marmara Bölgesi de girer 1926'da en çok şeker pancarı Kırklareli ve Uşak'ta üretilmiştir

d)yağlı tohumlar tarımı (pamukçiğiti ve ayçiçeği)


Pamukçiğiti pamukla beraber, aynı şartlarda yetişir

Ayçiçeği tarımının en gelişmiş olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir Bu ürünün tarımı ilk kez Trakya'da yapılmıştırBölgenin hemen her ilinde tarımı yapılmaktadır Ama Edirne ve Tekirdağ illeri hem bölgede hem de yurdumuzda, en fazla üretim yapılan iller durumundadır Örneğin; 1990'da Türkiye ayçiçeği tarım arazisi 720 bin ha ve ayçiçeği tohumu üretimi de, 860 bin ton kadardı Ancak ekiliş alanlarının % 40'ı, ve üretimin % 50-55'i bu bu iki ile aitti


1)Fındık

Fındık, Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri'nden sonra Doğu ve Güney MarmaraMarmara Bölgesi'nde fındık bahçeleri ve üretimi Sakarya ili ile temsil edilir Bölge üretiminin (80 bin tonu biraz aşar) % 90'dan fazlasını bu ilimiz verir Verimli yıllarda, ilin kuru kabuklu meyve üretimi, 70-75 bin tonu bulur Bölgede, bu ilden başka;Kocaeli (5 bin tonu aşar), Bilecik (30-35 ton), Bursa (150 tonu bulur), Çanakkale (15-20 ton), Tekirdağ (1,5-3 ton) ve Kırklareli (25-30 ton) illerinde de, az çok fındık bahçelerine rastlanır İstanbul üretimi de 500 tonu aşar


2)Zeytin

Marmara Bölgesi, zeytin ağacı sayısı fazlalığı bakımından ikinci sırada gelir Türkiye zeytin ağacı sayısının % 25'ten fazlasını temsil eder Bölge zeytin bahçelerinin hemen tamamı, Güney Marmara Bölümü illeri ile kısmen de Doğu Marmara illerinde toplanmıştır Trakya kesimi illerimizde de, tek tük zeytin ağacına rastlanırAma üretimi ekonomik değildir Güney Marmara Bölümü'nde özellikle Balıkesir ili, Aydın ve İzmir illerinden sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü zeytincilik merkezi durumundadır Özellikle Edremit Körfezine doğru geniş alanlar, zeytin bahçelerine ayrılmıştır Bölge zeytin ağacı sayısının, % 45'e yakını bu illerdedirİlin,Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahçelere sahiptirBursa ilinin en geniş zeytin bahçeleri, Gemlik ve Mudanya çevresinde toplanmıştır Batıda Çanakkale ve doğuda Kocaeli illerine dğru bahçeler, giderek azalır ve seyrekleşir



3)Turunçgiller

Güney Marmara'da Türkiye'de turunçgil ağaçları sayısının %1,5'i bulunmaktadır Bahçeler, büyük çoğunluğu ile başta Balıkesir ili olmak üzere, bu il ve Çanakkale ili kıyılarında yoğunlaşmıştır

4)Şeftali

Bahçe kültürü biçimindeki yetişme bölümlerinden birisi Güney Marmara

5)Armut

Üretimi giderek yükselen bir meyvedir Bahçelerin çoğu Güney Marmara bölümü illeri ile Ege bölümü, Akdeniz kıyı ovaları ve Orta Karadeniz bölümü illerinden sağlanır Bölümleri illerinde yetiştirilir Bölümüdür Yurdumuzun, en kaliteli ve pazar değeri en yüksek şeftali meyvesi, eskiden beri Bursa ili bahçelerinde yetişir Ülkemiz şeftali ağacı sayısı % 25'i bu ilde olup, verimli yıllarda Bursa'nın üretimi 100 tonu aşar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.