![]() |
Güldibi Köyü Hendek Sakarya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güldibi Köyü Hendek SakaryaGüldibi Köyü Hendek Bilgileri - Güldibi KöyüHakkında - Güldibi Köyü Tanıtımı - Güldibi Köyü Resimleri İlçe: HENDEK - İl: SAKARYA Köy Muhtarı: HÜSEYİN TAŞKIN Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (264) 656 00 78 Sakarya Bilgiler Nüfus 223 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 54300 Alan Kodu 0264 Yönetim Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi İl Sakarya İlçe Hendek Web Sitesi Güldibi, Sakarya ilinin Hendek ilçesine bağlı bir köydür ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihi Köy, 19 ![]() ![]() ![]() 1877 Osmanlı-Rus harbi (93 harbi) sonrası, Osmanlı devleti tarihinin en ağır yenilgilerinden biriyle bitirir bu savaşı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruslar bölgeyi ele geçirince bu topraklarda kalan ve müslüman olan halk dağlara sürülmüş veya bölgeyi terk etmeye zorlanmıştır ![]() ![]() ![]() İlçedeki bir çok köyün ortak özelliği olduğu gibi, Batum ve civarından göçedenler, bu yeni topraklarda göçettikleri köylerin adlarıyla yeni yerleşim yerleri oluşturmuşlar, bir çoğu köy bütünlüğünü bozmadan aynı isimli köylerde hep beraber yerleşmişler, bir kısmı da akrabalık ilişkileriyle yeni topluluklar oluşturarak beraber yaşamaya başlamışlardır ![]() ![]() ![]() Kültür [değiştir] Köyle ilgili yemekler: Papa : Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tereyağı konur ![]() Bişi : Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır ![]() Papa : Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte pişirilir ![]() ![]() Hasuta : Pekmez ya da şeker nisşasta az su ile tereyağında malt kıvamında pişirilir ![]() Silori : İnce boru şeklinde kıvrılarak 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır ![]() ![]() ![]() Çadi : Mısır unundan yapılan ekmek çeşididir ![]() ![]() Pileki ekmeği : Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka buğday veya genellikle mısır unundan yapılan ekmek türüdür ![]() ![]() Kada : Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un öğütülmüş ceviz ya da fınrdık konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir ![]() ![]() Çimur : Yeni pişmiş mısır ekmeği tereyağı ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelinceye kadar kaşıkla yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile yenir ![]() Süt çorbası (Gendimali çorba) : Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır ![]() ![]() Kara lahana : Kara lahana ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara lahana sarması : Lahanalar suda pişirildikten sonra suyu süzdürülür ![]() ![]() ![]() Turşu kavurma : Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan ile çok az yağda kavrulur ![]() Çılbır : Tava içinde içine kırılan yumurtalar ya su ile ya da süt ile pişirilerek yapılır ![]() Coğrafya Sakarya iline 40 km, Hendek ilçesine 11 km uzaklıktadır ![]() İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir ![]() Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2000 223 1997 235 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ![]() Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır ![]() ![]() Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: Seçim Yılı Muhtar 2009 Kazım Taşkın 2004 Hüseyin Taşkın 1999 Muzaffer Eltutan 1994 Muzaffer Eltutan 1989 Muzaffer Eltutan 1984 Niyazi Hayır 1979 Muzaffer Eltutan 1973 Kazım Yelken 1968 Hasan Alişan 1963 Şevket Yelkenci 1963 Enver Bekler 1961 Davut Başaran 1961 Selahattin Güncü 1958 Nevzat Taşkın 1954 Refik Hayırlı 1950 Sadettin Yelken 1947 Rauf Güler 1943 Aziz Baycan 1958 Nevzat Taşkın Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|