08-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tekirdağın Yemek Kültürü - Tekirdağ Mutfak Kültürü
Tekirdağ mutfağı - Tekirdağ yemekleri - Tekirdağ geleneksel yemek kültürü
Tekirdağ denince akla hemen meşhur Tekirdağ köftesi geliyor Kömür ateşinde yapılan Tekirdağ köftesi, orta yağlı parça ete bayat ekmek, soğan, sarımsak ilavesi yapılarak çekildikten sonra diğer baharatlarda ilave edilerek bir kez daha çekiliyor ve yoğrularak pişirmeden önce bir gece beklemeye bırakılıyor
Yörede hazırlıklarına bir hafta önceden başlanan Hıdrellez’de, süt ile börek, sütlaç gibi sütlü yiyecekler yapılıyor
Sağmal hayvanları olmayanlara süt dağıtılıyor Nohutlu ekmek Edirne ve Kırklareli’nde olduğu gibi Tekirdağ’da da sofralardaki yerini alıyor Hıdrellez’de hazırlanan yiyecekler hamur işleridir ama yaprak sarması, kapama, oğlak çevirmesi, pilav, dolma, peksimet, sütlü çorba, kavurma, kırma, mısır, bakla çorbası, süt paparası, güveç, labada sarması, irmik helvası, baklava, büryan, peynir helvası, kalbur tekerlemesi, keşkek de Hıdrellez sofralarını süslüyor
Geleneksel Tekirdağ yemekleri arasında bulama, çeneçarpan çorbası, cıllık, elbesan tava, gülbarak böreği, höşmelim, hakuk, kalle, kodrul, mangır, papaz mancası, pireşe, şaraşura, yoğurtlu borani, zennik belli başlılarıdır
Her yıl "Turizm Haftası"nda, ilin geleneksel mutfağını yaşatmak amacıyla İl Turizm Tanıtma Derneği’nce yemek yarışması düzenlenmektedir
alıntı
|
|
|