Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, çetmi, ezine, köyü

Çetmi Köyü Ezine Çanakkale

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çetmi Köyü Ezine Çanakkale

Ezine Çetmi Köyü - Çetmi Köyü Hakkında - Çetmi Köyü Tanıtımı - Çetmi Köyü Resimleri

Çetmi, Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Çetmi Köyü Ezinedeki alevi köylerinden birtanesidirİki dönemdir muhtarlık yapan Nezlet Özel köyün muhtarıdırçevresindeki köylere göre daha büyük bir köy olan Çetmide ilköğretim 5 sınıfa kadar 90 öğrencisi ve anasınıfı olan bir ilköğretim okulu vardır

Kültür

Çetmi Köyü gelenek ve göreneklerine bağlı bir alevi köyüdürTürkmenlik bu bölgede Alevilik anlamında kullanılmaktadır

çetmi tarihi

Dede Oğuzhan’dır kolu üçoktur Gökhan’ın hanımı Çepni doğurur Orta Asyalarda yerini alır Tarih sayfasına sokulmuş Çetmi

Torun Çepni cesur adı boy olmuş Kahraman, bahadır düşmana vurmuş T yi damga yapıp üstüne konmuş Gökhan’a dördüncü oğulmuş Çetmi

Orta Asyalardan olunca göçler Avrupa2ya doğru yürümüş Türkler Adıyla anılmış yerleşilen yer Komşuları ile dost olmuş Çetmi

Anadolu Türk’e mesken oluyor Çepnililer yurtta köyler kuruyor Zaman uzayınca bağ kayboluyor Hepsine ortak ad konulmuş Çetmi

Ülke genelinde uca dağılmış Yağı görüp vurmuş topraklar almış Düşman olanlara korkular salmış Bu topraklar ile yoğrulmuş Çetmi

Bazısı adını koruyor bugün Çoğu değiştirmiş Çepni imiş dün Hala izi vardır o eski özün Onurlu, şuurlu bir kolmuş Çetmi

Karaman beyliği zamanlarında Tahakküm gördüğü zor anlarında Dostluk devam etmiş aralarında Her zaman kalplerde tutulmuş Çetmi

Beyler Karaman’a yaparken kale Taşlar uzaklardan yüklenmiş bele İnsanlar gelince bitkin bir hale Kaçarken kafaya konulmuş Çetmi

Gizlice terk eder iki üç kişi Uzak diyarlara olmuş gidişi Son bulmuş dağların gözlemlenişi İkamet edecek yer olmuş Çetmi

Ormanlar içine yapılmış hane Demişler burası güzel şahane Aileyi alıp gelelim yine Kulaktan kulağa duyulmuş Çetmi

Geriye gelenler hayrette kalır Eve bir kurt gelip yavrulamıştır Kurtlar damı diye hala anılır Çepni’liler ile ad bulmuş Çetmi

Yeni evler yapıp yerleşilince İş düşmüş topluca yaşlıya gence Fertler güçlerini birleştirince Yeni bir köy olmuş kurulmuş Çetmi

Töresine bağlı küçük topluluk El ele verince çekmemiş yokluk Yıllarca bulunmuş bereket bolluk Geçen senelerde soyulmuş Çetmi

Benim atalarım P yi T yapmış M yi kullanarak N den de sapmış Bütün değerleri töreye katmış Aslına uyarak varolmuş Çetmi

Yıllar kovalamış birbirlerini Hadimliler yapmış su değirmeni Bünyesine almış abdal gencini Üçlü sülaleden yoğrulmuş Çetmi

Töreyi bozunca geçen çok zaman Ahlak başkalaşmış kalmamış orman Yine de bizimdir o asil vatan Gönüle beyine sokulmuş Çetmi

Karaman’a bağlı karyeymiş önce Aladağ içinde yere girince Bağlanmış Hadim’e ilçe denince Coğrafi alana sokulmuş Çetmi

Nüfus çoğalınca oluyor belde Bugün köyün çoğu başka yerlerde Yaşıyor topluca farklı illerde Yayılmış dünyaya duyulmuş Çetmiezne ilçe oldu ayvacıktan koptu koptu Çetmi’ye gün yaptı açıldı kutu Dergi ile ünü dünyayı tuttu Basın dünyasına sokulmuş Çetmi

ezine Çetmi benim vatanım Diğer Çetmi’liler hepsi soydaşım Ben diyorum gelin birlik olalım Yeniden dinçleşsin yorulmuş Çetmi

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırEzine bölgesinde yapılan peynir üretiminin bir kısmı çevre köylerden toplanan sütlerden oluşmaktadırÇetmi köyündede bu üretim için bir Kalkınma Koperatifi kurulmuşturKöy halkı bu bölgede üretilen bamya ,börülce gibi sebzelerin büyük kısmını üretirKış aylarında ise Kaz Dağlarında yetişen melki(bir çeşit mantardır)ve kestane köy halkının geçim kaynağı olmuştur Ezinede ve çevre ilçelerde pazarcılık yapan köy halkı yazları ise kavun karpuz üretimi yaparREfah seviyesi diğer köylere oramla yüksektirezinenin büyük köylerinden bir tanesidir

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Nezlet özel

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com