![]() |
Çetmi Köyü Ezine Çanakkale |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çetmi Köyü Ezine ÇanakkaleEzine Çetmi Köyü - Çetmi Köyü Hakkında - Çetmi Köyü Tanıtımı - Çetmi Köyü Resimleri Çetmi, Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı bir köydür ![]() Tarihi Çetmi Köyü Ezinedeki alevi köylerinden birtanesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kültür Çetmi Köyü gelenek ve göreneklerine bağlı bir alevi köyüdür ![]() ![]() çetmi tarihi Dede Oğuzhan’dır kolu üçoktur Gökhan’ın hanımı Çepni doğurur Orta Asyalarda yerini alır Tarih sayfasına sokulmuş Çetmi Torun Çepni cesur adı boy olmuş Kahraman, bahadır düşmana vurmuş T yi damga yapıp üstüne konmuş Gökhan’a dördüncü oğulmuş Çetmi Orta Asyalardan olunca göçler Avrupa2ya doğru yürümüş Türkler Adıyla anılmış yerleşilen yer Komşuları ile dost olmuş Çetmi Anadolu Türk’e mesken oluyor Çepnililer yurtta köyler kuruyor Zaman uzayınca bağ kayboluyor Hepsine ortak ad konulmuş Çetmi Ülke genelinde uca dağılmış Yağı görüp vurmuş topraklar almış Düşman olanlara korkular salmış Bu topraklar ile yoğrulmuş Çetmi Bazısı adını koruyor bugün Çoğu değiştirmiş Çepni imiş dün Hala izi vardır o eski özün Onurlu, şuurlu bir kolmuş Çetmi Karaman beyliği zamanlarında Tahakküm gördüğü zor anlarında Dostluk devam etmiş aralarında Her zaman kalplerde tutulmuş Çetmi Beyler Karaman’a yaparken kale Taşlar uzaklardan yüklenmiş bele İnsanlar gelince bitkin bir hale Kaçarken kafaya konulmuş Çetmi Gizlice terk eder iki üç kişi Uzak diyarlara olmuş gidişi Son bulmuş dağların gözlemlenişi İkamet edecek yer olmuş Çetmi Ormanlar içine yapılmış hane Demişler burası güzel şahane Aileyi alıp gelelim yine Kulaktan kulağa duyulmuş Çetmi Geriye gelenler hayrette kalır Eve bir kurt gelip yavrulamıştır Kurtlar damı diye hala anılır Çepni’liler ile ad bulmuş Çetmi Yeni evler yapıp yerleşilince İş düşmüş topluca yaşlıya gence Fertler güçlerini birleştirince Yeni bir köy olmuş kurulmuş Çetmi Töresine bağlı küçük topluluk El ele verince çekmemiş yokluk Yıllarca bulunmuş bereket bolluk Geçen senelerde soyulmuş Çetmi Benim atalarım P yi T yapmış M yi kullanarak N den de sapmış Bütün değerleri töreye katmış Aslına uyarak varolmuş Çetmi Yıllar kovalamış birbirlerini Hadimliler yapmış su değirmeni Bünyesine almış abdal gencini Üçlü sülaleden yoğrulmuş Çetmi Töreyi bozunca geçen çok zaman Ahlak başkalaşmış kalmamış orman Yine de bizimdir o asil vatan Gönüle beyine sokulmuş Çetmi Karaman’a bağlı karyeymiş önce Aladağ içinde yere girince Bağlanmış Hadim’e ilçe denince Coğrafi alana sokulmuş Çetmi Nüfus çoğalınca oluyor belde Bugün köyün çoğu başka yerlerde Yaşıyor topluca farklı illerde Yayılmış dünyaya duyulmuş Çetmiezne ilçe oldu ayvacıktan koptu koptu Çetmi’ye gün yaptı açıldı kutu Dergi ile ünü dünyayı tuttu Basın dünyasına sokulmuş Çetmi ezine Çetmi benim vatanım Diğer Çetmi’liler hepsi soydaşım Ben diyorum gelin birlik olalım Yeniden dinçleşsin yorulmuş Çetmi Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır ![]() Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 - Nezlet özel Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|