Bursanın Yöresel Yemekleri - Bursa Kültürel Yemekleri |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bursanın Yöresel Yemekleri - Bursa Kültürel Yemekleribursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursanın yemekleri,bursa ünlü yemekleri,bursanın yemekleri nelerdir,bursa'nın yöresel yemek tarifleri BURSA YÖRESEL YEMEKLER Osmanlı kültürünün oluşturduğu zengin Bursa Mutfağı, günümüz Türk Mutfağına armağan ettiği birkaç yemek ve tatlı ile tanınmaktadır Bunlar İskender Kebap, İnegöl Köftesi, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve Mihalıç Peyniri'dir İskender Kebabı Türkiye'nin dört bir yanında tanınan kebaplardan biridir XIX yüzyılın sonlarına doğru Bursalı İskender Usta tarafından yapılmaya başlanmıştır Döner Kebap, diğer ızgara etlerle, küçük küçük kesilen ince pidelerin üzerine yayılarak yoğurt, tereyağlı salça ile servis edilmesinden oluşan çok lezzetli bir yemektir Bursa'ya, sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır İnegöl Köftesi XIX yüzyılda Balkanlardan gelen göçmenlerin getirdikleri küçük ızgara köfte, 1930'larda Bursa'da Mustafa Besler tarafından açılan dükkanda "İnegöl Köftesi" adıyla satılmaya başlanmıştır Bu lezzetli köfte Bursa ve İnegöl ile özdeşleşmiştir Kemalpaşa Tatlısı Önceleri peynir tatlısı olarak bilenen bu tatlı 1930'lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır Bu tatlı koyun peynirinden yapılmaktadır Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür Mihaliç Peyniri Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır Kestane Şekeri Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, Şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa'nın karakteristik tatlılarındandır Bursa ilinin başlıca tatları ve bilinen yiyecekleri dışında da şunlar vardır: ÇORBALAR Tarhana Çorbası, Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) ,Sipsi, Balık Çorbası,Hamur Tutma Çorbası , Oğmaç Çorbası SEBZE YEMEKLERİ Etli Kereviz , Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması ETLİ YEMEKLER Mumbar Dolması ,Ciğer Sarması ,Damat Paçası TATLILAR Sütlü Kabak,Cennet Künkü , Dilber Dudağı HAMUR İŞLERİ Cevizli Lokum ,Söble ,Yufkalı Paça |
|