![]() |
Nasrettin Hoca (1208-1238 ) |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() Nasrettin Hoca (1208-1238 )![]() NASRETTİN HOCA (1208-1238 ) Türk kahkahasının adı, Nasrettin Hoca'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1208 yılında Sivrihisar'ın Horto köyünde dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANADOLU'DA HER GÜLÜNÇ FIKRA ONA MALEDİLMIŞTİ Ağızdan ağıza geçerek zamanımıza gelen fıkraların pek çoğu, gerek kaba-saba, gerekse gerçek bilgiden yoksun oluşlarından, Nasrettin Hoca'ya ait olmadığında kuşku yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir söylentiye göre, Nasrettin Hoca, Konya Medresesi’nde okumuş ve hatta bir süre kadılık da yapmıştır ![]() ![]() ![]() Nasrettin Hoca'nın, güldürmenin ötesinde pek bir şey söylemeyen fıkraları olduğu gibi, derin bir felsefî görüşü, Türk toplumunun akılcı ve faydacı mizacını yansıtan hikayeleri de vardır ![]() "Nasrettin Hoca bir gün, bir bahçeye girmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «ARKADAŞ, YARIM OKKA ÇEKMEZ BU KUŞ! ![]() ![]() Şimdi bir de Türk insanının akılcı, faydacılığını belirleyen bir hikayesini aktaralım ![]() ![]() ![]() Nasrettin Hoca pazarda dolaşırken bir kalabalık görmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca eve koşup kümesteki kazı koltuğunun altına sıkıştırdığı gibi pazara gelmiş, papağanı satanın yanına gelip bağırmaya başlamış! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hikaye, ister faydacı bir görüşle olayların değerlendirilmesi biçiminde yorum-lansın, ister, "Söz gümüşse, sükût altındır" atasözünün eleştirisi gözü ile bakılsın, apaçık bir dünya görüşünü yansıttığı ortadadır ![]() "Nasrettin Hoca'nın komşusu, karısı ile kavga etmiş sonra Hoca'ya gelip içini boşaltmış ![]() ![]() Derken bu sefer, komşunun karısı gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meğer bütün konuşulanları yandaki odadan karısı işitirmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca dönmüş, karısına bakmış, bakmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «NASREDDIN HOCA TÜRK MİLLETİNİN MİNYATÜRÜDÜR» Her anlatımın insan çıkarlarına dayandığını bundan güzel nasıl söylersiniz? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amerikalı sosyolog Herbert Adams Cibbons, Birinci Dünya Savaşı'nda Türklerin politikaları üzerine yazdığı bir kitaba, şu sözlerle giriyor: "Türkler, akılcı, gerçekçi, hoşgörüsü bol, inanmış bir millettir ![]() ![]() ![]() ![]() Sözden güzel ne olur? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Nasrettin Hoca (1208-1238 ) |
![]() |
![]() |
#2 |
cansel
|
![]() Cevap : Nasrettin Hoca (1208-1238 )bende şöyle birşey duymuştum bir rivayete göre nasrettin hocanın medrese okurken bir ermiş hocaları varmış birgün derslerine bir koyunla geldiğini hoca çıktığında ise 3 arkadaşı çok acıktıkları için koyunu kesip yediklerini hoca geldiğinde koyunu görmediğinde 4 düne de teker sormuş koyun ne oldu die sormuş birincisi ben boynunu kestim demiş hoca ise snnde boynun vurula demiş gerçekten boynu vurulmuş 2 cisine sormuş bende derisini yüzdüm demiş oda snnde derin yüzüle demiş gerçekten derisi yüzülmüş üçüncüsüne sormuş oda bende ateşte kızartdım demiş hocada sende ateşlerde yanasın demiş ve sıra nasrettin hocaya gelmiş bunlar onları yabarken sen ne yabıodun demiş oda bende bir köşede oturup onlara gülüyordum demiş hocada dünya dönüp durdukça insanlarda sana gülsün demiş ve o günden sonra nasreddin hocanın yaptıklarına gülünmeye başlanmış ![]()
![]() |
Cevap : Nasrettin Hoca (1208-1238 ) |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]() Cevap : Nasrettin Hoca (1208-1238 ):wallbash::wallbash: |
![]() |
![]() |
|