![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariKABURGA DOLMASI : ![]() MALZEMELER : 4 Kişilik, 1kg Kuzu veya oğlak kaburga, 150 gr badem içi, tuz, karabiber, yenibahar, 250 gr kuzu kuşbaşı et, 1 su bardağı pirinç, maydanoz veya reyhan, salça veya yoğurt YAPILIŞI : Kaburganın et ile kemik arası,kemik tarafı da delinmeyecek şekilde cep gibi açılır ![]() suda haşlanır ve kabukları soyulur ![]() ![]() sonra aynı yağ ile kavrulur ![]() ![]() veya reyhan bir kapta karıştırılır ![]() ![]() Hazırlanan iç malzemesi içine doldurulur, etrafı dikilir ![]() ![]() Bir tencereye sırt kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirilir ve üzerine 3-4 su bardağı kaynar su eklenerek orta ateşte buhar ile pişirilir ![]() ![]() kaynar su eklenir ![]() fırında 10-15 dakika pişirilir ![]() Not: Ayrıca kaburga içinin hazırlandığı gibi iç pilav yapılarak yanında servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariİŞKEMBE DOLMASI (KİBE) VE BUMBAR DOLMASI: ![]() MALZEMELER : 4 KİŞİLİK 2 tane iyi temizlenmiş kuzu veya oğlak işkembesi, 1/2 kg kuş başı et, kuyruk yağı nane, tuz, 2 su bardağı pirinç, karabiber, az yeni bahar ve isteye bağlı nohut, yağ YAPILIŞI : İşkembeler yumruk boyunda kesilerek cep şekline gelecek şekilde etrafı dikilir, doldurmak için az açık bırakılır ![]() Bu arada az ufak doğranmış kuş başı et, küçük kuş başı şeklinde doğranmış kuyruk yağı, pirinç, nane, tuz ve baharatlar karıştırılarak iç hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Bumbar da aynı şekilde hazırlanan iç ile doldurularak pişirilir ![]() NOT : Bumbar ve İşkembe dolmasını temizledikten sonra doğranmış soğan ve dövülmüş kişnişe bulayarak en az 3-4 saat bekletmenizde fayda vardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariBİBER VE PATLICAN DOLMASI: MALZEMELER : Taze veya kurutulmuş patlıcan ve biber, ufak doğranmış kuş başı et, her dolma için 1 tatlı kaşığı pirinç, sumak, maydanoz, kuru soğan, domates ve biber salçası, ufak kuş başı doğranmış kuyruk veya zeytin yağı, karabiber, pul biber ve tuz ![]() YAPILIŞI : Kuru patlıcan ve biberler kaynar suda 10-15 dakika kaynatılır (taze ise oyulur) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Sağlıklı kişiler kuyruğu da ufak kuş başı doğrayarak dolmanın içine diğer malzeme ile katabilirler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariKIZARTMA İÇLİ KÖFTE (IROK) ![]() MALZEMELER (Yetkin Kavak'ın özel tarifi): 1 kg ince bulgur (simd), 1kg bir kere çekilmiş yağsız kıyma, 1/2 kg soğan, 400 gram çiğköftelik et, 2 yumurta, dövülmüş kişniş, karabiber, biber salçası, az isot, bir yemek kaşığı un, sıvı yağ, maydanoz YAPILIŞI : Bulguru soğuk su ile az ıslatarak bekletin, bu arada soğanları çok küçük doğrayın ve yağda pembeleşinceye kadar kızartın, sonra kıymayı da katarak beraber pişirin ![]() ![]() cevizden az büyük kopararak oyun (açın) ![]() ![]() ![]() NOT: Bazı tariflerde kaynar su kullanın denmektedir, kesinlikle öyle bir hata yapmayınız! Bazı tariflerde de dışına patates ve içine ceviz önerilmektedir, bu da yozlaştırılmış halidir ![]() ![]() HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (İKBEBET) Bunun hazırlanışında iç aynı şekilde hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Dövme ile yapılacaksa 1kg dövmeye 1 kg bulgur, irmik ile yapılacaksa 1 kg bulgura 1/2 kg irmik kullanınız! Bulgur, dövme & irmik bir kapta az soğuk su ıslatılarak (5-10 dakika) beklenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOT: Hazırlanan kızartma ve haşlama içli köfteler pişirilmeden dondurulmak kaydı ile uzun süre saklanabilir ![]() Dondurucudan çıkarılan köfteler çözülünceye kadar beklenir, sonra pişirilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariSEMBUSEK : Mardin'de genelde iki çeşit sembusek yapılmaktadır ![]() ![]() MALZEMELER : Un, tuz, kıyma, soğan, maydanoz, yeşil biber, karabiber, yumurta, maya YAPILIŞI : a) Sac üzerinde pişirilen : 1 kg kıymaya yaklaşık olarak 750 gram soğan çok ufak doğranır ve pembeleşinceye kadar sıvı yağda pişirilir, daha sonra buna kıyma eklenerek pişirilmeye devam edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Fırında pişirilen : Bunun içinde aynı şekilde hamur hazırlanır (maya eklenir), hamurun mayalanması beklenir, hamura az sıvı yağ karıştırılır ![]() ![]() Hamur lahmacun gibi açılır yarısına hazırlanan iç konarak boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır ![]() ![]() NOT: Fırında pişirilen sembusek diğerinden çok daha hafiftir! |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariÇİĞ KÖFTE : MALZEMELER : 1 Kg yağsız et, 800 gr köftelik bulgur, 3-4 yemek kaşığı biber salçası, karabiber, yedi tür baharat, isot, 1 adet kuru soğan, bir bağ taze soğan, bir bağ maydanoz, tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı tarçın, dövülmüş kişniş, zeytin yağı, marul, domates, salatalık YAPILIŞI : Et en az 3 kere kıyma olarak çekilir veya robotta merhem kıvamına gelinceye kadar çekilir, sinirleri temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Lütfen yoğuracağınız çiğ köfte de 1-1,5 su bardağından fazla su kullanmayınız ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariHİNDİ DOLMASI: ![]() MALZEMELER: Kesilmiş ve temizlenmiş 1 adet hindi, çiğ badem içi, 2 su bardağı pirinç, 250 gram ufak kuşbaşı et, hindi veya tavuk ciğeri, karabiber ve yeni bahar, tuz HAZIRLANIŞI : Bademler suda haşlanarak kabukları soyulur ve pembeleşinceye kadar yağda kavrulur ![]() ![]() ![]() Hindi bir tencereye yerleştirilerek üstüne su eklenir ve pişirilir, daha sonra çıkarılıp üstüne salça veya yoğurt sürülerek ısıtılmış fırında da 10-15 dakika pişirilir ![]() NOT: Hindinin içine isteğe bağlı,kuş üzümü de konabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mardin Yoresel Yemekleri Ve Yapilislari |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mardin Yoresel Yemekleri Ve YapilislariPERDE PİLAVI MALZEMELER : Tavuk, keklik veya hindi eti, çiğ badem içi, un, yağ, yoğurt, karabiber, yumurta ve tavuk ciğeri, iri kıyma YAPILIŞI : Tavuk, keklik veya hindi suda pişirilir ![]() ![]() ![]() Bademler haşlanır, kabukları soyularak pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, kıyma ve ciğer de kavrulduktan sonra yeterince karabiber ve tuz eklenir ![]() ![]() Pişirdiğimiz pilav, etler ve badem karıştırılır ![]() ![]() ![]() NOT: Bu pilavın pişirilmesi için her ne kadar özel tencere kullanılmakta ise de, fırın tepsilerinde de pişirilebilir, hamurların altına ve üstüne de ayrıca badem konabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|