08-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Siirt Yemek Kültürü - Siirt Mutfağı
Siirt mutfağı - Geleneksel Siirt yemekleri - Siirt mutfak kültürü - Siirt mutfağının tarihi
Siirt, uygarlıkların Mezopotamya topraklarındaki önemli buluşma noktalarından biri Asur, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve Emevi-Abbasi Arap uygarlıkları ile Selçuklular kent kültüründe izler bırakmış Sokaklarında Arapça, Kürtçe ve Türkçe konuşulan bu topraklarda yaşanan kültür etkileşimleri doğal olarak mutfak kültürüne de etki etmiş
Öte yandan, Siirt halkı genellikle tüccar ve gezmeyi seven insanlar Gittikleri yerlere bir şeyler verirken, beraberlerinde de bazı şeyler almışlar Bu nedenle farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahip Siirt mutfağı
Geleneksel Ortadoğu unsurlarının hâkim olduğu Siirt mutfağında, İtalyanların kuru ekmeğinden, Fransızların kır bitkilerinden yapılan yemeklerine değin birçok benzeşmeyle de karşılaşılır Siirt mutfağı ünlü büryan kebabı ile bilinse de kebap türü yemekler aslında azdır
Mutfağın ana omurgasını tencere yemekleri oluşturur Öte yandan Anadolu’ya 18 yüzyılda ulaşan domates ve salça kullanımı yöre mutfağında oldukça yaygındır Genel olarak bakıldığında Siirt mutfağında et, sebze ve bakliyat kullanımında bir denge yakalandığı görülür Bu eşsiz lezzetlerin altında yatan sır bu denge olsa gerek
Yörede yemek türleri incelendiğinde; özellikle tahıldan (bulgur, nohut, yarma, un, vb ) ve etten yapılan yiyeceklerin yoğunlukta olduğu gözlenmektedir Belli sebze türlerinin kullanıldığı Ahlat mutfağında bulunan, çevreden toplanan otlarla yapılan yiyecekler, yöredeki beslenme kültürünü zenginleştirilmiş ve bir ayrıcalık katmıştır
Geçmişte hayvancılığın yoğun olduğu yörede, süt ürünlerinden yapılan yiyecekler, halkın temel gıdası olarak hemen her öğünde sofrada yer almaktaydı
alıntı
|
|
|