![]() |
Şırnak İli Genel Bilgiler, Kulturu İle Turizm |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şırnak İli Genel Bilgiler, Kulturu İle TurizmGENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 6 ![]() Nüfus: 264 ![]() İl Trafik No: 73 Şırnak, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriye ve Irak sınırlarındadır ![]() ![]() İLÇELER: Şırnak ilinin ilçeleri; Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir ![]() Cizre: İnanç Turizmi bakımından en zengin ilçedir ![]() ![]() ![]() İdil: Geçmiş zamanlarda halkın çoğunluğu Hıristiyan ve süryaniler oluşturmaktaydı ![]() ![]() NASIL GİDİLİR? Türkiye'nin her yerinden karayolu ile ulaşım mümkündür ![]() GEZİLECEK YERLER Cudi dağı, Kasrık Boğazı ve Cizre ilçesindeki Hz ![]() ![]() COĞRAFYA İlin, Suriye-Irak sınırlarına yakın olan kesimleri hariç, hemen hemen tamamı dağlarla kaplıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şırnak ilinde iklim yörelere göre farklılık göstermektedir ![]() ![]() TARİHÇE Osmanlı döneminde köy olan Şırnak, 1927 yılında Siirt'e bağlı ilçe, 1990 yılında ise il olmuştur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şırnak İli Genel Bilgiler, Kulturu İle TurizmEğitim ve Kültürün Gelişimi Şırnak ilinde okuma ve yazma bilen nüfusun oranı 1990 yılında erkek nüfus için %63,84 ve kadın nüfus için %16,93 iken, bu oran 2000 yılında (14 den yukarı yaş grubu itibariyle) erkeklerde %82,57’e kadınlarda %35,82’ye yükselmiştir ![]() ![]() ![]() İlde son yıllarda eğitim alanında önemli mesafeler alınmasına rağmen, hala birçok sorun devam etmektedir ![]() ![]() ![]() Temel, Orta ve Yükseköğretim Alanındaki Eğitim Kuruluşları 2004-2005 öğretim yılı itibarı ile ilimizde; 9 Anaokulu ( 92 derslik ), 234 İlköğretim (1 ![]() ![]() ![]() Öğrenci Sayıları Okul öncesi : 3 ![]() İlköğretim okulları :80 ![]() Lise ve dengi okulları : 8 ![]() Toplam ![]() ![]() Şırnak ilinde 2004-2005 yılı derslik başına 50 öğrenci düşmektedir ![]() Öğretmen Sayıları Sınıf öğretmeni : 1 ![]() Branş öğretmeni : 482 Anasınıfı öğretmeni : 123 TOPLAM : 1 ![]() İlimiz genelinde son yıllarda, okullaşma oranı yükselmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitapevleri, Sinema, Tiyatro, Spor ve Folklor Faaliyetleri Şırnak merkezde ve Cizre İlçemizde 1’er adet halk kütüphanesi mevcut olup çalışmalarını sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() Yüksek Öğrenim İlimizde Dicle Üniversitesine bağlı bir Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Spor Stadyumlar Şırnak Merkez , Cizre ve Silopi ilçelerinde bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şırnak İli Genel Bilgiler, Kulturu İle TurizmŞırnak ili sahip olduğu zengin tarihi, kültürel kaynakları ve doğal değerleri ile turistik açıdan önemli cazibelere sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müzeler ve Ören Yerleri Babil,Asur ,Med,Guti,Selçuklu,Osmanlı,Rum ,Arap,Emevi,Abbasi dönemlerine ait Arkeolojik ve etnografik eserlerin bulunduğu,büyük fizikçi ve 60 makine mucidi İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi Cizre ilçesinde bulunmaktadır ![]() Finik Ören Yeri Cizre’ye yakın bir noktada bulunun Damlarca ve Eskiyapı köyleri arasında Finik Ören Yeri İ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şah Ören Yeri Cizre’nin Kuzeydoğusunda,Çağlayan köyündeki Şah Ören Yeri,Cudi dağının en sivri noktasının eteğindedir ![]() ![]() ![]() Babil Ören Yeri Cizre’nin 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kasrik Ören Yeri Şırnak-Cizre karayolunun 30 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazebde Ören Yeri Cizre’nin 2 Km doğusunda Dicle Nehri kıyısında yer alan Bezebde Ören Yeri ![]() ![]() ![]() Cizre Kalesi M ![]() ![]() ![]() ![]() Cizre Ulucami 639 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Cizre Mir Abdal Camii 1437 yılında Cizre Beyi Emir Abdullah (Abdal) İbn Abdullah İbn Seyfeddin Boti tarafından yaptırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cizre Nuh Peygamber Camii Tufan olayından bu yana insanlığın ikince babası olan Nuh Peygamber (A ![]() ![]() ![]() ![]() Cizre Kırmızı Medrese Cizre Beyliği döneminde II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yasef Köprüsü(Cizre Köprüsü) 1164 yılında Zengi Devletinin veziri Cemaleddin İsfehani tarafından ikinci kez onarılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Ağa Kasrı Cizre Dağkapı Mahallesinde Bayırağa sokakta bulunur ![]() ![]() ![]() Cudi Dağı Pek çok gezgin,tarihçi ve yorumcunun yapıtlarında Nuh’un Gemisi’nin Cudi dağı üzerinde durduğu yazılmaktadır ![]() ![]() Ayrıca yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimin Hud suresinin 44 ![]() ![]() Yayla Turizmi Beytüşşebap ilçesinde bulunan Faraşin yaylası görülmeye değer bir yerdir ![]() Dağ ve Doğa Yürüyüşü Cudi dağı,Şahköy çağlayanı,Herekol dağı,dağ ve doğa yürüyüşü yapmaya elverişli alanlardır ![]() Akarsu Turizmi (Kano-Rafting) İlin en önemli akarsuyu olan Kızılsu,Habur ve Hezil çaylarının beslediği Dicle Nehri,akarsu turizmine elverişlidir ![]() Sportif Olta Balıkçılığı Kızılsu Çayı’nda sportif olta balıkçılığı yapılmaktadır ![]() Bitki İnceleme Cudi dağı floristik açıdan önemli bölgelerden biri olmakla birlikte henüz yeterince araştırma yapılamamıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|