Prof. Dr. Sinsi
|
Yelbastı Köyü Besni Adıyaman
Yelbastı Köyü Besni-Yelbastı Köyü Tanıtımı -Yelbastı Köyü Hakkında -Yelbastı Köyü Resimleri
Yelbastı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür
İlçe: BESNİ - İl: ADIYAMAN
Köy Muhtarı: Ahmet ÖZTÜRK
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon: 0-416-318 40 29
Cep Telefonu: 0 537 454 69 97
Demografik Bilgiler:
İle Uzaklığı: 55 km
İlçeye Uzaklığı: 10 km
Rakım: 724 m
Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı olan Yelbastı Köyü, ilçenin güneydoğusunda bulunmaktadır İlçeye 10 Km uzaklıkta bulunan köyün eski adı Şamuşağıdır Köy halkı genellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktadır Ayrıca köyün iki mezrası vardır
Tarihi
Köyün adı hakkında değişik söylentiler vardır Ama söylentiler genelde kulaktan dolma şeylerdir Malesef pek fazla yazılı kaynak yoktur Bu güne ulaşan bilgilere göre köy halkının büyük çoğunluğu Suriye'nin Şam şehrinden geldiği ve bundan dolayı bu köye Şamuşağı adı verilmiştir Diğer bir söylentiye göre ise köy halkı İran Horasan kentinden gelmiştir ama bu anlatıda köyün ismi hakkında bilgi yoktur Köyün şimdiki ismi olan Yelbastı ise bir rivayete dayanmaktadır Bu rivayete göre; bu köyde yaşayan halk bir gün su kuyusu açmak için toprağı kazarlar ama bu kazıdan sonra topraktan su yerine rüzgar çıkar ve buradan köye Yelbastı ismi verilir Bu kuyunun olduğu sanılan yere ise Yelbası denir köy halkı Şambayat aşiretinden Türkmen asıllıinsanlardanoluşur Şambay atları Şambayat beldemizi ve Şamuşağı köyümüzükurmuşlardır 250 yıllık mazilerivardır Köy kürt nüfusun yoğunluğundan ötürü kürt kültüründen etkilenmiştir tamamen kürtleşme yoktur ama kısmi kürtleşme vardır kürtçe ikinci dil olarak yaşamlarına girmiştir oysa tamamı Türkmen şambayatlarından insanlardır doğru bilgi budur Mehmet ÖZTÜRK  
Kültür
Köy halkı Kürtçe konuşur Okuma yazma oranı yüksektir Köyde 5 kabile yaşamaktadır Hacı milleti, Mamılolar, Zobu milleti, Baraziler ve Evliyalar diye ayrılırlar Kabilelerin en köklüsü Baraziler, Hacı milleti, Zobular ve Mamılolardır
Geleneksel yemekler; lolık, tırşıke qariye (zehirli bir ottan, pirinç ve bulgur katılarak otun zehiri alınarak yapılır)
İçli Köfte: Bulgur ve et, soğan, salça, yeşillık doğranarak yapılır ve yumurta şeklınde olur suda haşlanır, yağı daha sonra kızartılarak eklenir
Kenger Tırşığı: Dağda meşhur kenger sakızının olduğu ottur Filizken toplanılır ve haşlanır Yağ, salça, soğan, sarımsak ve yıne bulgur pirinç katılarak yapılır
Dolma: Yeşil dolma biberinden yöresel adı isot olan biberin kuru veya yeşil fark etmeden içi oyularak pirinç, soğan, salça, et veya bulgur soğan katılır Etli ve etsiz yapılabilir
Dolma: Salatalıktan ve kabaktan yapılır Etli veya etsiz yapılabilir Bulgur ve pirinçten, yağ, soğan, salçadan oluşan sos ve baharatlarla yapılır En son sumak ekşisi ile kaynatılır
Sarma: Asma yaprağı, dut yaprağı ve lahanadan yapılır İç olarak etli ve etsiz olabilir Bulgur, soğan , salça, et ve yağ katılır Yapraklar haşlandıktan sora iç hazırlanılır ve kaynatılır sumak ekşisi ile birlikte lezzetli olur Pirinçle de yapılırsa aynı malzemeler kullanılır
Tırşık: Domates, patlıcan, yeşil biber, soğan ve kabaktan yapılır Etli ve etsiz, kurutulmuş veya kurutulmamış sebzelerle yapılabilir Yağ, salça, soğanla terbiye edilerek yapılır
Lapa: Mercimekten yapılır Soyulmuş mercimek eriyinceye kadar suda kaynatılır, katılaştıktan sonra yağ, salça ve soğanla sosu yapılır
Katma: Hamur yoğrulur, açılır, iç olarak kış kabağının içi haşlanır yine salça, soğan, yağla terbiye edilir Hamur açıldıktan sonra içine malzemeler konur ve yarım daire şekli verilerek pişirilir İç malzemesi patlıcan, biber, domatestir Lor, çökelek ve peynirle de yapılabilir Soğan, salça ve yağdan yapılan sosla karıştırılarak yenilir
Kara Çorba: Nohut, kırılmış buğday ve mercimekten yapılır Kaynatılarak içine klasik soğan, yağ ve salçadan oluşan sos katılır Genellikle sabahları yenilir
Çiğköfte: Bulgurla, et veya etsiz yapılabilir Yumurta, baharat, yağ, soğan ve salça ile yoğrulur
Cıvıkçütte: Simit diye adlandırılan öğütülmüş buğdaydan olan bulgurun küçük halidir Soğan, salça ve yağ sosuyla yapılır
Kayğana: Yumurta kırılır, az miktarda un ile iyice karıştırılır ve terayağıyla kızartılarak pişirilir
Coğrafya
Adıyaman iline 55 km, Besni ilçesine 10 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 167
1997 172
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Ahmet ÖZTÜRK
2004 - Ahmet ÖZTÜRK
1999 - Fakri KORKMAZ
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|