Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adıyaman, besni, köyü, yelbastı

Yelbastı Köyü Besni Adıyaman

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yelbastı Köyü Besni Adıyaman



Yelbastı Köyü Besni-Yelbastı Köyü Tanıtımı -Yelbastı Köyü Hakkında -Yelbastı Köyü Resimleri



Yelbastı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür


İlçe: BESNİ - İl: ADIYAMAN


Köy Muhtarı: Ahmet ÖZTÜRK


Muhtarlık Erişim Bilgileri:


Telefon: 0-416-318 40 29


Cep Telefonu: 0 537 454 69 97


Demografik Bilgiler:


İle Uzaklığı: 55 km


İlçeye Uzaklığı: 10 km


Rakım: 724 m


Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı olan Yelbastı Köyü, ilçenin güneydoğusunda bulunmaktadır İlçeye 10 Km uzaklıkta bulunan köyün eski adı Şamuşağıdır Köy halkı genellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktadır Ayrıca köyün iki mezrası vardır


Tarihi

Köyün adı hakkında değişik söylentiler vardır Ama söylentiler genelde kulaktan dolma şeylerdir Malesef pek fazla yazılı kaynak yoktur Bu güne ulaşan bilgilere göre köy halkının büyük çoğunluğu Suriye'nin Şam şehrinden geldiği ve bundan dolayı bu köye Şamuşağı adı verilmiştir Diğer bir söylentiye göre ise köy halkı İran Horasan kentinden gelmiştir ama bu anlatıda köyün ismi hakkında bilgi yoktur Köyün şimdiki ismi olan Yelbastı ise bir rivayete dayanmaktadır Bu rivayete göre; bu köyde yaşayan halk bir gün su kuyusu açmak için toprağı kazarlar ama bu kazıdan sonra topraktan su yerine rüzgar çıkar ve buradan köye Yelbastı ismi verilir Bu kuyunun olduğu sanılan yere ise Yelbası denirköy halkı Şambayat aşiretinden Türkmen asıllıinsanlardanoluşurŞambay atları Şambayat beldemizi ve Şamuşağı köyümüzükurmuşlardır250 yıllık mazilerivardırKöy kürt nüfusun yoğunluğundan ötürü kürt kültüründen etkilenmiştirtamamen kürtleşme yoktur ama kısmi kürtleşme vardırkürtçe ikinci dil olarak yaşamlarına girmiştiroysa tamamı Türkmen şambayatlarından insanlardırdoğru bilgi budurMehmet ÖZTÜRK


Kültür

Köy halkı Kürtçe konuşur Okuma yazma oranı yüksektir Köyde 5 kabile yaşamaktadır Hacı milleti, Mamılolar, Zobu milleti, Baraziler ve Evliyalar diye ayrılırlar Kabilelerin en köklüsü Baraziler, Hacı milleti, Zobular ve Mamılolardır


Geleneksel yemekler; lolık, tırşıke qariye (zehirli bir ottan, pirinç ve bulgur katılarak otun zehiri alınarak yapılır)


İçli Köfte: Bulgur ve et, soğan, salça, yeşillık doğranarak yapılır ve yumurta şeklınde olur suda haşlanır, yağı daha sonra kızartılarak eklenir


Kenger Tırşığı: Dağda meşhur kenger sakızının olduğu ottur Filizken toplanılır ve haşlanır Yağ, salça, soğan, sarımsak ve yıne bulgur pirinç katılarak yapılır


Dolma: Yeşil dolma biberinden yöresel adı isot olan biberin kuru veya yeşil fark etmeden içi oyularak pirinç, soğan, salça, et veya bulgur soğan katılır Etli ve etsiz yapılabilir


Dolma: Salatalıktan ve kabaktan yapılır Etli veya etsiz yapılabilir Bulgur ve pirinçten, yağ, soğan, salçadan oluşan sos ve baharatlarla yapılır En son sumak ekşisi ile kaynatılır


Sarma: Asma yaprağı, dut yaprağı ve lahanadan yapılır İç olarak etli ve etsiz olabilir Bulgur, soğan , salça, et ve yağ katılır Yapraklar haşlandıktan sora iç hazırlanılır ve kaynatılır sumak ekşisi ile birlikte lezzetli olur Pirinçle de yapılırsa aynı malzemeler kullanılır


Tırşık: Domates, patlıcan, yeşil biber, soğan ve kabaktan yapılır Etli ve etsiz, kurutulmuş veya kurutulmamış sebzelerle yapılabilir Yağ, salça, soğanla terbiye edilerek yapılır


Lapa: Mercimekten yapılır Soyulmuş mercimek eriyinceye kadar suda kaynatılır, katılaştıktan sonra yağ, salça ve soğanla sosu yapılır


Katma: Hamur yoğrulur, açılır, iç olarak kış kabağının içi haşlanır yine salça, soğan, yağla terbiye edilir Hamur açıldıktan sonra içine malzemeler konur ve yarım daire şekli verilerek pişirilir İç malzemesi patlıcan, biber, domatestir Lor, çökelek ve peynirle de yapılabilir Soğan, salça ve yağdan yapılan sosla karıştırılarak yenilir


Kara Çorba: Nohut, kırılmış buğday ve mercimekten yapılır Kaynatılarak içine klasik soğan, yağ ve salçadan oluşan sos katılır Genellikle sabahları yenilir


Çiğköfte: Bulgurla, et veya etsiz yapılabilir Yumurta, baharat, yağ, soğan ve salça ile yoğrulur


Cıvıkçütte: Simit diye adlandırılan öğütülmüş buğdaydan olan bulgurun küçük halidir Soğan, salça ve yağ sosuyla yapılır


Kayğana: Yumurta kırılır, az miktarda un ile iyice karıştırılır ve terayağıyla kızartılarak pişirilir


Coğrafya

Adıyaman iline 55 km, Besni ilçesine 10 km uzaklıktadır


İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir


Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007

2000 167

1997 172


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır


Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:


2009 - Ahmet ÖZTÜRK

2004 - Ahmet ÖZTÜRK

1999 - Fakri KORKMAZ


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır


Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.