![]() |
Adıyamanın Ünlü Yemekleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adıyamanın Ünlü Yemekleri NelerdirAdıyaman yöresel yemekleri Adıyaman yemekleri Adıyaman yemek kültürü Adıyaman yemek tarifleri Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar ![]() Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir: Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır ![]() Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir ![]() Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir ![]() Adıyaman Basalla Tarifi ![]() 2 su b ![]() 1 su b ![]() 1 çorba k ![]() 1 çorba k ![]() 1 kase arpacık soğan 1 yumurta 3 çorba k ![]() 3 çorba k ![]() 1 çorba k ![]() pulbiber,karabiber,tuz Hazırlanışı : Tencereye sıvıyağı alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulgurdan minik köfteler yapın ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman Hıtap Tarifi MALZEMELER 5 su bardağı un (yarı yarıya tam buğday unu da olabilir ![]() 1 yumurta 1 paket kabartma tozu Tuz Aldığı kadar su Kızartmak için sıvı yağ TARİF Unu yoğurma kabına alın, üzerine kabartma tozunu ve tuzunu ilave edin ![]() Karışımı havuz yapın, yumurtayı içine kırın ![]() ![]() ![]() Cevizden büyük bezeler alarak merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde hamurlar açın ![]() Kızgın yağda önlü arkalı kızartın ![]() ![]() Not: Çok çabuk kızardığı için çok kısa sürede çevirmeniz gerekir ![]() Karıştırmalı Adıyaman Pilavı Malzemeler : 1 ![]() ![]() 500 gr ![]() 2 kg ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 50 gr ![]() yeteri kadar tuz Hazırlanışı: Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1 ![]() ![]() Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır ![]() Adıyaman Tavası 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 5 kg ![]() 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() Yeteri kadar tuz Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır ![]() fırına verilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|