Prof. Dr. Sinsi
|
İğdeli Köyü Hakkında Bilgi Çandır Yozgat
Çandır İğdeli Köyü - İğdeli Köyü Hakkında - İğdeli Köyü Tanıtımı - İğdeli Köyü Resimleri
İğdeli, Yozgat ilinin Çandır ilçesine bağlı bir köydür
Köy Muhtarı: Erhan KORKMAZYÜREK
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon: 03547161515
Cep Telefonu: 05326540984
Tarihi
Köyün adı, Köyde bulunan İğde Ağaclarından alındığı söylenir Hititler dönemine kadar uzanan bir yerleşim birimi olduğu sanılmaktadır "Yine tarihi kalıntıların gösterdiğine göre Frigler,Kimmerler,Lidyalilar, Bizans döneminde de Iğdeli bir yerleşim yeridir Daha sonra sırası ile: Selçuklular ve Anadolu Beyliklerinden Dulkadiroğulları tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır,Havası sert Însanı mert Yozgat iğdeli
Kültür:Anadolu Kültürü
Dinine saygili, örf ve adetlerine bağlı yemekleri: Arap aşı,Testi kebabı,Çiğ Köfte,Tandır ekmeği,Popuc,Gözleme,Patatesli mantı, Kavurma, Kabak Çiçeği dolması, Bulamac, Keşkek, Yahni, Tandırda kuzu, Çökelek, Çanak pindiri, Sarı burma(tatlı),(Aside,Piyas,Tand irda bıldırcın,Giloboru,Yer elmasi
Arap aşı: Ilk defa Arap Yarımadası'nda yapılmış, yıllar geçtikçe dünyaya yayılmış ve bazı değişiklikler geçirmiş bir yemektir Arap Aşı (Ara Aşı) İlk yapıldığı devirde hurma unundan yapılan Arap aşı, artık günümüzde buğday unundan yapılmaktadır İçine o devirde av eti ve deve eti konurken, günümüzde ekonomik olduğu için tavuk eti konmaya başlanmıştır Çorbası hazırlanırken kavrulmuş un kullanılır Bu çorba kışın içilen bir çorbadır Jöle kıvamından biraz koyu olan pişmiş hamurla içilir Hamurdan bir kaşık alınıp çorbaya daldırılır îşîn püf noktasi hamur kesinlikle çignelilmez sadece yutulur
Rivayetlere göre bu çorba Üveys El Karani'ye annesi tarafından pişirilmiştir Uhud Savaşı'nda Peygamber Muhammed sav'in dişi kırılınca Üveys el Karani tüm dişlerini çekmiştir Dişleri olmadığı için yemek yiyemeyen bu Peygamber ve Allah dostuna annesi bu yemeği yapmıştır Daha sonra bu yemeği Türkler öğrenerek Türk mutfağına kazandırmıştır Ağırlıklı olarak, Yozgat, Kayseri, Konya gibi İç Anadolu Bölgesinde ve Ege Bölgesinde Denizli ve Muğla illerine mahsustur Ege Bölgesinde genelde mısır unundan yapılır Genellikle keklik, bıldırcin ve güvercin etiyle yapılan çorba lezzetli olur
Coğrafya
Yaklaşık 30 bin dekar kıraç araziye sahip Yozgat iline 130 km,Kayseriye 85 km, Çandır ilçesine 7 km uzaklıktadır Köyde üzüm bağları,elmalık, İğdeli göleti,köy meydanında çift oluklu tarihi büyük pınar ve Hilal çeşmesi vardır, Hilal çeşmesini hayır sahipleri(Şaban oğulları)Yiğit Âilesi tarafından Trafik kazasında hayatını yitiren Torunları Hilal Şahanoglu adina yaptırılmıştır
Köyde 1912 yapımı eski tarihi okul bulunmaktadır (yakın bir zamanda bu tarihi okul restore edilecektir)
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir Kışın soğuk (Kuru ayaz) Yazın ise Güneşli akşamları serin olur
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 321
2000 263
1997 244
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyde, bir ilkokul vardır, ancak az sayıda öğrencisi bulunmaktadır Nüfusun coğu yurtdışında, genellikle Almanya, Hollanda ve Fransa'da yaşamaktadır Yurt içinde ise başta Kayseri, Ankara, Yozgat, İzmir, Istanbul,Bursa,Antalya, Mersin gibi şehirlere olmak üzere büyükşsehirlere nüfus kayması olmuştur Iğdeli Köyü hala çok sayıda göç vermektedir Yaz ayları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ve yurt dışında yaşayan İğdeliler'in gelmesiyle nüfusu çoğalan köy, kış mevsiminde yüzde seksene Yakın bir azalma yaşar Bayramlarda ve yaz tatilerinde nufus normale döner

Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|