![]() |
Sivasın Yöresel Yemekleri - Sivas Yemeklei |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sivasın Yöresel Yemekleri - Sivas YemekleiSivas Yemekleri,Sivasın Yemekleri nelerdir,sivasın yemek kültürü,sivasın yemek tarifleri,sivasın meşhur yemekleri SİVAS YÖRESEL YEMEKLERİ Sivas halk mutfağında çorbalar yemekte ön sırayı alan ve bilhassa yaşlılar tarafından "yürek yağmuru" diye latife yapılan bir yiyecektir ![]() Kış çorbalarının başında gelen peskütan, un veya çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir ![]() ![]() ![]() Peskütan çorbası kış günleri-nin lezzetli ve besle-yici bir yemeğidir ![]() ![]() ![]() Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği gelir ![]() ![]() Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna "fırına tava vermek" denilir ![]() Sivas kebabı da sebzenin bol bulunduğu yaz-sonbahar aylarında yapılan bir çarşı yemeğidir ![]() ![]() Sebze yemekleri içinde kabak yemekleri (kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak), şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi, baharda kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımakla yapılan yemekler önem taşırlar ![]() ![]() Bulgur, pirinç, kus-kus, erişte pilavları değişik lezzet ve görünümde olan çeşitler olarak sofrada yerlerini alırlar ![]() ![]() Sivas mutfağının börekleri ise lezzetin ve nefasetin birer mahsulüdürler ![]() ![]() Tatlıların başında baklava, hurma, tava hurması, sarığı burma, kırım baklavası, kadayıf, yufka böreği, helva, hasuda (aside), paluza (pelte), karaş, pestil kızartması, incir dolması, ballı börek ve daha çok ramazan tatlısı olan güllaç gelmektedir ![]() ![]() Dini bayramlar, kandiller, aşüre ayı, nevruz ve eğrilce (hıdırellez) gibi mevsimlik bayramlar, evlenme ve sünnet düğünleri, iftar davetleri, hac dönüşü yedirilen yemekler, ölü evine gönderilen yemekler, özel gün yemekleri olarak yenildiği günlerin anlamını belirtmektedirler ![]() |
![]() |
![]() |
|