|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
battal, efsanesi, eskişehir, gazi, seyit, türbesinin |
![]() |
Eskişehir Seyit Battal Gazi Türbesi'nin Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eskişehir Seyit Battal Gazi Türbesi'nin EfsanesiESKİŞEHİR Seyit Battal Gazi Türbesi'nin Efsanesi Zaman 1204 yıllarında, Anadolu Selçuklu'larının başında Sultan Alâeddin Keykubat'ın hükümran olduğu çağlardır ![]() Alâeddin Keykubat, son derece adil, aydın ve sevilen bir insandı ![]() ![]() ![]() "Ey Hatun! Ben O kişiyim ki Diyarı Rûm'u aldım, kâh karada, kâh denizde doksan yıl gazilik ettim ![]() ![]() ![]() Ümmühan Hatun, rüyasını oğluna anlattı, Alâeddin Keykubat haznedarlarına emir verdi, ne lazımsa develere yükletildi ![]() ![]() Hacı Emre köyünden, kutluca Çoban o devirlerde harap bir halde bulunan Mesihiye kalesi çevresinde koyunlarını otlatırdı ![]() ![]() Bir gün koyunlarını otlatırken, koyunların bir yere gidince yürüyemediklerini, sanki önlerindeki toprağa basmak istemediklerini fark etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün, beş gün, on gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendinden geçti, mest ve hayran kadı, koyunlar da yerlerinden kıpırdamadılar, gün ışıyıncaya kadar öyle kaldılar ![]() Kutluca Çoban gece gördüklerini vardı, gitti Mesihiye beyine anlattı ![]() " Kimse içeri abdestsiz girmesin, kimin ne haceti varsa orada iki rekat namaz kılıp istesin, niyazları kabul olunur ![]() ![]() Günlerden bir gün, Ümmühan Hatun'un kervanı geldi Mesihiye kalesinin yolunda bir yere kondu ![]() " Bu kale yakınında hiç ziyaretgâh var mıdır?" diye araştırdı ![]() Bey bilmiyordu ![]() " Ne vardır bilmem ama ben etrafına duvar çektirttim, şimdi herkes oraya gider" dedi ![]() Ümmühan Hatun ses etmedi, kalktı Kutluca Çoban'ın bulunduğu yere gitti, bir de onu dinledi ![]() "Gördüğüm rüya Allah katından ise bana onu yine göster" diye yalvardı ![]() Evet! Ümmühan Hatun'un rüyası Allah katındandı ![]() ![]() ![]() "Ol gördüğün benim! Seyyit Battal Gazi'yim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Bizim yâdigârımız olsun!" dedi ![]() Hemen ertesi gün Ümmühan Hatun'un emriyle mimarlar,nakaşlar, ustalar, kalfalar, çiniciler, boyacılar, camcılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu sayılanlar güzelliğine ve değerine paha biçilemeyen bir çift küpenin tekiyle yapılmıştır ![]() ![]() ![]() Türbenin büyük kapısında "Esselâmün aleyküm ya Sultan Seyit Gazi" diye yazar ![]() "Bu mübarek makam Sultan Seyit Battal Gazi'nindir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|