Konya'nın Yöresel Yemekleri |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Konya'nın Yöresel YemekleriETLİ EKMEK Bu kebapçı dükkanları genellikle bugün Kebapçılar içi denilen yerde toplanmışlardı Çarşı esnafı; lokanta yemeklerinden ziyade kebapçı dükkanlarında speciallerle karın doyururdu Çünkü lokantalardaki sulu yemeklerin en iyilerini evlerinde yiyebilirlerdiEtli ekmek, kuşbaşı köfte satılan kebapçı dükkanlarında hazırlanırdı Bugün olduğu gibi hazırlanıp pişirilen yerde yenmezdi Etliekmeğin içi dükkanda hazırlanır, çıraklar tarafından muhtelif yerlerde bulunan etliekmek fırınlarında pişirilir, dükkanda bekleyen müşterilere sunulurdu Bu etliekmek fırınlarından bazıları Mahkeme Hamamı, Kayıklı Kahve ve Kunduracılar içinde bulunuyorlardı Buna o günün deyimiyle et bozmak denilirdi Her kebapçı dükkanının iş kapasitesine göre 10 ile 30 gövde arasında et gelebilirdi Etler tezgahlar üzerine yatırılır, parçalama bıçaklarıyla ayrılır; kuşbaşılıklar, köftelikler ayrı bir tarafa konulur, etlerin sinirleri ayrılır ve etliekmek için ayrılan parçalar yarım metre boyundaki bir çift bıçakla kıyılırdı Et hiç bir zaman makine ile çekilmezdi Köfte etlerinde bile bıçak kullanılırdı Bunun için hazırlanan bu içlere bıçakarası denilmiştirNormal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır Bol etli isteyenlere ise 120 gr et, 100 gr sebze kullanılır Onun için bu tip etliekmekler için bol deyimi kullanılırdı Okkayla satılırdı Bir porsiyonu yüz dirhemdir Yanına kuru soğan verilir Konya'nın en ünlü fırın kebapçıları Gazyağcı Şükrü ve Arif ustalardır Gazyağcı Larende Caddesi'nde, Şükrü Bedesten'de, Arif usta Çarıkcılar içinde mesleklerini icra ederlerdi Bu arada bazı aşçı dükkanlarını da unutmamak gerekir Kuzu başları tandır YEMEK ÖĞÜNLERİ 1 Kuşluk Yemeği : Eskiden Konya'da iki öğün yemek yenirdi Kuşluk ve akşam yemekleri Kuşluk yemeği öğle yemeğinden iki saat önce yenirdi 2 Öğlen Yemeği : Hafif yiyecekler yenen öğün 3 Akşam Yemeği : Aksam namazından sonra yenirdi Kisin uzun gecelerde yenirdi 4 Yat Geberlik : Yatmadan önce yenen hafif yiyeceklerdir Kisin uzun gecelerde yenilir Konya'nın yiyeceklerinden Ekmeği- Ballı Böreği, Helvasının çeşidi, Zülbiyesi, Pişmaniyesi meşhurdur DİĞER YEMEK ÇEŞİTLERİ MEVLANA BÖREĞİ : MALZEMELER:1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarim limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca içi içir yarim kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağı) YAPILISI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur Küçük küçük bezeler ayrılır Dinlenmeye bırakılır Diğer tarafından bir iki bas soğan yarim kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir Diğer taraftan bezeler incecik açılır Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır Ve bir bohça seklinde dürülerek köselere iç konulur ve kapatılır Ondan sonra sıcak fırına sürülür ZERDE : MALZEMESİ: 1Kg Pirinç, 3 litre su , yarim kg şeker YAPILISI: Önce pirinç ile su kaynatılır Sonra seker atılırYine kaynatılır Başka bir kaba boşaltılır Soğuyuncaya kadar bekletilir ve servis yapılır ARABAŞI ÇORBASI : MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon ÇORBA YAPILISI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulurDaha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konurBir miktar tavuk suyu eklenir 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır ARABASI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılırKaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilirDaha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur Daha sonra çorba ile servis yapılır PAPARA : HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır ayrı bir yerde tereyağı kızartılır Ve soğanlar düzgün bir şekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğradığımız ekmeklerin üzerine dökülür Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir TANDIR BÖREĞİ : MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarim kg tereyağı, 4 bas soğan, Maydanoz, Kırmızı biber YAPILISI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız Kıymayı suyu çekilecek kadar kavuracaksınız Soğanı doğrayacaksınız Peynir kırmızı biber ve maydanozla karıştırarak iç hazırlayacaksınız Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanacak Daha sonra hamurdan börek yapılıp tandıra yapıştırılacak KAYGANA TATLISI : MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz YAPILISI: Yumurta iyice çırpılacak Sütle karıştırılacak İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dökülerek kızartılacak Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülecek Servise sunulacak SU BÖREĞİ : MALZEMELER: 5 AdYumurta, İki kaşık tereyağı, Yarim su bardağı su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Bas soğan, 1 Kg Koyun kıyması, Karabiber, maydanoz YAPILISI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır Güzelce yoğrulur Sonra bezelere ayrılır Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma ilave edilir Hepsi beraber kavrulur Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir Soğumaya bırakılır Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur Açtığımız yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmış tepsiye döşenir Arasına hazırladığımız kıymalı iç yayılır Tekrar üstüne yufkalar döşenir En üste kuru yufka konur artik böreğimiz pişmeye hazırdır Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir YOĞURT ÇORBASI : MALZEMELER: tereyağı, 150 gr yoğurt, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu YAPILISI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurdu da katin hiç durmadan karıştırınız Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave ediniz Ve tekrar karıştırın bırakın Çorba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 2-3 dak bekleyin Çorbayı ateşten indirin ve tavanın içine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atin daha sonra ateşten indirin ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökün ETLİ TOPALAK : MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su YAPILISI: Geniş bir kabin içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur Salçası da konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir SAÇ BÖREĞİ : MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak YAPILISI: Yeteri kadar hamur yoğrulur Yapılacak içler hazırlanır Hamur bezeler seklinde hazırlanır Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir Pişirilen bu börek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır ve afiyetle yenir HÖŞMERİM : MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardağı su, Tuz, Pudra sekeri YAPILISI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız Bir bardak suyu da ilave eder Alabildiği kadar unla karıştırılır Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz Tuzu da ilave edip pisince tavaya güzelce düzleriz Hafif ateşin üzerinde kızartıp servis tabağına çeviririz Biraz soğuduktan sonra pudra sekerini üzerine dökeriz BAMYA ÇORBASI : MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça YAPILISI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir yağ ve ince doğranmış soğanlar konur Kavrulur Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur Özleşinceye kadar pişirilir Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır UN HELVASI : MALZEMELER: Pekmez veya sekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un YAPILISI: Pekmez kaynatılarak veya sekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur unu karıştırarak içindeki şuruba yediririz İçinde hiç ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır Sonra yağ ilave edilerek kızartılır ETLİ PİLAV : MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr Et, Tuz-Karabiber, Pirinç, Kişniş, 1 margarin YAPILISI: Pirinç güzelce yıkanır Öbür tarafta et suyu kaynar Nohut haşlanır Tavaya yağ konur Eridikten sonra pirinç içine atılır Hafif ateşte bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür pişmeye bırakılır Piştikten sonra üzerine kebap seklinde et dökülür Servis yapılır SAÇ ARASI : MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak YAPILISI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur Hamur ince yufka halinde açılır 1 yufka eritilen kaymakla yağlanır Üzerine 2bir yufka koyularak o da yağlanır Dürülerek parça parça kesilir Diğer bezelerde bu şekilde hazırlanır Yağlanmış tepsiye döşenir Ve kızartılır Kızardıktan sonra üzerine pudra sekeri dökülerek servis yapılır |
|