08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Katkısız Gıdalar, Hiçbir Koruyucu Katkı Maddesi İçermiyorlar Mı
Yiyip içtiklerimizde bulunan ve zararsız olduğu ifade edilen katkı maddelerinin gerçekten zararsız olup olmadıkları tartışılıyor Şehirde yaşayan bir tüketicinin günde iki binin üzerinde katkı maddesi türünü bünyesine aldığı söylenirken, bu maddelerin tetiklediği düşünülen hastalıkların listesi de uzayıp gidiyor Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının yüzde 60 oranında artacağını işaret ediyor Bu artıştan, yüzde 30 oranında sigara, yüzde 35 oranında ise içinde katkı maddeleri kullanılan beslenme maddeleri sorumlu tutuluyor
Günümüzde kanser, damar sertliği gibi hastalıkların daha sık görüldüğü bir gerçek Yaşam koşullarının iyileştiği, hijyene verilen önemin arttığı göz önüne alınırsa tam tersinin olması beklenirdi Genel kanı maruz kaldığımız çevresel faktörlerin bu hastalıkları tetiklediği yönünde Yapılan araştırmalar ise, kanser, damar sertliği v b gibi hastalıkların günümüzde yaygın olarak görülmesinin sebeplerinden birinin de, sağlıksız gıda ürünlerinin tüketimindeki artış olduğunu gösteriyor
KANSER ARTACAK Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının yüzde 60 oranında artacağını işaret ediyor Bu artıştan, yüzde 30 oranında sigara, yüzde 35 oranında ise içinde katkı maddeleri kullanılan beslenme maddeleri sorumlu tutuluyor Katkı maddeleri, gıdaların içine, gıdaların kıvamını sağlamak, besin değerini korumak veya arttırmak, lezzetini ve sağlığa yararlı halini muhafaza etmek, asitlik veya alkaliliğini dengelemek, istenen rengi vermek için katılan kimyasallar Bunlardan E 100'den E 181'e kadar olanları renklendirici, E 200'den E 297'ye kadar olanları koruyucu, E 300'den E 385'e kadar olanları antioksidan, E 400'den E 495'e kadar olanları kıvam arttırıcı E900'den E 1520'ye kadar olanları ise tatlandırıcı ve parlatıcı olarak kullanılıyor Katkı maddeleri yiyeceklerde, içeceklerde ve en çok çocuklara yönelik üretilen şekerleme ve benzeri ürünlerde kullanılıyor Şehirde yaşayan bir tüketicinin, günde iki binin üzerinde katkı maddesi türünü bünyesine aldığı söyleniyor
KATKISIZ ÜRÜNLER KATKILI OLABİLİR Gelişmiş ülkeler, insanları doğal ve katkısız ürünler tüketmeleri konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor Bazı ürünlerin etiketinde bulunan “hiçbir koruyucu katkı maddesi içermez” ifadesi, yüzde 100 doğal ve katkısız gibi algılanmasına sebep oluyor Oysa içerisinde asitlik düzenleyici, aroma arttırıcı gibi katkı maddeleri bulunabiliyor Gıda ve kimya endüstrisi yıllardır tüm gıda katkı maddelerinin güvenilir olduğunu söylemekteyse de uzun yıllar kullanıldıktan sonra sağlık riskleri taşıdığı ortaya çıkan pek çok katkı maddesi olduğu da bir gerçek Üstelik yasaklanan katkı maddelerinin bir kısmı bazı ülkelerde, kullanılmaya devam ediliyor
KATKI MADDELERİ TETİKÇİ OLABİLİR
Bazı gıda maddeleri veya katkılarının tetikleyebileceği sorunlar:
Dikkat Sürdürüm Bozukluğu / Hiperaktivite Sendromu
Alerji
Astma
Otizm, Yaygın gelişimsel bozukluk, Enüresis (Altına idrar kaçırma)
Davranış bozuklukları
Depresyon, Duygu durum değişiklikleri
Kulak ağrıları, Kronik orta kulak iltihabı
Göz problemleri
G6PD Enzim eksikliği, Mide-barsak problemleri, Mide ağrısı
Baş ağrısı, Migren
Nazal polip
Cilt problemleri, Egzema, Ürtiker
Uyku problemleri
Tikler, Tourette sendromu
|
|
|