![]() |
Gdo Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo Nedir?GDO nedir? Temiz ve Güvenli Gıda İstiyoruz ![]() Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor ![]() Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor ![]() ![]() ![]() Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates,balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor ![]() İnsanlık bugün doğal çeşitliliğe zarar vererek tür zenginliğinin yok olmasına yol açan GDO ların çeşitli yollardan yayılarak yeni Frankeştaynlar yaratma tehlikesiyle karşı karşıya ![]() Neden GDO ya Hayır ![]() Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı,biyolojik çeşitlilik,ekolojik dengenin bozulması,ekonomik bağımlılık,canıların yaşam hakkının elinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli tehdit ve riskler taşımaktadır ![]() Yaşam bütündür ve canlı organizmalar (maikroorganizmalar,bitkiler,hayvanlar ve insanlar), milyonlarca yıl boyunca değişerek bu güne geldiler ![]() İnsanlığın da yaşamsal ihtiyaçlarının kaynağı olan bu zenginlik, dengeli bir alış-veriş ve ekolojik bütünün her bir unsuru (tüm canlılar, toprak,su,güneş,ay,hava vs ![]() ![]() Bu değişim, doğal olmayan yollarla ,sadece belli noktalarda hızlandırılsa ne olur? GDOların Tehdit ve Riskleri 1 ![]() Yerel türler tehdit altında ![]() ![]() Sonuçta insan, hayvan,bitki,mikroorganizmalarda yapılan herbir değişiklik bütünün bir diğer parçası olan tarımsal biyoçeşitliliği, yani sağlıklı beslenmenin temeli olan gıda çeşitliliğine etkileyecektir ![]() Hastalık ve diğer zararlılara karşı dayanıklı olması için genleriyle oynanmış bir buğday türünün belki verimi yüksektir ama, bir hastalık ya da zararlı sayesinde o türün yok olması ve dünyada artık başka bir buğday yetiştirilmediği için buğday ırkının tamamen ortadan kalkması gibi bir felaketi beraberinde getirebilir ![]() Modern tarım yüzünden zaten çeşitliler çok azlmış durumdadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkez gen aktarımı başlatılınca genetiği değişmiş ürünün, genetiği değişmemiş ürünlere bulaşması -ileriki nesillere de aktarılacağından- önlenemez hale gelmektedir ![]() Yararlı böcekler yok oluyor ![]() ![]() (Toksin karakterli BT(Bacillus thuringiensis)geni aktarılmış bir bitkiyi yiyen bir böcekle beslenen Uğur böceği (gelin böceği) gibi yararlı böceklerin ölüm oranının arttığı ve gelişmelerinin geciktiği saptandı-Hagedorn 1998) Bir risk ise toksinin etkin olduğu böcek türleri bu toksine zamanla dayanıklılık kazanıyor olması ![]() Yabacı otlara dayanıklı genlerin aktarıldığı bitkilerin diğer canlılar ( uğur böceği) üzerinde öldürücü etki yaptığı gözlendi ( Steinbrecher,1996) Böceklere ve yabancı otlara dayanıklılık geni aktarılmış bitkiler, zamanla o böcekler ve yabancı otlarda dayanımı arttırdığı için çok daha fazla tarım ilacı kullanılmasına yol açabiliyor ![]() ![]() ![]() Ayrıca yabani ot ilacına dayanıklı genler aktarılmış bir ürünün yetiştiği tarlaya ertesi yıl farklı bir ürün ekildiğinde, tarlada kalan geçen yılın GDO lu ürünü yeni ürün için yabancı ottur ![]() ![]() (Yabancı otlara doğru gen kaçışı nın kolza ve pancarda belirginleşmesi Fransa Tarımsal Araştırmalar Ulusal Enstitüsü'nün (INRA) yabani otlara dayanıklı tüm kolza varyetelerini stoktan çıkarmasına neden oldu ![]() İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ GDO lu bitkiler yüksek allerji riski taşıyor ![]() ![]() ![]() (11 Aralık 2003'te Rusya'da bir gurup bilim adamı son üç yıl içerisinde allerji belirtisi gösteren hastaların sayısında 3 kat artış olduğunu ve bunun altında yatan nedenin Genetiği Değişmiş Ürünler'in (GDÜ) tüketimi olabileceğini açıkladılar ![]() Toksik (zehirleyici ) Etkiler Araştırmalar GDO lu patateslerin fareler için toksik etki yaptığını, bağışıklık sisteminde bozukluklar,viral enfeksiyonlar gibi birçok etkileri olduğunu ortaya koyuyor ![]() (1980 lerin sonunda bir Japon firması triptofan adlı bir aminoasidi bir bakteriye ürettirerek bbesin takviyesi olarak ABD de satışa sundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antibiyotiğe Karşı Dayanıklılık Oluşturması GDÜ lerin üretimi sırasında belirteç gen olarak kullanılan antibiyotik direnç genlerinin en büyük tehlikesi, ortamda bulunan bakteriler aracılığı ile yayılması ![]() Bakteriler arasında doğal yollarla gen alışverişi yapıldığı biliniyor ![]() ![]() ![]() Bt nin ( Bacillus thuringiensis) etkileri Tarımda uzun zamandır böcek öldürücü olarak kullanılan Bt spreyi toprakta parçalanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bt geni aktarılmış ürünlerin tüketiminde bireyin maruz kaldığı Bt toksini miktarı Bt spreyindekinin 10-100 katı ![]() Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler Bt toksininin memelilerde aktif olduğunu, sindirim sisteminde parçalanmadığını, bağırsaklarda bağlanabildiğini ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturabileceğini ortaya koyuyor ![]() ( Filipinlerdeki bir Bt mısır ekim alanının yakınında yaşayan köy halkında solunum yolu, sindirim sistemi, cilt reaksiyonları ve ateşle seyreden hastalığın, mısırın polen saçtığı dönemde ortaya çıktığı fark edildi ![]() Sağlıksız Hayvanlar ve Hayvansal Ürünler Örneğin süt verimini arttırmak için ineklere GDÜ lü ürünler veriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim insanları ayrıca iki tür potansiyel tehlikeye dikkati çekiyor; durgun virüsleri yeniden harekete geçmesi ve virüsler arasında yeni bulaşıcı diziler oluşturabilecek kombinasyonlar! ![]() ![]() ![]() Sağlıksız Beslenme ve Yol Açtığı Sorunlar Sadece verimli ve dayanıklı birkaç ürün yetştirilmesine yol açan GDO ların yarattığı en büüyk tehlikelerden biri de gen çeşitliliğinin yok olmasıyla birlikte insanlarıtek tip gıda almak zorunda bırakıyor olması ![]() Tek tip gıdalar insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesini engelleyecek ![]() ![]() Ekonomiye ve Üretime Katkısı Yaşam patentlenemez ! GDO lar ekonomik bağımlılık ve canlıların yaşam hakkının ellerinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli tehdit ve riskler taşıyor ![]() GDÜ lerin ekonomik olarak getirdiği en büyük sakıncalardan biri bu ürünlerin patent hakkının tüm dünyada birkaç çok uluslu şirketin elinde olması ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın önde gelen GDO üreticisi firmalardan tohum alan çiftçilerin ürünlerinin verdiği yeni tohumları tarlalarına ekme hakları yok ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gdo Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo Nedir?HANGİ ÜRÜNLER GDO LU OLABİLİR? Pek çok GDO lu ürün var;Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya ![]() Bunların dışında çalışmala,rın devam ettiği ürünler var; Muz, ahududu, çilke, kiraz,ananas, biber, kavun, karpuz, kanola ![]() Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var,Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarında bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski var ![]() *Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta,glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor ![]() Bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler,pudingler, bitkisel yağlar,bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler,hazır çorbalar,mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO lu olma riski taşıyor ![]() * Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü, soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor ![]() ![]() Türkiye'de Denetim Yok! GDO lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı ![]() ![]() ![]() Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak, Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO lu bitki yetiştiriciliği yapıyor ![]() GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest ![]() Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek ![]() ![]() ![]() ![]() GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ? Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok ![]() ![]() Yukarıdaki "Hangi ürün GDO lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun ![]() ![]() Organik ürünler yemeye dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdaları mevsiminde tüketin ![]() ![]() ![]() Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdanızın Kontrolü İçin Ne Yapabilirisiniz? 1 ![]() ![]() ![]() Bilgi Edinme Yasası'na göre yetkililer size 15 gün içerisinde konuyla ilgili bilgi vermek zorundalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() agaclar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gdo Nedir? |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo Nedir?GDO yönetmeliğinde kritik gelişme Bugünden önce kontrol belgesi alınmış GDO'lu ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin AB kriterlerine uygun olması koşuluyla, GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmelikteki genel hükümler, izin, başvuru ve ithalat konusundaki hükümler 1 Mart 2010 tarihine kadar uygulanmayacak ![]() Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, ''Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi ![]() Değişiklik ile 26 Ekim 2009 tarihinden önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin AB kriterlerine uygun olması koşuluyla, izin, başvuru ve ithalat konusundaki hükümlerin uygulama tarihinin 1 Mart 2010 tarihine kadar uzatılmasını içeren geçici 1'inci madde yürürlükten kaldırıldı ![]() Konulan yeni geçici madde ile; yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, yani bugünden önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin AB'nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşulu ile yönetmeliğin genel hükümleri içeren 5'inci, izin koşullarını belirleyen 6'ıncı, başvuru koşullarını belirleyen 9'uncu ve GDO'lu ürünlerin ithalat hususlarını içeren 11'inci maddesinin 1 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulanması hükme bağlandı ![]() Yönetmelikteki bugünden önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında 1 Mart 2010 tarihine kadar uygulanmayacak 5'inci madde; GDO'lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasına, insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulmasına yasak getiriyor ![]() samanyolu haber |
![]() |
![]() |
|