Baskalasan Zaman |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baskalasan ZamanAslında böyle zamanlarında cebine kimliği ile birkaç kuruş iliştirip, saçlarının dağınıklığına aldırmadan bir şapka altında kıstırıp kolduk değneklerine asılırdı tüm hırsıyla ![]() Nefes nefese ve içindeki kızgınlıkla sadece;- Ben çıkıyorum, gelirim!! diye seslenirdi evin içinde kimlerin olduğuna aldırış etmeden ![]() Apartmanın her bir basamağından demir çubuklarla inmeye çalıştıkça biraz daha yutkunurdu, her bir basamakta gözlerindeki baraj setleri dahada basınca maruz kalırdı ama yinede işlevini görürdü set kiprikleri Çırpınırdı "hayır" diye![]() ![]() Apartmanın kapısına ulaştığında derin bir nefes alırdı ![]() Az soluklanıp-Bundan sonrası kolay! derdi burnunu istemsize çekerek ![]() Aslında en zor bölümün başladığını bildiği halde![]() Çocukların arabalara aldırmaksızın hoyratça oynadıkları kahkahaları ile paslaşan topu izlerdi aklına getirmemeye çalışırdı bir zamanlar onların arasında olduğunu zaten getirdiği anda da iki yanındaki metal çubukların sesi hemen o hayali tekrar gözlerinde canlandırmasına izin vermezdi ![]() ![]() Küçük sevimli bir İstanbul ilçesinin göçlerine yenik düşmeden ayakta kalmaya çalışan sokağı ![]() Çok seviyordu burayı![]() Hele sokağın çıkışında tam iki yol ayrımının ortasında duran yaşlı çınar ağacı tek dostu gibiydi![]() Genelde annesi pazardan gelirken poşetlerine dalar, meyvelerden alabildiğini ceplerine doldurup bu yaşlı çınar ağacının dalları arasında yok ederdi kendini ![]() Sonrada mahallede uyuz olduğu kişiler yoldan geçerken çekirdeklerini onların üzerine atıp sessizce kıkırdar saklanırdı ![]() Küçük bir tebessüm ilişti boğazındaki boğum boğum düğümlere aldırış etmeksizin yüzüne ![]() -Kanka n'aber? Nerden çıkmıştıki şimdi bu? Bu saatte asla evden çıkmadığınıda bilirdi, ne diyecek, nasıl geciştirecekti ![]() ![]() -Hayırdır, evde birşey mi oldu nereye böyle? -Yok birşey, ev biraz kalabalık hava almaya çıktım öylesine ![]() ![]() Kafasını kaldırsa şapkasının altındaki dolu dolu gözlerini gördüğünde ne yapacağını düşündü, yanlızlığa ihtiyacı vardı, oysa kötü olduğunu farkettiği an bırakmayacaktı arkadaşı ![]() Derdini anlatsa oda anlatacaktı ki çok sevdiği dinlemeyi kaldıracak kadar iyi değildi ki?Kendiyle kalmaya ihtiyacı vardı ![]() ![]() -Az turlayıp geleceğim hem bacaklarım için egzersiz olur ![]() ![]() -Emin misin? -Boşver sen beni, annen balkondaydı görmüştür seni bekletme kadını ömrünü yedin zaten İstemdışı gülüşü yerleştirdi yüzüne, bacakları artık titremeye ve boğazındaki düğümlü nehir patlamaya hazırlanıyordu durdukça ![]() ![]() -Yarın lokale gelecekmisin? Birkaç adım sonra ne alakaydı ki bu soru? -Gelirim ![]() Belki babamda gelir![]() ![]() Bu seferde mahallenin CNN Neclası belirmişti hemen dibinde, gözlerini kapatarak;-Şimdi ayvayı yedim sabah namazına anca inerim sahile bunun çenesinden diye söylenip zorunlu selamını verdi ![]() ![]() Rüzgar çıkmıştı ve şapkasını alnının üzerine çivilemiş gibi çekmesine rağmen kıvırcık uzun saçları dağılmaya ve şapkayı oynatmaya başlamıştı ![]() ![]() -Kızım sen ne zaman uslu olacaksın ne işin var lokalde? -Üf teyze başlama yine? Bakkala gidiyorum tutma beni! -Abin gidemedimi, bu halinle otursana kızım evinde akşam oldu kız kısmının ne işi var bu saatte dışarda bakkalda -Sen dışardasın ya kuvvet alıyorum say, hadi ben gittim! Bu kadını çocukluğundan beri hiç sevmiyordu hep lafı yarım bırakıp uzaklaşmayı yeğliyordu ![]() Şimdi onu gördüğünü ertesi gün eklerle birlikte tüm mahalle öğrenecekti![]() Allahtan başına buyrukluğunu herkez biliyordu akıllarına başka birşey gelmezdi![]() Yoksa şimdiye her evden çıkışında - Bak yine kimbilir kimle fingirdemeye gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() diye başlanırdı koyu kahve dedikoduları![]() ![]() Güç bela gelebildiği bakkaldan 1 paket sigara ile 2 bira aldı ![]() Kasadaki Nusret amcası bilirdi onun bu hallerini![]() Aldıklarını poşete koyarken sigaradan sararmış postbıyıklarının arasından söylenirdi![]() ![]() -Yinemi bunalttılar seni attın kendini dışarı ![]() -Hıhı -Ah be kızım sen bu zıkkımları içemiyorsun ki ne işkence edersin kendine? -Alıştırıyorum be amcam, hayata alıştırdığım gibi bunada alıştırıyorum ![]() ![]() Nusret amcasını çok seviyordu, hele onun bulgar göçmeni şivesine az takılmıyordu ![]() Onun yaşlarında bir oğlu vardı![]() Yaz tatillerinde her gelmelerinde birlikte takılırlardı![]() Şimdi İzmir'de okuyordu, onun kadar şanslı değildi ailesinden ve ondanda uzaktı artık![]() -Fazla takılma içemezsen dök denize gitsin -Zaten öyle olacak kafamdakileri uçurayım da ![]() ![]() -Bacakların nasıl oldu daha fazla hissediyorsun artık değil mi? -Yok ![]() Aynı![]() ![]() Nefret ediyordu bacaklarının sorulmasından ![]() İyi kötü yürüyordu fazla hissetmesede![]() Aylar öncesinde bitkisel hayatta değilmiydi![]() Atlatmamışmıydı![]() Bilmiyorlarmıydı sorduklarında daha fazla canının yandığını![]() ![]() Siyah poşete sarılı emanetlerini koltuk değneğinin köşesine asıp çıktı bakkaldan, son dayanma gücünü bırakmıştı sanki ![]() Sahildeki kayalıklara varmalıydı ama sanki tükeniyordu![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaldırıma oturup önce koltuk değneklerini birleştirdi ![]() Şapkasını çıkartıp tamamen dağılmış saçlarını tekrar toparlayıp şapkanın altına sıkıştırdı![]() Üzerinde tsort ve jean vardı, aslında saçları uzun olmasa kız olduğu bile anlaşılmazdı![]() Paspal giyinip gezinmeyi severdi, evdekiler "kız gibi giyin" söylenmelerinede aldırış etmezdi![]() ![]() Koltuk değnekleri ile kayalıkların ucuna gitmesinin imkansızlığı geldi aklına ![]() Betona ellerini sıkıca kavrayıp kendini aşağı bıraktı![]() Ayaklarının kayalara değdiğini bile hissetmedi ama yinede bıraktı kendini ![]() Düştüğünde biraz beli acıdı ama o kadarda önemsemedi![]() Sadece koltukdeğneklerine sardığı poşeti çıkardı pantolonun kemerine bağladı ucunu ve kayalıklara tutunarak birinden öbürüne doğru geçti![]() ![]() -Birazdaha sabretmeliyim ![]() Artık gözlerinden usul usul kaynar sular dökülmeye başlamıştı ![]() Ama önemi yoktu![]() Gelmişti dere yatağının sonuna![]() Denize bırakacaktı hepsini![]() En uçtaki küçük kayalığa geldiğinde akciğerleri patlayacak gibiydi ![]() Hissetmiyordu![]() Tek hissettiği yanaklarından aşağı bıraktıklarıydı![]() Hıçkırıklarını dahi duymuyordu artık![]() ![]() Bütün gücüyle bıraktı kendini yosunlu ve dalgaların her yükselişinde çarpıp parçalayarak küçülttüğü kayalığın üzerine ![]() Denize baktı ![]() Burayı çok seviyordu![]() Tek sırdaşı tek anlayanı tek ortağı idi![]() Doktorlardan bile daha çok biliyordu deniz kızın ne kadar çok yarası olduğunu ne kadar krampları geldiğini ve ne kadar çok yorgun düştüğünü![]() Bir sigara yaktı yarım yamalak ilk nefeste öksürmeye başladı açtığı biradan aldığı ilk yudumlada yüzünü ekşitecekti biliyordu ama yinede koca bir yudum aldı ![]() ![]() -İstemeye istemeye içiyorum sizi, istemeye istemeye de yaşıyorum işte ![]() ![]() Gücü olsa gitarınıda alacaktı yanına ama sadece dudaklarındaki mırıltıyla baktı denize ![]() ![]() Sonra kayalıkların üzerine bıraktı bedenini ![]() Dalgalar çaldı![]() Dudakları mırıldandı![]() Gözyaşları vokalistlik yaptı sessizce![]() ![]() Evet ![]() Buna ihtiyacı vardı genç kızın![]() Kilometrelerce ötede bıraktığı ve şimdi her bir anısını hastanedeki soğuk odasının duvarlara çizdiği anılarını tekrar yaşamaya ihtiyacı vardı![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlayda Seralı |
|
|
|