![]() |
Baskalasan Zaman |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baskalasan ZamanAslında böyle zamanlarında cebine kimliği ile birkaç kuruş iliştirip, saçlarının dağınıklığına aldırmadan bir şapka altında kıstırıp kolduk değneklerine asılırdı tüm hırsıyla ![]() ![]() - Ben çıkıyorum, gelirim!! diye seslenirdi evin içinde kimlerin olduğuna aldırış etmeden ![]() ![]() Apartmanın her bir basamağından demir çubuklarla inmeye çalıştıkça biraz daha yutkunurdu, her bir basamakta gözlerindeki baraj setleri dahada basınca maruz kalırdı ama yinede işlevini görürdü set kiprikleri ![]() ![]() ![]() Apartmanın kapısına ulaştığında derin bir nefes alırdı ![]() ![]() -Bundan sonrası kolay! derdi burnunu istemsize çekerek ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukların arabalara aldırmaksızın hoyratça oynadıkları kahkahaları ile paslaşan topu izlerdi aklına getirmemeye çalışırdı bir zamanlar onların arasında olduğunu zaten getirdiği anda da iki yanındaki metal çubukların sesi hemen o hayali tekrar gözlerinde canlandırmasına izin vermezdi ![]() ![]() Küçük sevimli bir İstanbul ilçesinin göçlerine yenik düşmeden ayakta kalmaya çalışan sokağı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genelde annesi pazardan gelirken poşetlerine dalar, meyvelerden alabildiğini ceplerine doldurup bu yaşlı çınar ağacının dalları arasında yok ederdi kendini ![]() ![]() Sonrada mahallede uyuz olduğu kişiler yoldan geçerken çekirdeklerini onların üzerine atıp sessizce kıkırdar saklanırdı ![]() ![]() Küçük bir tebessüm ilişti boğazındaki boğum boğum düğümlere aldırış etmeksizin yüzüne ![]() ![]() -Kanka n'aber? Nerden çıkmıştıki şimdi bu? Bu saatte asla evden çıkmadığınıda bilirdi, ne diyecek, nasıl geciştirecekti ![]() ![]() -Hayırdır, evde birşey mi oldu nereye böyle? -Yok birşey, ev biraz kalabalık hava almaya çıktım öylesine ![]() ![]() Kafasını kaldırsa şapkasının altındaki dolu dolu gözlerini gördüğünde ne yapacağını düşündü, yanlızlığa ihtiyacı vardı, oysa kötü olduğunu farkettiği an bırakmayacaktı arkadaşı ![]() ![]() Kendiyle kalmaya ihtiyacı vardı ![]() ![]() -Az turlayıp geleceğim hem bacaklarım için egzersiz olur ![]() ![]() -Emin misin? -Boşver sen beni, annen balkondaydı görmüştür seni bekletme kadını ömrünü yedin zaten İstemdışı gülüşü yerleştirdi yüzüne, bacakları artık titremeye ve boğazındaki düğümlü nehir patlamaya hazırlanıyordu durdukça ![]() ![]() -Yarın lokale gelecekmisin? Birkaç adım sonra ne alakaydı ki bu soru? -Gelirim ![]() ![]() ![]() ![]() Bu seferde mahallenin CNN Neclası belirmişti hemen dibinde, gözlerini kapatarak;-Şimdi ayvayı yedim sabah namazına anca inerim sahile bunun çenesinden diye söylenip zorunlu selamını verdi ![]() ![]() Rüzgar çıkmıştı ve şapkasını alnının üzerine çivilemiş gibi çekmesine rağmen kıvırcık uzun saçları dağılmaya ve şapkayı oynatmaya başlamıştı ![]() ![]() -Kızım sen ne zaman uslu olacaksın ne işin var lokalde? -Üf teyze başlama yine? Bakkala gidiyorum tutma beni! -Abin gidemedimi, bu halinle otursana kızım evinde akşam oldu kız kısmının ne işi var bu saatte dışarda bakkalda -Sen dışardasın ya kuvvet alıyorum say, hadi ben gittim! Bu kadını çocukluğundan beri hiç sevmiyordu hep lafı yarım bırakıp uzaklaşmayı yeğliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güç bela gelebildiği bakkaldan 1 paket sigara ile 2 bira aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yinemi bunalttılar seni attın kendini dışarı ![]() ![]() -Hıhı -Ah be kızım sen bu zıkkımları içemiyorsun ki ne işkence edersin kendine? -Alıştırıyorum be amcam, hayata alıştırdığım gibi bunada alıştırıyorum ![]() ![]() Nusret amcasını çok seviyordu, hele onun bulgar göçmeni şivesine az takılmıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Fazla takılma içemezsen dök denize gitsin -Zaten öyle olacak kafamdakileri uçurayım da ![]() ![]() -Bacakların nasıl oldu daha fazla hissediyorsun artık değil mi? -Yok ![]() ![]() ![]() ![]() Nefret ediyordu bacaklarının sorulmasından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah poşete sarılı emanetlerini koltuk değneğinin köşesine asıp çıktı bakkaldan, son dayanma gücünü bırakmıştı sanki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaldırıma oturup önce koltuk değneklerini birleştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koltuk değnekleri ile kayalıkların ucuna gitmesinin imkansızlığı geldi aklına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Birazdaha sabretmeliyim ![]() ![]() Artık gözlerinden usul usul kaynar sular dökülmeye başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En uçtaki küçük kayalığa geldiğinde akciğerleri patlayacak gibiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün gücüyle bıraktı kendini yosunlu ve dalgaların her yükselişinde çarpıp parçalayarak küçülttüğü kayalığın üzerine ![]() ![]() Denize baktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sigara yaktı yarım yamalak ilk nefeste öksürmeye başladı açtığı biradan aldığı ilk yudumlada yüzünü ekşitecekti biliyordu ama yinede koca bir yudum aldı ![]() ![]() -İstemeye istemeye içiyorum sizi, istemeye istemeye de yaşıyorum işte ![]() ![]() Gücü olsa gitarınıda alacaktı yanına ama sadece dudaklarındaki mırıltıyla baktı denize ![]() ![]() Sonra kayalıkların üzerine bıraktı bedenini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlayda Seralı |
![]() |
![]() |
|