![]() |
Asuman İle Zeycan (Efsane) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Asuman İle Zeycan (Efsane)![]() Erzincan'da Kaleli Bey'le kethüdası Derviş Ahmed'in çocukları olmaz ![]() Bey'in bu durumdan yakınması üzerine kethüda, " Çıkıp dolaşalım belki ağzı dualı bir dervişe rastlarız, derdimize çare bulur" der ![]() Birlikte yola düşerler ![]() Yaylada rastladıkları bir dervişe içlerini açarlar Derviş onlara birer elma verir ![]() Elmanın yarısını kendilerinin yemesini, yarısını da karılarına yedirmelerini söyler ![]() "Kimin kızı olursa, öbürünün oğluna versin" diyerek ortadan kaybolur ![]() İkisi de denileni yapar ![]() Beyin bir kızı, kethüdanın bir oğlu olur ![]() Çocuklar birlikte büyüyerek, okul çağına erişir ![]() İkisinin de henuz adı konmamıştır ![]() Bir gün Bey'le kethüdanın yaylada rastladıkları derviş gelerek oğlana Asuman, kıza Zeycan adını verir ![]() Bir rastlantı sonucu annesinden, Asuman'ın kardeşi değil nişanlısı olduğunu öğrenen Zeycan ona yakınlık duymaya başlar ![]() Asuman'da Zeycan'ı sevmektedir ![]() Onların bu tutkularını bilen bir kadın, durumu beye bildirir ![]() Bey öfkelenerek kethüdayı ve oğlunu konaktan kovar ![]() Asuman babasını göndererek Zeycan'ı istetir ![]() Bey önce kabul eder ancak karısı razı olmaz ![]() ![]() Bir gece iki genç düşlerinde ak sakallı bir derviş görür onun elinden "Aşık Badesi" içerler ![]() Her ikisi de şiir söylemeye başlar ![]() Bu düş üzerine duygularını birbirlerine şöyle anlatırlar ![]() Asuman: İstemem tabibi peymane buldum Çaresiz dertlere düştüm ne dersin? Hakkın himmetiyle ummane daldım Bahar seli gibi çoştum ne dersin? Zeycan: Dün gece seyrimde oldum divane Varlığım kırkların yoludur yolu Eli bağlı durdum Ande "divan"ına Sundular bir kadeh doludur dolu Tüm çabalarına karşın sevdiğine kavuşamayan Asuman, sonunda gurbete çıkar ![]() Giderken mendilini Zeycan'a vererek, vedalaşır ![]() Zeycan'da anmalık olarak yüzüğünü ona verir ![]() Kaleli Bey kızını da alıp yaylaya çıkmıştır Asuman'ın yolu buraya düşer ![]() Tanınmamak için bir çobanla giysilerini değiştirir Bey onun kızıyla aşıklık sınavına girmesini ister ![]() Asuman, kaybedenin öbürüne kul olması koşuluyla kabul eder ![]() Karşılıklı söyleşirler, sonunda Zeycan yenilir ![]() Ancak bey kızı vermemekte kararlıdır ![]() ![]() Bey olanları anlatıp kendisini karalamasından korktuğundan Asumanı öldürtmek ister ![]() Adamlarına onu öldürüp, kanlı gömleğini getirmelerini buyurur Adamlar Asumanı yakalar ![]() Asuman son bir kez Zeycan'ı görmek için yalvarır ![]() Adamlar kabul eder ![]() Asuman yüzüğü gösterip kendini tanıtır ![]() canını kurtarır, beye de kanlı bir gömlek götürürler ![]() Asuman yine yollara düşer ![]() Bir dağ başında tipiye tutulur ve kendini kurtarması için tanrı'ya yakarır ![]() İmdadına yetişen derviş onu kurtarır ve isteği üzerine Asumanı Basra'ya ulaştırır ![]() Asuman burada Afyoncu Dede'nin kahvesine yerleşir ve şiirler söyler ![]() Ünü çevreye yayılınca herkes kahveye gelmeye başlar ![]() Bundan hoşlanmayan diğer kahve sahipleri, bir kocakarıdan Asumanı yoketmesini ister ![]() Kadın Asumanı bahçesindeki kuyuya atar ![]() Burada söylediği şiirlerle yardım dileyen derviş Asumanı derviş kurtarır ![]() Asuman Derviş'e, sevdiğinden haber getirmesi için yalvarır ![]() Derviş gelip Zeycan'ı görür ve Zeycan sevdiğinden aldığı mendile gül dokuyarak dervişle gönderir ![]() Armağını gören Asuman'ın özlemi dayanılmaz olur ve dervişten kendisini Zeycana kavuşturmasını ister ![]() Birlikte Erzincan'a gelirler ![]() Bu sırada Zeycan'ın düğünü yapılmaktadır ![]() Zeycan, aşık olarak konağa giren Asumandan yardım ister ![]() Asuman başından geçenleri valiye anlatır ![]() Vali Timurpençeden Kaleli beyi öldürmesini ister ![]() ![]() Dervişin atının bastığı toprağı babasına götürünce kethüdanın gözleri açılır ![]() Beyle anlaşmazlıklarını unutarak tekrar kardeş olurlar ![]() Asuman ile Zeycan ise yedi gün yedi gece süren bir düğünle evlenir ve yaşamlarının sonuna kadar mutlu yaşarlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|