![]() |
Anzaklı Ömer Amca |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anzaklı Ömer Amca(Bu yasanmis oykuyu aktaran, sayin Dr ![]() halen Istanbul Moda`da oturmaktadir ![]() 1957 yilinda Istanbul Tip Fakultesi`nden mezun olup ihtisas yapmak uzere ABD`ye gitmistim ![]() hadiseyi soyledir: Amerika`ya gittigim ilk yillar ![]() ![]() ![]() Hospital`da gorev almistim ![]() elektrokardiyografi çekmek gibi isler ![]() ![]() ![]() dogrudan hasta muayenesine, tedavisine verilmiyor ![]() laboratuvarda çalisiyorum ![]() ![]() tahminen yetmis bes yaslarinda ![]() ![]() Adamcagiz kanserdi ve ayni zamanda kansizdi ![]() pazusunda Turk bayragi dovmesi var ![]() sormadan edemedim: 'Siz Turk musunuz?' Kaslarini yukariya kaldirarak 'hayir' manasina bir isaret yapti ![]() ben hala merak ediyorum ![]() 'Aldirma oylesine bir sey iste ![]() ![]() Ben yine israrla: 'Fakat benim için bu çok onemli, çunku bu benim milletimin bayragi, benim bayragim ![]() ![]() ![]() ![]() Derin derin yuzume bakti ve mirlti halinde sordu: 'Siz Turk musunuz?' -Evet Turk`um ![]() Ihtiyar gozlerime tanidik bir goz ariyor gibi bakti ![]() basladi: 'Yil 1915 ![]() ![]() butun Hiristiyan devletlerden asker topluyorlardi ![]() Anzaklarindandim ![]() Turkler Hiristiyan dunyasini yakip yikacaklar ![]() barbarlara karsi cephe açmis durumda ![]() gidecegiz ![]() ![]() Biz de inandik sozlerine ve savasmak isteyenler arasina katildik ![]() Beynimizi yikayan İngilizler Turklere karsi topladigi askerlerin tamamini Çanakkale`ye sevk ediyormus ![]() doldurup Misir`a getirdiler, orada birkaç ay talim gorduk, sonra da bizi alip Çanakkale`ye getirdiler ![]() Savasin siddetini ben ilk orada gordum ![]() sulari metrelerce yukari fiskirtiyor, gokyuzunde havai fisekler geceyi gunduze çeviriyordu ![]() insan hayatinin baharinda can veriyordu ![]() gayret ve cesareti gordukçe sasiriyorduk ![]() ustun oldugumuz gibi sayi bakimindan da fazlaydik ![]() cesaret ve kuvveti veren sey neydi? İlk baslarda zannediyordum ki Ingilizlerin bize anlattigi gibi Turkler barbarliktan boyle saldiriyorlar: Meger bu barbarliktan degil yureklerindeki vatan sevgisinden kaynaklaniyormus ![]() Biz karaya çiktik ![]() ![]() taarruz ediyoruz, bizi yine puskurtuyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() boyle bir taarruzda basimdan yedigim bir dipçik darbesiyle kendimden geçmisim ![]() buldum ![]() Nasil korktugumu anlatamam ![]() vahsi kimseler olarak tanitti ya ![]() ![]() ![]() bakmiyorlar, yaralarimi sarmislar ![]() defa çantalarinda bulunan yiyeceklerinden ikram ettiler bana ![]() biliyorum ki onlarin yiyecekleri çok çok azdi ![]() kendileri yemeyip bana ikram ediyorlardi ![]() ![]() kendime: 'Bu adamlar isteseler beni su anda oldururler ama oldurmuyorlar, beni doyuruyorlar ![]() ![]() cephenin gerisine goturduler ![]() Biz esirlere misafir gibi davraniyorlardi ![]() olsun bana` dedim ![]() savasmaya gelmisim? Bu İngiliz milleti ne yalanciymis, ne kadar Turk dusmaniymis` diyerek pisman oldum ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iyilige karsi ne yapsam diye dusundum durdum gunlerce ![]() serbest biraktilar ![]() Memleketime dondum ![]() için koluma bu Turk bayragi dovmesini yaptirdim ![]() iste ![]() Benim gozlerim dolu dolu ihtiyara bakarken o devam etti: 'Talihin cilvesine bakin ki o zaman olmek uzereyken yaralarimi iyilestirerek sihhate kavusmama çaba sarfeden Turklerdi ![]() yerde yillar sonra yine iyilestirmeye çaba sarfeden bir Turk ![]() ![]() ![]() garip degil mi? Avustralya`dan Amerika`ya gelirken bir Turkle boyle karsilasacagimi hiç tahmin etmezdim ![]() merhametli insanlarsiniz ![]() inaniyorum ![]() Bu sozlerin ardindan nemli gozlerle 'Bana adinizi soyler misiniz?' dedi ![]() 'Omer' cevabini verdim ![]() vermisler sana?' -Babam Muslumanlarin ikinci halifesinin isminden ilham alarak bana Omer adini vermis ![]() -Senin adin Musluman adi mi? Ben, 'Evet, Musluman adi ![]() ![]() Onun yatakta oturmasina yardim ettim ![]() ![]() dedi ki: 'Senin adin guzelmis ![]() simdiden sonra 'Anzakli Omer' olsun ![]() ![]() -Peki hekim beni Musluman eder misin? Musluman olmak zor mu? Sasirdim, nasil da birdenbire Musluman olmaya karar vermisti? Meger o bunu hep dusunuyormus da kimseyle konusup soramadigi için gerçeklestirememis ![]() 'Tabii' dedim ![]() ![]() İslam`in sartlarini anlattim, kabul etti ![]() getiriyor, hem de agliyordu ![]() çekersiniz, bana da bir tesbih bulsan da ben de yattigim yerden tesbih çekerek Allahı ansam olur mu?' Bu sozden de anladim ki dedelerimiz savas esnasinda Allahı zikretmeyi ihmal etmiyormus ![]() ![]() hasta yataginda tesbih çekiyor, biz de tedavisiyle ilgileniyorduk ![]() yanina gittigimde samimi bir sekilde rica etti: 'Beni yalniz birakma olur mu?' -Ne gibi Omer amca? -Ara sira gel de bana İslam`i anlat! Sen çok guzel seylerden bahsediyorsun ![]() ![]() O gunden sonra her gun yanina gittim, bildigim kadariyla dinimizi anlattim ![]() ![]() hatirlamiyorum, hastanenin genel hoparlorunden bir anons duydum: 'Doktor Omer, lutfen, 217 numarali odaya gelin!' Hemen yukari çiktim ![]() aynen soyleydi: Sag elinde tesbih, açik duran sol kolunun pazusunda dovme Turk bayragi, gogsunde imaniyla koskoca Anzakli Omer son anlarini yasiyordu ![]() Hemen basucuna oturdum, kendisine kelime-i sehadet soylettim, o sekilde kucagimda ruhunu teslim etti ![]() ![]() ![]() Ne yalan soyleyeyim agladim, agladim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|