![]() |
İnsan Yetiştirme Sanatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsan Yetiştirme SanatıArkadaşımın kızı bir yaşına gelmişti, 'Sen eğitimcisin neler öğretmem gerekiyor, bazen kendimi çok çaresiz hissediyorum' dedi ![]() Sorusu kolaydı ama, yanıtı zordu, akıl vermesi basitti ama uygulaması karmaşıktı, anlatmaya başladım: Annelik uzun zaman alan ve günün yirmi dört saati devam eden adı 'insan yetiştirmek' olan bir iş ![]() alacak ![]() ![]() harcarsan işinden, eşine zaman harcarsan eşinden, çocuğuna zaman ayırırsan da ondan karşılığını alırsın ![]() Yapabiliyorsan gözyaşlarını tutmamasını öğret, acı çekmeden olgunlaşamayacağını ![]() ![]() ![]() Kıskanmamayı öğret ona, arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, içinden 'neden ben değil de o?' demeden ![]() ![]() ![]() Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmesini ![]() olanları gösterecek hayat ona nokta ![]() Her şeyin bir sonu olduğunu öğret ![]() gün keyif vermeyebileceğini ![]() gidilen yerlerin zamanla bıkkınlık verebileceğini, her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu öğret ![]() Kitaplardan keyif almasını, ders çalışmak istemiyorsa zorlanmamasını, ama okumayı sevmesini öğret ona ![]() mümkün olduğunca geç al ona bilgisayarı ![]() zamanlar ver, sıkılmayı öğret ona, sıkılıp ta kendini yönlendirmeyi bulmasını ![]() Doğaya götür onu, hayvanlardan korkmaması gerektiğini öğret ![]() bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptığını anlat ![]() gizemini bulmasına yardımcı ol, yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını sağla ![]() bir gece sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirlerine sarılırlar, bunu öğretmemiş diğer sevgililerin aksine ![]() ![]() ![]() Şartlar çok zor olsa da yalan söylememesi gerektiğini öğret ona ![]() Kazandığı elli milyonun piyangodan çıkan beş yüz milyardan çok daha keyifli olduğunu öğret ![]() ![]() Aşk acısı çekmenin hiç aşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğret ![]() vermemesi gerektiğini öğret, başkalarını da kendi doğruları üzerinden yargılamamayı ![]() ![]() ![]() söylenenleri kendi eleğinden geçirmesi gerektiğini öğret ![]() fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlat ![]() Hayatı sorgulamayı öğret ona ![]() ![]() ![]() ![]() Yapabilirse bunu en büyük fiyata satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendisine saklaması gerektiğini öğret ![]() Haklı olduğu konuda sonuna kadar diretmemesini öğret ve haklıyken dik durmasını ![]() Günün birinde yaptıkları değil yapmadıkları için pişmanlık duyabileceğini öğret ![]() Basit yaşaması gerektiğini öğret ona, çay içmekten keyif almayı ![]() ![]() ![]() "İstemiyorum", "hayır" demeyi öğret ona, istediğinde ise "istiyorum" demeyi, Sevdiğinde ise "seni seviyorum" diyebilmeyi öğret ona ![]() Bir kot pantolon ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğret ona ![]() kokmasını ![]() ![]() ![]() Sorgusuz sevmeyi ![]() ![]() El yazısı ile notlar yazmayı ![]() Lafı dolandırmamayı ![]() ![]() ![]() Sevdiklerinin hiçbir zaman çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapması gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşmasını öğret ona ![]() Müziği sevmesini, sporla barışık yaşamasını, İşlerin hiçbir zaman bitmediğini söyle ona, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırması gerektiğini öğret ![]() ![]() ![]() Ama en çok da kendini sevmesini öğret ![]() ![]() ![]() onu sevmeyeceğini ![]() ![]() ![]() gerektiğini ![]() ![]() ![]() onun için yemek hazırlamayacağını ![]() ![]() ![]() Hayatta her şeyden çok kendisinin önemli olduğunu öğret ona ![]() |
![]() |
![]() |
|