Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edilebilir, suçlular, tedavi

Suçlular Tedavi Edilebilir Mi?

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Suçlular Tedavi Edilebilir Mi?

Suçlular tedavi edilebilir mi?

Suç ve psikiyatrik hastalıkların kesiştiği alan konusunda, pek çok yanlış ön yargı vardır Psikiyatri servisine ilk defa giren stajyer öğrenciler korku ile karışık bir çekingenlik duygusu hissederler Bu duyguyu ben de ilk defa psikiyatri servisine girdiğimde hissetmiştim
Ama psikiyatri servisinde zaman geçirmeye başladıkça, servisin “dış dünyadan” çok daha güvenli olduğunu fark edersiniz

Suç işleyen insanların önemli bir bölümü, psikiyatrinin ilgi alanına girecektir Ama sorun şu ki, suçluların önemli bir bölümü psikiyatri ile ilgilenmemektedir Bu insanlar, psikiyatri dünyasının dışında kalmayı tercih eder Bu yüzden, sanıldığının aksine, psikiyatri ile ve doktorlarla ilişkiye geçen hastalardaki suç işleme oranı azdır

Bence, suç işleyen bir insanın toplum tarafından yargılanma – cezalandırılma sürecine psikiyatri bilimini de katmak gerekir

Suçlu sadece zaman doldurmak için hapishane de yaşayacağına, psikiyatrik- bir yeniden yapılanma sürecinin içinde olmayı gönüllü olarak kabul edecektir

Gelecek on yıllar içinde bir şekilde bu konunun gündeme geleceğini düşünüyorum Olanaklar arttıkça ve sosyal destek sistemleri geliştikçe, suçluların rehabilitasyonu projesi önem kazanacaktır

Gelecek yıllarda, suçlunun topluma psikiyatrik bir program çerçevesinde, kazandırılmasının önemi daha fazla anlaşılacaktır

Ama bunun için her şeyden önce sosyal destek sistemlerinin gelişmiş olması gerekir

Seri katillerin büyüdükleri aileler, içinde şiddetin, tacizin ve yozlaşmanın olduğu aile yapılarıdır

Öncelikle (bütün dünyada) çocukların istismarını engelleyici yeni sosyal organizasyonlar oluşturulması gerekiyor Yalnızca bunun yapılması bile suç oranını çok düşürecektir

Suçluların tedavi edilebildiği bir programın uygulanması, insan ilişkilerinde olağan üstü bir verimliliğe, özgüvene, huzur ve mutluluğa sebep olacaktır

Ama suçluların tedavisi, bu gün için bir ütopyadır

En azından, psikiyatrinin kendisinin de kötüye kullanılacağına dair bir algılama tarzı vardır
Örneğin, Guguk Kuşu filminde psikiyatri servisinde olma bir ceza olarak algılanmıştır
DrKubilay Boğoçlu
Psikiyatri Uzmanı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com