Prof. Dr. Sinsi
|
Ne Kaybedersin..?
Yaşamımızın, seçimlerimizin sorumluluğunu almak, bakış açımızı değiştirmek, davranış şeklimizi değiştirmek sizce bize ne kazandırır? Ya da ne kaybederiz?
Bugüne kadar yaşamış olduğumuz hayatlarımızda her insan kendine göre bir çok deneyim yaşadı Bir çok rol oynandı  İyi yaşanan olaylarla birlikte korkular, endişeler, sıkıntılar, hastalıklar, suçlama ve suçlanma, yargılamalar, kızgınlıklar, mutsuzluklar, acılar deneyimlendi Yaşanan olaylar farklı olsa bile duygular hep aynıydı  Kimisi öfkeyi ve kızgınlığı eşiyle, kimisi işiyle veya ailesi ile yaşadı ama sonuçta duygu, öfke ve kızgınlıktı  Ya da korkusu güvensizlik olan biri bunu eşinin aldatmasıyla yaşadı, ya da ailesi yaşattı, onu yarı yolda bıraktı, belki de iş arkadaşı  Yine duygu güvensizlikti  Kimisi kaza geçirdi ölüm korkusunu yaşadı kimisi kanser oldu  Ama korkusu ölümdü  Bazı insanlar iflas ederek parasızlığı yaşadı, bazıları borsada, kumarda kaybederek kimi insan da işsiz kalarak parasızlık korkusunu yaşadı  Bazı insanlar zenginleri yargıladı ya da suçladı, bazı insanlar uygunsuz yaşanan ilişkileri ama yaşanan duygu yargılama ve suçlamaydı vs  
Bir gün içinde bir milyondan fazla düşünce geçer zihnimizden ve bunların %90’ı olumsuzdur Bir gün içinde defalarca yeminler eder bir daha asla diye başlayan sözler kullanırız  Ama asla dediğimiz her şeyi yapmaya devam ederiz  Kızarız, söyleniriz ve bütün bunları yine yapmaya devam ederiz  İşte aslında bilerek veya bilmeyerek yapmış olduğumuz seçimlerdir bunlar  İnançlarımızdır, korkularımızdır  Olumsuz duyguları deneyimlediniz ve öğrendiniz  Artık diğer insanları anlayabilirsiniz  Olumsuz duygular deneyimlediniz ki olumluyu arzulayabilin diye  Ama siz bardağın dolu tarafı yerine boş tarafını görmek istediniz  Ne öğrendim neyi gördüm neyi anladım diye bakmak yerine suçladınız kızdınız isyan ettiniz 
Sonuçta bu hayatta ne yaşanırsa yaşansın yaşanan her olay bir deneyimdi  Her deneyimle büyüdük, öğrendik ve bu deneyimler şu an biz olmamızı sağladı  Olaylar ne kadar farklı olsa da duygular, korkular aynıydı  Bütün bu yaşanan deneyimlerle bugüne kadar her insanın yaptığı bir davranış şekli vardı; hep başkalarını suçlamak, şikayet etmek, kendine acımak, kızmak, hayata öfke duymak, her yeni güne geçmişte yaşamış olduğu kızgınlık dolu enerjilerle başlamak, geçmişi hep şimdiye, yeni başlayan bugüne taşımak
Her gün yeni bir gün  Her yeni gün senin isteğin doğrultusunda senin seçimlerinle oluşuyor ve o günü sen yaratıyorsun  Ama korkularınla ve endişelerinle  Ama umutlarınla, hayallerinle, sevgi dolu düşüncelerinle ya da inançlarınla  Bu hayatın içinde yaşarken yeterince üzülmedin mi? Yeterince olumsuz duygular yaşamadın mı? Hâlâ bunları tekrar tekrar yaşayarak neden kendine acı çektiriyorsun? Neden aynı tarz ilişkiler yaşamaya devam ediyorsun, neden çalıştığın yerde hâlâ haksızlığa uğradığına inanıp şikâyet etmeye devam ediyorsun? Neden yaşadığın olaylara farklı bakmayı bu kadar reddediyorsun?
Bugüne kadar bir döngü haline gelmiş olan tüm davranış kalıplarınızı değiştirip yaşama yeniden başlayın  Her gününüzü, her anınızı yeniden yaratın  Kendiniz için bir şey yapın  
Öğrendikleriniz ve deneyimlediğiniz her şey için teşekkür edin  
Yaşamının, bilerek veya bilmeyerek yapmış olduğun seçimlerinizin sorumluluğunu alın  Bu senin hayatın, senin oyunun  Sen ancak sen gerçekten istediğinde hayatını iyileştirebilirsin Başka hiç kimse bunu senin adına yapamaz  Kimse senin adına tuvalete gidemediği gibi  İstediğin kadar terapiste git, doktora git, kişisel gelişim dersleri al ne yaparsan yap sen değiştirmek istemediğin müddetçe aynı hayatı yaşamaya devam edersin  Evet bu benim yaşamım benim oyunum ben istedim ben yaşadım demek, kendinle barışmak için adım atmak demektir  Çünkü artık başkalarına kızmıyorsundur, başkalarını suçlamıyorsundur, kafandan geçen o milyonlarca düşünceden, korkulardan birini yaşadığının farkına varmışsındır  Ne yaşarsan yaşa senin sorumluluğunda olan bir hayatı yaşadığını kabul et  
Şikayet ettiğin hayatı değiştirme cesaretin yoksa da bunu da kabul et bu da senin seçimin  Ben söylenmeyi şikayet etmeyi seviyorum bu yüzden böyle bir hayat yaşatıyorum kendime  Sorumluluk bana ait de  Ama başkalarına kızma, suçlama  
Başkalarına kızdığın, başkalarını suçladığın her konuda aslında oyunu göremediğin için sen kendine kızıyorsun  Kendini suçluyorsun  Bunu kabul etmek sana ağır geldiği için bahaneler yaratıyorsun  
Hani elimizle birisini suçlarken parmaklarımızı ileri doğru uzatırız senin yüzünden deriz ya  Aslında bir bakın elinizle nasıl bir hareket yaptığınıza  İşaret parmak ileri bakar  Avucun içinde ise diğer parmaklar birleşir ve onların yönü de seni gösterir  Aslında söylendiğim kızdığım şey kendimedir  Kendimize kızdığımızı kabul etmek hayatımızın sorumluluğunu almak cesaret ister  Ne yaşadıysanız doğrudur, böyle yaşanması gerekiyordu, bu yüzden yaşadınız  Sorgulamayı bırakın  Siz yaptınız, parayı harcayan sizsiniz, kötü bir ilişki yaşayan sizsiniz, geç kalan sizsiniz, işe tutunan sorun çıkaran sizsiniz vs vs  Ama bütün bunları göremiyor kabul etmiyoruz ehhh şikayet etmek, suçlamak daha kolay tabii 
Geceleri uyuyamıyorum, sabahları yorgun kalkıyorum, enerjim çok düşük  Kötü bir gün  diye konuşuyoruz  
Değiştirin  Geceleri uyuyamıyorsun çünkü tüm gün içinde hatta geçmişten de getirmiş olduğun sorunları taşıyorsun gecene  Bırak Benim seçimimdi  Yaşadım ve bitti de  Kendinle barış  Affet artık kendini  Kendini özgür bırak  Yaşama direnç gösterme  Tutunma  Yarın yeni bir gün, yeni bir başlangıç  Şimdi ise gecenin keyfini çıkarıyorum  Mükemmel bir uyku için hazırlanıyorum ve sabah çok dinç ve enerjik kalkıyorum diye geceyi bitir  Ve güzel bir uyku uyu  
Sabah uyandığında yorgun ve enerjin düşük mü hissediyorsun kendini  Yine geçmişte yaşamış olduğun bu oyunu gör, daha önce güne kötü başladığın çok anlar oldu  Bunu deneyimlemiştin  Tekrar aynı şeyi yaşamaya ihtiyacın var mı? Zaman koy kendine  Şu an enerjim düşük kabul ediyorum  Tam yarım sonra çok enerjik ve coşku dolu bir şekilde harika bir güne başlıyorum de  O günü hayal ettiğin gibi yeniden yarat  Bu bakış açısını hayatının her aşamasına yerleştir
Oyunlarınızı görün  Ciddiye almayın  Kendinizle dalga geçin  Bak gördün mü yine üzüntü oyunu kurmuşum, yine acı oyunu kurmuşum, değersizlik oyunu kurmuşum, bunu oynadım diyin  Bu oyuna güç vermeyin  Gücü elinize alın  Ben bunu daha önce deneyimledim ve bitti  Ben sevgi dolu deneyimler yaşamayı seçiyorum, ben sevgiyi seçiyorum, kendimle barışıyorum diyin  
Şimdi nasıl davranmalıyım, diye sorun kendinize  Belki daha önce böyle bir olay yaşadığınızda neden yaşadığınızı bilmiyordunuz ama oyununuzu gördüğünüzde eskiden davrandığınız şekli, oynamış olduğunuz o acı veren rolünüzü değiştirip farklı davrandığınızda aynı üzüntü ve acıları çekmezsiniz  Bakış açınızı ve davranış şeklinizi değiştirdiğinizde siz güç vermediğiniz için yavaş yavaş bu oyunlar yaşamınızda biter  
Bugüne kadar başkaları size haksızlık yapmadı, acı çektirmedi onlar suçlu kötü değil  
Siz kendinize çok haksızlık yaptınız, kendinize bu kadar acı çektirdiniz ve kendinizi üzdünüz  Öfkeyle beslediniz kendinizi, intikam ve hırsların peşine düştünüz  Ne kazandınız? Şimdi tüm davranış şeklinizi değiştirdiğinizde, olumsuz düşüncelerinizi yakalayıp farkındalığınızı arttırdığınızda, olumsuz düşünmeyi bıraktığınızda, kızmayı ve öfkeyi bıraktığınızda kendinizle barışacak arzu ettiğiniz hayatı yaşayacaksınız  Bir birey olarak özgür ve mutlu olacaksınız  
Ülkemizde, dünyamızda çıkan yangınlar, çocuk ölümleri, depremler, tusunamiler, savaşlar cinayetler, hastalıklar şu andaki dünya insanlarının bilincini gösteriyor ama hiçbir insan ne acı ki sevginin değil, öfkenin, kızgınlığın, olumsuz enerjilerin bu dünyayı yönettiğini göremiyor  Bireyler toplumları oluşturuyor  Her birey, ben mi bu dünyayı iyileştireceğim diyor  Evet şu an bu yazıyı okuyan sen bu dünyayı iyileştireceksin senin görevin bu  Çünkü sen kendine kızmayı bırakıp kendini sevmeye başladıkça, kendinle barış içinde yaşadıkça öfke, kızgınlık, endişe dolu enerjin iyileşmeye başlayacak; yaşamında daha fazlasıyla sevgi olacak, sen sevgi dolu oldukça yaşadığın, sorun olarak gördüğün tüm olaylar iyileşmeye başlayacak, kendinde oluşan bu muhteşem sevgi dolu enerjini yaşadığın alanlara yayacaksın ve senin gibiler çoğaldıkça, insanların bilinçleri şefkat, anlayış ve sevgiyle doldukça işte o zaman bu dünya gerçekten cennet olacak  
Şimdi kendiniz ile barışma zamanı  
Kendin için ne yapıyorsun, yaşadığın yer, şehir, ülken ve bu dünya için ne yapıyorsun dediklerinde söyleyecek bir şeylerin olsun  Ruhumu iyileştiriyorum, başkalarını suçlamayı kendime kızmayı bıraktım, kendimle barıştım, yaşamımın sorumluluğunu aldım, yaşamımı iyileştiriyorum, kendime değer veriyorum, kendimi seviyorum ve bu yüzden bu kadar huzurluyum ve rahatım diyebiliyorsan ne mutlu sana 
Sevgiyle doldurun yaşamınızı  Dua edin  Meditasyon yapın  Olumlu düşünün  Niyet edin  Seçim yapın  İnsanlara ve dünyaya sevginizi iyi dileklerinizi gönderin  Ne yaparsanız yapın ama barış içinde olan, güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız, önce kendinizden başlayın  
Bana tüm nimetlerin verildiği, bu kadar her ayrıntısı olağanüstü güzel düşünülmüş ve tasarlanmış olan bu güzel ve muhteşem olan benim dünyam bunu hak ediyor  Sizi bilmem ama ben yaşadığım bu dünyaya bunu borçluyum  En azından gece yattığımda kendim için, insanlar için ve dünyam için ne yaptım diye düşündüğümde elimden gelenin, yapabildiğimin en iyisini yaptığımın bilinciyle rahat uyuyorum  
Bugün yeni bir gün, hayal ettiğin gibi güzel ve sevgi dolu olarak yeniden yarat gününü  
Ne kaybedersin?  
alintidir  
|