![]() |
Sigara Tüketimi Azaldı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sigara Tüketimi Azaldı...Kapalı alanlarda sigara içme yasağı etkisini göstermeye başladı ![]() ![]() 4 aylık dönemde yasağa uymayan tiryakilerin ödediği para cezası da 20 milyon YTL'yi aştı ![]() AA muhabirinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan'dan edindiği bilgiye göre, 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanun, tüketimde hissedilir bir düşüşe neden oldu ![]() Yasağın etkisi, devletin resmi verilerine de Temmuz başından itibaren yansımaya başladı ![]() Son 10 günün yasakla geçirildiği Mayıs ayında 2007'de 9 milyar 368 milyon adet olan tüketim rakamı, bu yıl 9 milyar 443 milyon adede yükseldi ![]() ![]() -TEMMUZ VE AĞUSTOS'TA YÜZDE 4,6'LIK DÜŞÜŞ- Temmuz ve Ağustos'ta ise tablo tersine döndü ve sigara yasakları, açık alanda sigara içme olgusuna rağmen, toplam tüketimde yüzde 4,6'lık bir düşe yol açtı ![]() Geçen yıl Temmuz ayında 10 milyar 700 milyon adet sigara tüketilen Türkiye'de, söz konusu rakam, bu yıl aynı ayda 10 milyar 180 milyon adede geriledi ![]() ![]() Böylece Temmuz ayında içilen sigara miktarı, geçen yılın aynı ayına göre 520 milyon adet, Ağustos'ta da 457 milyon adet azaldı ![]() -YASAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME GAYET İYİ İŞLİYOR- TAPDK Başkanı, kaçak sigara ve kayıt dışı ile mücadele kapsamında 1 Temmuz 2007'de sigarada bandrol uygulamasının devreye sokulduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu: ''Yasağın 19 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi nedeniyle, Mayıs ayında tüketim rakamlarına fazla yansımaması normal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yasağın etkileri açısından sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bandrollü dönemlere bakmak daha doğru olur ![]() ![]() ![]() -KIŞIN DAHA DA DÜŞECEK- Yazın açık alanlar olduğu için tiryakilerin rahatlıkla sigara içebildiğine işaret eden TAPDK Başkanı, havaların soğumasıyla birlikte kış aylarında sigara tüketiminin çok daha fazla düşmesini beklediklerini ifade etti ![]() Sigara yasaklarıyla ilgili düzenlemenin gayet iyi işlediğini kaydeden Çalışkan, şunları söyledi: ''Sigara yasakları konusunda tüketicinin adaptasyonu da sağlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz olmasına rağmen Temmuz ve Ağustos aylarında tüketim rakamlarında azalma meydana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Kışın tüketim rakamlarının çok daha fazla düşmesini bekliyoruz ![]() ![]() -SİGARA CEZASI- Bu arada Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre de sigara yasağının uygulandığı son 4 ayda, yurt çapında tiryakilere 20 milyon 36 bin 62 YTL ceza kesildi ![]() Mayıs ayının Kanunun yürürlükte olduğu son 13 gününde sigara yasağı uygulanan yerlerde tütün mamülü tüketenlere 3 milyon 130,45 YTL ceza yazıldı ![]() ![]() Temmuz ayında vatandaşlara 3 milyon 414,41 YTL sigara içme cezası uygulanırken, bu rakam Ağustos'ta 1 milyon 916,53 YTL, Eylül'ün ilk yarısında da 1 milyon 996,60 YTL oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|