|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alırken, dikkat, edilmesi, gerekenler, satın, yiyecek |
![]() |
Yiyecek Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yiyecek Satın Alırken Dikkat Edilmesi GerekenlerAilenin gelirinin yaklaşık olarak yarıya yakını yiyeceklere harcanmaktadır ![]() Satın alma kararı vermeden önce şu hususlara dikkat ediniz ![]() Ilk adımda günlük, haftalık, aylık satın alınacak besinleri belirleyiniz ![]() Kuru besinler (un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker vb ![]() ![]() Et haftalık veya günlük alınabilir ancak haftalık alınırsa buzlukta dondurarak veya kavurarak saklayınız ![]() Ekmek veya sütü günlük satın alınız, eğer süt haftalık alınacaksa yoğurt yaparak buzdolabında saklayınız ![]() Aylık satın alınacak besinlere karar verdikten sonra haftalık satın alınacaklar için beslenmeye yeter miktarda para ayırınız ve satın alınan malın maliyetini yükseltmesi nedeniyle veresiye alışveriş yapmaktan sakınınız ![]() ![]() Gerçekçi bir planlama yapabilmek için piyasada bulunan yiyeceklerin fiyat ve kalitesini değişik yerlerden kontrol ediniz ![]() Semt pazarları genellikle manav ve bakkallardan daha ucuzdur ![]() ![]() Yiyecekleri Satın Alırken(Alışveriş Sırasında) Şu Hususlara Dikkat Ediniz ![]() Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapınız ![]() ![]() ![]() Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz,daha lezzetli ye daha besleyicidir ![]() ![]() Paketlenmiş besinsatın alırken dikkatli olunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyiniz ![]() ![]() Paketin veya ambalajın delik,hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız ![]() ![]() ![]() Satın alınan besinlerin kalitelerine dikkat ediniz ![]() ![]() Meyvelerin iri ve gösteritli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş sulu ve lezzetli olanlarını seçiniz ![]() ![]() ![]() Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir ![]() ![]() Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır ![]() ![]() Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir ![]() ![]() Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir ![]() ![]() ![]() Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız ![]() Yiyecekleri Satın Almak Kadar Uygun Koşullarda Saklamak da Önemlidir ![]() Pirinç,bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinleri içerindeki taş, toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra ,bez torbalarda saklayınız Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde sakayınız ![]() Taze sebzeler dayanıksızdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patatesi orta nemli, karanlık, hava akımı olan yerde saklayınız ![]() ![]() Günlük tüketeceğinizden çok et satın aldığınızda pişirilecek miktarlara ayırarak, buzlukta birkaç hafta saklamanız mümkündür ![]() Yumurtayı buzdolabında bir iki hafta (tazeliğini yitirmeden) saklayabilirsiniz ![]() ![]() Her türlü sütü buzdolabında saklayınız ![]() Pastörize sütü, yazın bir gün, kışın iki-üç gün içinde tüketiniz ![]() Hiç bir işlem görmemiş sütü önce kaynatınız ve iki gün içinde kullanınız ![]() Uzun ömürlü sütü açtıktan sonra en geç üç gün içinde tüketiniz ![]() Ekmeği günlük alınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer derin dondurucuya sahipseniz yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz ![]() ![]() Satın aldığınız dondurulmuş gıdaların etiketlerini mutlaka okuyunuz ![]() |
![]() |
![]() |
|