|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
göre, mesleğe, uzmanlardan, vitamin, önerileri |
![]() |
Uzmanlardan Mesleğe Göre Vitamin Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzmanlardan Mesleğe Göre Vitamin ÖnerileriUzmanlar, metabolizmanın zayıf düşmemesi için besinlerin yanı sıra vücuda vitamin takviyesi yapılması gerektiğini belirtiyor ![]() ![]() Vitaminlerin tek başına işe yaramadığının altını çizen uzmanlar, metabolizmanın mutlaka tahıl, ekmek, hububat, sebze ve meyve alması gerektiğini ifade ediyor ![]() web sitesinde yer alan habere göre, vitaminlerin kullanımında mesleklerin önemli rol oynadığına dikkat çekilerek, bazı meslek dallarında çalışanların almaları gereken vitaminler şöyle belirtiliyor: "Bilgisayar kullanıcıları: Göz yorgunluğunu hafifletmek ve sinirleri rahatlatmak için şunları alın; sabah ve akşam 50 miligram B kompleks, günde iki kez 500 miligram kalsiyum ve 250 miligram magnezyum, günde iki kez ginkgo biloba, günde bir kapsül koenzim-Q10 ve E vitamini kompleks ![]() Gece çalışanlar: Gece çalışmanın metabolizma üzerinde ağır bir fiziksel ve duygusal etkisi vardır ![]() ![]() ![]() Doktorlar ve hemşireler: Uzun saatlere kadar çalışma, stres ve mikroplar, vitamin ve minerallere olan ihtiyacı artırıyor ![]() ![]() 1- Tahıl grubu: Tahıllar, ekmekler, makarna, pirinç, günlük 6 - 11 porsiyon (1 porsiyon 1 dilim ekmek ya da yarım tabak pirince eşit) 2- Sebze grubu: Koyu yeşil, lifli, yapraklı, sarı ya da turuncu sebzeler günde 3 - 5 porsiyon alınmalı (1 porsiyon 1 kap çiğ, yapraklı sebze - 4 büyük yaprak - ya da 170 gram sebze suyu) 3- Meyve grubu: Turunçgiller, domates ya da C vitamini yönünden zengin diğerleri günde 2 - 4 porsiyon tüketilmeli (1 porsiyon 1 orta meyve ya da 170 gram taze meyve suyu) 4- Süt grubu: Süt, peynir, yoğurt, diğer süt ürünleri günde 2 - 3 porsiyon (1 porsiyon 1 kap yoğurt ya da süt ya da 30 gram peynir) 5- Et grubu: Sığır, dana, kuzu eti, balık, kümes hayvanları, karaciğer, yumurta, kurubaklagiller, kabuklu yemişler gün başına 2 - 3 porsiyon (1 porsiyon 100 - 120 gram et ya da çeyrek kap yemiş) 6- Yağlar: Az kullanılmalı Vitaminler alfabesi A Vitamini - Gece körlüğüne, zayıf görüşe karşı koyar ve birçok göz rahatsızlığına yardımcı olur - Solunumla ilgili enfeksiyonlara karşı direnç sağlar - Bağışıklık sisteminin tam olarak fonksiyon göstermesine yardımcı olur - Kırışıklıkların yok edilmesine yardımcı olur - Büyümeyi, kuvvetli kemikleri, sağlıklı bir cildi, saçı, dişi ve diş etlerini geliştirir - Sivilcenin, yüzeysel kırışıklıkların, çıbanın ve dıştan uygulandığında açık ülserin tedavisine yardımcı olur Doğal kaynakları: Balık karaciğer yağı, karaciğer, havuç, koyu yeşil ve sarı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleri, margarin ve sarı meyveler B1 Vitamini (Thiamine) - Büyümeyi geliştirir - Zihin fonksiyonlarını geliştirir - Sinir sistemini, kasları ve kalbin fonksiyon göstermesini normalde tutar - Hava ya da deniz tutmasını önler - Tedavi sonrası diş ağrılarını azaltır Doğal kaynakları: Bira mayası, pirinç kabukları, rafine edilmemiş tahıl taneleri, kepekli un, soya fasulyesi, yumurta sarısı, balık, yulaf ezmesi, sebzeler, kepek, süt B2 Vitamini (Riboflavin) - Büyüme ve üremeye yardımcıdır - Sağlıklı bir cilt, tırnak ve saç sağlar - Görüş için faydalıdır ve göz yorgunluğunu azaltır Doğal kaynakları: Süt, karaciğer, böbrek, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, yoğurt, fasulye B3 Vitamini - Kolesterol ve trigliseridlerin düşürülmesine yardımcı olur - Sağlıklı bir sindirim sistemi sağlar - Daha sağlıklı bir cilt sağlar - Migren kaynaklı baş ağrılarının önlenmesine yardımcı olur - Dolaşımı artırır ve yüksek tansiyonu azaltır Doğal kaynakları: Balık, yağsız et, kepekli un ürünleri, bira mayası, karaciğer, buğday tohumu, yumurta, kavrulmuş yerfıstığı, kümes hayvanlarının beyaz eti, avokado, hurma, incir, kuru erik B6 Vitamini - Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir - Böbrek taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olur - Mide bulantısını azaltır - Gece kas kramplarını, ellerin uyuşmasını azaltır Doğal kaynakları; Buğday kepeği ve tohumu, bira mayası, karaciğer, balık, soya fasulyesi, lahana, pekmez, yumurta, yulaf, yerfıstığı |
![]() |
![]() |
|